Alex Zanardi: Suci igraju preveliku ulogu u današnjim utrkama

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 7 godina 1 min 4 komentara

Bivši vozač Formule 1 i dvostruki paraolimpijski pobjednik, Alexandro Zanardi, kaže kako je današnja Formula 1 predosadna te da suci igraju preveliku ulogu. Talijan je za svoje kratke F1 karijere odvozio 44 utrke, ali je samo jednom uspio osvojiti bodove. Vozio je za Jordan, Minardi, Lotus i Williams.

“Formula 1 danas? Mislim da je predosadna. Suci imaju iluzije o tome da su oni zvijezde. Svi me se sjećaju zbog pretjecanja u zavoju corkscrew na stazi Laguna Seca (Indycar 1996.) Danas bi takav potez u Formuli 1 bio nemoguć, bio bih odmah kažnjen od strane trkaćeg direktora. Promjenila su se pravila, ali i bolidi. 90-ih su gume i snaga bolida pokazivali vještine vozača. Ali danas se previše kažnjava. Vozači su ustrašeni kako ne bi dobili kaznu, stoga nemaju volje riskirati. Rezultat toga je loše utrkivanje.”

Video pretjecanja na Laguni Seci 1996. Premotati na 4:30


Odgovor

4 komentara

  1. Max Verstappen
    DaveGilmour Prikaži

    ”Danas bi takav potez u Formuli 1 bio nemoguć, bio bih odmah kažnjen od strane trkaćeg direktora.”

    Po meni bi takav potez kao Zanardijev u Laguna Seci 1996. danas bio s razlogom kažnjavan. Svjestan sam da je tu riječ o Corkscrewu, zavoju kojeg je zahtjevno odvoziti i kada si sam na stazi, a kamoli preteći nekoga tamo, ali mislim da je tu riječ o klasičnom divebombu nakon kojega je uslijedilo i kraćenje staze. Jedini razlog zbog kojeg je Zanardi uspio preći vozača ispred sebe je taj što nije dovoljno usporio za zavoj.

    U globalu se slažem sa Zanardijem da suci prerigorozno kažnjavaju vozače, ali nekakva osnovna pravila utrkivanja se moraju poštovati, ne može baš sve biti dopušteno.


    0
    0

    0
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      gledo sam ovo na eurosportu uživo onomad. :L toliko me ovaj potez dojmio, da bilo i jedno pitanje u mom kvizu na ovu temu.
      nakon ‘the passa’ nadležni su donijeli pravilo da bolid ne smije bit skroz van staze, tako da bi i u indyu kasnije taj potez podlijegao sankcijama.

      jedna od stvari koje mi se sviđaju u američkom motorsportu smo vidjeli i u ovom clipu:
      chip ganassi ‘ladno dava izjavu novinaru tijekom utrke. to je tamo normalno.
      zamislite da ovako pričaju wolf, arrivabene, horner, bilotko tijekom prijenosa…
      naravno, nadam se da će ameri u f1 uvest ovakva javljanja.


      0
      0

      0
      • zigorec Prikaži

        Austrijska TV prenosi svaku utrku i na njima ima po 2 komentatora. Gotovo u svakoj utrci u toku prijenosa razgovaraju u boksu s nekim od voditelja timova i razgovor ide u živo, a u maloj slici u kutu ide prijenos utrke. Mene to nervira jer se teže prati utrka a njemački ne razumijem, ali očito je da se to može i u F1.


        0
        0

        0
  2. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    Ova Laguna Seca je luda staza. Ovdje se F1 treba vratiti.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.