Verstappen osvojio sprint nakon napete borbe s Perezom u prvom krugu

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 11 mjeseci 2 min 89 komentara

Max Verstappen stigao je do novih osam bodova pobjedom na drugoj ovosezonskoj sprint utrci u Austriji održanoj u kišnim uvjetima. Sergio Perez osigurao je Red Bullu 1-2 na Red Bull Ringu ispred Carlosa Sainza u Ferrariju, a na samom početku utrke Bikovi su ukrstili rogove.

Perez je u prvom zavoju prošao Verstappena, a zatim ga je na pravcu obranom natjerao da desnim kotačima zahvati travu. Nizozemac mu nije ostao dužan i izgurao ga je sa staze u trećem zavoju, a zatim ga je stisnuo uz sam rub staze prilikom obrane u četvrtom zavoju.

Meksikanac je pritom imao kompromitiranu putanju za peti i šesti zavoj, a to je iskoristio Nico Hülkenberg koji ga je zadržao iza sebe do polovice utrke, odnosno do 12. kruga. Nijemca je krug kasnije prošao i Sainz.

Četvrto i peto mjesto zauzeli su Aston Martinovi vozači, ali u obrnutom poretku od onoga u kojem su startali jer je Lance Stroll uspio završiti ispred Fernanda Alonsa. Njih dvojica su, kao i svi ispred njih, cijelu utrku odradili na intermedijima, dok se većina iza njih odlučila za prelazak na slick gume u posljednjih nekoliko krugova.

Hülkenberg je otišao u boks s četvrtog mjesta, a završio je šesti, no Georgeu Russellu se rani odlazak na gume za suho isplatio jer je ušao u boks kao 11., a u cilj je ušao osmi, samo 9 tisućinki iza Estebana Ocona koji je ostao na intermedijima. Lando Norris završio je taman izvan bodova nakon što je izgubio niz pozicija u prvom krugu prilikom žestoke borbe Red Bullova koja ga je zablokirala u trećem zavoju.

Glavna utrka vikenda vozi se sutra u 15 sati.

Rezultati

VozačKonstruktorZaostatak
1Max VerstappenRED BULL RACING HONDA RBPT
2Sergio PerezRED BULL RACING HONDA RBPT+21.048s
3Carlos SainzFERRARI+23.088s
4Lance StrollASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES+29.703s
5Fernando AlonsoASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES+30.109s
6Nico HulkenbergHAAS FERRARI+31.297s
7Esteban OconALPINE RENAULT+36.602s
8George RussellMERCEDES+36.611s
9Lando NorrisMCLAREN MERCEDES+38.608s
10Lewis HamiltonMERCEDES+46.375s
11Oscar PiastriMCLAREN MERCEDES+49.807s
12Charles LeclercFERRARI+50.789s
13Alexander AlbonWILLIAMS MERCEDES+52.848s
14Kevin MagnussenHAAS FERRARI+56.593s
15Pierre GaslyALPINE RENAULT+57.652s
16Yuki TsunodaALPHATAURI HONDA RBPT+64.822s
17Nyck De VriesALPHATAURI HONDA RBPT+65.617s
18Logan SargeantWILLIAMS MERCEDES+66.059s
19Zhou GuanyuALFA ROMEO FERRARI+70.825s
20Valtteri BottasALFA ROMEO FERRARI+76.435s

Odgovor

89 komentara

  1. Nelson Piquet
    graho Donator Prikaži

    Dobra trka. Rezultat očekivan. Karlito odličan, kao i Hulk. Čarli očajan, zanima me šta je sada problem bio?



    8
    7

    1
  2. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Može li ovaj Leclerc odvozit jednu normalnu utrku? Izgubia je svaki dvoboj danas, osilacije iz vikenda u vikend.

    Katastrofa.



    17
    17

    0
    • Kimi Raikkonen
      drstrain Prikaži

      Kog briga za borbu na 12. mjestu



      2
      -3

      5
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        Pa navodnog lidera ekipe i “budućeg šampiona” bi trebalo biti briga?

        Čovjek vozi smiješno već godinu dana.



        9
        4

        5
        • Kimi Raikkonen
          drstrain Prikaži

          Ne znam sta ti to znači i ko to tvrdi, nikad nikakav vozač nije bio lider talijanske momčadi, osim možda Schu kad je doveo svoje ljude



          6
          6

          0
        • Audi
          Alonso1983 Prikaži

          On ima status kao i Sainz i ne zaslužuje bolji. Tip je samo još jedan u nizu zapamtite moje riječi. Ima brzinu ali nema glavu pobjednika. Drugi Montoya i to je to. Previše riskira i onda od vrbaca u ruci bude govno u livadi a lovi sokola na marsu. Čovjek jednostavno ne zna smireno i promišljeno raditi korake u utrci. Svuda ide na ho ruk , i to kažem kao netko tko ga je jako podržavao. Ovo ove godine od strane njega nema smisla tako da prvo treba poraditi na sebi a onda kritizirati. Do sada u ovoj sezoni je možda odvezao par utrka kako spada. Kada je na nivou može parirati svakome no u zadnje vrijeme to je rijetkost. Možda smo i mi navikli na njega da radi svašta no ovo je već 3,4 vikend gdje je Sainz jednostavno bolji. Leclerc prvo treba savladati dio da jedan krug u kvalama nije utrka i da se utrka ne odrađuje na silu. Već je toliko puta izgubio neke bodove zbog svojih grešaka da je to smiješno. Istina i sam Ferrari mu je usrao motku nebrojeno puta no ni sam Leclerc nije ništa bolji. Sve u svemu još jedna očajna partija Leclerca koji sve više luči na Vettela pred odlazak….frustracije i hrpa gresaka. Ovo je taman peta sezona, mozda i zadnja za njega u Ferrariju. Kada je došao u Ferrari i pokazao neke partije kontra Vettela i tada dominantnih Mercedesa, pomislio sam ovaj dečko ima ono nešto . Od odlaska Vettela i dolaska Sainza imam dojam da Leclerc nije ništa naučio, nije pokazao da je iskusniji zreliji i bolji, nego čak djeluje lošije nego u tim prvim sezonama. Možda mu treba netko dvije tri zidarske stisnut da se spusti na zemlju.



