Ocon: Alpine je napravio “primjetan” korak naprijed s nadogradnjama u Spa

Izdvojeno

Luka Gregorić

Prije 10 mjeseci 3 min 14 komentara

Esteban Ocon istaknuo je “prilično impresivan” i “primjetan” napredak u performansama koji je ostvarila njegova momčad na VN Belgije prošlog vikenda.

Iako im je predsezonski cilj bio zadržati četvrto mjesto i smanjiti razmak prema vodećim momčadima u prvenstvu konstruktora, momčad iz Enstonea je nakon prve polovice sezone pala na šesto mjesto iza McLarena i Aston Martina. S obzirom na tu lošu formu u zadnje vrijeme, Renault Grupa smijenila je izvršnog direktora Laurenta Rossija, dok su šef momčadi Otmar Szafnauer i sportski direktor Alan Permane otišli uz obostrani pristanak. Također, glavni tehnički direktor Pat Fry prešao je u Williams gdje će vršiti funkciju voditelja odjela za dizajn.

Bez obzira na to, momčad iz Endstonea imala je relativno solidan vikend u Belgiji s Gaslyjem koji je sa šestog startnog mjesta u sprint utrci napredovao do trećeg mjesta te Oconom koji je završio na osmom mjestu u utrci u nedjelju uz par dobrih pretjecanja.

To je potaknulo Ocona da izjavi da se Alpine vratio svom razvojnom putu iz 2022. kada su donosili nadogradnje koje bi imale trenutni efekt umjesto da moraju čekati da u potpunosti evaluiraju i koreliraju nove dijelove kao neki drugi timovi.

„Vrlo je ohrabrujuće da svaki put kada donesemo nadogradnje primjećujemo da bolid ide korak naprijed.“

„Jasno, ovo posvećujem Viryju i Enstoneu, jer je stvarno ohrabrujuće da nam ono što donosimo na stazu zapravo omogućava da odemo korak dalje.“

Alpine je za Spa razvio novo prednje krilo i donio poprilično revidiranu podnicu. Upitan da detaljno objasni kako su poboljšali bolid, Ocon je rekao:

„Brzina koju smo imali pri ulasku u zavoje, a posebno u srednje-brzim i brzim zavojima, s obzirom koliko smo malo downforcea imali, bila je prilično impresivna.“

„Očito, mnogo više stabilnosti u bolidu, mnogo više prianjanja. Bilo je vrlo primjetno.“

Komentirajući instant efekt koje su proizvele nadogradnje, Ocon je nastavio:

„To je uvijek bila naša snaga. Samo trebaju nastaviti [dolaziti] konzistentnije, i mislim da ćemo biti OK.“

„Ljudi će reći da nam je nedostajalo konzistentnosti, što zapravo nije slučaj jer tempo je takav kakav jest.“

„Samo što su ostali napredovali više. Na neki način se sada vraćamo s nadogradnjama koje donosimo, ali više nismo među prvih pet.“

„Samo se trebamo više poboljšati – to je tako jednostavno. Nastaviti donositi nadogradnje.“

ESTEBAN OCON

Alpine se u poretku konstruktora nalazi na 6. poziciji s 57 bodova, na sigurnoj udaljenosti od sedmoplasiranog Williamsa koji ima 11 bodova, ali i daleko od petoplasiranog McLarena koji je dosad osvojio 103 boda.


Odgovor

14 komentara

  1. Nelson Piquet
    graho Donator Prikaži

    Da sam na njihovom mjestu, držao bi jezik za zubima.
    Tvornička momčad su od ’16, i gotovo da se nisu pomakli naprijed od ’17-’18.
    Uvijek se vrte tu negdje u sredini, svake sezone najavljuju nešto( ka Ferrari), i svake sezone ista priča.
    Muče se u prvoj polovini, onda do kraja na guzove budu 4. ili 5. konstruktor i nanovo sve.
    A uložilo se novca u sve to, i dovedeno je mnogo ljudi, ali za džaba izgleda.
    Tu je glavni krivac po meni menadžment, jer toliko para potrošiš, a ništa ne uradiš.
    Takav slučaj je bio i Ducati u MGP, i onda su konačno doveli pravog čovjeka i pustili ga da radi svoj posao, bez uplitanja.
    I Alpineu, a i Ferrariju treba jedan Luigi Dall’Igna, koji će rekonstruisati tim, od vrha pa do dna, postaviti prave ljude na prava mjesta i napraviti pravu mašineriju.



