Javnosti prvi puta pokazana snimka sa Strollovog bolida u incidentu s Vettelom

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 7 godina 1 min 96 komentara

Nakon VN Malezije vodilo se dosta rasprava o tome tko je krivac za neobičan incident u slow down lapu kada su se sudarili Lance Stroll i Sebastian Vettel. Ferrarijev bolid je pretrpio dosta veliku štetu te je u jednom trenutku postojala bojazan da će Nijemac u Japanu startati pet pozicije niže od plasmana ostvarenog u kvalifikacijama, i to zbog moguće štete na mjenjačkoj kutiji. No, to se ipak pokazalo netočnim.

I dok su suci nakon pregledavanja materijala zaključili da nitko ne može biti proglašen krivim za ovaj incident, na društvenim mrežama su fanovi mogli vidjeti samo dvije snimke, onu s Vettelovog bolida, te isječak s Grosjeanovog bolida koji se vozio iza njih.

Sky Sports F1 je sada došao u posjed snimke s Lanceovog bolida koji pokazuje da Kanađanin nije skrenuo u desnu stranu prema Vettelu, što ga u konačnici potpuno oslobađa bilo kakve krivnje.

 

https://twitter.com/FiftyBuckss/status/915877026904625155


Odgovor

96 komentara

  1. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Ne oslobađa ga krivnje, ako uopće ne gleda na desnu stranu…otplivao je sa svoje linije prema vanjskoj…

    Koncetracija ravna 0.



    17
    17

    0
  2. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Po ovome ne samo da oslobađa Strolla krivnje, nego prebacuje 100% krivnje na Vettela.



    19
    19

    0
  3. Formula1
    f1zd Prikaži

    Pogledajte koliko je Stroll udaljen od ruba staze na početku onboarda, a pogledajte koliko je udaljen u trenutku kontakta.
    Pametnom dosta :D



    8
    8

    0
    • Dan Gurney
      Crash Donator Prikaži

      Isto tako i Sebova.. U biti cak i vise ali obrnuto..



      2
      2

      0
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        ma kolega mi smo slijepi koji branimo Vettela. Normalno je šarati po stazi i skupljati gume a da negledas oko sebe. A Vettel koji je normalnom putanjom usao u zavoj je nevideni luđak zbog tog nepromišljenog poteza.



        2
        2

        0
      • Sebastian Vettel 5
        Schumi Prikaži

        Vettel je svo vrijeme se kretao po sredini staze. Kada je krenuo u obilaženje, Stroll je bio uz lijevi rub staze. I ostavio mu je sasvim dovoljno mjesta da tom putanjom i prođe krivinu. I valjda bi to i uradio da je pogledao u retrovizor, i vidio da ga bolid obilazi sa desne strane. Ali to nije uradio, i očigledno pustio bolid da odkliže prema sredini. Vettel to nije mogao pretpostaviti, kada je ovaj bio uz lijevi rub prije nego je on krenuo u obilaženje. Kasnije, kontakt se već desio iza Vettelovih leđa…



        3
        3

        0
  4. Max Verstappen
    DaveGilmour Prikaži

    Još uvijek smatram da se veći dio krivice može svaliti na Strolla, no mora se reći da je i Vettel to mogao bolje izvesti. Ne znam što mu je prolazilo glavom kada je odlučio u cool down krugu zaobići Strolla s vanjske strane u zavoju (svi dobro znamo da vozači uvijek teže voziti van trkaće putanje kako bi skupili što više prljavštine) pritom mu ostavljajući minimun slobodnog prostora.
    Stroll je bio dekoncentriran i ”otplivao” je pola metra-metar prema vanjskom rubu staze piritom ne gledajući u retrovizor, no pri tom manevru nije napravio neki nagli potez koji bi eventualno iznenadio Vettela.

    Sve u svemu, većinom Strollova krivica jer nije gledao u retrovizor, ali mogao mu je i Vettel ostaviti malo više mjesta , tj. trebao je prepoznati opasnost svojeg manevra.



    6
    6

    0
    • Mercedes
      Har Kl Donator Prikaži

      Sve u svemu, Strollova krivica jer nije gledao u retrovizor, ali mogao mu je i Vettel ostaviti malo više mjesta , tj. trebao je prepoznati opasnost svojeg manevra.

