Kamikaza Formule 1

Oktanski koktel

Ante Maras

Prije 5 mjeseci 6 min 9 komentara

x1

Izvor fotografije: Youtube screenshot

Formula 1 kao kraljica motosporta je uvijek imala vozače koji su najbolji vozači u povijesti motosporta i koji su stvorili Formulu 1 kakvu znamo. Od Farine, Fangia, Mossa, preko Laude, Prosta, Senne, Schumachera pa sve do Vettela, Hamiltona, Alonsa i Verstappena, svako je razdoblje Formule 1 imalo barem jednog ili više izvrsnih vozača. No, naravno bilo je puno više onih lošijih vozača, od onih dobrih kojima je falilo ono nešto, preko prosječnih pa sve do loših vozača koji nisu ostavili pretjeranog traga u Formuli 1. Ipak postoji i jedna kategorija vozača koju se može nazvati “zalutalima” s obzirom na to da su po prikazanim vozačkim karakteristikama izgledali kao da su zalutali u svijet Formule 1 i naspram kojih Latifi i Mazepin po vozačkim sposobnostima izgledaju kao Mika Hakkinen i Michael Schumacher s kraja 90ih godina. U tu kategoriju spadaju Hans Heyer (jedini vozač koji je tijekom svog jedinog F1 vikenda skupio DNQ, DNF i DSQ), Chanoch Nissany (na jedinom slobodnom treningu kojeg je vozio se žalio na previše gripa te su ga nakon izlijetanja zajedno s bolidom morali kranom maknuti sa staze jer nije znao izaći iz bolida) te junak naše priče Yuji Ide koji je ušao u svijet Formule 1 samo zato što je imao japansku putovnicu.

Yuji Ide je rođen 1975. u Saitami, a u svijet utrkivanja ulazi s 15 godina kad započinje karijeru u jednom od japanskih karting prvenstava i kroz njih napreduje sve do japanskog Formula 3 prvenstva u kojem 2000. završava na 2. mjestu, a godinu prije u Formula Dream seriji postaje prvak. Debitira u Formuli Nippon(današnja Super Formula) 2003. godine, a godinu poslije završava na trećem mjestu. 2003. godine također debitira u francuskoj Formuli 3 na kojem završava kao sedmi u poretku, a prvi stint u Formuli Nippon završava 2005. godine kao drugi u poretku te sezone.

2006. u Formuli 1 debitira Super Aguri koja je operirala kao neslužbena Hondina B-momčad te su debitirali s bolidom SA05 koji je bio zapravo detaljno redizajnirani Arrows A23 iz 2002. godine. Na čelu momčadi koja je poslovala iz Leafielda bio je Aguri Suzuki, bivši F1 vozač također iz Japana. U cilju da budu potpuno japanska momčad, Honda je dovela Takumu Sata iz BAR-a, a uz njega je bio junak naše priče, Yuji Ide kao jedan od najstarijih debitanata u povijesti Formule 1. Nažalost za njega, avantura u Formuli 1 je bila loša od samog početka te je završila jako brzo.

Jedan od kamena spoticaja Ideovom putu u Formuli 1 je nedostatak tečnog engleskog zbog čega je komunikacija s članovima momčadi bila jako teška. Također kao jedan od problema je i nepoznavanje samog bolida F1 s obzirom na to da je prije debija odradio sveukupno samo 200 kilometara za upravljačem bolida Formule 1. Zbog toga ne iznenađuje što je utrku startao s 21. mjesta(na posljednjem mjestu je bio Kimi Raikkonen koji nije uspio odraditi nijedan kvalifikacijski krug zbog puknuća dijela stražnjeg ovjesa) s gotovo 3 sekunde zaostatka za momčadskim kolegom te gotovo 8 sekundi zaostatka za Fernandom Alonsom koji je bio najbrži u Q1. Utrka također nije bila dobra za Japanca s obzirom na to da je imao velik zaostatak za momčadskim kolegom te je zbog problema s motorom utrku završio nakon 35 krugova. Na sljedećem F1 vikendu u Maleziji se kvalificirao ponovno kao posljednji, iako je zaostatak ovaj put za momčadskim kolegom bio manji, to jest bio je sporiji za nešto više od 1.5 sekunde, no startao je na kraju kao 18. zbog kazni drugih vozača koji su mijenjali motore zbog problema s njima. I ova utrka mu neće ostati u dobrom pamćenju jer je ponovno bio osjetno sporiji od momčadskog kolege te je ponovno odustao, ovaj put u 33. krugu zbog problema s gasom.

Velika Nagrada Australije je bila sljedeća na redu i ona nije bila pretjerano dobra za njega, ali pozitivno je što je tu utrku uspio završiti. Ponovno je startao kao posljednji s gotovo 4 sekunde zaostatka za Takumom Satom te je tijekom kvalifikacija zablokirao Rubensa Barrichella tijekom kvalifikacijskog kruga zbog čega je Brazilac utrku startao sa 16. mjesta. Utrku je ovaj put uspio završiti i to na 13. mjestu, ali kao posljednji s obzirom na to da je tijekom utrke bilo jako puno odustajanja, a i tijekom kvalifikacija i utrke je Ide doživio veliki broj izvrtanja. Ako dosad nije bio zapamćen kao jako loš vozač za standarde Formule 1, nakon utrke u San Marinu su ga svi zapamtili kao takvoga. I prije same utrke je šef momčadi Aguri Suzuki rekao da je Ideovo mjesto u momčadi na klimavim nogama što je dodatno stavilo pritisak na neiskusnog Idea. Kvalifikacije ponovno završava posljednji s 1,6 sekundi zaostatka za momčadskim kolegom(valja napomenuti da je sve dosadašnje kvalifikacije njegov momčadski kolega Takuma Sato završio pretposljednji), a u utrci u prvom krugu u Villeneuve sekciji zavoja udara u Midland Christiana Albersa i šalje ga u zrak gdje se Nizozemac okreće u zraku kao janje tijekom fešte i završava na “krovu”. Na sreću, Albers izlazi iz bolida neozlijeđen, a Ide odlazi u boks zamijeniti prednje krilo, ali odustaje u 23 krugu zbog problema s ovjesom nastalih zbog sudara. Nakon utrke je imao saslušanje i dobio je upozorenje za potencijalne buduće incidente. 4. svibnja 2006. godine je degradiran na rezervnog vozača, a kao zamjenu su doveli Francka Montagnya, dotadašnjeg rezervnog vozača japanske momčadi, a već 10. svibnja mu FIA oduzima Superlicencu bez koje ne može nastupati u Formuli 1 te je njegov put u Formuli 1 završio. Vratio se u Japan gdje je nastupao i gdje dalje nastupa u SuperGT seriji.

