Zimska stanka, 64. dan: Najneobičnija predstavljanja bolida

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 6 godina 4 min 11 komentara

S obzirom da je većina momčadi objavila datume kada će pokazati svoje adute za 2018., prisjetit ćemo se kako su predsatvljanja izgledala prije samo 10, 15 ili 20 godina. Danas dobijemo par studijskih fotografija i to je to, ništa posebno i ništa vrijedno spomena, kao da je riječ o Formuli 4 ili Karting prvenstvu u Tunguziji. Nekada su predstavljanja bila pravi spektakl, stoga se prisjetimo nekih od njih.

Benetton i Venecija 2001. godine

U Benettonu kao da su znali da će im biti zadnja godina u Formuli 1, pa su odradili ekstravagantno predstavljanje bolida. Za tu su svečanost unajmili trg Sv. Marka u Veneciji, a sve po prijedlogu Flavia Briatorea koji je uvijek znao kako potrošiti novac. Na pitanje novinara kakva su očekivanja za nadolazeću sezonu odgovorio je: “Ne očekujem ništa ove godine.”

I zaista, godina je bila jako loša. Button i Fisichella imali su poprilično spor bolid kojim nisu mogli puno toga napraviti. Momčad je krajem godine prodala svoje pogone Renaultu koji je od 2002. ponovno počeo nastupati kao tvornička momčad.

Sauberovo predstavljanje bolida uz grupu Sugababes 2004. godine

Sauber je za predstavljanje svog C23 dobio Hangar 7 u Salzburgu. Troškove je pokrio Red Bull, vlasnik hangara te Sauberov sponzor. Na predstavljanje je pozvana ženska pop grupa Sugababes (poznata po hitovima Hole in the head, Shape of my heart, Stronger i dr.). Za 2004. vozačka postava bila je Massa i Fisichella. Sauber je te godine osvojio šesto mjesto u poretku konstruktora, što je bio isti plasman kao i 2003., no s više osvojenih bodova.

Renault R24 i operna kuća

Iste godine Renault je na još avangardniji način predstavio svoj bolid. Pogodite, za šefa momčadi bio je postavljen Flavio Briatore, pa je to vrlo lako povezati s predstavljanjem Benettona u Veneciji 2001. Renault je za predstavljanje svog novog R24 (pokazalo se uspješnog) unajmio opernu kuću Teatro Massimo – najveću u Italiji, a koja se nalazi u Palermu na divljoj Siciliji. Nakon svečanog predstavljanja bolidi su preseljeni na ulicu Piazza Castelnuovo, gdje su Trulli i Alonso vozili pokraj gledatelja. Urlici V10 motora tutnjili su najvećim gradom Silicije, a prema reakcijama tamošnjeg stanovništva, odlično se uklopilo sa štihom divljaštva.

Toyota na željezničkom kolodvoru u Barceloni

Nakon tri godine u sportu Toyota nije imala razloga za zadovoljstvo – gomila utrošenog novca u razvoj bolida i motora, a niti jedno osvojeno postolje. 2005. krenula je potpuno drugačije. Samo predstavljanje bolida bilo je veoma upečatljivo. Naime, Japanci su svoj novi bolid otkrili na željezničkom kolodvoru u Barceloni. Možda i nije baš najkarakterističnije mjesto za pokazati novi F1 bolid, no ono što je bilo bitno se ostvarilo. Toyota je napokon u sezonu ušla s konkurentnim bolidom te su Trulli i Ralf Schumacher osvojiti ukupno pet postolja i pozicionirali japansku momčad na četvrto mjesto u poretku konstruktora. Na kraju se to pokazala kao najbolja sezona Toyote u F1.

McLarenova sjajna prezentacija u Valenciji

Momčad iz Wokinga imala je razloga za zadovoljstvo u 2007. Za njih je potpisao Fernando Alonso, tada jedini svjetski prvak na gridu te su iz svojih redova uzeli Lewisa Hamiltona, obećavajućeg juniora koji je harao nižim serijama. U čast Alonsu McLaren je odlučio predstaviti svoj novi MP4/22 u Valenciji. Predstavljanje je bilo na ulicama Valencije, a prema izvještajima medija, prisustvovalo je više od 100 tisuća ljudi, što je jako velik broj za jednu F1 utrku, a kamoli za predstavljanje bolida. McLaren je tada predstavio Vodafone, novi naslovni sponzor koji su preoteli Ferrariju. Pogledajte video kako je to izgledalo.

Sad se vjerojatno pitate gdje je ono legendarno predstavljanje McLarena MP4/12 uz Spice Girls? Pričekajte do sutra :)


Odgovor

11 komentara

  1. Ferrari
    Matoje Prikaži

    Kada su uopće počela predstavljanja bolida i kako su izgledala u počecima?



