Norris: Veći kotači bi mogli predstavljati problem

Izdvojeno

Marko Litvić

Prije 2 godina 2 min 24 komentara

Već je poznato kako će biti mnogo promjena u 2022., ali ovo je prva o kojoj vozači pričaju kao mogućem problemu. Naime, Formula 1 ove sezone prelazi na kotače s naplatkom od 18 inča, za razliku od 13 inča koje su bile u upotrebi dosad.

Do danas je osam od deset momčadi službeno predstavilo svoje bolide, dok je Alfa Romeo testirao koristeći kamuflirani model C42. Svi oni koji su već imali par krugova iskustva primijetili su istu stvar – smanjenu vidljivost u nekim zavojima.

McLarenov Lando Norris bio je jedan od njih i posebno je istaknuo kako će ulične staze poput Monaka i Singapura posebno predstavljati problem.

Idući tjedan je prvo trodnevno testiranje u Barceloni, dva tjedna kasnije je drugo u Bahreinu i Norris misli kako im to neće biti dovoljno vremena za prilagodbu.

“Nećemo imati puno vremena za naviknuti se na osobitosti svojih novih bolida, svaki vozač dobiva svega tri dana u Španjolskoj i Bahreinu. To nije puno vremena kad se moramo naviknuti na potpuno drugačiji stil vožnje.”

“Izgled je također potpuno drugačiji, počevši s većim kotačima i ovim pokrovima. To bi mogao biti problem na nekim stazama, poput Monaka i Singapura.”

Formula 2 koristi veće kotače već od 2020. i Norris je kontaktirao neke od svojih prijatelja koji se natječu i pitao ih za mišljenja i iskustva. Oni su mu potvrdili kako se zaista slabije vidi i kako su na nekim stazama morali posebno označiti rubove staze jer se nisu mogli više dobro vidjeti.

“U Formuli 2 veći kotači su uvedeni još ranije i jedan od mojih prijatelja je rekao kako su na nekim staza morali stavljati čunjeve i oznake jer se vrh zaštitnih ograda više nije mogao vidjeti iz kokpita zbog velikih kotača.”

“Na sve se mora prilagoditi, uključujući i opseg prednjeg krila.”

Lando Norris

Nakon testiranja, Formula 1 ostaje u Bahreinu gdje će čekati prvu utrku sezone, 20. ožujka.


Odgovor

24 komentara

  1. dejan_s Donator Prikaži

    Čini se da postoji konsenzus po pitanju vidljivosti jer su i Williamsovi vozači imali slična zapažanja o vidljivosti na uličnim utrkama. No, brzo će ta priča isčeznuti kao što je to bio slučaj i za “Halo” zaštitom kada je uvedena 2018. godine. Sada ima manjka vijesti pa je ova “priča” izašla na površinu.



    9
    9

    0
    • Ferrari
      Boris_CRO Prikaži

      Ali ima previše staza koje su problematične već koju godinu jer su auti preveliki. Idealno je kada stanu barem 3 automobila jedan do drugoga. To ne znali da trebalo piste za avione već samo da bolidi budu veličine od prije 20 godina.



      9
      8

      1
    • Nigel Mansell
      The Simpsons Prikaži

      Možda nekoj momčadi padne na pamet pa da sjedalo povisi i nađu kompromis između preglednosti i težišta?



      2
      2

      0
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Vettel je o ovome govorio prošle godine, kada je testirao veće točkove na starom bolidu.

      Što se tiče halo-a, mislim da su većina vozača odmah rekli da ne smeta vidljivosti.



      3
      3

      0
  2. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Ako ćemo iskreno sve novotarije zadnjih 20ak godina su gluposti. Da ne kažem što mislim o sigurnosti. Uvijek će biti ljudi koji će biti spremni riskirati smrt da voze f1, ostali neka idu čuvati djecu po ulici. Što se tiče automobila isti trebaju biti što manji dakle vratiti na razinu 90ih, staviti gume kakve su bile, izbaciti “sigurnosni” lim oko kacige jer samo stvara problem vidljivosti. Zašto živimo u doba “ženskih spolnih organa”, male mace….. Na The isle of Man svake godine netko pogine, ponekad imamo više smrti vozača i publike. I nitko ne cendra slijedeće godine, za nikakve novce dolaze novi junaci koji žele jahati zmaja. Postojeći vođe formule 1 ne razumiju da je cesta takva kakva je, a da je velika razlika hoće li se njome utrkivati vozila veličine mopeda ili kombi vozila. Monako nikada nije bio mjesto za utrkivanje (živi shit od staze), ali uz ovakve gabarite vozila to je tragikomedija. Gledati da je netko 1 sekundu po krugu sporiji i opet dobije utrku je katastrofa, a tu ne pali ni “bomb dive” jer jednostavno nema mjesta da se i mimoiđu 2 vozila.



    7
    -21

    28
  3. ZX10R Prikaži

    Svi vozaći se žale na vidljivost ,Hamilton je isto rekao da mu treba vremena za prilagodbu
    A još su i super ružni
    No svima će biti isto



    1
    -4

    5
  4. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Ocon prvak 2022. confirmed!



    11
    10

    1
  5. Honda
    Nikolar95 Prikaži

    Koliko vidim menjace se tu velicina preveliki tockovi mozda 17 incha da se smanje bude taman



    2
    0

    2
  6. Nigel Mansell
    The Simpsons Prikaži

    Nikakav problem. Poneseš komad stirodura od 5cm i staviš pod guzicu i sve ok. Toplo pod guzicom, vidiš dalje a i prostata zadovoljna.



    11
    11

    0
  7. Red Bull
    Kico Donator Prikaži

    Trebali su ostavit 13 cola felge bez ratkapa! I sve ok, ove 18 s ovim profilom su odvratne! Nije ovo tuning show i ta sranja, meni su osobno 13 bile top! Prava trkaca felga i guma!



    10
    9

    1
  8. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    A zašto prednji točkovi nebi mogle biti manji? To smo imali prije, i bolidi izgledaju bolje sa manjim prednjim točkovima.



    9
    9

    0
  9. Ferrari
    peewoslav88 Prikaži

    jadni Yuki neće vidjet ništa :D



    14
    14

    0
  10. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Ako nitko zbog ovog ne nastrada…….. ili ne daj Bože pogine,….. onda nema potrebe za promjenom.
    Ali, čudno da spisatelji tehničkog pravilnika nisu mogli previdjeti ovu nelagodnu situaciju.



    3
    3

    0
  11. Toto Wolff
    KaTomoF1 Prikaži

    Neznam za vas ali ovi ‘blatobrani’ mi izgledaju loše na on board kamerama. Ko da gledam indy



    2
    2

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.