Alonsov masterclass

Analiza

Andro Rak

Prije 6 mjeseci 4 min 25 komentara

x1
x1

Nakon nekoliko prijašnjih analiza što momčadi tako i vozača došlo je vrijeme za podrobniju analizu najstarijeg od svih. Nekima drag nekima mrzak, ali vjerojatno svima vozač koji plijeni pažnju svojim vožnjama (bome i karakterom) iz vikenda u vikend od ranih dvijetisućitih pa do Velike Nagrade Brazila prethodnog vikenda, a tko zna koliko još. Stoga, uživajmo u ovakvim izvedbama dok traju kao i u ovakvim utrkama koje Interlagos pruža.

Kao i u svim prijašnjim analizama, gdje smo između ostaloga pričali i o silaznoj formi Aston Martina „Analiza: Pad Aston Martina“, ajmo i ovdje pokušati kroz brojke podrobnije proučiti kako je prošla utrka iz cipela Fernanda Alonsa, a kako sagledavši iz Meksikančevog kokpita.

Alonso je imao vidljivo jači prvi stint, najviše zbog kvalitetnog tempiranja krugova te manjeg trošenja guma za razliku od Pereza koji je potrošio svoje gume kroz borbu s Mercedesima. Ishod je bio raniji ulazak u boks dok je Alonso produžio svoj stint na Softu nakon čega oba vozača prelaze na medium.

Drugi stint je vjerojatno najinteresantniji dio utrke gledajući s taktičke strane. Red Bull je taman u trenutku kada su Perezova vremena bila sve više u padu pozvao svog vozača u box te zaprijetio undercutom Španjolcu. Nakon toga Aston Martin poziva svog vozača u box iako možemo vidjeti kako je Alonso upravo u zadnjih par krugova izvlačio iz guma sve više i više performansi.

Zadnji stint je počeo lov na Alonsa. Oba vozača su gubila dosta vremena u međusobnoj borbi iako to nije očito na prvu s obzirom na to da Perez u svojim napadima nije bio previše konkretan sve do samog finiša utrke. Međutim, Alonso je u neku ruku kompromitirao svoj idealan krug kako bi koristio bateriju na startnoj ciljnoj ravnini te nakon izlaska iz Senna S i izlaska iz trećeg zavoja kako bi u dvije DRS zone bio na dovoljnoj udaljenosti da spriječi Perezov nalet. U srednjem sektoru je ionako većinom imao bolji tempo, a na slici ispod se može vidjeti i na kojim dijelovima staze je Alonso bio brži u zadnjem krugu gdje je vratio posljednje mjesto na pobjedničkom postolju.

Žutim su označene DRS zone dok crvene elipse signaliziraju mjesta gdje se odvijao najveći broj prestizanja što su ujedno i najbolje pozicije za isto.

Kako bi najbolje prikazali koliko su Perez i Alonso gubili vremena, dobro je usporediti s tempom momčadskih kolega. Problem je što baš kod ovih dviju ekipa je najčešće najveća razlika između momčadskih kolega, zbog Perezove i Strollove slabe forme. Međutim, svejedno se može vidjeti još veća razlika u Perezovim vremenima u usporedbi s Maxom za zadnji (treći) stint.

S druge strane možemo vidjeti osokoljenog Lancea Strolla koji se zaista pokazao u dobrom svijetlu u Brazilu te ima sveukupno gotovo isti tempo kao i dvostruki svjetski prvak u susjednoj garaži. Međutim, vidi se veliki pad u zadnjem stintu Španjolca.

Također, ako se vratimo na tempo svih krugova, vidljivo je kako su oba vozača izgubili puno vremena u zadnja dva kruga tijekom svoje borbe.

Za kraj možemo usporediti i tempo ove dvojice vozača s ostalim vozačima u top 8.

Vidljivo je kada pogledamo najbrža vremena svih vozača (crveni soft se koristio kod svih za zadnji stint) kako Alonso i Perez su nešto kaskali za ostalima, odnosno nisu bili brži od društva iza, npr. sporiji od Strolla, isti kao i Carlos te malo brži od Gaslyja. U usporedbi s Hamiltonom su bili konstantno brži s obzirom na katastrofalnu formu Mercedesa i jako veliku degradaciju guma kod njihovog bolida.

Valja istaknuti i Norrisov najbrži krug koji je bio daleko ispred svih ostalih te odličan tempo AlphaTaurija u utrci.

Sve u svemu jedna vrlo zanimljiva utrka je iza nas, a Sao Paulo ponovno nije razočarao, pogotovo zadnji krug gdje smo ponovno vidjeli drag race do posljednjeg metra.

