Vasseur: Zadržavanje Norrisa u DRS-u bila je Sainzova ideja

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 8 mjeseci 3 min 24 komentara

Šef Ferrarija Frederic Vasseur dao je Carlosu Sainzu sve zasluge za strategiju zadržavanja Landa Norrisa u DRS zoni koja mu je uvelike pomogla u osvajanju jučerašnje Velike nagrade Singapura.

Španjolac je kontrolirao tempo utrke nakon starta s pole positiona, no našao se pod prijetnjom u završnoj fazi utrke kada su Mercedesovi vozači tijekom virtualnog safety cara otišli po novi medium. Odlučio je namjerno ostavljati prednost ispred Norrisa ispod sekunde kako bi McLarenov vozač imao DRS i time se lakše obranio od Mercedesa, u čemu je do kraja uspio te tako pomogao bivšem kolegi da stigne do druge pobjede karijere.

“To je bila Carlosova ideja. Ne želim reći da je bilo očito, ali znao je da je u većoj opasnosti s Mercedesima nego s Norrisom.”

“Norris je imao iste gume kao i mi te gotovo isti tempo od prvog kruga. On nam nije predstavljao opasnost, osim u slučaju da smo ostali bez guma, stoga je bilo pametno od Carlosa da zadrži Norrisa u DRS-u.”

Frederic Vasseur

Sainz je rekao da je i ta taktika bila rizična, ali da bi zasigurno izgubio prvo mjesto da je ikoji od Mercedesa uspio proći Norrisa.

“Nezgodno je jer stavljate sebe pod dodatni pritisak. Znate da ne smijete promašiti kočenje i ne smijete imati ni najmanju grešku jer to znači da će Lando imati šansu za pretjecanje ako je u DRS-u. Tada mu odlučite dati DRS i nadate se da će to biti dovoljno da zadrži Mečke.”

“U jednom se krugu Lando branio u zavojima 16 i 17 pa sam morao značajno usporiti u prvim trima zavojima kako bih mu opet dao DRS. Mislim da mi je taj potez spasio utrku, baš kao i Landovo drugo mjesto, jer mislim da bih bez toga također bio gotov.”

Carlos Sainz

Sainzov ljetni preporod

Carlos Sainz u primjetnom je naletu nakon povratka s ljetne stanke – osvojio je dva pole uzastopna positiona u Italiji i Singapuru, došao je do prvog podija sezone trećim mjestom u Monzi nakon izravne borbe s timskim kolegom Charlesom Leclercom, a zatim je ovog vikenda prekinuo dominaciju Maxa Verstappena i Red Bulla. Pritom je preskočio Leclerca za peto mjesto u prvenstvu.

“Mislim da smo po pitanju razumijevanja bolida već prije ljetne stanke imali pristojan osjećaj. Jednostavno sam sjeo s inženjerima tijekom ljeta i zapitali smo se što možemo napraviti da počnemo sastavljati čitave vikende, jer očito imamo brzine, neke smo stvari radili dobro, ali nikad nismo uspjeli sastaviti čitavu stvar.”

“Sretan sam i ponosan zbog toga što kad radite i analizirate, a imate i brzinu kao ja ovog vikenda, uvijek se isplati.”

Carlos Sainz

Vasseur smatra da je ključ u Sainzovoj bržoj pripremi vikenda:

“Najveća razlika je u tome da je spreman od prvog kruga na prvom treningu. U Zandvoortu nije vozio na prvom treningu zbog vožnje neiskusnog vozača, ali je bio spreman od prvog kruga na drugom treningu, a to je najbolji način za pripremiti kvalifikacije.”

“Kad nemate puno setova guma, ako krenete u vikend na krivoj nozi, jasno je da ćete morati ići preko granica. Također, momčadi je u smislu pripreme ovo najbolji mogući pristup.”


Odgovor

24 komentara

  1. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Nitko nije ni mislio da je od stratega ili pitwalla😆



    46
    45

    1
  2. Ferrari
    blejky Donator Prikaži

    Ups ispade da ipak sjede panjevi na pitwallu Ferrarija.

    To je bilo očigledno i za na pola budnog čovjeka da je to Carlosova zamisao a ne “stručnog” stožera.