    14
    13

    1
    • Marlboro
      McKruno Donator Prikaži

      Samo što sad budu 6. Izgleda da ni 4.-5. mjesto više nije opcija.



      2
      2

      0
    • avalon Prikaži

      “I Alpineu, a i Ferrariju treba jedan Luigi Dall’Igna…” čitam ovo o gigiu i ne virujem svojim očima ?!?!? da neko misli da bi idealno rješenje za neki tim bija talijan ?!?!? naravno , ako je gigi ( i stella također) talijan jer po “legendi” skoro svi znamo da su talijani #sposobni” samo u sferama espressa , sladoleda i špageta . zato su u ferrari za šefa doveli vasseura , a dali nogu nesposobnom talijanu binottu koji bi po nekim “šuškanjima” moga u alpinu pa će i njih ( ako se “šuškanja” pokažu točna ) upropastit ka i ferrari . jbte , lani posli 12 trka je CL bija tek 2. , ferrari u konstruktorskom također 2. , a ove sezone sa novim šefom CL je čak 5. , a ferrari 4. u konstruktorskom . btw lani je sa nesposobnim talijanom binottom poslio 12 trka ferrari ima 4 pobjede ( 3 CL i CS jednu ) + 10 podija , a ove godine prvu pobjedu tek očekuju ali zato imaju 3 podija . otkazom talijanu binottu i dovođenjem vasseura evidentan je napredak ferraria ove sezone u odnosu na lanjsku ……



      4
      -5

      9
      • Nelson Piquet
        graho Donator Prikaži

        Nije poenta da li Talijan, Kinez, Marsovac, poenta je da li je sposoban.
        MB je dokazao x puta da nije sposoban da vodi seosku zadrugu, a ne F1 momčad.
        Čovjek je spletkama došao na mjesto TP, nije pokazao ama baš ništa, tj. lažem, pokazao je kakav je u načinu na koji je otjerao Seba.



        9
        8

        1
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        Pa po svojoj vlastitoj logici si zapravo pokazao da je MB nesposoban jer nije FV bio u Ferrariju kada se razvijao ovaj bolid. On je došao na kraju sezone tek kad je posao bio odrađen većinom.
        A ja bih rekao da je i to drugo mjesto Ferrarija prošle godine više rezultat toga što je Mercedes otišao na kvasinu sa konceptom, pa je Ferrari po defaultu imao top dva poziciju osiguranu nego dobrog posla MB i ekipe