          5
          3

          2
        • Ferrari
          sfzd Donator Prikaži

          i dalje pričamo o čovjeku koji je završio DRUGI u prvenstvu prošle godine. Ajmo malo kontrolirati emocije i ne padati u očaj nakon svakog dana kvala/sprinta/utrke. Da, trend postoji. Nakon Miamia i onih izlijetanja nešto se događa s njim. Pogotovo Ferrari u (polu)kišnim uvjetima u njegovim rukama ne štima. I sam to prizmaje danas. Ostavite se usporedivanja s Maxom koji je u RB mašini evo trostruki prvak. Al baš sada pričati kao da Sainz pere pod s njim, ej…



          2
          1

          1
      • F1puls Portal
        Testarossa Prikaži

        Bome verstapen se borio i sudarao i za 14-15 mjesto. Mada smo ga svi napadali zbog toga.



        6
        6

        0
        • Michael Schumacher
          Slavenowsky Donator Prikaži

          Tacno tako, Max je bio nepouzdan vozac, dok nije dobio pouzdan bolid. Sva se matematika završava na tu temu. Ferrari jednostavno nema bolid za pobjede, Ferrari već godinama mrljavi posao, onda kakva forma, takvi vozaci.



          5
          5

          0
        • Max Verstappen 1
          vlado Pretplatnik Prikaži

          Max je uspostavljao dominaciju na stazi. Tako se to radi. I MS je u povratku takav bio. Zato sada na gridu kada se bori za pobjede nitko ne želi Maxa pored sebe. Čovjek je trkač.



          4
          3

          1
        • Flavio Briatore
          Unwoken European Prikaži

          Max je i dalje isti “udarač” i nasilnik. Problem mu je što sada zna da se ne mora tući nema bolida kojeg ne može prijeći unutar jednog kruga. Kako je dobro kada ne moraš voziti na 110% i biti stalno frustriran nego voziš na cca 90%, smiješ se i ganjaš krugove opušteno brze krugove dok se pitaš hoće li prednost pred drugim biti 20 ili 40 sekundi. Uvijek sam tvrdio da Montoyi nisu sve daske na broju, ali bi se i on smirio u dominantnom bolidu bez momčadskog kolege koji bi ga stiskao. Alonso mi je zanimljiv jer je on jedini vozač poslije Schumacher ere koji je sposoban biti veoma frustriran lošim automobilom (Mclaren Honda Gp2 engine), derati se na svoj tim, ali pri tome ne raditi greške i dalje gurati koliko može.



          6
          6

          0
  3. Michael Schumacher
    ZJ11 Prikaži

    Max standardno, Hulk dobra odluka s obzirom da bi se interice raspale, Russel odlicna odluka, Leclerc nigdje.

    Kisa zacinila lijepo sprint.



    3
    3

    0
  4. Bobo24 Prikaži

    kakav je seronja ovaj Max to nije normalno…čim ga netko stigne odmah sere i plaće… pitanej za sve Maxoljubce:; da je bila obrnuta situacija da li bi Max napravio isto kao i Perez???? naravno da bi , uvijek je govorio da je on pravi vozač i da iskorištava svaku priliku…. a da ne spominjemo nastavak kruga kada ja Max opet ko štuka uletio u Pereza te nastavio ravno u zavoju i Perez ga ja morao izbjegavati… to je ok ??



    8
    -15

    23
    • James Hunt
      Jozuka Prikaži

      24 kruga, 21sec razlike.. 12 krugova iza Hulkenberga. I on se kao bori s Maxom? Seronja je ispao Perez koji upravo govori kao nije vidio Maxa, a izbacio ga na travu. Smijesno.



      24
      21

      3
      • Bobo24 Prikaži

        Naravno kad je zbog Maxovog poteza izgubio drugo mjesto pa se morao boriti da dođe natrag…zna se da je Max brži i bolje mu paše bolid ali ja tu govorim o Maxu i njegovom sranju po svima…odmah je prigovarao a zna da bi on to isto napravio..i još na kraju preko radia odmah sere da moraju to raspraviit da on nije zadovoljan sa ponašanjem…seronja….glumi da mu Perez ok a ustvari sere po svakome…zaboravlja tko mu je donio prvi naslov a sad bi se raspravljao sa njim jer ga je bezobrazno prestigao na startu…



        3
        -12

        15
        • Red Bull
          Deathbone5 Prikaži

          Sereš ga i ti isto sad, Max i Perez obojica su na radio rekli da imaju neke stvari reci, i oke, nakon utrke su razgovarali i nije izgledalo ratoborno dakle. Perez je zezno u prvom dijelu, Max kasnije, ionako Perez tu ne bih mogao ništa. I molim te, jedna utrka ne znaci da mu je ovaj donio naslov, jer je Perez vecinu sezone glumio kao da je i dalje u rp.



          3
          -1

          4
        • Bobo24 Prikaži

          Deathbone5 govorimo o prvomn naslovu kada je Perez blokirao Ham-a i zbog toga Ham nije mogao zamjeniti gume… kako brzo svi zaboravljaju činjenice



          4
          1

          3
        • Red Bull
          Deathbone5 Prikaži

          Ja iskreno u tvojim komentarima do sad nigdje nisam vidio Ham ime, tako da stvarno nez o čemu pričaš, jer su tema bili Max i Perez.



          7
          7

          0
        • Michael Schumacher
          ZJ11 Prikaži

          @Bobo24
          A on tebi govori da je to jedina utrka u kojoj je Perez zasmetao Hamiltonu i time pomogao Maxu da ovaj ima priliku preteci u zadnjem krugu, dok je Bottas visestruko te sezone pomogao Hamiltonu sto izravnim borbama sa Maxom sto torpediranjem u Maxa u Madjarskoj. Svi vi kontra Maxovci pamtite samo tu zadnju utrku.



          9
          8

          1
        • Bobo24 Prikaži

          samo što mu je taj potez Pereza u zadnjoj utrci indirektno donio naslov….cijelu tu zadnju utrku Max je bio loš, gubio je 20 sekundi za Hamom i onda ga još direktor F1 nagradi sa naslovom jer kao normalno je prekršit dva pravila SC samo da bi se vozila utrka u zadnjem krugu.. zato se više nešto takvo neće nigada dogoditi pa makar se opet ponovila zadnja utrka i dvojica sa istim bodovima i opet SC prije kraja utrke…



          1
          -15

          16
        • mika50 Prikaži

          Bobo, smiješan si.



