Zimska stanka, 67. dan: Kako su Vettel i Raikkonen ostali bez gaća na VN Kine 2012?

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 3 min 1 komentara

2012. bila je jedna od najboljih sezona u povijesti Formule 1, u kojoj smo pobjednika sezone dobili u zadnjoj utrci prvenstva, kišnom trileru u Brazilu. No, početak sezone nije bio bajan niti za Vettela niti za Alonsa. Ferrari je imao prosječan bolid, dok je Red Bull bio nešto bolji, iako još uvijek daleko od McLarena, koji je u početku sezone bio iznimno snažan. VN Kine iz te godine bila je sjajna utrka, puna dvoboja, troboja, iznenađenja i iznenadnih situacija.

S pole positiona je startao Nico Rosberg, kojemu je to bio prvi u karijeri nakon 110 odvoženih utrka. Pored njega je startao momčadski kolega Michael Schumacher, dok je rezultat karijere u kvalifikacijama također ostvario i Kamui Kobayashi, koji je svoj Sauber doveo do trećeg mjesta. Rosberg je poveo u utrku, Schumacher ga je slijedio, te su Mercedesi nenadano dobro čuvali gume, što im je omogućilo da budu u sigurnom vodstvu. Nakon prvih odlazaka u boks ostali smo bez Schumachera, koji je ostao bez prednjeg desnog kotača par stotina metara nakon promjene guma.

No, prava predstava dogodila se pred sam kraj utrke, kada su Kimi Raikkonen i Sebastian Vettel ostali bez gaća. Na početku 48. kruga Kimi je bio drugi, a Seb treći, a do tih mjesta su došli zaustavljanjem manje u boksu, pa su vozači sa svježijim guma brzo dostizali ovaj dvojac. Na kraju prvog sektora, Vettel je prestigao Raikkonena, koji je u sljedećem zavoju izgubio momentum i još jednu poziciju. Prošao ga je Jenson Button, dok se iza njegovih leđa vodila bitka između Webbera i Hamiltona. Australac je u jednom trenutku prešao Raikkonena, no nije pogodio trkaću putanju, pa je otklizio na travu. Time je darovao poziciju Lewisu, koji se ubacio ispred Raikkonena na kraju druge DRS zone. Na kraju prvog sektora 49. kruga, Raikkonen je bio na 10. poziciji, te je bilo jasno da će nastaviti padati u poretku, jer su gume bile u katastrofalnom stanju.

S druge strane, Vettel se uspio odvojiti par sekundi od gužve koju mu je prijatelj stvorio te se zadržao na drugom mjestu. Njegove gaće počele su padati u 52. krugu, kada ga je Button prešao pomoću DRS-a. Već mu je na kraju sljedećeg kruga Lewis Hamilton puhao za vratom, no trebalo mu je gotovo dva kruga da prođe pored Nijemca, koji se branio veoma dobro. U predzadnjem krugu izgubio je poziciju i od Marka Webbera, koji ga je također prešao na pravcu pomoću DRS-a. Sreća je bila više na Sebovoj strani, jer su i ostalima polako počele odlaziti gume, a niti je bilo više vremena. Kimi je, kako se u narodu kaže, najebo ko žuti, pa je utrku završio na 14. mjestu. A sljedeću utrku su se obojica borili za pobjedu, te završili na prvom (Vettel) i drugom mjestu.


Odgovor

1 komentar

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    tko se pirellija laća, ostat će bez gaća!


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.