Predsjednik Ferrarija želi “više jasnoće” u FIA-inoj primjeni pravila

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 6 mjeseci 3 min 1 komentara

Predsjednik Ferrarija John Elkann kaže da FIA mora jasnije primjenjivati ​​pravila Formule 1 nakon kontroverzi viđenih u posljednjim sezonama.

Prošlog vikenda Carlos Sainz dobio je kaznu od 10 mjesta jer je premašio maksimalan dopušteni broj baterija pogonske jedinice. Situacija je nastala jer je njegov bolid bio teško oštećen labavim poklopcem šahta na novoj stazi u Las Vegasu. Ferrari je neuspješno lobirao kod sudaca da ne primijene kaznu na temelju više sile, što im nije pošlo za rukom.

Elkann se osvrnuo na druge nedavne rasprave oko pravila F1. Red Bull je postao prva i dosad jedina momčad kažnjena zbog prekoračenja ograničenja budžeta kada je prvi put uveden 2021. godine. No, njihovu kaznu, najavljenu krajem prošle godine, mnogi su smatrali preblagom, uključujući šefa momčadi Ferrarija Frederica Vasseura.

Vozač Red Bulla Max Verstappen već je osvojio prvenstvo 2021. u kontroverznim okolnostima nakon što je direktor utrke Michael Masi pogrešno primijenio pravila na kraju finala sezone u Abu Dhabiju.

Masi je izgubio posao u FIA-i kao rezultat pogreške, što je također Elkann spomenuo kao primjer. Nakon spornog završetka prvenstva 2021., FIA je revidirala svoj odjel za kontrolu utrka. To je uključivalo kreiranje Centra za daljinske operacije za pomoć u procesu donošenja odluka, restrukturiranje njegovog osoblja i zapošljavanje novog osoblja.

“Ne želite da se dogode stvari poput prvenstva 2021., kako je to završilo”, rekao je Elkann za BBC. “Ne želite imati situacije poput onih ovdje u Vegasu, gdje ste kažnjeni za 10 mjesta.

“Dakle, s regulatornog stajališta u smislu pravila, njihove primjene i onoga što smo vidjeli s ograničenjima budžeta, to su područja u kojima biste željeli imati više jasnoće.”

Dvije druge momčadi prošle su godine kažnjene zbog kršenja proračunske granice koja nije povezana s prekomjernom potrošnjom. Propisi su revidirani ove godine kako bi se bolje uzeo u obzir rad na razvoju koji provode odjeli timova koji nisu direktno povezani s F1 odjelom.

F1 planira uvesti nove tehničke propise 2026. godine, uključujući reviziju svojih hibridnih pogonskih jedinica i uvođenje održivog goriva. Elkann je rekao da je važno osigurati da su ta pravila jasno definirana i provedena.

“Puno je promjena u tome kako se odvija evolucija tehnologije, važnost ekološke održivosti”, rekao je. “Unutar toga, sposobnost definiranja jasnoće pravila i njihove primjene je izuzetno važna.”


Odgovor

1 komentar

  1. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    “Ne želite imati situacije poput onih …”
    Želimo, želimo.

    I “ekološki održiva goriva.”
    Baš zbog tog oksimorona tjeram svoju teoriju urote da su nam ukrali F1 naftne kompanije za umivanje svojih lica što državnih diktatura što naftnog zagađenja, što straha od širenja električno pogonjenih automobila…. bilo čega.

    Vidjeli su u F1 šansu za skrivanje zagađenja kojem smo izloženi.
    F1 je zadnja niša nafte gdje se (još uvijek) na nju ne gleda u negativnom smislu.



    1
    0

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.