          6
          3

          3
        • Michael Schumacher
          ZJ11 Prikaži

          Upravo to ja i govorim kad kazem da samo vidite zadnju utrku.
          Znaci po tvom misljenju Bottasova kuglana nije indirektno utjecala na ishod prvenstva.
          Bottas ne pomete 3 vozaca Lewis bi vjv pobijedio tu utrku jer nebi bilo crvene zastave, Max bi bio drugi, znaci 7 bodova za Lewisa vise.
          U stvarnom slucaju je Lewis drugi a Max deveti sto je 15 bodova vise za Lewisa.
          Bez pomoci Bottasa Lewis ulazi u zadnju utrku sa 8 bodova zaostatka i Perez uopce nema potrebu blokirat a ni SC nebi imao utjecaja jer bi tada Lewis isao u box i kada bi uzeo pobjedu i FL bili bi na jednakom broju bodova i pobjeda, ali Max ima 4 druga mjesta vise.
          I nemoj da spominjem Silverstone gdje Lewis izbacuje Maxa, ostecuje ovjes, spasava ga crvena zastava i dobija minornu kaznu i zatim pobjedjuje i tu dobija 26 bodova u odnosu na Maxa.
          Abu dhabi je bio samo karma za izbijanje Maxovih bodova od strane Merca.



          14
          13

          1
        • Bobo24 Prikaži

          možemo do sutra nabrajti poteze jednog i drugoga…a ona kišna utrka koje se odvozila iza SC?? sada tog više nema i ne bi nitko dobio bodove pa bi Ham imao više bodova.. ima takvih sitacija hrpa …ali tu se govori o Maxovom karakteru koji sere i gazi po svima…sjeti se poteza kada nije htio propustiti Pereza a rekli mu iz boxa….i nebi ništa izgubio sa tim potezom….



          3
          0

          3
        • Michael Schumacher
          ZJ11 Prikaži

          Pa nije htio pustiti Pereza jer je ovaj priznao da se namjerno spuco u Monacu, a Max je imao najbrzi prvi sektor i vjv pole i pobjedu u utrci.
          Slazem se ja da Maxov karakter ne stima, ali govorit kako je nezahvalan a Perez mu donio naslov je glupost. Nezahvalan jest, egoist i tko zna sta jos ali Perez mu nije donio taj naslov, jer se naslov ne osvaja u jednoj utrci.

          Kisna utrka nema nikakve veze sa RB i Mercom, ja sam samo nabrojao gdje su jedni drugima izbili sto direktno sto indirektno bodove jer si ti prvi poceo sa Perezovim stopanjem u zadnjoj utrci i po tebi to ispada kljucni trenutak, a nije.



          8
          7

          1
        • Bernie Ecclestone
          Dani Donator Prikaži

          Max je Lewisu vratio u Monzi za Silverstone tako da su 1:1. Bilo je još njegovog guranja Lewisa van staze te sezone. Po meni je Hamiltonova greška što nije odmah u prvoj utrci reagirao kao u VB i time dao do znanja da nema naguravanja po stazi. Što se tiče Pereza i maxa tu se nam što reći. Perez je u 2021. odradio “prljavi” posao tokom utrka. Očito ima malo zaboravljanja , ali četo je Perez bio žrtveno janje ispitivanja taktika. Ali on je dovoljno dobar samo za to. jednostavno je prespor i očito psihički slab. Na ovoj utrci je Perez bolje startao , ali i izgurao Maxa na travu što je pogotovo po kiši bilo vrlo opasno. Ne čudi maxovo duboko kočenje i blokiranje, samo je vratio uslugu.



          3
          -4

          7
        • Michael Schumacher
          ZJ11 Prikaži

          Da jesu 1:1 racunajuci Monzu samo sto nije ista situacija u bodovima u te dvije utrke, jer su bodovi 26:0.

          Bilo je guranja i tu se slazem da je Hamilton trebao ranije reagirat.

          Bio je Perez zrtva taktika ali do zadnje utrke nije izbio nijedan bod Hamiltonu i iz toga razloga je glupost reci da mu je donio naslov.

          Sto se tice njegove brzine, ne moze on Maxu pera odbit i zasjat ce na par utrka sezone i to je to, kao i vecina drugih vozaca te klase.



          9
          8

          1
    • Red Bull
      Deathbone5 Prikaži

      Nakon prvog zavoja je Perez izguro Maxa na stranu, a u trecem je Maks se malo previše zaletio, s tim da je bio ispred Pereza u tom trenutku, tako da nije imao previše mogućnosti osim nastojati što mirnije usporiti, je to je Perezu zasmetalo pa je izletio, ali bar se provezo lijepo po izletnoj, a ne po travi i šljunku. Kao što su rekli komentatori, Max nije imao previše ni mogućnosti ni kontrole u tom zavoju, a znas kakva je situacija kad na Skyu to kažu.



      7
      6

      1
      • James Hunt
        Jozuka Prikaži

        Vidjelo se iz aviona da je izritiran potezom Pereza i zato je onako dive-bombao. Neka se utrkuju, ali Perezov potez je bio prljaviji od Maxovog, kotač do kotača i stišće ga na travu i to po kiši, a kaže nije ga vidio.



        21
        20

        1
        • Bobo24 Prikaži

          kako to da je uvijek Maxov potez ok? a što bi se desilo da ga Perez nije vidio i da je normalno skrenuo u svojoj putanji u zavoj? ko bi onda bio kriv? tko je prebrzo uletio u zavoj?



          1
          -1

          2
        • Red Bull
          Deathbone5 Prikaži

          Maxov potez nije oke skroz, ali nije ni nicim izazvan, s obzirom na šta je Perez radio u prvom zavoju i ravnici kad ga je skoro izgurao, razumijem Maxa. Perez je s tim potezima pokazao da se hoće prljavo utrkivati, pa oke, Max to može kad se protivnik tak postavi, plus kažeš a što da ga Perez nije vidio, pa onda bi samo ispao još gori kad se nadoveže ma sve gluposti u zadnje vrijeme, plus kud je gledao onda ako ne u bolid s kojim se utrkuje, to bi iz još možda i izbacilo iz trke i eto ti tek onda problema za Pereza.



