Predstavljen novi format F2 vikenda

Formula 2

Lovro Andraka

Prije 3 godina 2 min 5 komentara

Nakon što je objavljen kalendar za 2021. prema kojem je potvrđeno da će Formula 2 imati tri utrke po vikendu, sada je objavljen i format takvog vikenda.

Petak će ostati nepromijenjen – vozit će se jedan slobodni trening u trajanju od 45 minuta i kvalifikacije u trajanju od pola sata.

Subota će izgledati drukčije. Vozit će se dvije sprint utrke, odnosno utrke u dužini od 120 km ili trajanju od 45 minuta, ovisno što bude prvo. Glavna utrka odsad će se voziti nedjeljom ujutro, prije Formule 1. Ona će i dalje biti u dužini od 170 km ili u trajanju od sat vremena.

Bodovni sustavi se također neće mijenjati – glavna utrka nosi bodove do desetog mjesta (25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1), a sprint utrke nosit će bodove najbržoj osmorici (15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1). Pole position nosi četiri boda, a najbrži krug u svakoj utrci dva boda, stoga će maksimalan broj bodova po jednom vikendu biti 65.

Najveća promjena bit će određivanje startnih poredaka. Glavna utrka i dalje će biti određena poretkom kvalifikacija, no mijenja se sustav za sprint utrke.

Dosad je sprint utrka bila vožena nedjeljom i prva osmorica startali su obrnutim poretkom od onog u glavnoj utrci. Sada će u prvoj sprint utrci biti obrnut poredak prve desetorice iz kvalifikacija, a u drugoj će isti broj vozača biti obrnut s obzirom na rezultate prve sprint utrke.

Svaki vozač na raspolaganju će imati šest umjesto dosadašnjih pet setova guma za suho – četiri seta tvrdih, dva seta mekih i tri seta kišnih guma.

“Fantastično je što možemo pomaknuti glavnu utrku na nedjelju, dan utrke Formule 1. To će poboljšati šou za fanove i učiniti je posebnijom”, rekao je Bruno Michel, izvršni direktor Formule 2.

“Dva obrnuta grida u subotu dodatno će začiniti prvenstvo. Već smo vidjeli koliko su zabavne takve utrke. To bi također trebalo omogućiti vozačima da pokažu svoje vještine ispred F1 paddocka i ostatka svijeta.”

Nova sezona krenut će krajem ožujka u Bahreinu, na lokaciji koja će ovog vikenda zaključiti sezonu 2020.


Odgovor

5 komentara

  1. Nando
    andrej12 Prikaži

    Sve je to u redu, ali izbor utrka tj kalendar mi se nimalo ne sviđa. Spielberg, Spa,..?
    Naravno, razumijem da pokusavaju smanjiti troskove, ali buduci da su ovo mladi vozaci u razvoju, zar nije logicnije da ih provedu kroz sto vise staza – vise iskustva plus veca raznolikost (staza A pase jednom vozacu, staza B ne)



    2
    2

    0
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Znači budeš 10. u kvalama, startaš prvi na prvoj sprint trci, recimo da pobijediš, startaš 10. u drugoj sprint trci i onda opet 10. u glavnoj trci.
    Seems fair to me.
    A i prilično interesantno.



    4
    4

    0
    • PetarAMG Prikaži

      Odlično. Puno bolje nego ako si najbrži da startaš prvi jer to nema nikakve logike.



      3
      -5

      8
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Može i ovako, budeš prvi u kvalama, startaš 10. u prvoj sprint trci, završiš 10., u drugoj sprint trci startaš prvi i pobijediš. U nedjelju startaš prvi u glavnoj trci (jer si bio najbolji u kvalama) i pobijediš.
        Za ono iz prethodnog komentara osvajaš 15 + 0 + 1= 16 bodova, za ovo što sam sad napisao osvajaš 4 (za pp) + 0 + 15 + 25 = 44 boda. Najbrže krugove nećemo računati.
        Da, zasigurno je odlično i kao što rekoh, prilično fer, ali i vrlo zanimljivo. ;)
        Slijedeći put pročitaj malo bolje i skontaj šta je napisano u članku i/ili nečijem komentaru……



        6
        6

        0
  3. Sebastian Vettel 5
    dzalac Prikaži

    Bez veze



    2
    -1

    3

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.