Andro Rak


Odgovor

25 komentara

  1. Mclaren
    Fittipaldi Prikaži

    Dobra analiza i još bolja vožnja Alonsa, no pravi masterclass bi bio da zapravo jednom pobijedi u zadnjih 10 godina



    10
    8

    2
    • Pastor Maldonado
      perodeformero Prikaži

      Da, sjeti se (nije isto ali je isti osjećaj)
      Kimi Raikkonena i 2018 u Ferrariju.
      Dvije godine su vodili žestoku borbu s Mercedesima
      Drugu godinu se još umiješao i Max sa RB da im dodatno zapapri.
      Kimi nikako da pobijedi.
      A vidiš da želi pobjedu više od života.
      i onda se desi v.n. Amerike (ili Monza?)
      Mislim da je bila Amerika,
      U Monzi je (mislim) bio drugi iza Hamiltona.
      Uglavnom Ferrari se puno više mučio sa gumama od RB, točnije Maxa.
      Kimi nije niti startao prvi, ali mislim da je odradio dobre kvale i da je startao drugi.
      Uglavnom dešavalo se što se dešavalo, ali cijelu zadnju trećinu utrke vidiš na oči da Kimi ima problema sa gumama, a Hamilton, ne zapravo Max nema. On je došao na drugo mjesto.
      Kimi klizi po zavojima trza volanom kao da lovi ribu rukama.
      Max daje sve od sebe prilazi mu,
      Ok tada su bila druga pravila i teško je bilo prići nekome na manje od sekunde i proći zavoj bez da se razbije ili zanese.
      Mučio se mučio se i pobijedio.
      Na licu mu je sve pisalo.
      NAPOKON
      Moja zadnja pobjeda.



      8
      7

      1
      • Kimi Raikkonen 7
        Pitstop Prikaži

        Fuc.ing finally!



        7
        7

        0
      • Gilles Villeneuve
        BandoBoris Prikaži

        Obozavam Kimija, al kad tocno u razdoblju od 2014 do kraja njegove karijere si ti vidio da on zeli pobjedu vise od zivota? 🤣

        Najveci prirodni talent generacije vjerojatno i u isto vrijeme najveca flegma i lik koji je jednom pokazao frustracije u Ferrariju ( u Monacu kad je Vettel uspio ga overcutat). Osim toga hladan kao spricer vozi svoje utrke i boli ga briga za sve. Mozda sam ja gledao krivu F1 🤣



        8
        8

        0
        • Pastor Maldonado
          perodeformero Prikaži

          Ne sjećaš se kada je skinuo kacigu i otišao u prostorije za osvježenje vozača?
          Čestitali su mu Max i Hamilton, a on ih samo dotaknuo, bježeći od njih i kamera u što dalji kut.
          Po prvi puta u životu skrivao je lice od kamera i pravio se da briše ručnikom kosu od znoja.
          Samo što je ručnikom stalno brisao oči.
          Kada se smirio i okrenuo, oči su mu bile crvene i cijelo lice u grču u pokušaju da suzbije daljnje suze.
          Tada vjerojatno po prvi i zadnji puta prvi i zadnji puta nije uspio suzbiti svoje intimne osjećaje.
          Tada sam ih i ja po prvi i zadnji puta vidio.


          0
          -2

          2
    • Marlboro
      Hey You Donator Prikaži

      uz ovakav rb kakav je bio ove sezone mozes pobijediti jedino slucajno. vidi pod sainz.



      7
      7

      0
  2. Felipe Massa
    Braziliscanec Masa Prikaži

    Bilo bi zanimljivo vidjeti gdje su praznili bateriju u zadnja tri kruga.



    20
    20

    0
  3. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    Moze objasnjenje/provjera za sliku br 8 – gap izmedju Maxa i Checa?
    Overall delta je manja nego pojedinacne po stintovima? Nebi li trebao overall biti neki prosjek sva tri stinta? Ugrubo, sva tri stinta su jednako trajala.
    Ili sam pogresno shvatio tu grafiku.



    1
    1

    0
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Stint traje onoliko koliko na nekim gumama voziš. Nor prvi stint ti je na softu 18 krugova a drugi na midiumu 30 krugova. Znači ne traju isto. Isto tako nisu sve ekipe jednak broj krugova na istim gumama. Overall bi trebao biti prosjek sva tri stinta između dvojice vozača. Mada mislim da je ovo sa Max Per grafikom nekakva greska jer ako je kroz tri stinta prosjek bio 0.6, 0.7 i 0.8 sec u prosjeku ne moze biti 0.435. 0,435×71 krug je 30.885 sec. Tu je bio i SC i RF i boksevi. Tako da je overall sigurno veći jer je Perez zaostao za Maxom 34,208 nakon restarta utrke.