          3
          -1

          4
        • Imola Prikaži

          To je Max-ova škola 🤣


          0
          -1

          1
      • Max Verstappen
        derfahrer1996 Prikaži

        @Dani
        Žrtveno janje je bio Bottas,vrati se u 2021 pa vidi koliko su mu mu puta motor promjenili (6-7puta) i hajcali motor za hamiltona zato je i bio zadnje 4 utrke nedodirljiv. Plus bottasa vadili iz bodova da skine najbrzi krug



        2
        2

        0
  5. Sebastian Vettel 5
    battery992 Prikaži

    Dr. Max Verstappen!



    13
    7

    6
  6. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Max valjalo bi da malo budes i tih, po tvome danas te nesmi niko slucajno pokusavat prestic, kad si najvrzi moras ocekivat nekad i agresivniji napad da ces i ti dobit a ne samo dat
    its called motor racing
    Hulk vozac sprint trke
    Cak je trka bila zanimljiva iako je Max svratia do Splita bacit se u more dok je cekao da Perez prođe ciljem



    9
    5

    4
  7. Imola Prikaži

    Dno dna, nebu mene niko prestizal 😅



    6
    -1

    7
  8. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Nešto sam, jučer trolao Haas.
    Možda su zbog toga loše spavali i odlučili mi se osvetiti.
    Nico Hulkemberg je definitivno zaslužio biti vozač dana.
    Usput, bez obzira što je Alex Albon pao u poretku na kraju, to ne umanjuje njegovu vrijednost kao velikog talenta.
    Čim se staza osušila vidjelo se koliko je Williams slabiji / sporiji bolid u odnosu na SVE ostale.
    Ok, osim Alfe. Njihovi bolidi su tu negdje istih mogućnosti kao i Haas.



    6
    5

    1
  9. Jarno Trulli
    Roko Prikaži

    Jedna od najzanimljivijih utrka sezone. Ispada da s mjesovitim uvjetima stavljanjem nepoznatog/malo stresa pred timove se dobije bolje prirodno utkrivanje nego s DRS-om. Ne znam zasto bi se bilo protiv ovakvog formata par puta godisnje, uz izbacivanje dosadnih utrka da se rasterete.

    Max jedan od najboljih ikad. 21 sekunda ispred istog auta u 24 kruga. 3 mjeseca vodi sve. To je najteza stvar kad pitaju vozace (prilagodba razlicitim stazama i uvjetima). Ali neka ga je Perez malo i namucio na pocetku, bitno da se nisu izbacili, a obojica su napravili gresku. Nadam se da ce Checo dobiti ponovno malo samopouzdanja.

    Hulk je klasa, steta sto Haas toliko jede gume. Vise kise i Haas ce osvojiti neke bodove. Sainz je vec godinu i pol bolji u Ferrariju. Meni oduvijek drag vozac i uvijek sam mislio da je medu najboljima na gridu. Ne mozda u jednom krugu, ali je konstantan i brz na utrci. Ocon uvijek zabavan za gledati. Stroll nije tako los, ali oscilacije su prevelike da bude ozbiljan kandidat za ista.

    Nadajmo se dobroj utrci sutra!



    13
    12

    1
    • Kimi Raikkonen
      drstrain Prikaži

      Sainz je konstantan, da.. konstantno 5.



      9
      8

      1
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        I ispred Leclerca.



        11
        10

        1
        • Kimi Raikkonen
          drstrain Prikaži

          Kolko pobjeda i PP ima Lec a koliko Sainz od kad voze zajedno?
          Di je bio Sainz na pocetku prosle sezone kad je Ferrari bio konkurentan? Zašto on nije bio sposoban pobijedit koju utrku osim onog Silverstona di ni sam ne zna šta se desilo i di mu je Lec na starim hard gumama blokirao Pereza i Hamiltona nakon SC nakon što je bio uvjerljivo najsporiji od šest vozača iz top timova?

          Postoje vozači koji se bore za pobjede i vozače koji su tu da bi završili utrku.



          10
          7

          3
        • F1puls Portal
          Testarossa Prikaži

          @drstrain vise je to stvar afiniteta prema odredjenom tipu vozaca. Npr meni je uvijek drazi neki tip kao Heidfeld nego npr Montoya. Ista stvar i sa sadasnjom postavkom Ferarija. Leclerc puno mlijeka daje ali mnogo se rita nogom pa puno i prospe. Mozemo nagadjati sta bi bilo da imaju bolid koji je najbokji kroz cijelu seonu, ali za sada pitanje je veliko ko vise donosi timu.