    Volio bi čuti od bilo koga i jedno opravdanje pa makar i minijaturno za ovaj nivo nesposobnosti i nemogućnosti čitanja utrke.

    Ako vozač za volanom vidi šta se sprema a ti “stručnjaci” sa svim tim silnim podatcima koje imaju na raspolaganju nisu u stanju donijet pravu strategiju kakav ako ikakav izgovor imaju za taj nivo nesposobnosti.

    Promijenili su glavnog stratega i ništa se nije promijenilo što me navodi na zaključak da problem nije u jednom čovjeku nego u njihovoj organizaciji u cijelini.



    6
    5

    1
  3. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Lupate k’o maxim po diviziji.

    Da su mu to rekli s pitwalla, Mercedes bi rekao da Ferrari namješta trku u suradnji s McLarenom. Dakle morala je ideja doći od vozača, a ne od pitwalla. Osim toga ništa ne škodi pohvaliti vozača i podići mu samopouzdanje.

    Zapravo nemamo pojma možda je cijela ova priča proigrana ranije u pripremi za utkru samo je sigurno u tom scenariju na mjestu Landa bio Lec.
    Nemojte baš toliko podcjenjivati te ljude.



    12
    5

    7
  4. Ferrari
    Mrgud Prikaži

    Ciji god da je bio plan, egzekucija je bila kirurski precizna. Takoder, krajnji rezultat je sigurno podigao moral ekipi, jer vide da konacno nesto i mogu ako imaju jasan plan, Carlosu da ne govorim, a mislim da ni Charles nije lose u svemu prosao. U jednoj situaciji, gdje se ne bore za titule nego za pokoju pobjedu, igrao je timski. Ajmo reci da su mu i ekipa i timski kolega “duzni” uslugu.



    7
    4

    3
    • Red Bull
      Deathbone5 Prikaži

      Ne duguju oni Charlesu ništa, dali su mu priliku ispred Sainza već dosta puta ove sezone na stetu Sainza pa nije iskoristio



      4
      0

      4
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Daj molim te reci koju je to priliku i za sto imao u ovom nizu red bulla a da to Leclerc nije iskoristio? Ovo je prva utrka gdje su mogli razmisljati o pobijedi.



        2
        2

        0
      • Ferrari
        Mrgud Prikaži

        Ajde molim vas da iz tih „dosta puta“ nabrojite bar dva-tri primjera, vjerujem da nece biti problem.

        Meni na pamet recimo pada prosla sezona i prva Carlsova pobjeda, gdje je dobio strategiju za pobjedu, a Charles je bio ispred njega na stazi, odnosno vodeci u utrci.



        3
        2

        1
        • Carlos Sainz 55
          2CV6 Prikaži

          Da je Ferrari znao i imao hrabrosti poslali bi na toj trci CL da zamijeni gume …to što je CS “dobio” strategiju za pobjedu je čista slučajnost a ne namjera Ferraria..
          Deathbone5 ..je ispravno primjetio da su u nekoliko prilika favorizovali CL u odnosu na CS, to nisu bile prilike za pobjedu ..cilj im je bio da CL skupi više bodova i bude rangiran bolje od CS.
          Time su “smirivali ” svoju nezadovoljnu primadonu jer mu nisu mogli dati bolji bolid.



          2
          1

          1
        • Audi
          Alonso1983 Prikaži

          Očito površno gledate utrke ili vam ne pamtite najbolje. Na toj utrci je Leclerc bio prvi a Sainz drugi. Sainza su povukli u boks za vrijeme SC a Leclerca ne. To su naoravili i iza njih ostali vozači redom Perez, Ham i Lando ako se ne varam. Znaci Leclerc kao vodeći nije pouvan u boks a Sainz je. Da ne pricam o bodovnoj razlici prije te utrke između njih dvojice. Naravno da je Leclerc pao u poretku a Sainz mu nije ni probao čuvati leđa kako su iz tima ocekivali. To je također još jedan primjer da nije baš Leclerc sveta krava u Ferrariju i nekada kada bi trebao biti privilegiran nije. U par navrata su rekli Sainzu da drzi poziciju i to je to. No ne znam kako uopće itko ocekuje da on sačuva orvo mjesto u toj situaciji. Da mu je Sainz radio ono što je Sainzu radio Lando mozda bi uspjeli. No za to je potrebna timska igra koja u Ferrariju ne postoji odavno. A za tu utrku nemožes kriviti Leclerca jer nije imao iste uvijete kao ostali. Da se strategija primjenila po pravili tko je ispred ima prednost onda bi Sainz prošao kao Leclerc. Leclerc je već par puta gubio utrke za p1 što zbog strategije što zbog kvarova. Najveći dio krivice u svim tim sranjima je baš na Ferrariju.