      A ne znam šta bih ti rekao.
      Evo na stranu što svako kaže da je Vettel kriv. Svi su uvijek protiv Ferrarija.
      Ali kako može biti nečija krivica što ne gleda u retrovizor u zaustavnom krugu?
      U zaustavnom krugu se maše publici, priča sa ekipom, trola po forumuma …
      Samo se ne prestiže na način da zadnjim točkom ulećeš u drugi bolid.
      Jeste on malo “zaplivao”, ali u šta je gledao Vettel? Vidi se iz aviona da Stroll nije napravio nikakav nagli potez. Znači putanja je bila 100% predvidljiva.
      Sem toga da ima u ovom incidentu imalo Stroll-ove krivice, ne sumnjam da se Vettel već ne bi oglasio po tom pitanju



      18
      18

      0
    • Renault
      Vedran Kristić Prikaži

      Ne slažem se. Po čemu neki zaključuju da Stroll 100% nije gledao u retrovizore, po tome što se ne vidi pomicanje kacige u desno? Isto tako, Stroll nije otplivao nigdje, vozio je nekom svojom putanjom zadržavajući upravljač konstantno pod istim kutem u lijevo, ali konfiguracija zavoja je takva da ga je uz takav položaj upravljača bolid poslao minimalno u desno. Ništa strašno, možda je 99% vozača napravilo istu stvar u tom zavoju i istom putanjom prošlo taj zavoj, a da ne kažem išlo u desnu stranu pokupiti ostatke gume na svoj bolid. Što da je Stroll tek to odlučio napraviti (a možda i je, samo skroz polagano)? Sve to nikako ne opravdava Vettela da ne gleda gdje vozi, kao da je sam na stazi. Tako barem otkriva ova kamera sa Strollovog bolida, iako s njegovog bolida izgleda drugačije. Trkaći incident u kojem je Vettel ipak mogao biti malo pažljiviji.

      I potpis na zadnje tri rečenice u komentaru Har Kl.



      14
      14

      0
      • Max Verstappen
        DaveGilmour Prikaži

        @Har, @Vedran

        Po meni je ovo također trkaći incident i mislim da su suci ispravno prosudili kada nisu nikome dali kaznu. No ipak i u trkaćim incidentima nekada postoji vozač koji je ipak malo više kriv od ostalih sudionika navedenog incidenta. Po meni je to u ovo situaciji Stroll.

        Ali kako može biti nečija krivica što ne gleda u retrovizor u zaustavnom krugu?

        Po meni vozač uvijek mora biti svjestan svojeg okruženja bez obzira da li je riječ o utrci ili ovakvom revijalnom krugu.

        Znači putanja je bila 100% predvidljiva.

        Tu se slažem s tobom. Strollova putanja je bila predvidljiva jer cijelo vrijeme drži volan pod identičnim kutom. No nije se Stroll tom putanjom gibao 5-6 sekundi prije sudara pa da je vozaču iza odmah jasno po kojem obrascu on vozi, on se tom 100% predvidljivom putanjom kretao cca. sekundu prije sudara. Također, ta putanja nije bila neka drastično različita putanja od uobičajene trkaće putanje. Kad ukombiniramo malu devijaciju Strollove putanje od normalne, kratko vrijeme koje je Stroll proveo na toj putanji i razliku u brzini dva bolida teško je Vettel mogao reagirati.
        Upravo zato kažem da je Vettel to morao pretpostaviti. Prije svakog poteza uvijek treba promisliti koje su moguće komplikacije, a to Vettel u ovom slučaju nije napravio. Trebao mu je jednostavno ostaviti više prostora.

        Sve to nikako ne opravdava Vettela da ne gleda gdje vozi, kao da je sam na stazi.

        Meni se čini da je tako i Stroll vozio. Netom prije sudara se može vidjeti iznenadna Strollova korekcija u desno, tj. Stroll pokušava izbjeći sudar. Ta korekcija u zadnji čas mi govori da je Stroll postao svjestan Vettelove pozicije tek kad je već bilo prekasno da išta napravi po tom pitanju. Zato mislim da Stroll uopće nije gledao u desni retrovizor.

        Možemo mi oko toga filozofirati do sutra, ali u konačnici mislim da se svi slažemo da je ovo trkaći incident u kojem nitko ne zaslužuje biti kažnjen.



        2
        2

        0
      • Renault
        Vedran Kristić Prikaži

        Netom prije sudara se može vidjeti iznenadna Strollova korekcija u desno, tj. Stroll pokušava izbjeći sudar. Ta korekcija u zadnji čas mi govori da je Stroll postao svjestan Vettelove pozicije tek kad je već bilo prekasno da išta napravi po tom pitanju. Zato mislim da Stroll uopće nije gledao u desni retrovizor.

