7 stvari koje će vjerojatno obilježiti novu sezonu

Kontra mraku, kontra G-sili

Ante Vetma

Prije 3 godina 7 min 12 komentara

1. Sergio Perez u Red Bullu

Kad je prošle godine Perezov kamp počeo forsirati glasine o njegovom prelasku u Red Bull, zvučalo je zaista teško vjerojatno da se Red Bull napokon odluči za vozača izvan svoje vozačke škole. Gledajući unatrag, Verstappen je imao Albona, Gaslyja i Ricciarda uz sebe, a prije toga smo imali kombinacije Kvyata, Ricciarda i Vettela – sve dečki iz Red Bullove škole. Djeca rođena one godine kad je u njihovom bolidu sjedio vozač izvan njihove škole danas su školarci. Naravno, radilo se o Webberu 2013. godine.

Osim što će biti neobično vidjeti Sergija Pereza u toj ulozi, bit će i zanimljivo pratiti kako će se Meksikanac ponašati u neobičnim situacijama koje će se sigurno pojavljivati. Je li naučio finu umjetnost poslušnosti ili će Horner zvati Szafnauera i Whitmarsha da ih pita za savjet kako ukrotiti jednog ovna na brvnu da ne našteti njihovom janjčiću? Perez je još prije dva mjeseca bio uvjeren da odlazi u mirovinu i pričao je kako je miran i pomiren sa sudbinom. Ako je zadržao to stanje uma i u posljednjem stadiju karijere dolazi po “sve ili ništa” – mogla bi u Red Bullu biti dobro začinjena sezona. Onako, na “meksički”.

2. Carlos Sainz u Ferrariju

U Puls anketi o unutarmomčadskim dvobojima samo je 19.7% ljudi vjerovalo da će Carlito nadmašiti Charlesa Leclerca koji je u F1 ušao kao jedan od najvećih talenata u posljednjih dvadeset godina, ali svejedno promjena vozačke postave u crvenom bolidu uvijek izaziva nekoliko prljavih misli koje počinju sa “što ako”. Što ako su glasine o političkom nadmudrivanju tate Sainza s tatom Verstappenom bile istinite? Kako će se politička moć tate Sainza sad snaći s političkom moći Todta juniora?

Što ako Sainz poleti u tom Ferrariju? Što ako Ferrari opet napravi promašaj od bolida pa Carlos bude imao pune ruke posla u borbi s Williamsom i Alfama kao Vettel prošle godine? Što ako s dvojicom mladih i relativno neiskusnih vozača Ferrari padne još dublje u otupljujuću prosječnost? Taj “što ako” obojen crvenom bojom je uvijek intrigantan.

3. Ricciardo u McLaren-Mercedesu

Daniel Ricciardo je jedan od najvećih migranata među vozačima. Nakon epizode u HRT-u isprobao je Toro Rosso na dvije godine, pa promocijom u Red Bull odradio tamo pet godina, a kad je vidio da nema što puno tražiti pokraj Verstappena – postao je dio “dugoročnog” projekta s Renaultom. Nakon dugačke dvije godine seli se u McLaren gdje dolazi u dvorište Landu Norrisu. Za one poput mene koji ga nikad nisu shvatili ozbiljno u žutoj boji, ostaje otvoreno pitanje je li i narančasta tek neki tranzicijski period ili pravi dugoročan projekt. Formula 1 se mijenja i nije isključena opcija da bi s ograničenjem budžeta i sistemom hendikepa u razvoju McLaren mogao profitirati. Nakon Mercedesove dominacije koja nam je kolektivno uništila skoro sve okusne pupoljke jako je teško zamisliti nekakav paritet među barem tri ekipe, ali sve se mijenja pa tako mora i ovo. Hoće li se dovoljno brzo promijeniti pa da Ricciardo to iskusi u svojoj najboljoj formi, možda baš u McLarenu?

4. Fernando Alonso u Alpineu

Renault je odlučio ne vjerovati previše frazemu “treća sreća” i Alonsov novi stint s njima ovaj put će biti brendiran pod imenom “Alpine”. Vozač koji se smatra jednim od najboljih u povijesti ovog sporta pregrizao je jezik i vratio se u Formulu 1 iako je sasvim jasno da će ove sezone opet pobijediti Mercedes s Lewisom Hamiltonom. No, kad volite ovaj sport onda se ne možete dugo lagati – bolje je biti u F1 i boriti se za par podija, nego biti izvan nje i lunjati drugim znatno manje spektakularnim serijama.

Alonso za 2021. godinu želi više od tri pobjednička postolja koliko je Renault ostvario prošle godine. Za iduću sezonu želi “puno, puno više”, odnosno, pobjeđivanje. Opet, F1 se mijenja i za 2022. je zaista sve otvoreno, pa tako i mogućnost da Fernando pobijedi po prvi put od VN Španjolske 2013. godine.