      1
      0

      1
      • Rolex
        Andro Rak novinar Donator Prikaži

        Evo da se još nadovežem i ovdje na komentar Alonso1983.
        Dakle svaki stint se po vozaču gleda zasebno, ali ovisno o ulasku u boks svaki stint ima različiti broj krugova. Zbog toga se overall pace uzima na relaciji jednakog broja krugova svakog vozača, a to je sveukupan broj krugova utrke koji je isti za oba vozača.

        Ako bi uzimali prosjek na temelju tri prosjeka, onda bi dobili krivu predodžbu jer nećemo dobiti isti rezultat ako uzmemo, npr. 10 brojeva i napravimo average ili ako napravimo average od prva tri pa sljedećih 5 i onda zadnja 3 pa ta tri averagea opet usrednjimo nije isto.
        Dakle AVG(lista(10 brojeva) nije isto AVG[ AVG(lista(3 broja), AVG(lista(5 brojeva), AVG(lista(3 broja) ]

        Vezano za zaostatak VER – PER ako gledamo overall zaostatak * 71 nije mjerodavno. Gledamo samo 63 kruga koja su „čista“ ne 71. Isto tako unutar ta 63 kruga nisu svi odvoženi u isto vrijeme jer su u različitim trenucima išli u boks. Nadalje, treba nadodati razliku u in i out lapovima kao i zaostatak u startnom krugu. Provjerim uvijek kroz skriptu zaostatke po krugovima te ukupni s onim službenim i sve je ok, ali moguće da će se u budućnosti potkrasti koja pogreška pa slobodno prijavite :)

        Drago mi je da ima pitanja, naravno ako bude još nekih slobodno pišite pa odgovorimo u komentarima ili možemo i neke dijelove detaljnije objasniti kroz jedan članak, ako ima potrebe. Slobodno pišite i što bi voljeli vidjeti za dalje te ako bi voljeli dodatna pojašnjenja oko grafova.

        Lijep pozdrav



        2
        2

        0
    • Rolex
      Andro Rak novinar Donator Prikaži

      Može, naravno.
      Overall je prosječni lap time od svih “brzih” krugova vozača, tj. od svih krugova koji nisu odvoženi tijekom SC, VSC, Red flag ili nisu in ili out lapovi. Još važna stvar je kako ni krugovi kada se starta (prvi ili nakon red flaga) nisu uključeni.

      Vezano za stintove, Alonso1983 je dobro rekao, dakle prvi stint je recimo vožen na softu (kod PER) 18 krugova i tih 18 krugova (minus oni “kompormitirani”) se uzmu za izračunati prosjek tempa tog stinta.
      Na taj način onda uzmemo npr. VER i PER vremena po stintovima i usporedimo ih.

      Ovo ima smisla uspoređivati kada su momčadski kolege na istoj strategiji (npr. Soft – Medium – Soft) i kada su u približno sličnim krugovima ulazili u boks. U našem slučaju PER i VER imaju istu strategiju, ali su ulazili u 20, tj 27. krugu te 46. tj 56. krugu. Dakle zbog velike razlike u duljini stintova možemo dobiti malo iskrivljenu sliku tempa po stintovima.



      2
      2

      0
  4. Fernando Alonso
    junior Prikaži

    Definicija vozača formule 1 odnosno vozaca automoto utrka mi je Alonso. Covjek koji je u tome odlican i koji ne zna šta bi drugo da se ne utrkuje. Ne znam hocemo li u buducnosti imati takvog vozaca jer danas ima toliko stvari sa strane koje mogu odvuci paznju i zanimati osobu.
    Nadam se da Aston nece opasti u sljedece 2,3 godine kolko i ocekujem da cemo gledati Alonsov posljednji ples….i to kakav ples s bolidom.



    8
    8

    0
    • Jordan Forever Prikaži

      Moćan Alonso. Imao je sreće 2005. da je Ferrari bio nekonkurentan, ali je zato obilno imao nesreće poslije par godina u 2010.-tima.



      2
      2

      0
      • Fernando Alonso
        junior Prikaži

        Dada nesto slicno kao Nelson Piquet. Neka prvenstva dobio na knap, a nekad izgubio.
        Opet ugrabio 2 titule sto nije mala stvar. Rano u karijeri se susreo s dominacijom Ferrarija, a kasnije u karijeri se susreo sa dominacijama Red Bulla i Mercedesa.
        A najbitnije radi ono šta voli i uživa toliko dugo i služi ga i zdravlje i talenat i dalje…jos da se oženi samo. Mislim da bi bio cool tata.


        0
        0

        0
      • Renault
        zd1400rt Prikaži

        Moćan Alonso. Imao je sreće 2005. da je Ferrari bio nekonkurentan, ali je zato obilno imao nesreće poslije par godina u 2010.-tima.