          3
          3

          0
        • avalon Prikaži

          drstrain.. a zašto u pitanju nisi spomenija i podije od kada CL i CS voze zajedno ? jer ih oba imaju po 13 pa tu leclerc ne “pobjeđuje” kolegu ? :) leclerc je od 2021. do danas ostvarija 12 PP ( carlos 3 ) no koliko je tih P 1 CL “pretvorija” u pobjedu ? tek 3 X ;) to je valjda nekakav pokazatelj da ako si brz u jednom krugu ne znači i da si pobjednik ili da ti to osigurava pobjedu u trci . leclerc ima jako solidan postotak PP i zato spada u šta ? velike talente i buduće prvake ? ali vidi vraga … npr vozač kojeg se baš nikad ne spominje damon hill ima bolji postotak PP od leclerca , a odvozili su gotovo jednak broj trka , hill 5 više . hill ima i titulu , leclerc još čeka . osim toga leclerc je vozija i vozi bolji bolid od hilla . CL je jednu sezonu vozija sauber , a sad već 5. sezonu vozi ferrari koji je ipak bolji od arrowsa ( jednu sezonu ) ili jordana ( 2 sezone) zar ne ? sa ovakvim bolidima teško da je hill moga do PP . sve je ostvarija u williamsu .
          koliko PP ne mora bit bitan primjer je i prosta … 16,6 % PP , CL 17,3 % , prost 4 titule , 51 pobjedu , leclerc 5 pobjeda i to je to za sada . i max ima u postotcima manje PP(15,2%) od leclerca ali i 41 pobjedu ;)
          naravno , lako se sjetiti 2022. , pitat se di je bija carlos početkom lanjske sezone kad ga je leclerc pobjedija ALI lako je zaboravit 2021. kad je carlos rookie u timu pobjedija leclerca zar ne ? kad je 2019. ka rookie u timu CL pobjedija seba to je bilo woww , a kad je carlos pobjedija charlesa to je bilo … ma ništa , desi se :) :) :)
          i koliko je trke po tebi početak sezone ? 2 – 3 , više od tog broja ? posli prve 2 trke 2022. CL je vodija u prvenstvu , CS je bija 2. posli australije ( 3. trka ) CL je vodija prvenstvo , carlos je bija 3. sa priličnim zaostatkom od -38 bodova . naravno , lako je zaboraviti da je u australiji crvena zastava sje*ala carlosa . da je na startu trke sa H gumama napravija grešku ali zašto ? možda zato kako pišeš “Postoje vozači koji se bore za pobjede i vozače koji su tu da bi završili utrku.” , a možda i zato jer carlos nije želija vozit da završi trku nego da se šta bolje plasira i odatle greška . ;) uostalo znaš li omjer “pobjeda” CL Vs CS 2022. u trkama koje su oba završili kad već pitaš di je carlos bija lani ? 7 Vs 6 u korist leclerca ;) na kraju 2022. leclerc je ima 62 boda više od carlosa ALI i 3 odustajanja manje .
          sjeti se kanade … čuli smo TR kojim su leclercu javili da ga carlos neće napasti , charles je “pobjedija” kolegu za 2,8 s i za mene je očito da su u kanadi favorizirali leclerca u želji da se smanji prednost carlosa . ali danas je carlos “pomrsija” račune timu osvojivši 6 bodova u sprintu i sa 14 poveća prednost pred leclercom na 20 bodova .
          ne želim kazat da je CS bolji od CL ali mi ide na ku*ac omalovažavanje konstantno carlosa ka da je slučajno u kokpitu ferraria . uostalom na kraju prvenstva se ne zbrajaju PP nego bodovi . lauda je osvojia titulu pred prostom 1984. sa 0.5 bodova više , čak je ima pobjedu manje od prosta ;)
          možda je , a j eako ti tako pišeš carlos pobjedija u silverstonu , a d ani sam ne zna kako , možda je bija najsporiji od 6 vozača top timova ALI najbrži krug trke je odvozija lewis 234.312 kmh , pa carlos 233.530 kmh itd ;) n akraju je prednost CS pred 2. lewisom bila 3,8 s . zamisli da ja napišem npr da je prva pobjeda leclerca u belgiji bila slučajna , plod sriće jer je ispred lewisa završija za 0,98 s ili u mnozi iste sezone kad je ispred botasa uša u cilj sa 0,8 s prednosti . ali ne bi bija korektan da to napišen , pripišem srići jer pobjeda j epobjeda ma koliko prednost bila “sitna” osim ako je u pitanju pobjeda carlosa zar ne ? :) :) :)



          5
          4

          1
      • Ayrton Senna
        maurich Donator Prikaži

        Konstantno 55. 😄


        0
        0

        0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Sainz je vec godinu i pol bolji u Ferrariju.

      Ne vidim nikakav osnov za ovakav zaključak. 🤔
      “Možda” (dakle, pod navodnicima) je bolji ovih prvih 8 trka + danaćnji print. Ok, bodovno je trenutno ispred i tjt.



      8
      7

      1
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Danas je Lecova vožnja bila čista katastrofa. Previše grešaka, previše vruće glave. Podsjeća me na moje kartanje bele kao klinca – uvijek preoptimističan. Sainz je odradio posao u prvom krugu i kasnije s Hulkom kad se pružila prilika i mirno odvezao trku do kraja. Ovaj se stalno trsio, uvijek u kritičnom momentu napravio grešku i prosuo sve što je postigao…. Valjda bude bolje sutra ako ga netko dobro ošamari prije nego sjedne u bolid.



        5
        4

        1
    • Pastor Maldonado
      perodeformero Prikaži

      Ovaj format 1/4 utrke je bio zanimljiv samo zbog kiše. Uostalom vidio si što se desilo čim se staza osušila. Sve je krenulo prema starim pozicijama, jedino nije bilo vremena za dovršetak pretjecanja zbog kratkoće formata.



      5
      4

      1
  10. Fernando Alonso 14
    Pavle Prikaži

    Živcira me ova vožnja Alonsa iza Strolla.. Kao nešto pokušava i radi predstavu za publiku, a zna da nije pametno da ga obiđe.. Vjerovatno i poslje utrke onako pred ćaćom dobaci “kakva maestralna obrana”
    🤣



    14
    13

    1
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Ja se divim svakom tko može voljeti Alonsa i Hamiltona.



      6
      -2

      8
    • avalon Prikaži

      Pavle.. ma da , alonso zna da bi usprkos dosadašnjim rezultatima izgubija misto u AM kad bi preteka sina staro strolla . od samog početka u F 1 sve šta je momak dobro napravija je
      pripisivano srići . npr prvi podij u rookie sezoni u bakuu kad ga je u zadnjem krugu preteka bottas za 0,1 s . to je bottasu bila 85. , a strollu 8. trka karijere . guzičar stroll j eiza sebe ostavija seba gotovo 2 s , a LH 2+ s . tim podijen u bakuu je posta najmlađi rookie i 2. njmlađi vozač koji je završija na podiju . prvi je naravno bija max . čudi me šta i u australiji alonso nije pustija strolla ispred sebe , a moga je jer je na kraju ima tek 2,3 s prednosti , a to je bilo lako “režirat” i pustit sina gazde . uostalom , fernando je poznat po puštanju . btw , zahvaljujući tom “puštanju” papak stroll je smanjija prednost leclerca sa 17 na 12 bodova . na ovakvoj stazi ja sam vidija korektan , žestok dvoboj dva vozača AM , ti puštanje , predstavu alonsa ….


      0
      -3

      3
      • Fernando Alonso 14
        Pavle Prikaži

        Da puštanje od strane Alonsa kao i u Barceloni..