        Strollova korekcija u desno? Pa tek onda bi se muški skršili. Misliš ulijevo? I ne, ne vidim nikakvu korekciju u lijevo, već konstantan ugao upravljača do udarca.

        Uostalom, ne bi li Vettel trebao biti više svjestan Strollove pozicije nego obrnuto?



        5
        5

        0
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        @DaveGilmour,
        Nema ništa u tome što si rekao netačno.
        Ali ne znam kako si onda izračunao da je Stroll više kriv?
        Po tebi je Stroll više kriv jer nije gledao u retrovizor, a Vettel je manje kriv jer nije gledao ispred sebe? Ponavljam da se radi o zaustavnom krugu.
        Moram se osvrnuti na ovu tvoju rečenicu:

        Po meni vozač uvijek mora biti svjestan svojeg okruženja bez obzira da li je riječ o utrci ili ovakvom revijalnom krugu.

        Vozači moraju biti svjesni… a ne vozač.
        NIsam trkaći vozač, ako ti jesi onda me i poduči molim te.
        Ja sam ubjeđenja da oni ne gledaju non-stop u retrovizor, već to rade samo pri promjeni pravca kretanja ili kada očekuju da će vozač iza njih učiniti nešto nepredviđeno.
        Ne znam kako bi mogli voziti ako bi vazda držali oko na retrovizoru.



        3
        3

        0
      • Max Verstappen
        DaveGilmour Prikaži

        Strollova korekcija u desno? Pa tek onda bi se muški skršili. Misliš ulijevo? I ne, ne vidim nikakvu korekciju u lijevo, već konstantan ugao upravljača do udarca.

        Uostalom, ne bi li Vettel trebao biti više svjestan Strollove pozicije nego obrnuto?

        Uff kakav lapsus, normalno da sam u lijevo mislio :zubo:
        Možda sam se malo krivo izrazio, nije tu riječ o korekciji nego više o trzaju (o tome i Herbert laprda u nekom dijelu videa).

        Stroll je u tom zavoju odlučio promjeniti putanju i prijeći s unutarnje strane staze na vanjsku. Prilikom takvog poteza smatram da je nužno provjeriti u retrovizoru da li takav potez ugrožava nekog drugog na stazi (bez obzira što je riječ o zaustavnom krugu i što 90% vozača također krivuda po stazi). Meni se čini da to Stroll nije napravio.
        U konačnici su i jedan i drugi su bili dekoncentrirani i obojica snose određenu odgovornost za sudar.

        Ja sam ubjeđenja da oni ne gledaju non-stop u retrovizor, već to rade samo pri promjeni pravca kretanja ili kada očekuju da će vozač iza njih učiniti nešto nepredviđeno.

        Normalno da ne gledaju stalno u retrovizor, ali kao što si i sam napisao trebali bi pogledati prilikom promjene pravca. Stroll je u ovoj situaciji vozio netrkaćom putanjom i mislim da je trebao provjeriti u retrovizor gdje se nalaze ostali vozači.

        NIsam trkaći vozač, ako ti jesi onda me i poduči molim te.

        Ja sam ti trkaći vozač jedino na Playstationu :D

        Moram priznati da čitajući i promišljajući o vašim komentarima počinjem polako naginjati na 50/50 podjelu krivnje.



        1
        1

        0
      • Renault
        Vedran Kristić Prikaži

        Vidio sam sada u 2x usporenoj snimci Strollov trzaj u lijevo prije samog udarca. Nitko ne kaže da nije gledao u retrovizor. Seb je išao dosta brže i u tom trenutku je bio dalje od njega. Možda nije opravdanje, ali vjerujem da ga je vidio, ali nije očekivao takvu Vettelovu nepromišljenost. I zatim je u tisućinkama prije trznuo upravljačem u lijevu stranu. Herbert kaže da je upravo to dokaz da ga je vidio u retrovizoru, pitanje je samo kada ga je točno prvi puta vidio u retrovizoru, ali to nitko od nas sada ovdje ne može sa 100%-tnom sigurnošću reći.

        Ono što mene zabrinjava je ponovno gledanje snimke s Vettelovog bolida. Vidi da ide u njega, vidi da je pored njega, vidi da je sudar neizbježan (sami djelić sekunde prije udarca), ali on uopće ne reagira. Upravljač mu je cijelo vrijeme pod istim uglom u lijevo.

        Ako je netko nekog trebao vidjeti, onda je Vettel trebao vidjeti Strolla. Jer mu je bio ispred. Imao je odličan pregled situacije, pa čak i u trenucima dok se poravnavao s njegovim bolidom mogao je vidjeti što se događa ispred sebe i lijepo se udaljiti u desnu stranu, ali ne, uopće nije reagirao.