5. Sebastian Vettel u Aston Martinu

Gledajući promotivne materijale Aston Martina može se primijetiti sličnost gestikulacije Vettela i njegovog bivšeg kolege Kimija Raikkonena. Po njegovoj formi prošle godine vidjele su se određene sličnosti i u vožnji, a ako u Aston Martinu ne pokaže dobre partije primijetit će se sličnost i u karijernoj putanji. Ako se snađe u ekipi bit će poetično gledati zeleni bolid u višoj sredini poretka, pogotovo za nas koji se sjećamo lijepog Jaguara s početka milenija. Ferrarijevo kaotično okruženje nakon par optimističnih godina vrlo brzo je postalo preveliko opterećenje i Vettel je ostao tu jednu pobjedu kratak za Laudom u crvenom bolidu. Novo okruženje značit će ili renesansu ili put prema mirovini.

6. Mazepin i Schumacher

Dinamični duo Magnussen/Grosjean dobio je nasljednike u likovima Mazepina i Schumachera. Dok se Haas očigledno muči s financijama i pokušava izdržati jednu za drugom sezonom, Mazepinove kopjejke toliko su dobrodošle da će zažmiriti na bilo kakve gluposti na stazi kojih će sigurno biti s njegove strane. Ne treba se pretvarati da je to bilo što novo u F1 jer jednu garažu dalje imamo Latifija koji sigurno nije puno veći talent, ali je Rus ipak poseban po tome što karakterno nalikuje na nekog tko će nam priuštiti strašno zabavan aftershow ako kojim slučajem zasmeta Verstappenu dok ga ovaj zaobilazi za cijeli krug.

S druge strane Mick je poslovično prosječan u novonastalim situacijama, a u Formuli 1 će pritisak i medijska pompa biti stotinu puta veća nego u svim drugim serijama u kojima je nastupao. Dečku će trebati sva sreća, a karakter očito ima jer je usprkos svim problemima koji su ga zadesili uspio doći u najelitniji krug trkaćih vozača.

7. Nova struktura GP vikenda

Ove godine ćemo imati i novi raspored vikenda. Četvrtak više nije rezerviran za medijske aktivnosti nego će to ekipe odrađivati petkom. Dva slobodna treninga su tog dana skraćena na 60 minuta, a treći slobodni trening subotom ostaje isti kao dosad. Manje pripreme moglo bi značiti i više varijabli koje ostaju za kvalifikacije i utrku, a s nikad manje testnih kilometara, s promjenom tehničkog pravilnika i s puno promjena momčadi i vozača na gridu – dobili smo solidno osvježenje prije prave “nove sezone” koja je odgođena za 2022.

U općoj letargiji koja je popunila sve pore društva možda smo propustili shvatiti da je ostao još samo jedan petak prije nego počnemo gledati bolide uživo na stazi. Za točno 14 dana izići će na stazu u Bahreinu i mahnito hvatati svaki testni kilometar, a sve publikacije će se pretvarati da su pronašli neki dokaz kako je ekipa X ove zime napravila bolji posao od ekipe Y. Pozicije krilca pretvarat će u desetinke sekunde na stazi, a zvuk bolida u prvom zavoju Bahreina sugerirat će da je baš ekipa Z pronašla neki trik za bolju trakciju. Zajednicu ljubitelja Formule 1 u koju i sam spadam ekstremno je jednostavno prevariti i navući na maštanja o mogućim raspletima ovog romantičnog sporta, a silne godine dominacije i dosade na vrhu to nimalo nisu poljuljale. Opet su s veljačom krenule špekulacije, a ožujkom polako kreću trnci i leptirići u trbuhu.


Odgovor

12 komentara

  1. LewisFan44 Prikaži

    8. Borba za naslov između Maxa i Lewisa

    Lako se vratimo na ovaj članak kad sezona krene.



    5
    0

    5
  2. Ayrton Senna
    LR7 Prikaži

    8.=8.Hamilton


    0
    -1

    1
  3. Formula1
    f1zd Prikaži

    Zadnja Alonsova pobjeda bila je Španjolska 2013. koliko ja znam.



    3
    3

    0
  4. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …da bi reč rekel…



    1
    1

    0
  5. Haas
    MadM Prikaži

    Da Perez ovan a Max jančić koje je to ruganje. A LC največi talent u zadnjih 20g. Ja očito ne razumijem F1 idem pratiti nešto što je lakše za razumjet.



    3
    -3

    6
  6. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Ne znam što je to, sudbina ili što već, ali Ante moj nedostaje ti slovo “o” u naslovu članka ( seznu ).

    NHF :thumbs:



    1
    1

    0
  7. Pascal Wehrlein 94
    Wehrlein94 Prikaži

    Jedva čekam da Stroll ispraši Vettela u mirovinu …



    3
    -4

    7

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.