Red Bull podnio zahtjev za reviziju sudara Verstappena i Hamiltona

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 3 godina 2 min 37 komentara

Više od tjedan dana prošlo je od Velike nagrade Velike Britanije, no glavna tema u F1 svijetu i dalje je sudar između Maxa Verstappena i Lewisa Hamiltona u prvom krugu utrke. Sada je potvrđeno kako je Red Bull službeno podnio zahtjev za ponovni pregled tog incidenta.

FIA je objavila kako će u četvrtak u 16 sati biti održana video konferencija sa sucima na koju mogu doći najviše po tri predstavnika iz obje momčadi.

Hamilton je proglašen većinskim krivcem za sudar i dobio je vremensku kaznu od 10 sekundi za vrijeme utrke, uz još dva kaznena boda. Unatoč tome je pobijedio na Silverstoneu i smanjio je zaostatak za Verstappenom na samo osam bodova u prvenstvu.

Suci će nakon sastanka zaključiti je li potrebna revizija sudara, a kako bi do nje došlo, Red Bull mora prezentirati nove i značajne informacije koje sucima nisu bile dostupne u vrijeme donošenja originalne odluke.

Sličan slučaj imali smo nakon VN Kanade 2019., kada je Ferrari želio da suci promijene odluku o incidentu između upravo Hamiltona i njihovog tadašnjeg vozača Sebastiana Vettela, koji je kažnjen s pet sekundi u utrci.

Svoje nove informacije predstavili su u vidu TV analize Karuna Chandhoka sa Sky Sportsa, stoga se Red Bullovi navijači moraju nadati da je njihova momčad smislila nešto bolje u namjeri da promijene odluku sudaca i povećaju Hamiltonovu kaznu.


Odgovor

37 komentara

  1. Sebastian Vettel
    The Best F1 Driver Prikaži

    Uzalud vam trud svirači…
    Nisam ziher dal je ikad neka odluka promijenjena, al ne pamtim da se to ikad desilo…

    Samim tim ovo realno nema nikakvog smisla, jer čak i da su zajebali opet nema šanse da Massi i društvo priznaju taj zajeb, dakle ta žalba nemre urodit plodom baš nikak.
    Čak i da je RB u pravu, da donesu neki krajnje upečatljiv dokaz tipa naredbu Wolffa Hamiltonu da izbaci Maxa, telemetriju koja nedvojbeno dokazuje, te kasnije snimku priznanja Hamiltona da je bilo namjerno opet nema šanse da se odluka promijeni…
    Samim tim ovo nema nikakvog smisla.



    22
    20

    2
    • Michael Schumacher
      ZJ11 Prikaži

      Naravno da promjene nece biti, ali mislim da ce kroz ovo pokusat izvuc novce za popravak bolida, tj da im dopuste popravak izvan budzeta.



      21
      20

      1
    • Max Verstappen 1
      vlado Pretplatnik Prikaži

      “Čak i da je RB u pravu, da donesu neki krajnje upečatljiv dokaz tipa naredbu Wolffa Hamiltonu da izbaci Maxa, telemetriju koja nedvojbeno dokazuje, te kasnije snimku priznanja Hamiltona da je bilo namjerno opet nema šanse da se odluka promijeni…”

      Ne razumijem kako u teoriji ovo iznad ne bi bilo dovoljno za sankcije?

      RB je svjestan da je ove godine svaki bod zlata vrijedan. Zbog toga i onaj najbrži krug Pereza. Tako da ne čudi ovaj pritisak.



      9
      7

      2
      • Michael Schumacher
        Slavenowsky Donator Prikaži

        Pa da nema neke teorije da se bilo sta promjeni, onda čemu zakazivanje termina? Ferrari da je imao dobre dokaze u Kanadi, dobili bi spor, a ovako se samo pošteno obrukase. Mislim da je RBR (zalosno meni za reći), daleko bolje organizovaniji od Ferrarija.



        8
        8

        0
      • Sebastian Vettel
        The Best F1 Driver Prikaži

        Kada je to Mercedes uopće dobio ozbiljnu kaznu za bilo što u F1 ?

