Ecclestone kupio Sennin McLaren MP4/8-6 iz 1993.

Izdvojeno

Bivši šef Formule 1 Bernie Ecclestone kupio je McLarenov bolid s kojem je Ayrton Senna osvojio VN Monaka 1993. za više od 4.1 milijuna eura.

Šasija MP4/8-6, koja je došla s pravim Ford HB motorom i mjenjačem kojeg je Senna koristio u povijesnoj šestoj pobjedi na ulicama Monte Carla, našla se na Bonhmans (britanska aukcijska kuća) aukciji u Monaku prošlog petka za 3,650.000 eura. Nakon aukcije, Ecclestone je platio ovaj izuzetan primjerak 4,197.500 eura.

Ovo je jedan od najvećih iznosa ikada plaćen za bolid Formule 1. Rekord drži Ferrari Michaela Schumachera iz 2001. koji je u studenom prošle godine kupljen za 7,500.000 dolara.

Ecclestone je vlasnik velike kolekcije povijesnih F1 bolida koja između ostalih uključuje mnoge Brabhamove bolide.

Vrlo malo Senninih bolida je napustilo Woking, osim onih koji su dati Hondi.

Privlačnost modela iz 1993. nije bila samo zato što je to Brazilčev posljednji McLaren. Fordov motor ga čini mnogo praktičnijim nego bolid pogonjen Hondom kojeg ne bi bilo moguće pokrenuti bez tvorničke pomoći.

Bolid je bio među mnogima koje je McLaren prodao prije nešto više od deset godina, a sada ga je prodao vozač i kolekcionar automobila Aaron Hsu, koji je ga je od tada posjedovao.

Osim legendarne pobjede u Monaku, MP4/8-6 je osvojio četvrta mjesta na Magny-Coursu, Hockenheimu i Spa, te peto u Silverstoneu gdje je Senna bio treći sve dok nije ostao bez goriva. Senna se s istom šasijom utrkivao u Montrealu i Monzi, a na Suzuki i u Adelaideu je služila kao rezerva.

Na istoj aukciji bio je ponuđen i Ferrari F1/87 Michelea Alboreta, a isto tako i Sennin Toleman-Hart TG184 s kojim je Brazilac osvojio drugo mjesto na VN Monaka 1984. te treće na Brands Hatchu. Ovaj primjerak koštao je 1.610,000 eura.


Odgovor

3 komentara

  1. Ferrari
    libertas Prikaži

    Kakav je to jednostavan dizajn bolida bio.
    Ciste linije, bez ikakvih dodataka.
    Da li negdje postoje trke ili testiranja bolida iz raznih epoha F?



    3
    3

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.