Wolff pojasnio: Našim vozačima je dozvoljeno međusobno utrkivanje

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 4 godina 2 min 34 komentara

Mercedes je pojasnio poruku koju je Valtteri Bottas jučer primio od svog trkaćeg inženjera, a koja mu je dala do znanja da su se kao ekipa složili da određeni režim rada motora neće koristiti za napad timskog kolege.

U ranom stadiju utrke Bottas je dobio naputak da postavi “HPP jedan postavi poziciju četiri” na svom upravljaču. Podsjetili su ga da ne koristi “prvi režim” jer su se u Mercedesu “složili da to neće koristiti jedan protiv drugog”.

Bottas je odgovorio da se ne sjeća takvog dogovora.

Toto Wolff je sve pojasnio:

“Nema nikakvih pravila između naša dva vozača, njima je dozvoljeno utrkivati se međusobno.”

“To jutro smo dogovorili da određeni režim rada motora nećemo koristiti u međusobnom dvoboju zato jer ih imamo ograničen broj, a uvijek postoji rizik da nam zatrebaju protiv Maxa ili nekog drugog bolida.”

“To su dečki mislili kad su poručili Valtteriju da ne koristi prvi režim. Očigledno, možda se radi o nesporazumu između njega i inženjera. Zato smo sve ponovili.”

Naravno, od iduće utrke je ovaj način upravljanja pogonskim jedinicama zabranjen pa je Bottasov “overtake gumb” ostao neiskorišten.


Odgovor

34 komentara

  1. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    ….This is James…



    19
    19

    0
  2. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    How yes no, što bi u prijevodu značilo: kako da ne…



    14
    13

    1
  3. Sebastian Vettel 5
    dzalac Prikaži

    I sta Bottas napravi ? Glava dolje i lizanje stopala Luji



    18
    16

    2
  4. Charles Leclerc 16
    Catta Prikaži

    Bot i ne zasluzuje bolje. Meni je iskreno drago sto se prema njemu odnose kao prema otiracu.



    21
    17

    4
  5. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Nije ovo prvi put da se vozačima ne dozvoljavaju korištenje modova u međusobnoj borbi.
    Lewis je to tražio u Bakuu prošle godine i (čini mi se) u Austriji ove godine. Nije dobio dozvolu i nije ih koristio.

    Bottas se malo pravi blesav, jer vidi da je sve dalji i dalji od osvajanja prvenstva.



    27
    25

    2
    • Dan Gurney
      Crash Donator Prikaži

      Slazem se ?
      Bottasove sanse za naslov su iste i prvu i zadnju utrku ?
      To sto nama na tren zagolica mastu porukom “to whom it may concern” je nas problem..

      Ne vidim tocno ni svrhu tog moda protov istog bolida jer onda i on ima iste postavke, jedino mozes sprzit motor a ako tome pridodamo da i nije neki mestar pretjecanja, przenje motora se cini jedino izglednim..



      15
      15

      0
      • lukarak Donator Prikaži

        Ali ako imaju mozda par puta tijekom utrke pravo stisnut to, mozda jednom ostane. Recimo Ham ih je mozda potrosio na startu i restartu, a Bott ima koji viska.

        Al njega Hamilton ostavlja vise nego on Maxa, naranvo da ce mu reci da ne trosi to. Posebno ako je Max vagao 2 stopa u utrci.

        Inace me bas zanima sto je to, dodatno ulje koje ubaci u cilindar i nema ga neograniceno :P:P:P



        5
        4

        1
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Pa ne vidiš ti svrhu, jer razumiješ da i drugi vozač ima isti mod.
        Na kraju bi došlo da obojica cijelu utrku voze sa najjačim modom. Ali eto vozači nekad traže sve moguće ne bi li uspijeli da preteknu. Nije to ni sporno. Meni smeta više ona javna poruka, kao on nema pojma o čemu se radi.

        A o njegovim šansama, ja mu iskreno i nisam davao šanse, ali sam stvarno mislio da u ovakvoj situaciji, gdje Mercedes ima značajnu prednost, može biti bar konkurent.

        EDIT: Lukarak, budimo iskreni, ne bi Bottas Luju pretekao ni da su mu dozvolili korištenje moda.