        Žalio se baš RB koliko pamtim kad su Mercedesi eto testirali aktualne bolide usred sezone, ono kršenje pravila od strane ekipe koje je kristalno jasno najveći mogući no-no koji si možeš zamislit, pa eto nikakve kazne bilo nije…
        Stvar koja je dokazana, koja nije nešto što je po sistemu možda jesu, a možda i nisu…
        Nije tu bilo nikakve procjene sudaca ili kaj ti ja znam koga u tom slučaju, nego se radi o potpuno nedvojbenom kršenju pravila i isto znači diskvalifikaciju ekipe kroz cijelu sezonu pa se eto nije desilo ništa…

        Ovo bez obzira što god RB donio kao dokaz i dalje ostaje na procjeni sudaca, a realno nema šanse da suci kažu da su pogriješili i promijene odluku.

        Smisao žalbe može bit jedino nekakav psihološki da Wolffa ili još bolje Hamiltona malo razljute i poremete im vikend…
        No realno ni to se desit neće, prije da će razljutit sami sebe jer se neće desit ništa, pa bu im Max živčan umjesto da to zaboravi i koncentrira se na sljedeću utrku i ostatak sezone…



        4
        4

        0
  2. Monisha Kaltenborn
    monkeyseat Donator Prikaži

    Svoje nove informacije predstavili su u vidu TV analize Karuna Chandhoka sa Sky Sportsa

    🤣
    Kao što rekoh ranije u jednoj drugoj temi:

    Nadam se da im je dokaz ozbiljniji od Karunovog skypada da ne bude kao Ferrari nakon Kanade 2019 :-)



    13
    13

    0
    • Fernando Alonso
      Lovro Andraka urednik Prikaži

      Oglasio se i Karun

      @karunchandhok
      Just so we’re clear, I won’t be providing evidence for anyone on this occasion 😉😉



      22
      22

      0
    • avalon Prikaži

      monkeyseat .. skypad je li to nešto posprdno ? pošto je danas sve “pokriveno” kamerama koji je snimak relevantniji od snimke iz kokpita koju je karun prezentira ? postoji i snimka iz kokpita LH također ;) na maxovoj je očito da ovaj radi korekciju u lijevo , a na snimci iz kokpita LH je također evidentno da ovaj ne radi nikakvu korekciju iako je većina sadašnjih i ex vozača zaključila da je LH promašija apeks . možda on ka neiskusan to uopće nije ni primjetija pa je umisto “uz ” oasicu ( šta je uradija kad je pretica CL ) u slučaju maxa tvrdoglavo radija grešku do kraja . s obzirom na brazil 2019. i austriju 2020. kad je istu stvar uradija albonu ne bi me začudilo da j ei ovaj put sa maxom to uradija na svoj već uvježbani način . ne čini li se nekome čudno ( da ne kažem sumljivo ) šta se tako iskusnom i top vozaču ovo događa već 3 X u 3 sezone UZASTOPNO ? možda bi trebalo prije sprdanja sa karunom pogledat brazil , austriju i sad silverston , usporedit “stil” , pogledat snimke iz kokpita reagiranja oba vozača , pogledat položaj bolida kod “susreta” sa maxom pa onda u istoj šikani sa leclercom pa se onda sprdat sa karunovim skypadom . možda bi se mogla i komparirat brzina bolida LH u toj šikani u prvom krugu kad je max bija uz lewisa i brzina MB u nastavku trke kad je LH ima slobodnu cilu širinu staze . već i citirana izjava karuna koju je “postavija” lovro bar meni govori da posla nisu čista , a karun se ne želi zamirit nikom iz MB ni engleskog lobija jer bi moga izgubit misto povremenjog komentatora na sky sport F 1 . sa albonom su “manevri” LH završavali bezazleno ali ovo sa maxom je moglo završit tragično . da sam bija na mistu LH ne da ne bi onako slavija pobjedu nego bi me noć posli trke mučila nesanica možda i zbog grižnje savjesti ….



      18
      8

      10
      • Max Verstappen 1
        vlado Pretplatnik Prikaži

        Ne mogu sada da pohvatam konce. Ali izjave od strane LH i Tota prošlih dana su bile kontradiktorne.
        Uglavnom, vozači su generalno pitali za Maxa tokom tog kruga preko tr a LH nije.

        Moja nada za ovu sezonu je da će ga Max zaustaviti u obaranju MS rekorda.
        Zatim i za naredne dvije godine na koje se on preplatio da bi po svaku cijenu uzeo tu osmu titulu i postao “svetac”.