        2
        2

        0
        • avalon Prikaži

          Pavle.. ma naravno , di ćeš boljeg mista za puštanje kolegi papku nego pred svojom publikom u španjolskoj jer fernando za razliku od drugih top vozača nema taštine . divim se iskustvu alonsa kad pušta . ka da ima apotekarsku vagu .. u barceloni 0,8 s , jučer 0,4 s “zaostatka” , a papci sa sky – a nisu shvatili igru alonsa pa su se oduševili dobrom i fer borbom dvojice tim kolega . aloso je i dosta riskira jer pravo je čudo kako kako neznalica LS nije napravija grešku i slupa obojicu . a možda je alonso bija iskren u pozitivnoj ocjeni kolege i zato je jučer odvozija bez straha od eventualnog sudara ?


          0
          0

          0
      • Flavio Briatore
        Unwoken European Prikaži

        Alonso pametno stvara dobar odnos s malim luđakom Strollom (koji ima isti potencijal za gluposti prema momčadskom kolegi kao i Ocon). Dakle Alonso malom ostavlja tu i tamo mrvice kada nisu u poziciji za veće bodove, ali kada se treba penjati na podijum, e tu samo stari lisac vrhnje kupi. Cilj je da se mali ne osjeća pobijeđeno kada ima manje bodova od Alonsa. Zato je tu stari mentor prijatelj koji će ga razumjeti i tapšati po ramenu. A uz to će se nakloniti velikom Strollu Senioru što cijeli tim napreduje.

        Alonsu je dugo trebalo da prestane biti solo igrač bez političkoga znanja, ali sada je majstor. I što je najbolje sada je smireniji nego ikad. I još uvijek stigne mučki trolati Hamiltona kad god može :-D



        2
        2

        0
    • Max Verstappen 1
      vlado Pretplatnik Prikaži

      Meni je zanimljivo. Je li ono Stroll po prvi put izrekao naredbu? Kada je tražio da ga ne napada. Pitam se kako značaj takva poruka ima.



      1
      0

      1
      • Fernando Alonso 14
        Pavle Prikaži

        I meni se tako čini.. Alonso je napokon sretan u timu koji je dobar i ima potencijala za velike stvari, ali kao da se boji narušiti tu idilu pretjecanjem Strolla.. 😞



        1
        1

        0
  11. Jody Prikaži

    Dobar sprint, jako, uz pomoc podloge i staze. Danas sam imao osjecaj da bi i ja protiv Leclerca imao šanse. A nije se proslavio ni Hamilton, a nije nešto ni Alonso.
    Sutra bi moglo biti zanimljivo.



    3
    3

    0
  12. Gilles Villeneuve
    BandoBoris Prikaži

    Zao mi je sto Hulk nije imao bolju karijeru u F1. Sjecam se jos njegovih voznji 2013 u Sauberu gdje je cuda radio, i nakon toga u Force Indiji i pogotovo u Renaultu isto jako dobar. Bilo bi zanimljivo vidjeti da je umjesto Kimija 2014-te dosao u Ferrari kako se spekulirao kako bi njegova karijera otisla.

    Ali onda se opet sjetim nekih utrka gdje je mogao do podija ili cak pobjede koje je uprskao svojim glupim greskama (baku 2017, njemacka 2019, brazil 2012) i pitam se jel bi mogao na najvisoj razini odrzati neku konstantu, ali po meni vozac koji je sigurno zasluzio pobjede i podije u F1. Jedan od rijetkih koji je osvojio F2 i Le Mans u prvom pokusaju. Mislim da u F1 njegova visina i tezina su ipak dosta veliki hendikep.

    Ali drago mi je da nas s vremena na vrijeme podsjeti da je klasa od vozaca i da zasluzuje bit u F1 i stvarno mi je zao sto nije prosle godine bio u Haasu umjesto Micka koji je tad bio dosta konkurentan bolid.



    13
    13

    0
    • Jordan Forever Prikaži

      Meni je žao da nije Hulkenberg bio umjesto Magnussena, dok bi Micka volio vidjeti opet u F1.



      4
      3

      1
      • Gilles Villeneuve
        BandoBoris Prikaži

        Ne znam meni Magnussen kakav je da je ipak ima tu neku vatru u sebi i bar se bori za poziciju za razliku od nekih drugih anemicnih vozaca na gridu koji se samo voze u krugu (Gasly, Sainz, Norris).



        8
        7

        1
        • Jody Prikaži

          Ne bih Sainza u tu skupinu stavljao. Bio sam jako skeptican oko njegova odabiranza Ferrari. Ali bez obzira na greske ima konstantu i bori se za poziciju, naravno koliko automobil dozvoljava.



          2
          2

          0
        • Ayrton Senna
          Scuderia Prikaži

          Ima magnussen vatru u sebi, to je istina, ali da se ne lažemo sva trojica koju si stavio u zagrade bi ga vjerojatno dobili kao timski kolege.


