Albon: Nije pošteno da upozorenja o prelasku granica staze dobijemo tako kasno

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 7 mjeseci 2 min 17 komentara

Alexander Albon smatra da nije pošteno da vozači s toliko zakašnjenja dobiju upozorenja o prelasku granica staze, što ga je na kraju koštalo kazne na Velikoj nagradi SAD-a prošlog vikenda.

Albon je bio jedini vozač koji je u Teksasu zaradio kaznu, ali tih pet sekundi ipak nije imalo utjecaja na njegovu konačnu poziciju. Williamsov vozač završio je na 9. mjestu i osvojio dva boda. Svejedno, smatra da se kazna mogla izbjeći da je upozoren na vrijeme.

“Frustrira me to. Imao sam jedno upozorenje tijekom cijele utrke i onda u jednom trenutku dobijem informaciju da sam dobio nova tri upozorenja. Tako sam s jedne opomene prešao odmah na kaznu.”

“Ili toliko kasne ili se nešto događa. Međutim, pričali smo već o tome, teško je procijeniti. Ako vam ne daju upozorenje onda odjednom daju tri prekršaja u nizu – mislim da to nije pošteno.”

Albon kaže da suci moraju uzeti u obzir kašnjenje koje se javlja kod tih upozorenja.

“Ako sustavi kasne onda možda trebaju priznati i reći da to ide sporo, možda nam dati malo više prostora za disanje jer je ovo instantno uništilo moju utrku.”

Ograničenja staze problematična su bila na još nekim stazama poput Katara. Albon je tamo dobio dvije kazne, kao i na VN Austrije.

Šef Williamsa James Vowles kaže da je Albon izlazio van staze u šestom zavoju, što nije učestalo mjesto za takav prijestup:

“Ograničenja staze su se promatrala cijelog vikenda, ali ono što je bilo zanimljivo u ovom konkretnom slučaju je da je u razmaku od dvije minute četiri ili pet prekršaja napravljeno u šestom zavoju. U tom zavoju se nije ni gledalo na granice staze, što nam nije pružilo priliku da to ispravimo.”

“Razgovarat ćemo s FIA-om i provjeriti što se dogodilo.”

Tijekom utrke je izbrisano 35 krugova za ukupno 15 vozača, i to u osam različitih zavoja. Albonu je izbrisano šest krugova, a suci su razmatrali da mu daju i dodatne kazne. Međutim, zaključili su da nakon pregleda onboard kamera nema dovoljno dokaza da se točno i konzistentno zaključi da su se ti prijestupi dogodili.


Odgovor

17 komentara

  1. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Pa nije da FIA nema para da to ne može digitalizirati.
    Metalna žica na rubu bijele trake i neki komad hardvera na ćoškovima guma/bolida i stvar je riješena.
    Isti trenutak kada pređe liniju sa sva četiri kotača upali mu se signalna lampica na volanu.
    Da se razumijemo, nisam hardveraš.
    Da li je to žica ili neka druga vrsta opreme sve jedno.
    Bitno je da je stvar sasvim izvodljiva za malo novaca.
    Naravno postoje i trenuci kada se pređe linija u žaru borbe. Za to – poništavanje prelaska linije služe suci.



    6
    5

    1
    • Ferrari
      sisavac Donator Prikaži

      to je meni najveći pokazatelj nesposobnosti same FIA-e. u sportu gdje se sve mjeri u mm i 0.001 s suci ručno (očima) pregledavaju snimke je li netko prešao liniju ili nije.
      senzor A na sredinu bolida, senzor B na rub staze na crti; ako je razmak između senzora A i B u tom i tom zavoju veći od x mm = kazna
      djeca u osnovnoj školi rade kompliciranije zadatke s robotima i senzorima.
      a mi tu čekamo x sati nakon utrke da saznamo konačni poredak utrke jer oni moraju ručno pregledati još zadnjih 20 krugova ako je netko prešao liniju.
      ili još jeftinije i super revolucionarno rješenje – staviti travu i šuder a ne 20 m asfalta kod svakog zavoja pa neće prelaziti granice staze.