        Po toj formuli, Shumacher je 2004. imao sreće da je Renault bio nekonkurentan… Malo mi čudno zvuči jedna i druga rečenica…


        0
        0

        0
        • Fernando Alonso
          junior Prikaži

          Da…a gdje su god napeta prvenstva moze se govoriti i o faktoru sreće. 2005 Mclaren brz, ali nepouzdan što ne smanjuje vrijednost Renault bolida i motora jer su bili također brzi i pouzdani. 2006 napeto i svaki izgubljeni bod pred kraj sezone moze se pokazati kao kljucan. Kao i izgubljene titule 07 2010 2012. 2007 da kimi nije pobjedio u zadnjoj trci nebi osvojio naslov…pa se moze spekulirati jel su zeznuli Massu tu trku namjerno. Itd itd
          Ja radije gledam ukupni dojam vozaca kroz sezonu…bitke koje je morao proci.
          Kao 2012 gdje Alonso svaku trku krece iz nižih pozicija ( recimo od 5 do 10 mjesta) i svaki start u tim pozicijama je potencijalni kontakt i sudar jer se tamo nalaze i vozaci losi*eg kalibra (grosjean maldonado) i trebalo se probijati kroz poredak svaku trku. Dok je Vettel u nekim utrkama imao lak posao. Tu sezonu za mene je Alonso bio najbolji vozac. Al to ne znaci da je Vettel nezasluzeni prvak. Zadnju trku odvezao je kao prvak.



          1
          1

          0
  5. Alpine
    Laguna Prikaži

    Alonso je uvijek bio izvrstan vozač, težak karakter i prepun pogrešnih izbora od prve pogreške – napuštanja Renaulta. Da mu bar Red Bull s ovako premoćnim bolidom pruži šansu samo jednu godinu, moglo bi se procijeniti vrijednost Verstappena koji uz jednu darovanu kršenjem pravila (ukradenu) titulu ima dvije za vozikanje naokolo u daleko najbržem bolidu.


    0
    0

    0
    • Renault
      zd1400rt Prikaži

      Kada netko kaže da je nekom darovana titula u Formuli 1 onda znam koliko zna o sportu i koliko ga prati, a tragično mi je to što zbog svoje kratkovidnosti ne vidi koliko je 2021. bila jaka i moćna sezona.
      Da, Abu Dabi i Massi su sve iznenadili, neke ugodno, neke neugodno što je normalno. Ali sve je napravljeno u skladu s pravilnikom. E sad, to može biti loše napisan ili loše primijenjen pravilnik, ali nije li onda i u Silverstonu loš pravilnik ili loša primjena pravilnika isto tako Hamiltonu donijela prednost od 25 bodova. S tim da u Abu Dhabiju Max nije napravio ništa loše, dok je u Silverstonu Hamilton zabio glavnog konkurenta u zid pri 250 km/h i dobio beznačajnih 10 sekundi kazne.
      Da li je Abu Dhabi Masi toliko gori od Silverstone Masija??? Kako bi gledali na te situacije da je Abu Dhabi sa svojom situacijom bio u sredini sezone, a Silverstone i zabijanje Maxa u zid finale?
      Ono što neki ljudi ne razumiju je da se naslov osvaja tokom cijele sezone. Po meni najslabija karika u neosvajanju naslova od strane Hamiltona dogodila se u Abu Dhabiju kada je prosuo 25 bodova greškom na razini ne znam koga.
      2021. je bila takva sezona kakva je. Vozači i timovi su tražili više akcije i to se na kraju dobilo. Poanta je da Maxu nije ništa poklonjeno, kao ni Hamiltonu ili kako je poklonjeno jednome tako je i drugome. Uglavnom, kada se u toj jednadžbi iskrižaju jednakosti, dobije se 1=1.

      Jedina stvar koja mi nije jasna, zašto je Hamilton ostavio Maxu otvorena vrata u zadnjem krugu?



      4
      3

      1
      • F1puls
        ivanh Prikaži

        Jedina stvar koja mi nije jasna, zašto je Hamilton ostavio Maxu otvorena vrata u zadnjem krugu?

        I ja se pitam🤔….moguće da je “bježao” od sudara misleć da ima šanse na slijedećoj ravnini….


        0
        0

        0
    • Renault
      zd1400rt Prikaži

      ima dvije za vozikanje naokolo u daleko najbržem bolidu.

      Strašna izjava, užas. Ovo je kao da ja idem komentirati kriket o kojem nemam pojma i za jednog njihovog najboljeg sportaša kažem da samo mlatara štapom… Komedija



      4
      3

      1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.