        11
        9

        2
        • lukarak Donator Prikaži

          Ma Bottas ima nekoliko staza koje mu pasu i onda ako Hamilton nije imao dovoljno lajkova na instagramu dan prije moze biti bolji od njega.

          Ali se na kisnim kvalifikacijama u Austriji i ovim sad kvalifikacijama u subotu vidjelo da Bottas jednostavno nema sto traziti pored Hamiltona.

          U utrci se jednom probao pribliziti u DRS, bilo je na par mjerenja cak ispod sec, da bi krug ili dva iza kasnio 2 sekunde.



          12
          11

          1
  6. Kimi Raikkonen
    Michael Schumacher Prikaži

    Joj već ste i bogu i vragu dosadili s time dozvoljeno ne dozvoljeno utrkivanje, jako se dobro zna tko je u svakoj momčadi prvi vozač. Onaj tko je u bilo kakvom poslu i tko ima neku odgovornost jako dobro zna da neće dozvoliti da mu taj broj jedan dođe u neki rizik da mu kolega namjerno ili ne namjerno ugrozi prvu poziciju. Ulozi su veliki, novčana nagrade za pobjedu su velike i prošla su vremena kad su vozili Sena i ostala ekipa gdje su nagrade bili puno manje, a borbe melem za oci i dušu. Svi bih mi željeli da se svi oni krve na stazi ali svima nam je jasno da od toga više barem što se tiče momčadskih kolega koji su u bodovima ništa. Ovo je prije svega biznis i gledaju se cifre slažeš ekipu da funkcionira. Bottas je za mnoge mlakonja ali za posao on je najsavršeniji radnik kojeg ikad možete imati i svatko od vas bi baš takvoga u svojoj ekipi. Konstantan je što god netko rekao druga pozicija je više manje njegova i jako dobro znaš da će tko baka na autoputu zaštopati ovog iza, a svojem kolegi dat dovoljno vremena da bez ugrožavanja završi prvo. Tu i tam mu daš malo mrvica on sretan i to je to.



    17
    17

    0
    • Kimi Raikkonen 7
      Kos Prikaži

      U globalu si jako lijepo sve napisao samo što si se vratio malo predaleko u prošlost. Zaboravio si na N.Rosberga i Luju, i to je ujedno najveći problem Bottasa. To što nema kvalitet za izazvat Luju. Da su njih dvoje podjednaki i da se bore za naslov misliš li da bi Bottas i dalje dobivao takve team radie i ak bi ih dobivao dal bi ih poslušao?! Jednostavno Bottas je puno predaleko od Hamse i takav tretman dobiva.



      7
      7

      0
  7. Ayrton Senna
    LR7 Prikaži

    I nakraju…A kog zaboli patka šta momčad određuje?! Jedini koji ima nešto za prigovorit je Botas a svi ostali uklj navijače,pratitelje,novinare i ine experte naprosto nema kaj biti briga..I mene ponekad momčadske sheme zasmetaju al rezultat uspijeha je na prvom mjestu.Kod RB i nj žrtvovanja redovito Albona sa isprobavanjem drugih strategija s gumama je za Albona bolan a opet pokušavaju prestići Mercedes sa promjenom taktike i zato je to razumljivo.



    1
    -2

    3
    • Ferrari
      miki the pirate Donator Prikaži

      Ček kako misliš da navijače nema šta biti briga? Aj da pojasnim – F1 postoji radi MENE jer JA dajem novce/gledanost i JA kupujem njihove proizvode (bio to sok, auto, gledanost, ime, emocija ili štogod) direktno ili indirektno… Misliš li da bi F1 postojala da nema MENE? Da ne pratim/kupujem/reklamiram/podržavam. Dužnost organizatora natjecanja/vlasnika licence je da se pobrine da JA sudjelujem (direktno ili indirektno) jer bez MENE su go k*
      Nadam se da shvaćaš šta mislim po “ja”.



      10
      4

      6
      • Ayrton Senna
        LR7 Prikaži

        I dalje momčadi udaraju velike pare u natjecanje i sama momčad donosi odluke ma kolilo se to publici svidjelo ili ne..Ko jučer se sijećam Austrije i tužnog Barichela kako neutješno stoji na podiju jer je 100 mpred cilj morao pustit Schumacheru pobjedu i takvih xy primjera..I? Misliš da je to momčadi briga…Da zicer.