      10
      9

      1
  2. Fernando Alonso
    junior Prikaži

    Nemojte prelazit preko pa nema problema..doobro ajde to je nemoguce jer logicno da ganjaju svaki milimetar staze. FIA je ta koka bi trebala poboljsati svoje procedure. Ko sta kaze pero u komentaru…para imaju na bacanje pa nek malo ulože u neke promjene. Nije ovo 3 županijska nogometna liga da su ulaganja tek tolko da se preživi. Ako im je i to skupo nek zaposle po jednog covjeka po bolidu pa neka ga on prati cijelu utrku i biljezi prelaske preko granica staze…moze i na minimalac prijava.



    9
    9

    0
  3. Kimi Raikkonen 7
    Hydroid prime Prikaži

    Nevezano za ovaj članak. Dvije stvari su sigurne do kraja ove F1 sezone. Jedna je da će Max pobjediti na minimalno jednoj utrci do kraja sezone. Druga je da ćeš dobiti minus na svoj komentar na ovom portalu od korisnika pod imenom Lando noris.



    10
    10

    0
    • Pastor Maldonado
      perodeformero Prikaži

      E baš nećeš zato jer si napisao :)
      Hmm ili hoćeš zato jer sam ja napisao da si ti napisao, pa nećeš?
      Ili ipak nećeš jer sam napisao da na kraju hoćeš ??? Uh boli glava.
      Nego da nastavim tvoje pretpostavke:

      Ja bih još dodao i to da će se ukinuti sprint vikendi ili ozbiljno razmišljati o njihovom ukidanju ili totalnoj promjeni.
      Na kojim god F1 portalima čitam svi kritiziraju sprint vikende i naglašavaju da je do sada i to slučajnošću (sudar pa prelazak Maxa preko smrvljenih ostataka i oštećivanja bolida.
      Samo je zato ta sprint utrka bila zanimljiva ali je zato uništila pravu utrku.
      Evo jedan članak o tome:
      https://www.planetf1.com/news/how-to-fix-f1-sprint-races



      3
      3

      0
      • Jordan Forever Prikaži

        Po meni, napredak bi bio kad bi svi vozaci dobili bodove. Npr. Zavrsis 20. i dobis bod. Onda bi bila ludnica u midfieldu i pri dnu. Kao sto je sad puno dinamicnije kad prvih 10, a ne 6 dobije bodove


        0
        -1

        1
        • Michael Schumacher
          ZJ11 Prikaži

          Sve to sa bodovima bi bila super ideja da vozaci ne placaju cca 25000 dolara za svaki bod na superlicenci, pa sad zamisli da si svaku utrku automatski duzan platit za barem 1 bod, a taj bod u konstruktorskom poretku ti nista ne znaci gdje momcadi osvajaju nagradni fond.


          0
          0

          0
        • Niki Lauda
          wapi Pretplatnik Prikaži

          Ma FIA i FOM izmišljaju legalne načine kako da FIAi vrati dio marketinškog kolača kako bi mogli platiti sve ono što trebaju sa svoje strane osigurati da bi se utrka održala. To s bodovima je jedan od načina da oni koji su više zaradili više doprinesu funkcioniranju sporta….


          0
          0

          0
  4. Bernie Ecclestone
    Ferrari1345 Prikaži

    F1 sa svojim globalnim marketinskim sponzorima (amazon…) se uvijek hvali nekim naprednim tehnološkim postignucima, slow motion-ima i brzim računanjem ponajviše nepotrebnih informacija a s druge strane nemogu procijeniti da li je netko prešao bijelu liniju ili ne…
    Vjerujem da ovo frustrira podjenako vozace kao i nas navijace preko malih ekrana….



    6
    6

    0
  5. Williams
    Montoya Prikaži

    Šoder uz rub i amen



    2
    2

    0
  6. F1puls
    ivanh Prikaži

    Nek prolaze kroz zavoje kak im je volja…izbrisati bijelu crtu…vrlo jednostavno i efikasno.😉



    2
    1

    1
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Slažem se s ovim. Jedini pravi odgovor na ove probleme je napraviti stazu i njen okoliš tako da se najviše ISPLATI ostati na stazi, a da sve ostalo znači gubitak vremena. Također, ne bi smjelo biti opasno izaći sa staze – dakle nikakvi zidovi, kobasice i sranja. Ne želim da svoko izlijetanje znači safety car.



      1
      1

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.