        10
        5

        5
        • Marlboro
          Hey You Donator Prikaži

          Pitao je i crni Senna is Max ok nakon što se israo kako mu Max nije ostavio mjesta bla bla i kako je on kriv. Onako na kraju čisto eto da priupita.



          4
          1

          3
      • Monisha Kaltenborn
        monkeyseat Donator Prikaži

        Skypad nije ništa posprdno niti sam ja izmislio taj pojam.
        Misliš da FIA tj. suci na toj utrci nisu pogledali snimke sa onboard kamera kao i televizijske snimke i ono najbitnije telemetriju (brzine otklon volana i sl.), pa će im sad Karunovo viđenje situacije promjenit mišljenje? Sa takvim stavom i dokazom ja bi RB-ovcima pokazao prstom izlaz iz sobe i rekao da mi na izlasku ne foksmašaju vrata.
        A i Karunovo ”ja se nebi štel mešat” se vrlo lako sredi – dobiješ službeni poziv pa se inati Slavonijo.
        Uglavnom, pravo žalbe uvijek postoji u normalnom svijetu pa tako i u F1. Samo se bojim da je to uzaludno trošenje energije i resursa.
        I da, Ham je slavio jer je znao da je Max ok. Postoji onboard snimka di to isto pita, a vjerujem da mu je netko i šapnuo prije slavlja da Max hoda samostalno.
        FIA je najveći problem. Primjer je upravo Seb i ta kazna u Kanadi. 2016 je Ham to isto napravio Ricciardu u Monaku kad je presjekao šikanu nakon izlaska iz tunela i vratio se na stazu zatvarajući Riccija i nikom ništa.



        7
        7

        0
  3. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Bilo promjena ili ne, podržavam RB 100%. Zašto?

    Zato što se radi o Mercedesu koji na sve moguće načine čuva svoju prednost. Svugdje imaju svoje prste i koliko god cijenio njihova postignuća u razvoju bolida ( a cijenim) toliko su mi se zgadili nakon zadnje utrke. I oni i onaj njihov fejker za volanom. Licimuri (reka bi onaj stari na nekom smiješnom videu).

    Tako da, što se mene tiče, neka ih RB stišće gdje god može i na bilo koji način, bez obzira koliko besmisleno ili dosadno bilo. Neka onaj Helmut izbaci iz sebe što ima i zna. Ako će i ove godine osvojiti naslove neka se za njih i najviše do sada oznoje.



    26
    13

    13
  4. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Neki će reći da je ovo patetično i jadno ali meni je drago da RBR forsira ovaj slučaj. Sjetimo se kako je Mercedes zezao Ferrari sa svakakvim glupostima ne bi li ih izbacili iz takta.



    32
    32

    0
  5. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    Nepotrebno i uzaludno.



    3
    -14

    17
  6. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Zasto mnogi misle nepotrebno? Itekako potrebno, RBR zna da nece bit ni najmanje promjene ni rezultata nit icega, ali bit ce u buducnosti, jer ce FIA vidit ovi nece pustit zaje**vanje kao Ferrari koji nije se vele mučio s Vettelom 17 18 pa tako i s nekim inovacijama na bolidima koji su u jednu stranu prolazili drugu ne ..
    Ako zelis bit prvak nemos dat vozacu brz bolid i da vozi pa sta bude, moras stat iza njega pa čak i ako si u krivu, i tako tim pobjeđuje a ovo je na kraju ipak tim ne samo jedan pojedinac sto mnogi zaborave



    19
    17

    2
  7. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Pretpostavljam da će i Mercedes donijeti video dokaz.
    Bila bi fora da ponište odluku i proglase trkaći incident ;)



    6
    -14

    20
  8. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Sumnjam da RB može imati novi dokaz. Jer su suci imali snimke sa svih kamera i potpunu telemetriju oba bolida. Jesu li pogledali sve te kamere, jesu li proučili detaljno telemetrijske podatke nije relevatno, to im je sve bilo dostupno. RB mora donijeti nešto što im nije bilo dostupno da bi se slučaj uopće ponovo otvorio.

