Predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem povlači se iz operativne uloge u F1

Izdvojeno

Luka Gregorić

Prije 1 godinu 2 min 9 komentara

Predsjednik FIA-e povukao se iz praktičnog vođenja Formule 1 uoči nove sezone. To dolazi u jeku napetosti između vodstva Formule 1 i FIA-e glede njihovih neslaganja oko brojnih tema kao što su potencijalni novi timovi u sportu, vrijednost brenda Formule 1 te inzistiranje FIA-e na zabrani prikazivanja političkog znakovlja i političkog djelovanja bez njihovog prethodnog dopuštenja na bilo kojem događaju odobrenom od strane FIA-e.

Ben Sulayem izabran je za predsjednika upravnog tijela Formule 1 u prosincu 2021. te je ubrzo nakon toga iznio plan za restrukturiranje FIA-inih F1 operacija.

To je uključivalo reviziju kontrole utrka, potaknutu kontroverznim završetkom sezone 2021. u Abu Dhabiju, kao i promjene u višem rukovodstvu FIA-e.

Kao dio tog procesa, Ben Sulayem pismom je u ponedjeljak obavijestio timove da će se povući iz praktičnog angažmana u Formuli 1, prepuštajući svakodnevno upravljanje operacijama FIA-inom direktoru jednosjeda Nikolasu Tombazisu.

FIA je prošlog mjeseca predstavila planove za restrukturiranje svoje operativne strukture, što je rezultiralo time da Tombazis preuzme veću ulogu, kao i imenovanjem Stevea Nielsena za sportskog direktora koji je prije toga tu ulogu obnašao u Formuli 1.

Ben Sulayem ostat će uključen u donošenje odluka na visokoj razini s fokusom na strateška pitanja, ali Tombazis će u budućnosti biti primarna točka kontakta između timova i FIA-e.

„Predsjednikov manifest jasno je iznio ovaj plan prije nego što je on izabran”, rekao je glasnogovornik FIA-e.

„Predsjednik je obećao ‘imenovanje glavnog izvršnog direktora FIA-e kako bi omogućio integrirano i usklađeno funkcioniranje’, kao i ‘uvođenje revidiranog okvira upravljanja’ pod ‘voditeljskim timom usmjerenim na transparentnost, demokraciju i rast.’“

„Ovi ciljevi, kao i najava novog ustroja odjela jednosjeda, planirani su od početka ovog predsjedanja.“

„Predsjednik FIA-e ima široke ovlasti koje pokrivaju široku paletu globalnog motosporta i mobilnosti, a sada kada je strukturna reorganizacija u Formuli 1 dovršena, ovo je prirodan sljedeći korak.”


Odgovor

9 komentara

  1. Ferrari
    miki the pirate Donator Prikaži

    Izgleda je vruća stolica.



    1
    1

    0
  2. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …masi se vraća… :)



    2
    2

    0
  3. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Dragomije Diklić



    1
    1

    0
  4. Max Verstappen
    derfahrer1996 Prikaži

    Dok se majka molila za tebe po misama
    Ti vraćaš se sa puta sa povećanim sisama

    Gledam te na Instaču, nosi se Versace
    500 i nešto eura platila si gaće

    Provodi na jahti, vidio sam slike
    Debeli matorci i maloljetne klinke.
    Evo Kranksvester ga je tocno otpjevo kakva budala od predsjednika (bivseg) Fia-e


    0
    0

    0
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Blage ti veze nemaš.🤦‍♂️
      Lik je i dalje šef FIA-e. Samo, FIA se ne bavi isključivo F1. Šta se desilo sa ovom objavom, što mnogi nisu skontali, je da je on postavio čovjeka koji će biti zadužen za F1, ali će i dalje odgovarati njemu… Uglavnom, ništa se nije promijenilo.

      FIA je vlasnik F1. Liberty je za F1 kao što je Don King bio za boksere.

      A taj odron od rime može se odnositi na cijeli zapadni svijet, a nema nikakve dodirne tačke sa Muhamedom.

      Ovdje likovi ne kontaju ni u koju skupinu spadaju. Ne znaju da su kontradiktorni podržavanjem nekih stvari… Ili je jedno ili drugo, ne može biti oboje. Ili podržajete F1 ili samo glumite da je podržajete, ili jednostavno ne kontate šta koja strana zastupa. Ili samo iz nekih primitivnih razloga mrzite čovjeka, pa vam ta mržnja pomutila razum, pa ne vidite koja je strana ovdje za dobrobit F1…



      3
      2

      1
      • Max Verstappen
        derfahrer1996 Prikaži

        Liberty Media je vlasnik komercijalnih prava a Fia određuje sportska pravila. Zato i je doslo do zbrke posto se predsjednik mijesao tamo gdje mu nije mjesto i bas zbog tog da je fia vlasnik f1 onda nebi bilo nikakve zbrke. “Iz nekih primitivnih razloga”, to se zove mišljenje i stav o nekomu. A kad smo kod toga vec onda moram reci da je taj predsjednik prilično primitivan s svojim izjavama o ženama. Ja podrzavam f1 u potpunosti ali nisam siguran da je on tu za dobrobit f1.


        0
        -1

        1
        • Max Verstappen
          derfahrer1996 Prikaži

          I dalje je šef Fia-e da, ali kad je zezno vec se povlaci a to su i prvi znakovi da nece ostati dugo predsjednik. Samo čekaj 😉


          0
          0

          0
        • Niki Lauda
          wapi Pretplatnik Prikaži

          Recimo Liberty ima kao svog CTOa frajera kojem je dokazana organizacija namještanja F1 utrke. Jel bi zato Domenicali trebao dati ostavku s obzirom da je tipa sa potpunim manjkom morala zaposlio na tako važnoj funkciji. A zaposlio ga je on jer ga nitko drugi nije htio zaposliti s obzirom na toksičnu biografiju.

          Pokušali su mu napraviti puč, ali iza Sulje stoji jako puno novca koje ako povuče vrijednost Libertyja će se strmopizdit na razinu kutije šibica, pa je zato postignut dogovor da se ovaj makne u sjenu, a Liberty je očito popustio oko prijema novih momčadi…



          1
          1

          0
  5. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Suljo je premazan svim mastima. FIA je udruga u kojoj je predsjednik vrlo moćan. Malo će se pritajiti, ali član je WMSCa, ima svoje ljude tamo. Manje više ima sigurno i Domenicali nekih kostura u ormaru, pa će to brzo utihnuti kao što već je. Dogovorili su se da Suljo bude malo low profile, ali načelno koliko god bi Englezi voljeli svojeg čovjeka na čelu FIAe, ne bude se dogodilo.

    Drugi aspekt je da Liberty ovisi o sponzorstvu s Arapskog poluotoka, a to je Suljina domena. Da oni povuku sponzorstvo ili odustanu od nekih utrka to bi F1 dramatičnije pogodilo nego dvije nove momčadi.

    Treći aspekt FIA u sljedećemo konkordu treba tražiti veću kontrolu nad ponašanjem Libertyja. Potpuno je bezveze da im grubo rečeno, organizator TV prijenosa određuje koliko će se bolida utrkivati?



    1
    0

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.