FIA skresala Astonova (fleksibilna) krila?

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 9 mjeseci 2 min 10 komentara

Nakon što je Fernando Alonso u uvodnih osam utrka donio čak šest podija Aston Martinu, forma britanske momčadi osjetno je pala – najnovija teorija tvrdi da je “krivac” za njihov pad intervencija regulatornog tijela F1 po pitanju njihovog prednjeg krila.

Alonso je sugerirao da je njegovu ekipu pogodilo uvođenje nove konstrukcije guma od VN Velike Britanije, no šefovi su to demantirali i izjavili kako su nadogradnje donesene na VN Kanade izazvale problematične promjene u karakteristikama bolida.

Ipak, izvori iz paddocka, uključujući ugledni Motorsport, prenose treću opciju, a to je promjena smjera razvoja bolida na zahtjev FIA-je. Fleksibilne aerodinamičke komponente nisu dozvoljene, no momčadi vole plesati po rubu pravilnika i na neki način uštedjeti koju desetinku po krugu. FIA je bila svjesna da postoji mogućnost da netko razvije prednje krilo koje će moći proći statične težinske testove, ali će se u brzini kontrolirano savijati i zato je posebice pratila konstrukcije prednjih krila ove godine.

Sve momčadi prošle su obavezne testove fleksibilnosti, no nekoliko krila savijalo se u sumnjivoj mjeri prema pomnijoj analizi FIA-je. Sporne momčadi o tome su bile obaviještene tijekom četvrtog vikenda sezone u Azerbajdžanu i neformalno im je preporučeno da u roku idućih nekoliko vikenda promijene krila kako ne bi došlo do problema u nadolazećim utrkama.

Potvrde o tome da je ovo razlog promjena u dizanu prednjeg krila Aston Martina nema, no “dobro upućeni” izvori tvrde da su oni bili jedna od momčadi koja je bila natjerana na promjenu, i to očito ona najpogođenija.


Odgovor

10 komentara

  1. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Fernandooooooooooooooooo,……. care.
    Ajatolah!!!!

    😎😎😍😍



    2
    1

    1
  2. Fia
    Cale od Lewisa Prikaži

    Mercedesovo prednje krilo se savija vec 10 god pa nikom ništa.



    29
    25

    4
    • Tricolore Gorila
      Zendo Prikaži

      Otkad se to Mercedes kuzi u areodinamiku, ja mislio da oni mogu samo konkurentan motor slozit, ove uspjehe im je prikrivala snaga motora, cak su sa tom suludom prednoscu motora uspijeli napraviti neki navodno jako dobar bolid W11, ali sve u svemu zna se koje ti pice daje krila



      3
      3

      0
  3. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …where there is alonso, there are some shenanigans going on…



    1
    1

    0
    • Nigel Mansell
      The Simpsons Prikaži

      Pa ne pravi Ferdo krila?



      13
      13

      0
      • Alfa Romeo
        limitmaker1 Donator Prikaži

        nisam ni mislio da ih radi, čovjeka prati ‘sreća’…



        4
        4

        0
      • avalon Prikaži

        “nisam ni mislio da ih radi, čovjeka prati ‘sreća’…” , a zapravo ga prati nesrića ?
        fernando je jako talentiran to i ptice na grani znaju ALI pripisat “srići” samo 2 naslova ?!?!? baš ta 2 naslova je osvaja sretno – spretno . znam , ovo napisano je svetogrđe zar ne ? :) :)
        2005. , fernando ( i ne samo on ) je vozia na michelinovim gumama , bridgestone je tu sezonu potpuno podbacija . “dokaz” .. MS koji je osvaja titule od 2000. do 2004. je izgleda 2005. “zaboravija” vozit . za 1. alonsom je zaosta 71 , a za 2. kimjem 50 bodova . od montoye je MS ima tek 2 boda više , fisica 4 , brata ralpha 17 i trullia 19 bodova više . btw , rubens koji je tih 5 sezona ferraria bija među 5 najbolje plasiranih ( 2 X 2. , jednom 3. ) je prvenstvo završija tek 8. bodovno gledano ta 2005. je najlošija sezona rubensa u ferrariu . osvojia je tek 38 bodova . čak je i trulli u toyoti bija bolji od njega .
        je li u japanu 2006. alonsa bar malo pomazila srića ? jer posli kine on i MS su bodovno bili izjednačeni , a u japanu je MS od 3. do 36. kruga vodija trku i odusta zbog kvara motora . ne tvrdim da bi u preostalih ( da nije bilo kvara ) 17 krugova MS zadrža vodstvo , mpžda bi , možda ne bi ali je činjenica da su “vrata” za osvajanje titule alonsu bila “širom otvorena” odustajanjem michaela . 10 bodova prednosti alonsa j ebilo nenadoknadivo . jer sve d aje fernando u brazilu i odusta , MS pobjedija titulu bi osvojia alonso iako bi bodovno bili izjednačeni jer je alonso ima isti broj pobjeda ka i MS ali je ima 7 X P2 , michael je 4 X završija na P 2 .
        je li peh prelazak u McL 2007. ? po meni nije ali ko je moga pretpostavit da će rookie lewis odvozit tako dobru ( odličnu ) sezonu + dennis je sta iza lewisa . 2007./08. povratak u “matični” renault je možda bila jedina opcija fernanda pa ako je bilo tako to je bila više nužda nego loša srića .
        2010. potpis za ferrari . je li to bila loša srića jer u eri dominacije RB/seba alonso je baš te prve godine u ferrariu bija u “igri” za titulu . na kraju tek 4 boda iza pobjednika seba . 2012. je završija tek sa 3 boda manje od prvaka seba .
        jedina njegova baš loša srića mada to zapravo i nije bila loša srića nego krivi odabir je bija povratak fernanda u McL 2015. dobrim dijelom i zbog hondine nespremnosti ( usprkos pompoznim najavama prilikom povratka) da se uhvati u koštac sa drugim proizvođačima PU . tome j e kumovala i tvrdoglavost dennsa da honda bude isključivo “vezana” uz McL .
        đosli 2 godine pauze možda je fernandu alpina ( opet renault :) ) bila jedina opcija za povratak u F 1 i zbog toga ni to nije bila loša srića . potpisom za AM je povuka dobar potez (bar kako stvari sada stoje ) no i tu je ima sriće jer da se seb nije odlučija povuć iz F 1 alonso je moga ostat u alpini ili… šta ?
        ove priče o lošoj srići fernanda mi liče na priče o lewisu koji je u periodu od 2007. do kraja 2012. moga osvojit još koju titulu da se McL nije često kvarija , a zapravo je u tih 6 sezona McL – a LH odustaja tek 5 X zbog teh problema .



        1
        -1

        2
  4. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Kad se sjetim koliko su se svojedobno Ferrarijeva prednja krila rastezala.
    Baš je stavljena kamera na pravome mjestu i vidjelo se kako se krilo odvaja i širi od centralne bočne pregrade prema van.
    Da ne spominjem Mercedes.
    Oni su isposlovali da se kamere ne stavljaju na tom mjestu.



    11
    9

    2
  5. Charles Leclerc 16
    Disorder Prikaži

    Dajte alonsu top formulu i eto ti borbe s maxom


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.