          0
          -1

          1
    • avalon Prikaži

      BandoBoris … “Zao mi je sto Hulk nije imao bolju karijeru u F1.” da , jbga kad u 9 sezona i 177 trka šefovi top timova nisu u očili njegovu ekstra klasu :( nego koja je to čuda radija sa sauberom 2013. ? najbolji plasmani te 2013. jedno 4. i jedno 5. misto , na kraju 51 bod . je li čuda te sezone radija i di resta ( kojeg se malo ko sjeća ) koji je završija sa tek 3 boda manje od hulkenberga ? btw , godinu prije tj 2012. perez je sa tim sauberom 3 X završava n apodiju ( 2 X 2. i jednom 3.) šta znači da sauber i nije bija loš bolid . ako je NH sa sauberom radija čuda šta je onda sa sauberom radija sergio ? 2012. u FI 1 X 4. , 2 X 5. na kraju 11. sa tek 3 boda više od davno zaboravljenog kobayashia . 2014. mu je valjda bila bodovno najbolja sezona u FI pobjedija je kolegu pereza . btw , dok su bili kolege u FI sergio je 4X završava na podiju , hulkenberg 0X mada ako je sudit po sergiu sa FI se moglo do podija ;) 2017. u renaultu solidnih 4 X 6. , 43 boda tek 3 više od početnika i papka strolla . kolega mu palmer nije vridan spomena , carlos je uletija zadnje 4 trke za renault osvojia 6 , hulkenberg u te 4 trke 3 boda više tj 9. 2018. bodovno ne baš uspješan (62 boda) ali je sa renaultom bija 7. tj best of the rest . 2019. pobjeđen od došljaka ricciarda (9.) završava na 14. mistu . do podija j emožda i moga u nekoj od trka koje si nabrojia ali do pobjede… hm . da je hulkenberg zaslužij apobjede valjda bi ih i ostvarija s obzirom koliko veličate vozača koji drži neslavni rekord najviše odvoženih GP -a bez podija . šta znači kad osvojiš GP 2 “iz prve” ? nekakvu garanciju ? pa kimi , alonso , MS , seb NIKAD nisu vozili Gp 2 pa je tu na “gomili” 14 titula , 197 pobjeda , 484 podija , a pobjednik iz prve 0 pobjeda , podija , titula . i šta znači osvojit le mans ? pa to je “ekipna” trka 3 vozača koja se izmjenjuju , a fanovi to navedu ka da je hulkenberg sam ostvarija pobjedu , a ne u “društvu” sa bamberom , tandy -em . znaš li da je 2017. hartley za kojeg nije bilo mista u F 1 bija jedan od vozača pobjedničke ekipe ? kad je alonso 2018./19. vozija ( i pobjedija ) le mans u timu bija sa buemiem i nakajimom ? btw buemi je s aekipom 4 X osvaja le mans , hartley 2 X , kobayashi pa i giovinazzi . i koja je onda referenca le mansa ?
      naravno , ove sezone hassa nije konkurentan ka lani i zato hulkenber ne osvaja bodove zar ne ? lani je bika konkurentniji ? ma da , “čorava koka” haas je u prvpj trci sa kevimom osvojia 10 , a u preostalih 21 trku kevin je osvojia još 15 . i t je navodno bila konkurentnost ?
      anemični vozači ( kako ih tituliraš) i koji se voze samo u krug su puno uspješniji od velikog hulkenberga jer npr norris ima PP , 5 FL , 6 podija , gasly pobjedu , 3 FL i 3 podija , carlos pobjedu , 3 PP , 3 FL i 15 podija , a kevin koji ima vatre u sebi 1 PP , 2 FL i 1 podij . ispada da se bolje , profitabilnije vozit u krug nego “grist” :) :) a hulkenberg koji zaslužuje podije , pobjede još uvik čeka na to i da ga otkriju šefovi top momčadi . ex kolega perez je u boiidima koje je vozija i nico osvaja podije ali hulkneberg nije možda zbog problema visine mada opet … od njega su viši ocon i albon ( 186 cm ) , russell (185 cm ) , stroll sa 182 i max sa 181 cm su nešto niži od NH koji ima 184 cm … leclerc je 180 cm . kako ovim višim ili tu negdje nije i visina problem da bi se penjali na podije ( ma xi osvaja titlue ) samo je hulkenbergu to problem ? a da nije problem u nečem drugom …. npr precjenjenosti NH kod nekih korisnika portala ?



      4
      1

      3
      • Gilles Villeneuve
        BandoBoris Prikaži

        Ti usporedjujes Hulka i Di Restu koji 2013.godine uopce nisu vozili za isti tim. Takodjer usporedjujes Hulka i Strolla koii nikad nisu bili timski kolege. Usporedjivati broj bodova 2 vozaca koji ne voze za isti tim je bezveze. Tom logikom Stroll je 2017 godine bio bolji od Alonsa.

        Drugo, Sauber 2012 i 2013 nisu isti bolidi. Sauber 2012 je bio puno konkurentniji bolid i osvojili su 3 puta vise bodova. To je isto ko da usporedjujes Mercedes 2013 i 2014 godine.

        Konstantno iznosis neke statistike i usporedjujes stvari koje se ne mogu usporedjivati. Uostalom statistika u Formuli 1 jako malo toga pokazuje. Ako cemo gledati samo statistiku kako ti gledas Bottas je tek malo losiji vozac od Senne s obzirom da imaju skoro isti broj podija. Isto tako Bottas je bolji vozac od Gillesa Villeneuve zato sto ima veci broj pobjeda. Jos par primjera -Ronnie Peterson 0 naslova, a bio je najbrzi vozac svoje generacije. Jean Alesi – 1 pobjeda, a tu se ne vidi broj odustajanja zbog mehanickih kvarova kad je trebao osvojiti utrku ili jednostavno nije vozio dovoljno konkurentne bolide. Alonso 3 puta manje pobjeda i 3 puta manje naslova od Hamiltona, a svi ovdje se mozemo slozit da sigurno nije 3 puta losiji vozac od Hama.

        Hocu ti samo reci da je statistika u F1 jako relativan pojam. Nekad treba pogledati i neku utrku, tu se onda dobije pravi dojam o kvaliteti pojedinog vozaca, a ne samo izvlaciti statistike i onda ovdje pisati kilometarske clanke o stvarima koje svi mozemo procitat na Wikipediji.