        3
        3

        0
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        @Vedrane, a zamisli da je na Vettelovom mjestu bio Max… Frcalo bi na sve strane “bahati debil, misli da se svi njemu moraju micat, cijeli se svijet vrti oko njega, fuj bljak, kad ce ga vise netko naucit pameti itd…”



        5
        5

        0
      • Sebastian Vettel 5
        Schumi Prikaži

        Kako misliš Vettel nije gledao ispred sebe? Kada je on pošao da zaobilazi Strolla, ovaj je bio uz lijevi rub staze. Logično je da će misliti u tom trenutku da će čovjek i nastaviti uz lijevi rub staze. Tak da je Vettel skretao sredinom staze. I Stroll je imao dovoljno mjesta, da je nastavio uz lijevi rub staze. I da je vidio Vettela u retrovizoru tako bi valjda i uradio. Jer da vidi da ga neko prelazi sa desna, i da i dalje ide mjenjati putanju, tj. i dalje se nastavi odmicati od lijevog ruba staze, tek onda bi ispao prava budala. Zato, hajmo pretpostaviti da je samo u pitanju negledanje u retrovizor. Što ga i dalje čini krivcem.

        Ne znam ni odakle ti da je to Vettel sve trebao bolje vidjeti? I kako to da je Stroll bio ispred u vrijeme kontakta? Kako se onda desilo da ga zakači u zadnji kraj bolida? Zapravo Stroll je jedini koji je imao potreban pregled situacije. Kontakt se već desio iza Vettelovih leđa. A prije nego je krenuo u prestizanje, Stroll je bio uz lijevi rub. Kako je onda mogao znati da će Stroll završiti na sredini staze? Ponavljam, trenutak kontakta, i mjeto na bolidu gdje se kontakt desio (Strollov prednji kraj u Vettelov zadnji kraj) govore da se to desilo iza Vettelovih leđa.



        2
        2

        0
  5. Ferrari
    ferrari1984 Prikaži

    Izasla je i neka teorija da se Seb namjerno zabio u Strolla da bi izbjegao kaznu zbog ostanka bez goriva… Ako je to zbilja istina onda svaka cast Sebu kako je uspio sve posloziti…



    5
    5

    0
    • Renault
      Vedran Kristić Prikaži

      Ma to sam vidio samo onom portalu thisisf1 koji valjda živi od pisanja senzacionalističkih naslova.



      2
      2

      0
      • Ferrari
        ferrari1984 Prikaži

        Hahaah ma da i ja sam negdje procitao… Kada je izasla vijest o tome da je Seb skoro ostao bez goriva odmah mi je ta teorija proletila kroz glavu ali opet skrsiti bolid i riskirat +5 mjesta na gridu je ipak malo previse da bi bilo iscenirano od strane Ferrarija i Seba…


        0
        0

        0
    • David Croft
      Ferrari Prikaži

      Kakve gluposti…



      2
      2

      0
    • Monisha Kaltenborn
      Zeus Prikaži

      Glupost, ako je prošao cilj i nastavio, imao je dovoljno goriva, u slučaju da je gorivo na kraju, dopušteno je stati odmah nakon cilja, doslovce. Vettel je očito bio više u mislima nego na stazi, nikakav namjeni sudar ne bi spriječio pregledavanje količine goriva, tko implicira suprotno, bulazni bedastoće.



      1
      1

      0
  6. Fernando Alonso
    Kimi Prikaži

    Ne može biti Vettel kriv pa ne može. Možda da se zove Alonso?



    11
    11

    0
  7. Fernando Alonso
    Tab F1 Prikaži

    Čini mi se da je Stroll jmalo pustio bolid, odnosno nije u potpunosti pratio zavoj, ali nije ni trebao. S druge strane, ovaj je naletio i di je gleda to samo on zna….. Vjerujem da nije bilo namjere, ali….
    Da vidimo sad jedan članak od Ante na ovu temu. Predlažem naslov “Kako je Alonsu uspjelo spasiti Seba od kazne!!!” .
    Seb je radi usporavanja, od strane Alonsa, bio malo nervozan te je nekontrolirano stiska gas pored nesretnog Strolla i na kraju postao sretan. Grazie ragazzi, grazie grande Alonso!!!!



    4
    4

    0
    • Dan Gurney
      Crash Donator Prikaži

      Mozes ti napisat clanak i mislim da ce ga urednistvo objavit..