          3
          1

          2
        • Dan Gurney
          Crash Donator Prikaži

          Moze taj Silverstone posluzit kao prisjecanje ali ne bi se slozio da je dobar primjer.
          Velika vecina nas je smatrala da je Ferrari tu sjebo i pokuso ispravit pogresku jos jednom pogreskom i Sainz called bullshit.
          Na toj stazi cuvat ledja nekome tko je sporiji 1,5 sek po krugu je suluda ideja.
          Mozda sam nesto krivo povezo ali mi se cini da je i tamo Sainz trazio box a Lec je cekao, tu nisam ziher..

          Da Ferrari nema dobar management utrka to je svima jasno, one price o batlerima su bile za malu djecu.
          Treba cvrsto vodstvo koje cu svakoga bacit pod bus ako ce momcad profitirat.
          Zakasnjele odluke i jos k tome pogresne su za ekipe Manora i takvih izletnika u F1.



          3
          3

          0
        • Kimi Raikkonen
          drstrain Prikaži

          Na toj utrci je upravo Lec čuvao leđa Sainzu (indirektno) nekoliko krugova blokirajući Pereza i Hamiltona koji bi ga pojeli za 2 zavoja i to na starim hard gumama nakon sto su svi oko njega bili na novim gumama i što je na kraju bilo dovoljno da Sainz pobijedi tu utrku nakon što je bio uvjerljivo najsporiji vozač taj cijeli vikend od svih 6 vozača u top 3 teama..


          0
          -1

          1
        • Alain Prost
          Alain Prost Prikaži

          Uvjerljivo najsporiji? A biće da je, i neki dan isto tako isto ili ne? Ako je tako izgleda da ima puno više između ušiju od drugih, a to onda izgleda postaje veliki problem za navijače Ferrarija.



          4
          4

          0
        • Kimi Raikkonen
          drstrain Prikaži

          Tako je, po paceu najsporiji, pa Lec ga je sustigao sa oštećenim krilom.

          Prijatelju, pa vi se svi referirate na tu zadnju utrku ko da. je ne znam šta. Ako ćemo tako pa di je onda bio Sainz cijelu prošlu sezonu? Zašto on nije uzeo koju utrku sa 20sec prednosti? Zašto se njemu treba poklopit 100 faktora da bi uzeo te dvije pobjede a prošle sezone dok je Ferrari čak i imao dobar bolid kasnio je po 20sec? Jel i to do toga što se navodno preferira Leclerca u timu(što ja mislim da je totalni bullshit)? Samo me to zanima



          4
          2

          2
    • Carlos Sainz 55
      2CV6 Prikaži

      U Monzi je CL bio sporiji na trenzima pa je pred kvalifikacije od CS “prepisao” postavke bolida …i znamo kako mu je to CL vratio.