        9
        8

        1
        • avalon Prikaži

          BandoBoris.. a da ti nisi malo krivo shvatija princip statistike F 1 ? “Ako cemo gledati samo statistiku kako ti gledas Bottas je tek malo losiji vozac od Senne s obzirom da imaju skoro isti broj podija. ”
          1. bottas i senna nemaju skoro isti broj podija … senna 80 , bottas 67 = 13 manje , a statistički senna 49,7 % , bottas 32,2 %
          2. istina , bottas ima više pobjeda od gillesa ALI gledano kroz postotke bottas ima 4,8 % , a gilles 8,96 % = 1,9 X više od bottasa
          nesretno si uzeja primjer da me demantiraš je rsi zaboravija da statistika uzima u obzir i broj trka koje je neki vozač odvozija do kraja karijere . npr villeneuve Sr je odvozija tek 67 , a bottas 208 GP – a pa je i normalno da ima više pobjeda u toliko trka ALI statistika to uzima u obzir i zato je po pobjedama villenuve Sr gotovo duplo bolji od valtteria .
          mislim da i nadalje u replici uzimaš krive primjere .. npr petersona . ko kaže da je bija najbrži vozač svoje generacije s obzirom da je vozija u generaciji stewarta , fittipaldia , laude , hunta …. možda bi se moga “izvuč” na odustajanja petersona koji su mogli bit razlog 0 titula ( 43,9 %) ali ronnie je tokom karijere ima i 10 pobjeda , 14 PP , 9 FL , 26 podija , 1 hat trick u 123 GP , a kakvim se rezultatima može pohvalit NH ? 1 X PP i 2 X FL . više puta sam spominja u komentarima hulkenberga , svjestan sam da nije moga pobjeđivat sa bolidima koje je vozija ALI ako je perez moga do podija u FI koju su zajedno vozili npr 2014. osvojit 3. misto iza 2 merca ili u rusiji 2015. završit iza lewisa i seba , u MC i bakuu 2016. onda je valjda to isto moga mu i veličani kolega hulkenberg jer
          je sergio pokaza da je FI bila sposobna ne za pobjede ali za podije DA ! pereza se više puta omalovažavalo pa i posli ovih Q , a hulkenberga baš nikad iako je u karijeri napravija NIŠTA čega ste svjesni i vi fanovi NH . možda ja i ne gledam trke pa nemam pravi dojam o kvaliteti hulkenberga ali sam 100 % siguran da svaku trku gledaju šefovi timova pa me čudi da niko od njih u 189 GP – a nije vidija kvalitetu nice !?!? možda bi mi ti to moga objasnit jer gledajući trke vidija si njegovu kvalitatu za raziku od “nepismenih” šefova top timova .
          vidiš , smeta to statistika koju navodom ali kad ti ona može bit nekakav adut i ti posegneš za njom ;) npr spomenija si kako sauber iz 2012. i 2013. nisu bili isto konkurentni . bolid iz 2012. je osvojia 3 X više bodova , a i to je dio statistike zar ne ? no možda razlog nije toliko u konkurentnosti nego u vozačkoj postavi . sergiu je kolega bija solidni kobayashi , a hulkenbergu 2013. “nejaki” guttierrez koji je osvojia sitnih 6 bodova ali to ti može bit “dobar adut” da napišeš kako je razlika u konkurentnosti bila velika u korist saubera iu 2012. zar ne ? ;)
          naravno adute visine koji su možda problen za NH i le mans nisi spomenija u replici jer eto spomenija sam i vozače koji su viši od hulkenberga pa im to ne smeta da sotvare neke rezultate koj eon nikad nije ostvarija . spomenija sam i buemia , kobayashia , giovinazzia , hartleya ex vozače F 1 koji nisu baš kotorali , a osvajali su sa svojim timom le mans pa to šta ga je osvojia i hulkenberg nije baš pokazatelj bilo čega . buemi je 4 X pobjednik le mansa , a neki se ni ne sjećaju da je vozija F 1 ;)
          nisi shvatija poantu spominajna di reste ili strolla . di restu niko nikad ne spomene , a bija je kvalitetom ( ovo bi moga stavit i u navodnike) blizu NH … di resti je prosjek osvojenih bodova po GP – u bija 2,05 , a hulkenbergu 2,8 osvojenih bodova . nico j eipak bolji jer ima 1 PP i 2 FL šta di resta nema . strolla sam spomenija jer ga se konstantno omalovažava , a u kračoj karijeri od NH je do sad ima 1 PP i 3 podija . jbte , o NH se uvik piše afirmativno , žali šta je napustija F 1 , srtini su zbog njegovog povratka , a npr u svoje vrime niko nije pisa afirmativno o heidfeldu , žalija z anjim kad je napustija F 1 , a po rezultatima je za NH bija televizija u boji . btw heidfeld drži 2 rekorda F 1 … najviše pobjedničkih postolja bez pobjede i najviše 2. mista bez pobjede . za razliko od njega hulkenberg drži također 2 “rekorda” … najviše trka bez postolja i najviše bodova u karijeri bez pobjede . taj “rekord” je “oteja” sainzu koji je pobjedom u silverstonu izgubija taj “rekord” koji sa d pripada hulkenbergu . a ovo o kilometarskim replikama me ne dira jer sam navik ana to odavno . pokušaj i ti koristit podatak sa wiki , možda pronađeš nešto korisno , neki adut u korist NH…. i zato go nico GO , primjeti će šefovi tvoju kvalitetu i grist će se
          šta je nisu primjetili davno prije .


          0
          -2

          2
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        @avalon
        Još jednom ti moram napomenut kako je Alonso vozio F3000 (gp2) za razliku od spomenutih ms-a, Kimija i Srba.



        1
        1

        0
        • avalon Prikaži

          zekohonda … hvala na ispravci …ponovnoj . F 3000 nije GP 2 koja je nasljednik ili “zamjena” za F 3000 šta i sam znaš ali dobro je kad ispravljaš moje neznanje . i RB je konsantno “limenka” iako je zapravo naljednik jaguara koji je prije toga bija stewart …


          0
          -1

          1
        • Honda
          zekohonda Donator Prikaži

          moram ispravljat kad ti je znanje o juniorskim singleseater serijama vrlo ograničeno.
          spomenuo si 4 vozača koja nikad nisu vozila ‘gp2’.
          od ta 4 jedino je seb uopće mogao vozit gp2. ostali su prešli u f1 prije prve sezone gp2. zašto onda ms-a, aloa i kimija uopće spominješ?


          0
          0

          0
  13. Max Verstappen
    derfahrer1996 Prikaži

    Nisam ljubitelj ali dobar sprint 😉zna li tko mozda na onboardu Maxovog polea dva puta stišće crveni gumb na lijevoj strani volana (nije drs,nije radio) ĉemu služi taj gumb. Promjena diferencijala nije. Na izlasku drugo i treceg zavoja!?



    1
    0

    1
  14. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Inače zanimljiva izjava CLa – sad sam pogledao ovo:
    https://www.youtube.com/watch?v=CabMFg54s7A&ab_channel=FORMULA1

    Kaže da nije razočaran Ferrarijem nego svojom vožnjom kad su uvjeti napola mokri. I da mora u tom pogledu popraviti svoju vožnju i razumijeti što radi krivo u tim uvjetima.


    0
    -1

    1
  15. Max Verstappen
    derfahrer1996 Prikaži

    Dilano van’t hoff pocivao u miru Božjem.



    3
    1

    2

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.