      0
      0

      0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Da vidimo sad jedan članak od Ante na ovu temu

      Drago mi je da čekaš što imam za reći, ali ovdje ne postoji nikakva filozofija velika. Nakon videa s Grosjeanovog bolida izgledalo mi je kao da je stvarno Stroll manijakalno produžio ravno u lijevom zavoju, a sad nakon ovog videa izgleda mi kao da je Vettel u puno većem obimu krivac. Nije mi sasvim jasno niti gdje mu se žurilo, zadnjih par krugova je vodio na parama jer je ostajao bez goriva i onda u ulaznom krugu nagazi ko manijak… Nema logike uopće. To mi je zanimljiv dio, ali što se krivnje tiče – očito mi je da je tu Vettel bio problem.

      Ili Alonsovim rječnikom, kad već vidim da ga forsiraš u teme gdje mu nije mjesto: “All da time you haf to leave da space!” :mrgreen:



      6
      6

      0
      • Fernando Alonso
        Tab F1 Prikaži

        Zar nisam rekao da si mi drag autor? Moram ti priznati da si me sa onim tekstom o Alonsu diga iz mrtvih ili ti ga iz “čitača” komentara. Minimalno komentiram i ne ulazim u rasprave. F1 je klasični “Big brother” gdje svatko pokušava uhvatiti nekoga u nečemu pod svjetlima reflektora. Osobno takve stvari ne volim, puno ima podmetanja, netočnih informacija, a mi na kraju ne saznamo ni 10% istine. Upravo radi ovoga vežem vozače po onome što rade u bolidu na stazi. Naravno i u ovom dijelu čovjek može biti subjektivan.
        S druge strane, jasno je da je ovdje Vettel trebao imati sve pod kontrolom, a ostalo možemo samo nagađati. Ruku na srce, izgleda mi pomalo čudan ali ipak samo trkaći incident.
        Inače, samo da znaš u duelu Vettel / Ham, čvrsto sam na Vet strani isto kao što sam bio i na strani Rosberga. Antiša dragi uživaj ti nama u vikendu i neka Vettel pobjedi, ako se ne varam, na svojoj najdražoj stazi…… Pozz


        0
        0

        0
  8. Fernando Alonso
    Kimi Prikaži

    Teško da ćeš to čitati


    0
    0

    0
  9. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Obojica snose krivicu. Ovakve stvari se nebi smjele dogoditi rookiju i svjetskom prvaku.



    2
    2

    0
  10. Fernando Alonso
    Kimi Prikaži

    Po meni vettelova šutnja govori sve, kako poslije Singapura tako i sada.



    14
    14

    0
  11. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Seb je puko ko kokica.. Kako kazu, bas je zavaravajuci onaj pogled sa bolida Groznog jer on skrece lijevo pa se cinilo da Stroll ide full desno sto definitivno nije radio..



    3
    3

    0
    • Ferrari
      ferrari1984 Prikaži

      Krivnja po meni ide obojici… Ajmo uzet u obzir da je Stroll pod onim kutev drzao upravljac jos npr. 1 sekundu, zanima me gdje bi zavrsio??? Zavrsio bi van staze…

      Ocigledno je da je i Seb jednako kriv ali cinjenica je da Stroll nije gadao apex ilitiga vrh zavoja nego je pustio bolid da “klize” u desno i samim time oduzeo prostor Sebu…

      Da se npr. ovo dogodilo u utrci siguran sam da bi Stroll bio krivac i da bi bio kaznjen…

      Moje osobno misljenje je to…


      0
      0

      0
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        Covjek je na krvom mjestu u krivo vrijeme.. Posto za ono u Singapuru za mene ne moze bit ni najmanje kriv jer je bio ispred svih i tesko da je ikoga vidio, tako je po meni ovdje kriv jer je bas sve vidio a ako nije vidio onda nek se pita, kog sam kurtza gledo..



        3
        3

        0
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        ako je zavoj pod npr 90% ti možeš drzati volan u lijevo a opet otici na suprotnu stranu zavoja jer nepratis zavoj, odnosno Stroll je skrenuo u lijevo ali ne dovoljno da bi pratio zavoj. Ocito je Vettel sam sebe pogodio. Gledaj vidio sa razumjevanjem pa se pitaj da ovdje nije bilo vettela i da je Stroll drzao tako volan i dalje gdje bi on zavrsio? To sto je drzao volan u lijevo ne govori ama bas nista jer se lijepo vidi da ne prati zavoj i odlazi od unutarnjeg dijela staze prema sredini. ovdje okrivljivati Seba je ……..