        2
        1

        1
    • Sebastian Vettel 5
      Vettel-Ferrari Donator Prikaži

      Nije problem u tome da je nekog briga ili nije briga šta momčad određuje, momčad je ta koja na kraju krajeva određuje unutarmomčadska pravila, brigalo nas ili nebrigalo.

      Malo koji navijač voli vidjeti momčadske naredbe, pogotovo kad se radi o potencijalnim borbama za pobjedu, ali malo koji neće reći da je to za ekipu razumljivo. Problem je što Mercedes tj. konkretno Wolf hoće reći da su vozačima totalno odriješene ruke za međusobno natjecanje, a na djelu smo vidjeli n puta da to de facto nije tako i bilo kome sa zdravim očima i zdravom pametu je jesno.

      Sad, druga je stvar ima li smisla puštati Bottasa da se bori sa Hamiltonom, koji se tko zna koliko puta pokazivao superioran Bottasu. Baš sam prekjučer poslije kvala zamišljao scenario u kojem Bottas kreće u utrci iza Hamiltona, bez ikakvih hendikepa za obojicu uspijeva stići Hamiltona, a potom i prestići, moram priznati da tako nešto nisam mogao zamisliti. Ali i minimalne naznake da se tako nešto može desiti Mercedes to uglavnom prekine i prije već što je počelo.

      Osobno mislim da ni u kojem slučaju Bottas nije mogao završiti jučer ispred Hamiltona, koji je u sličnim situacijama uglavnom i Rosbergovom pritisku odolijevao, ali navijače “boli” kad to bude onemogućeno, pogotovo što te onda ubjeđuju da nije tako.



      9
      8

      1
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Ti to predstavljaš, kao da bi se Bottas mogao boriti sa Hamiltonom, ako ga Mercedes ne bi sputavao?

        Pogledaj utrke u kojima je Hamilton iza Bottasa i vidjet će da isto rade.
        U Bakuu je Hamilton ganjao Bottasa cijelu utrku i nije ga uspio preteći. Tražio je modove i nije ih dobio.

        Imam osjećaj da se na ovom forumu zamišlja da je Mercedes jučer trebao dopustiti Bottasu da dobije najjači mod, a u isto vrijeme Hamiltonu svezati ruke i ostaviti ga na normalnom režimu rada. Nisam uvjeren da bi čak i u takvim uslovima Bottas uspio preteći Hamiltona. Ne zato što Mercedes to ne dozvoljava, već zato što nema kapaciteta za to.
        Juče su obojica imali identične uslove i Hamilton je opet izašao kao pobjednik, a Bottasu i ne preostaje ništa drugo nego da loži svijet javnim porukama sa kojekavim glupostima.



        6
        2

        4
        • Sebastian Vettel 5
          Vettel-Ferrari Donator Prikaži

          Mislim da se u prethodnom komentaru može iščitati šta predpostavljam, nema smisla da se ponavljam.



          1
          1

          0
        • Mercedes
          Har Kl Donator Prikaži

          Pa i ne može baš, zato i pitam.
          Jer dok govoriš kako misliš da Bottas ne bi mogao jučer završiti ispred Hamiltona, usput napomeneš kako Mercedes to onemogući u slučajevima kad se dogodi.
          I onda još provučeš kako je svima zdrave pameti jasno drugačije. Pa se mi, koji ne dijelimo tvoje mišljenje, zapitamo da li trebamo potražiti medicinsku pomoć.

          Zato sam i napisao generalno pitanje, koje nije vezano za jučerašnji slučaj ;)



          2
          -2

          4
        • Sebastian Vettel 5
          Vettel-Ferrari Donator Prikaži

          Bojim se da tražiš nesuglasice i konflikt tamo gdje ih nema.

          Rekao sam da Mercedes naočigled svih radi jedno, a onda to poslije hoće prestaviti kao nešto sascim drugo.

          Da predpostavljam to zašto si me pitao, jasno bih to izrazio, ne brini se. Iz mog prvog komentara mislim da se takva prepostavka ne može iščitati. Ali hajde, jasno ću reći ne predpostavljam, ali prepostavljam da bi barem zeru napetiju situaciju viđali u Mercedesu da je situacija onakva kakvu je oni žele predstaviti.