      3
      3

      0
  5. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži
    x1

    …ferrari se za ovu utrku pripremio već odavno i vasseur je u jednom intervjuu u svibnju obznanio (izv. franco nugnes, motorsportitalia) da im je singapur moguća šansa za pobjedu te su se temeljito pripremili za ovu utrku. S obzirom da im je degradacija guma velika bio je imperativ startati s pole positiona ukoliko se išta mislilo napraviti i ne samo to već lockout prednjeg reda. Oko toga koji će biti prvi ili drugi nisu intervenirali no jednom kad su kvale bile gotove bilo je jasno da 1-3 nije dovoljan za pobjedu… Stoga je žrtvovan u ovom slučaju charles i to što je russell izjavio u videu je točno jer da je merc ostao na 2 mjestu put do pobjede bi bio puno teži… Kao što to mora biti scenarija je bilo puno (nadaleko poznati planovi a,b,c,d,e,f) no ključno je bilo nakon 3-4 zavoja biti 1-2 gdje drugi vozač preuzima ulogu pedra što je u ovom slučaju bio charles i što je po istom izvoru bespogovorno prihvatio i odradio…eventualna njihova borba bi bila ostavljena za neki idealni scenario u kojem drugih prijetnji nebi bilo no to je u singapuru ionako teško ostvarivo…
    Kao što smo vidjeli sc se desio svima mrvu prerano no postojao je scenarij za to i odrađen je onako kako je predviđeno uz sitnije korekcije zbog veće degradacije od očekivanog…donekle nepredviđeni faktor je bio promet u boxu zbog kojega je charles i ostavio razmak da se carlos vrati kao vodeći na ‘restart’…
    Nakon restarta menadžiranje guma je postalo ključno i kompaktna skupina je jedino što je odgovaralo ferrariu jer su očekivali da će merc manje trošiti gume, pogotovo stražnje…
    U tom scenariju charles u bolidu u kojem troši više gume od onih ispred sebe i još ih mora slijediti je držao kontakt koliko je mogao a da prerano ne pojede set harda no njegova utrka je tu bila otprilike stvar odrađivanja i nekog supporta za eventualne nove nepredviđene situacije..iako su i za njega imali set mediuma procijenjeno je (ne znam da li krivo ili točno) da charles ne ide u box na vsc-u da ga merci ipak moraju preteći na stazi što uvijek (iako se je bilo vrlo malo) oduzme nešto vremena…
    Ovaj dio o sainzovoj inicijativi je samo njegov i to je dokaz da vozač mora biti i strateg u utrci nekad što je shvatio i sam lando i odmah obznanio da bez carlosa nebi nikad bio drugi…
    Isti izvor(i) najavljuju povratak rb-a u japanu jer po njihovom mišljenju td018 nije glavni krivac za lošu formu rb-a već podizanje podnice zbog izrazito neravne staze te gubitka downforce-a na račun toga…



    12
    11

    1
    • Nigel Mansell
      drv Prikaži

      Ovo je od riječi do riječi moje mišljenje.

      U zadnjim krugovima je Ferrari bio svjestan da je za Leclerca bilo bolje da ode na nove gume, ali su ga ostavili jer je plan bio da pruži otpor Mercedesima (nešto kao Lando). Na žalost, gume su mu ipak bile preloše pa od otpora nije bilo puno. Koliko loše, vidi se po tome da ga je Max uspio stići i skoro prestići do kraja…



      3
      3

      0
      • Ferrari
        marinko123 Prikaži

        Lec je imao problema sa pregrijavanjem motora i to veliki problema da je nedva zavrsio trku i gubio cetri sekudne po krugu od maxa



        3
        3

        0
        • Alfa Romeo
          limitmaker1 Donator Prikaži

          …odslušao sam cijeli team radio od charlesa, on je 7 krugova prije kraja javio da je zadnja desna gotova, i 2 prije kraja da vozi na granici da se razbije u zid, nikakve temperature niti probleme oko motora nisu spominjali…na team radiu je odmah čestitao carlosu na sjajnoj utrci i pitao za russella…



          5
          5

          0
  6. Formula1
    Zeko Prikaži

    to sam govorio za vrijeme utrke kad su bili u Monzi, ali nažalost nije me čuo :)



    2
    2

    0
  7. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Ako me pamćenje dobro služi isto je jedne godine radio Vettel davajući drs Kimiju da se obrane od Lewisa na hungaroringu. Mislim da je Vettel imao nekakav problem pa su sa davanjem drs a Kimiju bjezali po pravcima Lewisu.



    3
    2

    1
    • Dan Gurney
      Crash Donator Prikaži

      Volan mu je staja u jednu stranu na pravcima, mislim u lijevo 🧐
      Kimi je tad ne napadajuci Vettela koji ja ima taj problem sacuva istom pobjedu, da ga je napa i prosa Kimi vjerojatno bi isto napravio Lewis.
      S tim da je to trajalo pola utrke.
      S tim da to nije bilo planirano nego se dogodilo zbog problema Vettela, stiga ih je Lewis a momcad je odlicila da Kimi ne napada.



      6
      6

      0
  8. Charles Leclerc 16
    ferarista Prikaži

    Pa nismo ni mislili da je vaša, ovaj si sam puca u koljeno 🤡



    3
    3

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.