        2
        2

        0
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        Ne bi zavrsio bas nigdje da tu nije bilo Seba.. Nastavio bi normalno do boxa :) Seb je jednostavno doso prebrzo i isao je sa desne strane staze prema lijevoj i pod vecim kutem nego je Stroll isao iz unutarnje prema vanjskoj i jos dosta sporije..



        3
        3

        0
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        a jel je negdje zabranjeno u izlaznom krugu voziti brze. Je on vozio brze ali i Stroll je vozio kao da je sam na stazi. Da je gledao rezrovizore primjetio bi sto se dogada i ne bi tako pustio bolid prema sredini staze. Krivci su oboje a ne samo Vettel kako ti tvrdis.



        2
        2

        0
      • Mclaren
        AlkY Donator Prikaži

        Alonso lupas bzvz , kakve veze ima kako je on drzao volan i gdje bi teoretski zavrsio ako ne pomice volan , kad se zna da u pobjednickom krugu se svakako vozi i ide se od rubnika do rubnika tamo gdje se tokokm utrke nikad neide



        6
        6

        0
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        ne ide se od rubnika do rubnika , nego voze rubom staze van trkace putanje da nakupe komade guma. Tako da cu ti reci isto da ti lupas bzvz. zbilja su vam opravdanja za Strolla u najmanju ruku glupa.



        3
        3

        0
      • avalon Prikaži

        Alonso1983 … opravdanja za strolla su glupa , a tvoji “napadi” u svrhu pravdanja seba su pametni ? npr o tome kako možeš upravljač držat u livo , a ipak stić na suprotnu stranu … možeš ako “gaziš” bolid pa ovaj prokliže sa sva 4 . stroll ne prati zavoj ? u “počasnom” krugu nije zabranjeno vozit brže ali nije ni naređeno da se “prati” zavoj jer trka je završena , a onda nema idealnih putanja u tom kruženju ;) stroll nije gleda retrovitore ? a onda seb nije gleda ispred sebe jer da je valjda bi vidija kanađanina zar ne ? nije ovaj uradija nijedan iznenadni potez da bi se time nenadano naša na sebovoj putanji . da je stroll drža volan kako se vidi na snimci završija bi na pravcu jer trebalo bi znat koliko je upravljač bolida DIREKTNIJI od “običnih” volana koje mi koristimo . kod “normalnih” auta npr od punog desnog do punog livog može bit 3,5 do 4 kruga , a kod bolida ? isto toliko ? pričat o krivici je smišno jer ako je neko kriv onda je to sigurno stroll zar ne ? jbš “pravilo” da slika “govori” više nego 1000 riči … ma “govori” ona samo kako koji put i kako u kojoj situaciji . da seb sutra prizna novinarima da je on kriv virujem da bi mnogi fanovi njemca/ferraria zaključili da seb tako ne misli ali je to zbog PR – a ….



        3
        3

        0
      • Sebastian Vettel 5
        Schumi Prikaži

        A šta je to Vettel “sve vidio”? Kada je on prošao pored Strolla, ovaj je još bio na unutrašnjoj putanji u tu krivinu. To ti je dokaz da ga je Stroll zakačio u zadnji kraj bolida. Znači Vettel ga je pošao prestizati dok je ovaj bio na unutrašnjoj strani. Kasnije skreće u krivinu normalnom putanjom s kojom je i ušao. Ovo što je Stroll napravio je već iza njega.

        Znači, da rezimiramo. Prestizanje nije zabranjeno u zaustavnom krugu. Svako svakoga prestiže. Pa zašto to Vettelu nebi bilo dozvoljeno? Jeli imao mjesta kada je pošao prestizati? Apsolutno. Jeli se držao svoje putanje kada je ulazio u tu krivinu? Naravno.
        A sada, šta je uradio glavni i odgovorni. Ide sa unutrašnje strane prema sredini staze, sa preblagim skretanjem u krivinu. Samim tim mijenja prvobitnu putanju. I to bi bilo u redu da je sam na stazi. problem je u tome što on nije pogledao u retrovizor prije nego će promijeniti putanju. Čisto njegova odgovornost. Njegovo spavanje za volanom je izazvalo incident.

        @avalon, nema idealnih putanja. Ali nema ni mjenjanja putanja ako ne gledaš ima li neko oko tebe. A isto kao što se ide po svim dijelovima staze, isto tako i svi prestižu jedni druge u tom krugu. Samo je problem što ova današnja djeca se ponašaju neodgovorno. Ja ne pamtim da se ikad prije ovako nešto desilo.



