Domenicali: Red Bullova dominacija je dosadila starim, a ne novim gledateljima

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 1 godinu 2 min 17 komentara

Stefano Domenicali kaže da dominacija Red Bulla u prve tri utrke sezone nije nešto što bi dosađivalo navijačkim pridošlicama u ovom sportu. Upravo suprotno, tvrdi da su stari strastveni fanovi oni koji se najviše žale zbog toga.

Iako na to nismo naviknuli kroz proteklih osam godina – nakon prva tri GP vikenda naslovnice medija pune su raznih izjava zabrinutosti oko stanja sporta nakon što je Red Bull pobijedio na prve tri utrke sezone. Domenicali kaže da zaslužuju pohvale zbog takve forme:

“Najprije, ako je jedna ekipa brža od ostalih – čestitamo im. Učinili su bolji posao od svih drugih.”

Ipak, vjeruje da konkurencija može uhvatiti priključak:

“Ako pogledate konkurente – možete vidjeti da je nekoliko ekipa vrlo blizu. Vrlo, vrlo blizu.”

“Siguran sam da će ograničenje budžeta ovu situaciju usmjeriti u najboljem mogućem smjeru za neizvjesnije natjecanje.”

“Zanimljivo je vidjeti da novi gledatelji ne mare previše za Red Bullovu dominaciju, to im nije tako važan faktor. Međutim, kod tradicionalnih gledatelja se gubi interes kad je jedan bolid dominantan. Za novo tržište i nove gledatelje – to zaista nije tako važno.”

Svejedno, naglasio je da želi neizvjesnije bitke:

“Nama je to važno jer želimo osigurati veliko natjecanje u ovom sportu. Rekao bih ipak da danas to nije toliko važno na tržištu na kojem rastemo.”

Nakon tri utrke Red Bull je na vrhu konstruktorskog poretka sa 123 boda, a Aston Martin je iza njih sa 65.

“Vidjeli smo u prve tri utrke da je Red Bull vrlo kompetitivan. Očekujem da će ih drugi uhvatiti. Moramo vidjeti koliko će na njih utjecati kazna od prošle godine i ograničenje vremena u zračnom tunelu. Prvenstvo je jako dugačko i mislim da ćemo do kraja vidjeti neka dobra iznenađenja.”


Odgovor

17 komentara

  1. Red Bull
    Deathbone5 Prikaži

    Do 2022. ni riječi o tome kako je dominacija jednog bolida (s iznimkom 2021.) dosađuje fanovima, a sad bi se nakon tri utrke trebalo mijenjati pravila zbog toga. Fala Bogu pa ovaj nije to zastupao nego je bar malo razuman i smatra da ne treba nekog kažnjavat jer je su najbolje odradili zadani posao nego ocekuje napredak od drugih ekipa.



    23
    20

    3
    • Ferrari
      sfzd Donator Prikaži

      Novo vrijeme, novi fanovi (netflix & 2021 finale). Gradi se atmosfera sa “još utrka, još sprintova, još drame, još meme-ova”. Hoće li to biti dovoljno ako se nastavi ovakva predvidljiva vožnja na vrhu, ostaje za vidjeti. Ja sam nekako mišljenja da bi već dogodine mogli imati nekoga puno bliže redbullu.



      7
      7

      0
  2. Fernando Alonso 14
    tapa-tapa Prikaži

    Treba se vratiti na 15-17 utrka, nikakvi sprintovi, u centru pažnje mora biti motor i aerodinamika a ne jebene gume, ograničenje budžeta neka ostane ali prekršaji vode odmah do DNF-a, vratiti hostese(kad već nabrajam😁), vodstvo i suci koji su sposobni i koji imaju muda a ne ovi jebivjetri, smanjiti broj nepotrebnih RF-a….



    9
    5

    4
  3. Letipas Prikaži

    Ja sam stari fan jer pratim ovaj sport otkad znam za sebe, a to je preko 20 godina, nisam star ali prvu utrku sam gledao prije 27 godina. Mogu ja razumijeti današnje nove elite i sve, ali meni osobno broj od 23 utrke uz gomilu sprintova, dakle samo utrke i utrke, gdje se pravi nekakva navodna neizvjesnost koja nema uporište zapravo i nema nekog smisla. Svi znamo da će i prije prve utrke Max biti prvak, odnosno velika je vjerojatnost za to, da ga ugroziti neće nitko, čak i da mu se zaredaju loše utrke ima dovoljno utrka da dostigne zaostatak. Meni to nije zanimljivo, isto kao što mi nije bilo zanimljivo ništa gdje imaš više od jedne sezone procesije gdje se unaprijed zna pobjednik. F1 je postala show, a ne sport i to je već odavno tako, sad samo treba vidjeti gdje će biti granica. U doba dominacije Schumachera tražio se način da se ta dominacija zaustavi. Sad ne vidim da postoji želja za time.



