Haas o nadogradnjama: Ne radi se o traženju brzine, radi se o testiranju novog koncepta

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 8 mjeseci 2 min 10 komentara

Haas ne očekuje dramatično bolju formu bolida nakon uvođenja novog paketa nadogradnji na skoroj VN SAD-a u Teksasu.

Rivali poput McLarena i Aston Martina napravili su značajne korake naprijed sa svojim bolidima u posljednjih 12 mjeseci. Međutim, glavni inženjer Haasa Ayao Komatsu rekao je da se njihova nadogradnja manje odnosi na trenutno otključavanje performansi, a više na osiguravanje da izvuku najbolje iz svog novog bolida za 2024. godinu.

“S obzirom na koncept bolida koji imamo, pokušavamo ga razviti, pokušavamo ga učiniti boljim, ali zapravo nismo pronašli rješenje,” priznao je Komatsu. “Zato ga je bilo prilično teško ‘dovesti u red’.”

Haas je napravio nekoliko promjena na svom bolidu od početka sezone. Njihov tim je u Singapuru s oba bolida uspio ući u Q3, ali su još uvijek na osmom mjestu u prvenstvu. Nadogradnja koja će doći u Austinu nije uvedena s očekivanjem da tim odmah postane konkurentniji.

Postoji veliki pritisak iz tvornice da se nadogradnje spreme na vrijeme za Haasovu domaću utrku u COTA-i, rekao je Komatsu, iako nema očekivanja da će nadogradnje omogućiti trenutni skok prema gore što bi im tamo donijelo odlične rezultate:

“To je prilično velik paket, ali u smislu konkretnog tempa, to zapravo i nije tako.”

“Rekao bih da radimo na drukčijem konceptu, tako da naučimo što više. Dakle, biti u mogućnosti učiti o novom bolidu za 2024. prije lansiranja bolida sljedeće godine prilično je velika stvar.”

“Ne mogu sa sigurnošću reći u smislu izravnih kvalifikacijskih performansi ili performansi u utrci da ćemo ići ‘X’ desetinki brže nego prije. Ali, što se tiče učenja i posjedovanja različitih karakteristika bolida, mislim da smo učinili dosta. Stoga je vrlo važno da ovo učinimo.”

Unatoč razmjerima promjena u konceptu bolida, Komatsu kaže da se ne radi o b-specifikaciji, barem ne u formalnom smislu.

“To je promjena karoserije, bočnog usisnika, podnice… To je prilično opsežna promjena. Ne radimo prednje ili stražnje krilo, ali aerodinamičke karakteristike su vrlo različite od onoga što već imamo.”


Odgovor

10 komentara

  1. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Bez brige šefe. Nitko nije očekivao brzinu 😉
    (moramo se malo šaliti)
    Kada bi Gene tonik malo odriješio kesu onda bi mogli pričati o brzini.



    8
    7

    1
  2. Nelson Piquet
    graho Donator Prikaži

    Ma ja, šta će vam brzina. Bitno je da se ne troše pare. Rezultate ko jebe. Bitno je da je malom Micku data noga, zato je tu super brzi Hulk, stariji od zemlje dva dana.
    Svaka čast Gunthere, pravi si TP, zajedno se uhvati sa švajcarskim talijanom i izgubite se negdje u vinogradu kao u DTS-u.



    7
    3

    4
    • Carlos Sainz 55
      Tudum Donator Prikaži

      Shvaćam kritiziranje HAAS-a zbog manjka ikakve ambicije, ali naricanje za Mickom mi je neshvatljivo. Da se čovjek preziva Giovinazzi nitko živ ga više ne bi spominjao.



      4
      3

      1
      • Jordan Forever Prikaži

        U tome je draž sporta. Navijaš, imaš svoje favorite i naričeš za njima. Inače ne bi nitko navijao za McLaren posljednjih godina, ili za Hajduk, ili za Chicago Bulls.