    7
    6

    1
    • Williams
      Montoya Prikaži

      Neka mi sad djeluju puno skromnije nego prije



      4
      4

      0
    • Bmw
      Marko Rakić Donator Prikaži

      Lotus je krajem 70-ih imao raskošnu prezentaciju Lotusa 79 i nisam naišao na podatak o još takvih događaja u 70-im godinama, iako vjerujem da ih je bilo. Spomenuti Lotus predstavljen je u pariškom noćnom klubu Paradis du Latin, a pristup su imali samo stariji. Nažalost ni fotografija ni videa u vezi toga. Evo na engleskom jedan dio

      Writing for grandprix.com, Joe Saward relayed that journalists were given rooms at a luxury hotel and driven to the event in limousines. Then, at the climax of the evening “after dinner and an exhibition of feathered ladies dancing around, a Lotus painted in Essex colors suddenly began to descend from the roof, with a terrified Mario Andretti, clad in a dinner jacket, clinging to the car as it floated gradually to earth.”

      It is no surprise that there is no video, nor even photos, commemorating the event, but ESPN F1’s Maurice Hamilton wrote that “The hangover scale the following morning indicated that this had been a very grand launch indeed.”



      3
      3

      0
  2. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Formula 1 je bila spektakl u svakom pgledu…Tehnologija mozda ubrzava bolide i olaksava poslove, ali upravo zbog toga ovaj sport nije sto je nekada bio…Fale mi onboard snimci i u pozadini trube, urlik motora, spektakl i napetost, a ne samo kao da su dosli odraditi posao i dovidenja…Mozda stvari budu bolje uskoro jer izgleda da je krenulo tim putem ?



    2
    1

    1
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      NIsam siguran da je krenulo unatrag.

      Lova koja je u igri je sve veća i veća. Toliko velika lova koja se potencijalno može osvojiti motivira veliku potrošnju novaca onih koji u tome sudjeluju. A ako se troši velika lova onda se pazi na detalje, sve je izračunato i nema majci da će vozač raditi nešto ako ekipa nije *izračunala* da je to optimalno. Sve je puno znanstvenije nego što je bilo nekad i zbog novaca i zbog toga jer je tehnologija napredovala pa se danas može računati što se nekad nije moglo.

      Zato se stavi taman goriva koliko treba za neku očekivanu strategiju pa ako vozač pretjera u preticanjima onda će morati malo jedriti kako bi uštedio gorivo…. To nitko normalan ne želi gledati ali to se događa u svakoj F1 utrci i BTW događa se od kad ja pamtim F1, a to 40-tak godina (osim kad su dozvolili dolijevanje, a i tada ponekad).

      Također, nekad je bilo prihvatljivo da se u motosportu redovito gine. Danas to nije, pa onda imaš plačip…e čim padne malo kiše ili nekome odleti kotač s bolida. Tako da je danas prihvatljiv puno manji rizik nego nekad, pa je manje vjerojatno da ćeš vidjeti neke velike spektakle, jer su uglavnom pravilima zabranjeni. Na primjer više od jedne promjene putanje kod preticanja, čemu to? Zato jer se povećava mogućnost sudara jer onaj iza mora više riskirati ako želi proći, a današnji vozači riskirati neće pa će nastati vlakić…..

      Tako da, što si spektakla vidio, vidio si. U modernim F1 vremenima, ljepota je u analizi live timinga :D



      2
      2

      0
  3. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Ma f1 je postao jako cudan sport…Mislim politike je uvijek bilo puno previse i sto se toga tice ne moze se mnogo toga uciniti, ali svaki trkaci vikend je postao da vozaci dodu odrade posao i ajmo avionom u drugu drzavu i tako godina za godinom vec…Kalkulira se i najmanja sitnica, bolidi su kao roboti i vozac je postao kao lego figurica u f1. Nekako nemam vise onaj osjecaj kao prije, nema vise onoga da gledatelj prozivljava f1 utrke vise nego i sam vozac i to je ono sto, barem meni, fali. Alonso je svoja prica, ali sama cinjenica da vozi ove godine u Le mansu, Daytoni i prosle godine u Indyu nije samo pokazatelj da istrazuje nove prostore za vrijeme poslije f1, vec i trenutno stanje u f1…Da se razumijemo f1 je i dalje na vrhu i kada bih dosao na utrku jos jedanput opet bih zaboravio sve te negativne strane koje mi smetaju i smatrao to najboljim mjestom na svijetu, ali fali onaj spekatakl koji sam spomenio. Mozda drugi nemaju misljenje kao ja, ali smatram da su sport stavili pod stakleno zvono.



    1
    0

    1
  4. Sebastian Vettel 5
    Schumi Prikaži

    Ovo je baš izvučeno iz konteksta. Kroz čitavu deceniju izvučeno nekoliko egzotičnijih predstavljanja, a i pola ovih navedenih nije ništa posebno. A sva se svode na isto kao i današnja predstavljanja: otkrivanje bolida i slikanje vozača i timskih glavonja pored novog bolida.

    Jedina razlika je što danas mjesta predstavljanja nisu neka posebna kao u ovih nekoliko slučajeva iz prošlosti. Shvatili ljudi da je to skupo i bespotrebno. I na kraju, koga briga?



    1
    -1

    2

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.