    4
    2

    2
  4. Antonio Giovinazzi
    Osella Prikaži

    Ja bih rekao baš obrnuto. Starim gledateljima nije “dosadna” dominacija. Mislim svaka dominacija zasićuje nakon nekog vremena, ali stari gledatelji su proživjeli i gore razlike među bolidima. Starim gledateljima je isto je li jedna momčad pobjeđuje sve utrke u sezoni ili imamo neizvjesnu borbu za naslov – i ovako i onako će se probuditi za jutarnju utrku na drugom kraju svijeta. Novi gledatelji traže uzbudljivost, neizvjesnost, spektakl. Uostalom, zato se i mijenja format vikenda i uvode razne sprint utrke. Zato i imamo povrćan broj crvenih zastava i ponovljenih startova u zadnjih nekoliko sezona.

    Nemojte bar starosjediocima među obožavateljima Formule 1 prodavat ovakve priče. Kad spektakl malo splasne, onda će vam takvi biti više nego potrebni. 🙂



    17
    15

    2
  5. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Meni su ovo totalno bezveze izjave.
    Pretežno u svim desetljećima (od 80tih) postojala je jedna momčad koja je dominirala.
    Ok bilo je i sezona kada se više momčadi natjecalo i pobjeđivalo.
    Ali generalno većinom je bila jedna momčad koja je rasturala
    a ostale su kupile mrvice.
    Pa zato se i promijenio sistem bodovanja.
    Nekada su bodove dobivali samo prvih 6 bolida. Danas 10.
    Da, i još nešto. Kada pričamo o starijim gledateljima/fanovima, oni se jako dobro sjećaju desetljeća kada bi se prva dva bolida natjecala za prvo mjesto (pretežno iz iste momčadi) treći bolid je zaostajao pola kruga, četvrti cijeli krug, ostali 2-3… kruga.
    Nekada si morao čekati cijelu sezonu (ili kišu) da bi vidio neki legendarni dvoboj ili bar zanimljivu utrku.
    I to nije bilo jako davno. Tako je bilo npr: sedamdesetih i osamdesetih.
    Baš zbog dosade i straha od smanjenja interesa za F1 su proširili broj bolida koji mogu dobiti bodove sa 6 na 10, pa su uveli razna ograničenja da bi ih nekako izjednačili, da bi ta era završila sa i danas dvojbenom DRS-om. Ah da prije DRS-a su uveli još jednu interesantnu stvar. Vozač koji se brani može samo jednom promijeniti smjer.
    Pogledajte utrke devedesetih i prije toga, vidjet ćete da bi bolid koji se brani, počeo vrludati stazom ko pijanac ne dopuštajući napadaču gotovo nikakav pokušaj pretjecanja.
    Pretjecali su se isključivo na “laktove” i gurali jedan drugoga van staze.
    p.s. Ono što gledamo na jubitubi je “cheripick” utrka iz cijele jedne sezone.
    Ako ste primijetili stalno se vrti desetak utrka starijih od devedesetih godina, kao legendarne utrke.
    Nekome zbog toga dođe na pamet da je nekada bilo zanimljivije, a zapravo je totalno suprotno.
    Ok neke stvari su popravili, neke stvari su us*ali.



    9
    8

    1
  6. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Po ekipi koja se skuplja na ovom portala u toj kategoriji iskustva ne bi rekao da sam egzotičan u svojim stavovima o F1. Pa mi je zapravo fascinantno kako čovjek koji je cijeli svoj život u F1 ima toliko krive procjene mene kao starog magarca koji prati f1 skoro 5 desetljeća.



    17
    16

    1
  7. Chequered Flag
    AnteF1 Prikaži

    “Upravo suprotno, tvrdi da su stari strastveni fanovi oni koji se najviše žale zbog toga.”

    Točno. Zato što stari navijaju za Ferrari, McLaren. Dok noviji navijaju za RB. Dok je Ferrari imao dominaciju u vrijeme MSa tim fanovima nije smetala dominacija. Kao ni novima koji su navijali za Mercedes i sada za RB.

    Sad je samo pitanje koliko dugo treba potrajati post Ferrarija da izgube stare fanove, a ne dobiju nove jer više nisu IN.


    0
    -3

    3
    • Flavio Briatore
      Unwoken European Prikaži

      Normalno je navijati za Ferrari. Za iste navijam od sredine 90ih, za vrijeme Bergera i dok mi je na zidu bilo postera F40 i 288 GTO, crveni naravno.


      0
      0

      0
    • Fernando Alonso
      Lovro Andraka urednik Prikaži

      Ima nešto istine u ovome o navijačkim preferencijama, svakako je zanimljivija ili barem lakše podnošljiva dominacija u kojoj dominira tvoj favorit.

      Štefova izjava je neuobičajeno normalna za njegove standarde, očekivao sam duboko razočaranje dominacijom Red Bulla i prijedlog rješenja u vidu bodova za treninge, pet sprint utrka po vikendu s random startnim poretcima i slično. Ne slažem se baš s izjavom, ali mogu vidjeti neki smisao ako priča o starim i novim casual fanovima, hardcore ekipu ništa osim nekih neodgodivih obaveza neće spriječiti u gledanju svake utrke. Stari casualsi su vjerojatno odustali od F1 ili kad je ona nestala s FTA televizije ili kad je počeo dominirati netko tko im nije drag, pri čemu je većini takvih Red Bull vjerojatno i dalje samo tvornica pića koja pobjeđivanjem sramoti F1.



