Verstappen: Neweyjev odlazak nije tolika drama

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 2 tjedana 3 min 18 komentara

Odlazak Adriana Neweyja iz Red Bulla glavna je tema u F1 ovog tjedna, no Max Verstappen kaže kako to nije tolika drama za njegovu ekipu.

Newey je radio na dizajnu svih šampionskih bolida austrijske momčadi, ali Nizozemac koji je za volanom njih triju osvojio titulu vjeruje da njegov odlazak neće biti toliki udarac za Bikove.

“Izvana izgleda vrlo dramatično, ali ako znate što se zaista događa u ekipi, nije tolika drama kakvom se čini.”

“Naravno da je Adrian bio nevjerojatno važan za Red Bullove uspjehe, no njegova se uloga s vremenom mrvicu promijenila.”

Verstappen je rekao kako nije pokušavao uvjeriti Neweyja da ostane jer smatra da tko god misli da je odlazak najbolji za njega ili obitelj, ili jednostavno traži novi izazov, to i treba učiniti.

Dodao je da bi volio da je Newey ostao, ali i da vjeruje u ostatak ekipe kojeg će u tehničkom dijelu predvoditi tehnički direktor Pierre Wache, glavni aerodinamičar Enrico Balbo i glavni inženjer za performanse Ben Waterhouse.

“Mislim da puno ljudi ne shvaća što je on zapravo radio. Ne kažem da nije radio ništa, ali njegova uloga se promijenila. U ekipu je stiglo puno dobrih ljudi, a to je osnažilo čitav taj odjel.”

“Naravno da bi mi bilo draže da je ostao jer se uvijek možete osloniti na njegovo iskustvo, a kao osoba je sjajan tip za razgovor s kojim se možete poistovjetiti.”

“Ali, isto tako vjerujem da je tehnički tim kojeg imamo bez Adriana vrlo, vrlo snažan i to su u suštini pokazali u zadnjih par godina s konkurentnošću bolida.”

Perez očekuje instantni Neweyjev učinak u novoj ekipi

Verstappenov timski kolega Sergio Perez smatra da će Newey ostvariti učinak čim stigne na novo radno mjesto, gdje god to bilo, no također je iskazao povjerenje ostatku tehničkog tima.

“On je puno više od dizajnera, on može utjecati i na strategije te postavke bolida, on je imao toliki utjecaj na trkaći vikend.”

“Bilo je sjajno imati ga u blizini na trkaćim vikendima. On je iznimno snažan pojedinac i gdje god ode ostvarit će učinak čim stigne.”

Meksikanac je dodao da ne očekuje daljnje odlaske iz ekipe:

“Mislim da su ovakve promjene normalne, gubite neke ljude, ali mislim da je organizacija i dalje vrlo snažna i ne vidim daljnje promjene u tom pogledu.”


Odgovor

18 komentara

  1. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    U potpunosti se slazem sa izjavom Verstappena.. Nema se sta dodat..



    7
    4

    3
  2. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Pametan je Max, nikad se ne bi reklo da mu je Jos otac. Čini se da bi mama rasturala u F1 :)



    17
    16

    1
  3. Robert Kubica
    Yura Prikaži

    Pa istina, jest da je Newey jedan od najboljih inovatora ikad u F1, ali sigurno nije sve sam crtao. Takoder prica se da njihov simulator najbolje korelira s podacima izmjerenim u stvarnosti, a nekako mi Newey ne djeluje kao tip koji je strucnjak za simulatore. Bit ce Red Bull i dalje mocan, ono sto veseli je moguce pojacanje nekog drugog tima (najvjerojatnije Ferrari)



    4
    3

    1
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Na kraju će ispast da je Newey skupljao zasluge i pohvale na račun drugih i da nije radio ništa. Tako možemo reći za Hama u Mercedesu ili sada Maxa da kažu da odlaze u dominaciji . Nema drame netko drugi će pobjeđivati u tom bolidu. No ipak su oni ti koji su to radili a ostalo je samo nagađanje.



      8
      8

      0
  4. Ferrari
    Mrgud Prikaži

    Nije nista krivo rekao, ali PR izjava. Logicno je da onaj cija/kome kuća gori, dolijeva vodu na vatru, a ne ulje. Nije drama, međutim, svaki od deset timova bi radije da je njihov clan, nego da nije. Pa nije ga Red Bull plaćao (navodno) 10 mil. necega godišnje samo da je kod njih, a ne kod nekog drugog.



    7
    6

    1
  5. Fernando Alonso
    junior Prikaži

    Slazem se s vecinom sto je Max rekao. Nije Newey sve u njihovoj ekipi sto se tice tehnicke strane. Međutim te neke ideje i smjernice koje takav genije moze dat u pravo vrijeme u određenim promjenama pravila u F1. Recimo njegovo koncentriranje na ovijes u novim pravilima od 2022 je sigurno bila prava odluka.
    Što bi reko Pervan u sprdanju predsjednika sabora “nije bitno puno raditi nego donositi prave zakljucke”.



    8
    7

    1
  6. avalon Prikaži

    interesantno da se mnogi slažu sa maxom ali se nisu složili samnom kad sam jučer između ostalog napisa “zašto i bez njega(AN) RB ne bi još koju sezonu ostvariva top rezultate ? valjd a u timu ima neki “učenik” koji je sazrjeva uz AN .” eto ,ispada da će u tehničkom dijelu koji će vodit RB bit i aerodinamičar enrico balbo?!?!? ma di taljan kad su oni po mišljenju mnogih sposobni samo za špagete , espreso i sladoled …



    7
    6

    1
  7. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Zanimljivo. Donedavno smatran Bogom aerodinamike i dizajna bolida, Newey sada postaje samo “jedan od”. Dobro znamo koliko su bili brzi bolidi RB-a kada on nije bio uključen u razvoj.



    2
    2

    0
    • Michael Schumacher
      boxbox Prikaži

      Newey je definitivno “bog” aerodinamike tu nema rasprave, ali s 6x god na leđima ja mu se divim ako je ostalo još elana u njemu za dalje :)



      1
      1

      0
    • Pirelli Wet
      r2d2 Donator Prikaži

      Problem je da se voli preuveličavati pa je vozač malo bolji od drugih ‘vanzemaljac’, a aeronautički inžinjer malo bolji od drugih ‘Bog aerodinamike’. Niti je Lewis ET niti je Adrian božanstvo, oni su samo najuspješniji u svom fahu u sportu koji pratimo. Ako Newey ode u Ferrari i radi par godina s Hamiltonom vidjeti ćemo da li će oni uskrsnuti Ferrari ili će ih Ferrari spustiti među smrtnike (rečeno jezikom koji sam na početku naveo kao problem) .


      0
      -2

      2
  8. Flavio Briatore
    Unwoken European Prikaži

    U f1 jedan nikad nije ništa problematično. Svi daju podršku svima u timu, a onda sutra dobiješ otkaz.



    1
    0

    1
  9. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Ako je čovjek bio Gandalf za aerodinamiku, onda tresti ce se kavezi u RBR-u. Vidjeli smo kakav je bio Williams, pa McLaren bez Neweya, isto tako i Ferrari bez Rorya.



    1
    1

    0
  10. Chequered Flag
    AnteF1 Prikaži

    Sve je do tebe.


    0
    -3

    3

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.