Mick Schumacher: Prezime kao blagoslov i teret

Oktanski koktel

Ante Maras

Prije 3 godina 6 min 16 komentara

Mnoge je, kao i mene oduševila vijest da će Mick Schumacher debitirati sljedeće sezone u Formuli 1 te krenuti očevim stopama, sedmerostrukog svjetskog prvaka Formule 1 Michaela Schumachera. Naravno da su fanovi F1 i sama F1 priželjkivali njegov dolazak u F1 jer prezime Schumacher je svakako veliki magnet za sponzore i one koji su prestali pratiti F1 nakon što se njegov otac Michael umirovio, no daleko od toga da nije zaslužio mjesto u F1, čime je pokazao osvajanjem titule Formule 2 ove godine. Prezime Schumacher ima i drugu stranu medalje koja može malog Micka doći glave, a ona se već sad osjetiti na ovom portalu i društvenim mrežama.

Mick Schumacher je rođen 22. ožujka 1999. u švicarskom mjestu Vufflens-le-Chateau u obitelji njemačkih superstara. Uz već spomenutog oca Michaela, majka mu je Corinna Schumacher, europska prvakinja u jahanju konja, a stric mu je također bivši vozač F1, Ralf Schumacher. Na prvu idealno okruženje za razvoj budućeg uspješnog sportaša, zar ne? Daleko od toga jer svi znamo što se dogodilo njegovom ocu dok su on i Mick bili na skijanju te odrastanje i razvijanje u mladog i sposobnog vozača bez prave potpore oca mu je sigurno teško palo, a da ne govorimo o tome koliko je teško mu gledati oca prikovanog za krevet, bez mogućnosti normalne komunikacije s njim.

Unatoč svemu tome, sve je više i više napredovao u trkaćoj karijeri, započetoj 2008. godine. Kako bi izbjegao veliku medijsku pažnju, vozio je pod majčinim djevojačkim prezimenom Betsch. Donekle je uspijevao proći ispod radara, ali njegovi uspjesi u kartingu nisu prošli neopaženo te su mediji počeli pisati o novom Schumacheru. 2015. godine konačno počinje koristiti prezime Schumacher nakon što je počeo karijeru u jednosjedima, točnije u ADAC Formuli 4 te ne briljira pretjerano, ali prelaskom u Premu, momčad blisko povezanu s Ferrarijevom vozačkom akademijom, a s kojom nastupa i u talijanskoj Formuli 4 te u oba natjecanja završava na 2. mjestu, čime zarađuje prelazak u europsku Formulu 3, u kojoj ponovno ne briljira kao debitant, ali već u sljedećoj godini sjajnim vožnjama u završnici sezone osvaja naslov Formule 3, čime je mnoge podsjetio na svog oca Michaela, koji je bio prvak njemačke Formule 3 1990. godine. Na Macau GP je nastupio 2017. i 2018. te je tamo završavao na 16. i 5. mjestu.

Prošle godine je debitirao u Formuli 2, ponovno za upravljačem Preme, a početkom prošle godine je postao također članom Ferrarijeve vozačke akademije, navodeći Ferrari kao bitnim dijelom njegova života te je time nastavio stopama svoga oca. Ponovno u debitantskoj sezoni ne briljira, a ni sreća ga baš nije mazila te je sezonu završio na skromnom 12. mjestu, ali uspijeva ostvariti pobjedu na sprint utrci u Mađarskoj, čime je ponovno izazvao lijepa sjećanja na svog oca. Ove godine su stvari bile podosta drugačije te je osvojio prvenstvo Formule 2, ispred Illota, Tsunode, Švarcmana i Mazepina, koji će mu biti momčadski kolega u Haasu. Na putu do titule je pobijedio u glavnim utrkama u Monzi i Sočiju te je ostvario dodatnih 8 podija. Tijekom sezone je pokazao zrelost, konstantnost i brzinu, a profilirao se kao sjajan starter koji je sposoban napredovati solidan broj mjesta već na samom startu. Naravno bilo je tu i grešaka, kao što je kontakt sa Švarcmanom 2 kruga prije kraja sprint utrke VN 70. godišnjice, ali i sjajno pretjecanje Yukija Tsunode s vanjske strane na glavnoj utrci VN Rusije.