    Dakle suci su imali sve tehničke dokaze. Nešto novo može biti samo neki svjedok.
    Jedino što bi moglo vrijediti je svjedočenje nekog insidera iz Mercedesa da je bio dogovor da se Maxa proba izbaciti iz utrke.
    Tako nešto bi bilo u rangu Renaulta u Singaporeu. Budući je takav svjedok izrazito slabo vjerojatan nema puno smisla niti da špekuliramo kakva bi bila kazna za tako nešto.

    Dobro je da ovakve stvari ne prođu samo tako olako i zbog toga je RBovo insistiranje dobro za sport, ali nisam siguran koliko je njima pametno. Netko u momčadi se morao baviti ovime umjesto Mađarskom….



    6
    4

    2
    • Michael Schumacher
      VRSV546 Prikaži

      Imali su lani u austriji kad je Hamilton nije usporio na zutim zastavama sve pa “nisu vodili” dok im RBR nije pokazao onboard s bolida



      8
      5

      3
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        To ti je materijalna povreda pravila. Ovo drugo je impresionizam – dojam i tumačenje. Nemaš kaj tumačit svjetlo na panelu…. Ali možeš filozofirati jel’ netko bio previše ili premalo unutra i je li mogao više ili manje smotati….



        5
        4

        1
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Red Bull bi na sastanak trebao poslati domara, tako da nitko od viših predstavnika ne gubi vrijeme na ovo. Jedini benefit je u tome što će Merc poslati Wolffa ili Vowlesa, pa će im tako ukrasti par sati vremena na pripremu. Nema govora da će Hamilton primiti bilo kakvu dodatnu kaznu, to ni najveće naivcine ne mogu misliti, unatoč činjenici da je dominantno krivac u incidentu. Jednostavno bi FIA implodirala da Lewis dobije kaznu sad nakon što je sve već prošlo i ohladilo se. Zna to Helmut, pa vjerujem da je jedini motiv čisti pritisak i potvrda kriterija za buduće prljave duele.



      16
      11

      5
  9. Mclaren
    LH44 Donator Prikaži

    S jedne strane mi smeta ovo odugovlacenje oko najobicnijeg trkaceg incidenta, s druge strane podrzavam sto se na svim frontovima bore :D



    6
    -12

    18
    • Kimi Raikkonen 7
      Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

      “najobicnijeg trkaceg incidenta”
      Dobra🤣🤣



      15
      11

      4
      • Fernando Alonso
        Brane FA14 Prikaži

        Baš me zanima što će reći Ham-ovci kad im na isti način Max ili Perez roknu viteza, možda već sad u Mađi..hoće li i onda biti samo obicni trkaci incident? :facepalm:



        4
        2

        2
        • Marlboro
          AMG Donator Prikaži

          Nema istog incidenta, npr. ako Max izbaci Hamiltona “već sad u Mađi” u kontekstu se uvijek moze naci i motiv osvete tako da mu to po meni i ne bi bio bas najpametniji potez, plus ponovio bi gresku iz prosle utrke – prevelik rizik za vodećeg covjeka prvenstva. 🏁

          I nikako mi nije jasno uvlacenje Pereza u duel izmedju Maxa i Hamiltona? Prizeljkivanje da ga Perez “rokne”, “lansira” ili sto vec? Samo se pitam bi li Perez tada bio “junak” ili omrazeni “vodonosa” kao…


          0
          -4

          4
  10. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    RB si kopa vlastitu jamu. Trebaju kazne biti što manje jer sada imaju priliku da tijekom sezone 2 puta Lewisa torpediraju van (Perez). Ako će se mjenjati pravila sada onda će upravo Max najviše izgubiti ako se krene svetiti.



    1
    -1

    2
  11. Daniel Ricciardo
    _bataziv_0809 Prikaži

    Namjera je da se izvuce nacin za potrositi vise novca za popravak bolida.



    2
    1

    1
  12. Michael Schumacher
    27Ferrari28 Donator Prikaži

    Meni je ova žalba ludilo. Treba je livestreamat. Nadam se da će negdje procuriti na netu. Mislim da jenovi mala žalba za velike stvari. Merc ima otvorenu ranu koju RedBull uspješno soli. A ova žalba će pokazati koliko FIA ima autoriteta, koliko Merc drži primat te koliko je RB pronašao put do vrha.
    A najviše Amer trlja ruke, dobio je ono što je htio.



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.