        0
        -1

        1
        • avalon Prikaži

          Tudum … “naricanje za Mickom mi je neshvatljivo.” ali je zato itekako shvatljivo “naricanje” za hulkenbergom svaki put kad je osta bez kokpita. posli odvoženih 16 trka NH ima 9 , a mick je lani posli 11 trka na kontu ima 12 bodova . na žalost dijelom i zbog nekih odluka pita je na tih 12 i osta . do kraja prvenstva je preostalo još 6 trka i valjda će iskusni hulkenberg u ovoj sezoni uspit skupit neki bod više od neiskusnog micka lani .
          šta se tiče giovinazzia … odvozija je 62 trke , 19 više od micka i ukupno osvojia 21 bod , 9 više od micka . statistika “kaže” da je antonio osvaja 0,34 boda po GP – u , mick 0,28 ili ti ga po sezoni antonio prosječno 5, 25 , a mick 6 bodova . treba znat i da je alfa sigurno u sve 3 sezone koliko je antonio vozija za njih bila puno konkurentnija od haasa iz 2021. kad su ovi nastupili sa bolidom iz 2020. koji je i te 2020. već bija očajan bolid tako da je mick “nasljedija” kantu . 2022. mu je bila prva “prava” sezona . giovinazzi je najviše bodova osvojia u svojoj prvoj sezoni alfe 14 tj 2 boda više od micka u mickovoj sezoni kad je haas bija malko konkurentan u odnosu na 2010./11. btw , antonio ima 29 , a mick 24 godine , antonio je “odbačen” sa 27 . a mick sa 23 godine hulkenberg “prihvaćen” sa 36. giovinazzi u nijednoj relevantnoj nižoj kategoriji nije osvaja titulu , micke je u dvi osvaja titulu isto ka i hulkenberg ali onda se može postavit pitanje je li haasu bilo bolje zadržat micka nego angažirat hulkenberga s obzirom na godine jer mick je 12 godina mlađi , a oba su osvajali titule u F 3 i GP 2 .
          mick je u kartingu koristija majčino prezime betsch ali zašto ne korstiti svoje pravo prezime schumacher Jr ? zapravo to je micku otežica , a ne korist jer ga se uspoređuje sa slavnim ocem i zbog te usporedbe više kritizira . da mu prezime ide u korist danas bi umisto hulkenberga vozija za haas ili bi vozija za neki drugi tim F 1 , a ne bija rezerva u mecu di ga još nismo vidili na nijednom FP . ne znam za druge ali meni je žal ( naričem za njim kako pišeš ) jer mi je u sjećanju ostala sprint trka u austriji di ga je lewis jedva preteka posli žestoke borbe . mick me tada podsjetija na michaela u monzi koji je u toj trci vodija žestoku borbu sa lewisom.
          više puta s e “kukalo” kako neki mladi vozači ne mogu dobit šansu zbog nekih ili loših ili “fosila” koji voze u F 1 . izgleda da to vridi za druge ali ne i za micka jednostavno jer je on schumacher …..



          1
          -2

          3
        • Honda
          zekohonda Donator Prikaži

          ”više puta s e “kukalo” kako neki mladi vozači ne mogu dobit šansu zbog nekih ili loših ili “fosila” koji voze u F 1 . izgleda da to vridi za druge ali ne i za micka jednostavno jer je on schumacher …..”

          slažem se to to ne vrijedi za micka, ali ne zato što se preziva schumacher nego jer je dobio šansu i odvozio dvije sezone u f1.


          0
          0

          0
        • Stefan Bellof
          pigmalion Prikaži

          Jednostavno je: čini se da je Mick svoje odvozio.
          Ali nadam se, da će dobiti još jednu šansu ( godinu ).



          1
          0

          1
    • Stefan Bellof
      pigmalion Prikaži

      Lando noris, volim te. ❤❤😘😘


      0
      0

      0
  3. Flavio Briatore
    Unwoken European Prikaži

    Novi koncept sporog bolida. Nije sve u brzini, nešto je i u konceptu.



    1
    0

    1
  4. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Vidim na nekim mjestima se priča da nagodinu Ferrari ide na RB ov kocept bolida. Zna li netko više o tome? Hoće li i Mercedes promjeniti ploču?


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.