        1
        1

        0
      • avalon Prikaži

        Schumi … pusti prazne priče o putanjama posli trke . to ne znači da se može “šetat” po stazi ali stroll to i nije uradija . nepisano pravilo je da onaj pozadi treba više pazit jer ima bolji pregled … retrovizori su “limitirani” . uostalom čemu rasprava ? je li seb nešto izgubija ovim sudarom ? trka je već završila , seb je na kraju 4. , mjenjač nije oštećen pa neće bit ni kazne … sve 5 . virujem da je svemu pomalo kumova pad koncentracije kod oba vozača …. strollu je ovo bila prva trka u maleziji , seba je “umorilo” , a time možda i “nagrizlo” koncentraciju ganjanje ricciarda , alonso , a svi znamo ( valjda ) da je malezija izuzetno fizički naporna staza . i opet napominjem onima kojima kanađanin nije dovoljno okrenija upravljač … kod ovakvog okretanja u “normalnom” autu bi završija van staze no bolidi imaju “super direktan” ( u odnosu na “normalne” ) upravljač i ovim okretanjem istog učinak je daleko “moćniji” od učinka “običnog” upravljača . na kraju mnogi vozači “vrludaju” stazom skupljajući “otpatke” guma i ovo je bija samo još jedan bad luck ferraria koji ih je pratija prošli vikend ….


        0
        0

        0
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Avalon ti uvjek ides u neke duboke analize svega sto netko kaze a u ovom slucaju apsolutno nepotrebno. Opravdanje za strolla da moze sarati po stazi je glupo a da se pri tome spominje samo Vettel kao nepromisljen i kud je gledao. Ne kazem ja da on to nije mogao pametnije odraditi jer je. Ali meni u ovom slucaju i stroll snosi takoder odgovornost a opravdanje da je drzao volan jednako ne pije vodu jer ne prati zavoj dok ga bolid obilazi. Vettelov jedini problem je brzina. Obojica su pogrijesili a glup je stav da je samo Vettel kriv. Toliko od mene nadam se da sam ti sada bolje objasnio svoj stav. Postoje nepisana pravila na stazi kojih se vozaci drze u odredenim uvijetima a ovdje su obojica isla nekim svojim putem koji je izazvao ovo.



        1
        1

        0
      • Sebastian Vettel 5
        Schumi Prikaži

        Pa dobro, daj mi reci kako to da Vettel nije pazio? Jeli Stroll bio na lijevom rubu staze kada je Vettel pošao obilaziti? Jeste. U čemu je onda problem? Kada je pošao prelaziti, to znači da nije više ispred. Stroll je promijenio putanju kada je Vettel već bio ispred. Znači u trenutku kontakta, Vettel je taj koji je ispred. To ti jasno govori dio bolida s kojim su se sudarili.
        Ko je onda trebao tu više paziti? Vettel ga je jasno zapazio na lijevoj strani staze. I obišao ga sredinom. A Stroll očito nije zapazio njega. Jer da jeste držao bi se lijevog ruba staze, i do kontakta nebi došlo. Stvar jasna kao kuća.



        1
        1

        0
      • avalon Prikaži

        Alonso1983 jbte šta si se ti naložija ne treba ić u “duboke” analize jer to šta pišeš je tako simple jednostavno samo ti skrećem pažnju da pišeš sitne piz*arije . i ne želiš “čut” šta je napisano jer da “čuješ” shvatija bi da je jedna od tih sitnih piz*arija koje pišeš i ona o tome kako bi stroll sa zakretanjem upravljača kako snimka pokazuje završija van staze … a samo si treba negdje pronać ili raspitat se koliko je upravljač bolida direktan na što sam skrenija pažnju . osim toga nigdi nisam decidirano napisa da je seb krivac , dapače , spomenija sam umor , pad koncentracije kod oba vozača jer je malezija fizički naporna ( valjda jedna od najnapornijih ) staza . ti si napisa kako su opravdanja za strolla glupa ( je li to nekakvo vrijeđanje ? ) dok sam ja bez vrijeđanja samo postavija pitanje jesu li tvoji “napadi” u svrhu obrane seba pametni pišeš kako je stroll skrenija livo ali ne dovoljno da prati zavoj , a u sljedećem komentaru pišeš kako vozači “voze rubom staze van trkace putanje da nakupe komade guma.” sad … ako prate zavoj znači li to da voze vozačkom putanjom ? ako je to to onda ovo o “nakupljanju” gume van trkače putanje u kontra samom sebi ? , a priče o retrovizorima i to šta je stroll drža upravljač livo ( valjda bi i to negira da nema snimke ) tebi ne govori ništa … iskreno , imali to tebi smisla uz uvjet da je to napisa neko drugi u obrnutoj situaciji tj da je stroll naletija na seba ka seb na strolla ? uostalom u velikoj većini slučajeva kriv je onaj koji udari pozadi osim ako onaj naprid nije izveja neki banzai potez . čak ni tada ne krivim seba nego zamor i pad koncentracije kod oba vozača …