      2
      1

      1
  8. Shell
    FernandoMclaren Donator Prikaži

    Bolje bi mu bilo da ne spominje stare navijače koji će uvijek biti tu bez obzira na sve…

    Otkad je na ovoj poziciji pitam se samo jel on stvarno ovo lupa iskreno ili je plaćen (masno) za sve ovo što priča?



    2
    1

    1
  9. avalon Prikaži

    u povijesti F 1 samo je 6 timova bilo jako uspješno , ferrari , williams , McL , mercedes , lotus i RB no jesu li bili dominantni ? šta je to dominacija , kako je definirati ? je li to period kad vozač/tim pobjeđuju ali im je konkurent blizu ili je dominacija kad se vozač/tim “prošetaju” do titule onako … nedodirljivo ? koliki je broj sezona u kojima vozač/tim osvajaju uzastopne titule da bi to bilo dominacija ?
    npr lotus je 1972./73. osvaja dvostruku krunu , je li to bila dominacija ? McL 4 uzastopne sezone je osvaja dvostruku krunu , 3 sezone 1988./89. i 90. su senna i prost završavali prvenstva na P 1 i P 2 , za konkurenciju su bili nedodirljivi . najbliže da ih “ugrozi” je bija piquet 1990. kad je završija prvenstvo na P 3 sa – 35 u odnosu na sennu . to je bila nekakva “mini” dominacija jer već 1991. mansell u willimsu je zaosta za sennom 24 boda no ima je tu sezonu 6 , senna 3 odustajanja pa je moglo bit “gusto” , ne dominantno da je mansell ima koje odustajanje manje . za williams se i ne bi moglo reć da je ikad dominira jer su imali uspjeha tek 1992./93. kad su osvajali dvostruku krunu no već 1993. je to bilo malo teže nego 1992. kad je mansell ima 52 boda više od drugoplasiranog patresea … 1993. je prost ima 26 bodova više od senne i tu je moglo bit “gusto” da senna nije ima 6 , prost 2 odustajanja .
    ferrari je 5 uzastopnih sezona osvaja dvostruku krunu . je li to konačno bila “prava” dominacija ? u nekim sezonama je …. 2001./02./04. je jer su bodovno deklasirali ostatak grida ali npr 2000. je MS osvojia titulu sa + 19 ispred hakkinena ,a u konstruktorskom su imali +18 ispred McL . 2003. je MS na kraju ima tek + 1 u odnosu na kimija , u konstruktorskom su imali + 14 pred williamsom .
    RB od 2010. do kraja 2013. ? 2010. alonso na kraju tek 4 boda manje od seba , u konstruktorskom RB +44 u odnosu na McL , 2011. su “ubili” konkurenciju da bi već 2012. seb za tek 3 boda bija bolji od alonsa i + 60 za RB Vs ferrari u konstruktorskom jer je massa odvozija sezonu za zaborav .. na kraju tek P 7. 2013. su opet izdominirali = tek za 2 od 4 sezone možemo rać da su dominirali .
    mercedes 7 uzastopnih dvostrukih kruna + 8. uzastopna konstruktorska . u 5 sezona su LH , NR i VB završavali prvenstva na P 1 i P 2 . u 5 sezona “dominacije” ferraria u eri MS on i rubens su tek u 2 sezone završavali na P 1 i P 2 . u eri seba on i webber nikad nisu prvenstvo završavali jedan iza drugoga .
    u konstruktorskom je mercedes bodovno uništava najbližeg konkurenta , a u vozačkoj konkurenciji je lewis bija “najugroženiji” 2017. kad je seb završija na – 47 iza njega . i nikome od fanova diljem svita nije smatala ova po meni jedina prava dominacija u povijesti F 1 ali sad im posli toliko sezona smeta prošlogodišnja “dominacija” RB ….. i ovogodišnja iako su odvožene tek 3 trke ?!?!?
    možda većina fanova ne zna šta je to dominacija no ostavljam mogućnost da ja ne znam šta je dominacija . meni je dominacija kad 7 uzastopnih sezona “uništavaš” konkurenciju , a možda je dominacija kad tek jednu sezonu “uništiš” konkurenciju pa u novu sezonu kreneš uspješnije od drugih …. a do kraja prvenstva još 20 trka .



    4
    3

    1
  10. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    dominacija u sezoni je totalno fine. nek netko slobodno rastura sezonu. nek ju ubije. nek izvadi mast svima.

    problem je kad gledamo istog prvaka duže od 3 godine za redom. onda kao da gledam monopol na sport. već je ta treća lagano dosada. kamoli četvrta i dalje..
    ajde maxu je treća ali RB-u će bit tek druga jer je ona 2021 bila luđačka. pa ajde. ali ako sljedeće opet bude max solirao… dosada..


    0
    -1

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.