          2
          1

          1
      • Ayrton Senna
        LR7 Prikaži

        Sve potpisujem


        0
        0

        0
  8. Benko Prikaži

    Hahaha kad mama kaze mlađem sinu da ce i on doc na red za play station samo nek se strpi a zapravo nikad ne dode



    10
    10

    0
  9. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Nasim vozacima je dozvoljeno utrkivanje ovisno tko je iza koga u kojem trenutku. No ruku na srce onaj Lewis bar zna prici Bottasu, napasti ga i proci. Ovaj se nije kadar dovesti u tu situaciju da dode u priliku za napad. A u onim rijetkim situacijama kada bude nekakve borbe sa Lewisom to napravi kao da je osigurao naslov prije tri utrke, odnosno nikako bez imalo zara i borbe. Jedno je postivati timske odredbe, drugo je postivati momcadskog kolegu a trece je biti pic..!! Bottas je u ovoj trecoj grupi vozaca.



    3
    3

    0
  10. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Ženo mogu li ic s prijateljima u kafic na 5 6 7 8 piva
    Moš ajde
    Oden pa na**ben



    3
    3

    0
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Takve ja zovem papucarima. Vjerovatno je Bottasu zena musko u kuci. Salu na stranu, ja mu zamjera to sto kad ima nelakvu sansu za napasti Hamiltona ili odbiti njegov napad to napravi bez doslovno 0% agresive. Ako zeli pobjediti Lewisa mora biti agresivan. Mora ga se usuditi blokirati kao Vettel Leclerca jucer. Na granici bez odustajanja i sudara nego da bar pokaze da nije tamo marioneta. Ne kazem da mora glumit maxa ili ne znam koga u mladim danima ali taj njegov neki odnos prema Lewisu je kao da mu se divi pa da mu se sklanja s puta umjesto da mu pokaze da nece to biti samo tako. Ruku na srce u velikoj vecini utrka mu nije ni blizu, no ja pricam o utrkama gdje se pokaze da je konkurentan Lewisu a o njegovim preticanjima sporijih bolida je glupo trpsit rijeci. Ma jednostavno tip nije materijal za prvaka.



      4
      3

      1
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        Na kraju pocinjem sumnjat da uopce zeli pobjedit Hamiltona..
        Zna da ima mjesto dok radi to sta radi i njemu je to izgleda ok..
        Bolje bit Roscoe Hamiltonu i brojat podije nego da ga Steiner zove wankerom na P17..



        6
        5

        1
        • Michael Schumacher
          VRSV546 Prikaži

          Hamilton je 2019 daleko bio isprid njega i nije ga niko moga skinit i ovaj me da ga ne napada nego uspori par sekundi da hamilton izađe isprid, hamiltom je daleko al kad je pustio hama da uzme pobjedu 2018 nikad mu hamilton nije vratia uslugu jad…
          Naravno moj komentar je šala al sam namjerno reka u orvom licu


          0
          0

          0
        • Pascal Wehrlein 94
          Wehrlein94 Prikaži

          Bo77as ima 51 podij,isto kao i Hakkinen. Pa što bi on išta išao protiv ekipe, na ovaj način će imati još 20 postolja i još 3-4 pobjede i šta mu više treba !?
          A lova sjeda na račun,i to malo žešća. Bio bi lud kad bi pokušao nešto protiv Lewisa.



          2
          -2

          4
  11. Tigar je zmaj Prikaži

    Ovaj toto je baš toto.. čim zine, laže.
    Kad se sjetim njegove priče o 3d skeniranju, kako su im ljudi sa kamerama ulazili u garažu i snimali im bolide i komponente.
    Lažooooo



    5
    2

    3
  12. Lando Norris
    Zola Prikaži

    Hrpa govna. Da dopusteno im je jedino ako hamilton ljubi guzicu vodonosi.. A to su rijetki petki



    3
    3

    0
  13. Fia
    Realista Prikaži

    A sto to bila neka utrka za vikend? Nakon dugo dugo vremena propustio sam utrku svojom voljom. Jos me samo drzi Alonsov povratak iduce godine, inace F1 bye bye dok ne dođu neka bolja vremena. Sto je previse je previse.



    1
    -1

    2

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.