Iako je Yuji Ide jedan od najlošijih vozača u povijesti Formule 1, okolnosti mu nisu išle uopće na ruku, a na neke jednostavno nije imao utjecaja. Prva svakako na koju nije imao utjecaja je sami bolid, obzirom da je bolid zapravo bio star 4 godine, a i kad je bio aktualan, bio je dio donjeg dijela poretka, zbog čega nije bilo realno očekivati dobre rezultate. Također nagli skok iz japanske Formule Nippon u Formulu 1 je preveliki skok za veliku većinu vozača, pa tako i za njega samoga. Taj skok je usporediv, uz dužno poštovanje prema Formuli Nippon/Super Formuli, sa prijelazom iz Vissel Kobea u Napoli i prva utakmica je grupna faza Lige Prvaka protiv Real Madrida, bez kvalitetnih priprema i aklimatizacije. I to u 31. godini, kad tijelo više ne uči koliko bi učilo da je Ide 10 godina mlađi. Unatoč svemu, Ide nema za čime žaliti, obzirom da je ostvario san mnogih i vozio bolid Formule 1. Uostalom, biti najgori u društvu najboljih nije ni toliko loše, zar ne?


Odgovor

9 komentara

  1. Nigel Mansell
    The Simpsons Prikaži

    Još je sve dobro završilo kako je moglo.
    Mogao je ubiti sebe ili drugog.
    Nek’ je živ i zdrav.
    Jeb.š štetu i bodove.
    Srećom nije bilo mrtvih glava.😉



    1
    1

    0
  2. Jordan Forever Prikaži

    Nemojmo zaboraviti na još jednog stručnjaka, Alexa Yoonga (Minardi).



    1
    1

    0
  3. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    dobar tekst, samo mi se ova usporedba formule nippon/sf sa vissel kobeom nije svidio.
    superformula je brža od f2 i u njoj nastupaju (ili su nastupali) mnogi iskusni vozači. prvak smije vozit dogodine. mnoge osvajače f2 šalju u japan kad nemaju mjesto u f1, a i mnogi japanci koji nisu uspjeli u f2 se vraćaju u sf (i tu su jednako neuspješni).
    bodovanje za superlicencu je tako postavljeno da je nastup u f2 puno bolji izbor od nastupa u sf.
    u f2 voziš gp vikende, dobijaš više bodova za licencu, više interesa i kontakata s potencijalnim f1 poslodavcima, medijima, – razumijem sve zašto je ta serija privlačnija.

    intervju s lawsonom za kraj:
    https://www.autoracing1.com/pl/384284/super-formula-cars-a-big-step-up-from-f2-lawson/



    5
    5

    0
  4. dmj Prikaži

    Tekst jest dobar, ali ne mogu a ne reagirati na neke stvari…
    Hans Heyer nema što raditi na listi „zalutalih“, riječ je o izvrsnom vozaču, koji je osvojio mnogo toga u karijeri. Mada se samo dvaput u životu okušao u bolidima/jednosjedima, i tu je pokazao da i te kako ima što za reći, i u F2 i u F1. Da, nije se kvalificirao za tu jedinu F1 utrku, ali to mu je izmaklo za manje od pola sekunde, a iza sebe je ostavio Fittipaldija i Merzaria! Naravno, ta priča s nedozvoljenim nastupom jest bizarna, ali u devet krugova na stazi nije eratično vozio ni izazivao nikakve probleme, čak je i napredovao, pretekavši Bretta Lungera i Iana Schecktera… Zapravo, sve što je pokazao jasna je indicija da bi, da mu je karijera išla u tom pravcu, mogao biti vrlo solidan vozač formula, a u povijest se definitivno nije upisao nekompetentnošću i pogrešan je primjer za u tekstu navedeno.
    Također, Ide definitivno nije „jedan od najstarijih debitanata u povijesti Formule 1“, teško da je u top 50 na toj listi. Čak i ako zanemarim 1950-e, ušao je u F1 otprilike u istoj dobi kao i, recimo, Damon Hill ili Clay Regazzoni. Čak i nakon njega imamo starijeg debitanta, Andrea Lotterera.



    9
    9

    0
  5. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Koliko se sjećam bilo je je još Japanskih kamikaza (do solidnog vozača Satoa), a i u vrijeme njega.
    Japanci u vrijeme njihove dominacije da MCL silom su htjeli ugurati nekog svojeg u F1
    Reklama


    0
    0

    0
  6. Michael Schumacher
    ZJ11 Prikaži

    Taki Inoue. Covjek kojeg je medicinski auto pokupio u madjarskoj 95e.



    2
    2

    0
  7. Jordan Forever Prikaži

    Arrows A23 kojeg je koristio Super Aguri je predivan bolid. Meni daleko ljepši od sadašnjih tvorevina.



    2
    2

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.