        2
        2

        0
        • avalon Prikaži

          smr201… znači za ovako loš ulazak u sezonu je zapravo opet kriv mattia ? idemo se malo vratit unazad …2020. ferrari u konstruktorskom tek 6. ,jedan od najgorih , možda i najgori plasman u povijesti tima , a znamo i zašto … vozači leclerc 8. seb 13. . 2021. početak revitalizacije tima pod vodstvom nesposobnog mattie … u konstruktorskom ferrari sa P6 iz 2020. na P 3 2021. rookie carlos bolje plasiran nego leclerc 2020. lani ferrari u konstruktorskom na P 2 , leclerc 2. , carlos ponovno 5. misliš da je bilo lako 2 sezone uzastopno dizati tim iz “ponora” 2020. ? da je to moga neko nesposoban ?
          po tvojoj logici ja sam svojom logikom pokaza da je mattia nesposoban jer 2 sezone je bolid napredova , a onda za 2023. je zbog mattie “složen” bolid lošiji nego 2021./22. i vasseur tu nije moga ništa jer malo je pola prvenstva da bi se bolid poboljša nadogradnjama ? a vidi vraga …McL koji je također ima problema početkom sezone sa nadogradnjama je najednom “skočija” = može se ako se zna ;)
          uostalom kakve su reference vasseura u F 1 ? šef momčadi renaulta u 2016. di je posli te sezone podnija ostavku . možda jer je pod njegovim vodstvom renaut 2016. završija 9. od 11 timova . njegove epizodeu u sauberu i alfi neću spominjat jer i d aje bija najsposobniji sa tim “siromašnim” timovima nij eima šanse za ikakav značajan rezultat .
          mercedes je 2022. otiša na kvasinu sa konceptom i zato je ferrari završija ispred MB u obje kategorije ? interesantno , kad MB zaje*e koncept onda za njegov “pad” nije kriv toto ali ako ferrari nešto zaje*e naravno da je za to kriv nesposobna neznalica mattia . ako massa ljud smatra ross brawna izuzetnim znalcem kako onda protumačiti ovu njegovu izjavu vezanu uz mattiu “Definitivno neću Mattii dati nikakav savjet,” dodao je Brawn. “On zna što radi, jer je već iskusio ovakvu situaciju tijekom svoje duge karijere u Formuli 1.” možda je brawn zapravo “patuljak” pa je ovo izjavija da se “uvuče” binottu ? npr po komentaru grahe “MB je dokazao x puta da nije sposoban da vodi seosku zadrugu, a ne F1 momčad.” dok ross misli suprotno ali šta zna brawn koji je u moto sportu 37 godina i koji je steka slavu kao “glavni mozak” iza sedam naslova svjetskog prvaka Michaela Schumachera . je*eš takav glavni mozak i 37 godina islustva koji ne vidi nesposobnost binotta tj ono šta gomila “pripadnika” portala vidi .
          e da je neke sa portala angažirat u F 1 timove ka šefove , stratege/taktičare kakva bi to prvenstva bila …napeta i neizvjesna do zadnje trke i to ne samo između tek 2 – 3 tima . svih 10 timova bi se borila za titulu i to ravnopravno .



          3
          -1

          4
        • Lewis Hamilton
          smr201 Prikaži

          Jesam li ja negdje rekao da je Vasseur neka sreća ili bolji od Binotta? Nisam jer mislim da nije ništa bolji, no to ne znači da je to opravdanje za MB.
          I naravno da Totto ako ne vrati MB na pobjedničke staze kroz godinu dvije će snositi odgovornost za to.
          Ali on kao i Horner prije njega sa naslovima koje imaju dobiju više “lufta” u smislu vremena u kojem isporučuju rezultat.



          2
          2

          0
        • Nelson Piquet
          graho Donator Prikaži

          Avalon, opet ti i tvoja statistika i igre brojeva?
          Nikad nisi čuo šta kažu za statistiku?
          Znači po tebi je uspjeh to što je CL prošle sezone imao 4 pobjede i dodatnih 10 podija?
          Uspjeh bi bio možda da je to uradio u prošlogodišnjoj Mečki.
          Zaboravljaš da je Ferrari prošle sezone u početku imao najbolji bolid?
          Zaboravljaš šta je bilo poslije Spa, i kakav je šef MB i koliku moć ima pa su prošli kako su prošli?
          Zaboravljaš sve strateške i ostale greške ekipe, ko je kriv za to?
          Vozači?
          Zaboravljaš izjave MB prije Spa?
          A ne, bitno je da su se oni naosvajali podija, to je bitno.
          Kada se gleda statistika i brojevi, treba se to malo gledati sa razumijevanjem, a ne čiste brojke izbacivati i lupati.



          3
          2

          1
    • Renault
      Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

      Svaka čast, svaka na mjestu!



      1
      0

      1
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Jednu stvar te moram ispraviti. Ferrari je prije najavljivao svašta. Zadnjih godina ja se nesjećam ikakvih obećanja i najava pobjeda pa ni čak u sezonama gdje su krenuli dobro kao lani ili 17 i 18.



      1
      1

      0
      • Dee-Lite Prikaži

        “Ne vidim zašto ne bi pobijedili sve utrke do kraja”

        Iz koje godine je ta izjava?
        Da li ona spada u “najavljivanje svačega”?



        8
        8

        0
        • Flavio Briatore
          Unwoken European Prikaži

          Iz posljednje Binottove godine. Max osvaja utrku za utrkom, a lik važno veli da nema razloga da ne osvoje sve utrke do kraja. Navijači su znali da će biti sretan ako pobjedi jednu do kraja.



          1
          0

          1
    • Honda
      Nikolar95 Prikaži

      Drzavna firma sta ocekujes sjase kurta uzjase murta sve ukrug.


      0
      0

      0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.