Priliku da prvi put sjedne u F1 bolid dobio je 2017. godine kad je sjeo za upravljač očevog Benettona B194 na Spa Francorchampsu s kojim je Michael Schumacher osvojio svoj prvi naslov, a prošle godine u Hockenheimu te ove u Mugellu je sjeo za upravljač Ferrarija F2004, bolida s kojim je Michael Schumacher dominantno osvojio naslov 2004. godine. No to su sve bile vožnje revijalnog karaktera, a prvu ozbiljnu priliku dobiva na sezonskom testiranju u Bahrainu za upravljačem Ferrarija SF90 i Alfe Romeo C38. Trebao je ponovno sjesti za upravljač Alfe Romeo na VN Eifela ove godine, no prvi slobodni trening zbog lošeg vremena je bio otkazan. Nakon potpisa za Haas, odradio je prvi slobodni trening VN Abu Dhabija te postsezonski test za mlade vozače za Haas. Iako vremenima nije briljirao na postsezonskom testiranju, jedino su Mario Sato u Alpha Tauriju i Robert Švarcman u Ferrariju odradili više krugova od njega.

Sigurno ste primijetili kako sam primjetan broj puta upotrijebio ime njegova oca u ovom tekstu. Jednostavno se ovom stadiju Mickove karijere ne može odvojiti otac i njegovi uspjesi u F1 od Micka, čemu dosta doprinosi i sam Mick koji ne skriva da mu je otac idol i uzor, što je na neki način blagoslov jer mu otvara mnoga vrata koja mnogima nisu moguća ili ih puno lakše otvara, ali je to i ogroman teret za Micka. Da, dosad se jako dobro nosio s tim teretom na leđima, ali Formula 1 je ipak jedna potpuno drugačija priča koja će biti pravi test ne samo njegovog vozačkog umijeća, nego i kako će on nositi s teretom prezimena Schumacher, očeve ostavštine i velikih očekivanja fanova F1 koji očekuju mnogo od njega, što se već može vidjeti na ovom portalu i na društvenim mrežama.

Hoće li on postati prvakom Formule 1 jednog dana ne bih znao reći, ali sam siguran da će učiniti sve da prezime Schumacher i dalje ostane zapisano velikim slovima u F1, čime je već pokazao odabirom broja 47, koji je simbolika za For Michael (mislim da nije potrebno objašnjavati značenja znamenki) . Stoga što ja očekujem od Micka? Očekujem da se ne osvrće previše na sva ta nerealno velika očekivanja koja mnogi imaju od njega i neka sam stvori svoj put u Formuli 1. Neću reći da učini svog oca ponosnim, jer sam siguran da je Michael ponosan na njega te da Michael to često pokazuje bez obzira u kakvom je on zdravstvenom stanju. Sretno Mick!


Odgovor

16 komentara

  1. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    bumo vidli, rekli su slijepci :D



    2
    1

    1
  2. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    jer sam siguran da je Michael ponosan na njega te da Michael to često pokazuje bez obzira u kakvom je on zdravstvenom stanju

    Suza…
    Ako bude upola dobar ko stari bit ce odlican ?



    9
    9

    0
  3. Aston Martin
    tiptronic Prikaži

    “Raste” u dobrog trkaca to je pokazao ove godine u F2, ali uspjeh ce mu zavisiti od toga hoce li sjesti u konkurentan bolid.



    2
    2

    0
    • Kimi Raikkonen 7
      Pitstop Prikaži

      Dobiti će on sigurno priliku u Ferrariju kroz koju godinu. Ipak je on Schumacher…ako ništa drugo, dobiti će priliku kao zahvalu ocu za sve što je napravio za Ferrari



      6
      6

      0
  4. Bmw
    Matej Prikaži

    Neki dan sam napiso daj Boze da bude 70-80% oca po vozackom umijecu… Tesko je to breme ali nadam se opet slusat u formuli 1 SCHUMACHER WINS!!!



    7
    7

    0
  5. Mclaren
    raca Prikaži

    Nitko od njega ne traži i očekuje da bude kao otac. Teret postoji, ali veliki ponos na oca, olakšat će mu puno toga. Želim mu svu sreću, jer, za razliku od druge djece pilota, on ne će moći imati podršku na gridu, svoga oca



    4
    4

    0
  6. Ayrton Senna
    LR7 Prikaži

    Nije vrijedno spominjat teret prezimena jel mu se time neopravdano radi pritisak.Treba malcu dati dobru priliku koju on sam treba iskoristit.A da mu je put popločan i sva vrata pootvarana radi ćaće(a ne onog strica koji mi je copy-paste Botasa u sijećanju) to definitivno..Al ajmo mali da se sam izgradiš..Schumacher take wins!!!



    3
    2

    1
  7. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Kod ovih postotaka imajte na umu da manj od 1% u rezultatu razlikuje panja od GOATa..



    8
    8

    0
  8. Ferrari
    peewoslav88 Prikaži

    ima potencijala, nadam se da će mu Haas dat dobar bolid za borbu s barem 2-3 druga teama. Šteta što nije završio u Alfici kod Kimija.



    2
    2

    0
  9. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Nadam se da će biti barem upola uspješan kao otac.



    1
    0

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.