        0
        0

        0
  12. Monisha Kaltenborn
    Zeus Prikaži

    Koja tvrdoglava pristranost većine (Tifoso ovdje prisutan) F1Puls tifosa, gori od talijana čovječe.
    I nakon ovog snimka se traže dlake u dlaci amebe.
    Anketa “Je li borba za naslov gotova?” 67% kažu “ne”, očito isti koji i nakon ove snimke pokušavaju prebaciti bar dio odgovornosti na Strolla, neki čak uopće ne sumnjaju da je Lance u potpunosti odgovoran. Za te nema pomoći, to nisu više ružičaste naočale nego tamno ružičaste zjenice 24/7.
    Vettel nije kažnjen jer se Ferrari sam kažnjava, gdje dodati još soli na friške rane, dogodilo se poslije utrke pa osim vrijednost polupanih dijelova, bodovna situacija se ne mijenja.
    Vettel nije bio u ovoliko incidenata niti jednu sezonu, imho, dao bi Vettel 2 RB naslova za ovogodišnj…eto, toliki je stvarni pritisak, iako izvana tako ne izgleda, incidenti govore neku drugu priču. Forza!!! :P



    6
    6

    0
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      jbg nekima očito treba nacrtati jer nemaju grama logike u glavi. Ok Stroll nije mrdao nikuda volanom. A da te ja pitam gdje bi stroll s tom putanjom u zavoju zavrsio da nije pomjerao volan? Uopce ne prati zavoj nego odlazi od unutarnjeg ruba prema sredini staze. Valjda imas toliko logike da to povežeš?? ili nemaš a mi smo budale, nema nam pomoci i slijepi. Strool nije pratio putanju u zavoju koja je logicna Vettel je. zato se dogodio kontakt. Ni Vettel nije mijenjao putanju ali je pratio krivulju zavoja i ocito nije ocekivao od strola da sa unutarnje strane zavoja ode u zavoju prema sredini staze. Ako je tebi to normalno onda bi možda trebao pratiti drugi sport.



      7
      7

      0
      • Mclaren
        AlkY Donator Prikaži

        Ja necu ulaziti u to tko je kriv tko nije. Ali ovo sa krivuljom zavoja mi ne drzi vodu jer u pobjednickom krugu 90% vozaca ne drze “logicnu” krivulju nego se po stazi bas svakako ide to je apsolutno jasno.



        6
        6

        0
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        idu svakako, kad nemaju nikoga pokraj sebe. A to lako ustvrde ocima pogledavsi u retrovizore i ispred sebe. Stroll nije gledao el itko dolazi jer to ne bi napravio. Siguran sam milion posto da namjere nije bilo ni kod jednoga. Znači nepažnja i poveća brzina vettela. Ne krivim ja Strolla ali ne može ni Vettel biti kriv kako neki tvrde.



        4
        4

        0
      • Mclaren
        AlkY Donator Prikaži

        Ma ne krivim niti ja nikoga , samo kazem da se u tom krugu putanje vozaca nemogu nikako predvidjeti



        1
        1

        0
      • Sebastian Vettel 5
        Schumi Prikaži

        Prijatelju, mnogi ovdje trebaju promijeniti sport. Ovo je komično ko sve prati F1…

        AlkY, naravno da svi mjenjaju putanje. Isto kao što svi prestižu u ovom zaustavnom krugu, tako da i to što neki pokušavaju okriviti Vettela što je prestizao ne drži vodu.
        Ali kad to radiš i na običnom putu sa više linija gledaš u retrovizor. Pa zato je i izmišljen, majku mu. Ovo je očigledno Strollova greška, jer nije gledao, a mijenja putanju.



        2
        2

        0
      • Sebastian Vettel 5
        Schumi Prikaži

        Da dodam, stvarno nema nikave logike kriviti Vettela. Jeli smio prolaziti naprijed. Jeste. Svi to rade. Jeli se držao svoje putanje. Jeste. Pa gdje je onda tu njegova krivica? S druge strane Strollova je očigledna. Mjenjanje putanje, bez gledanja ima li ikoga oko njega.



        3
        3

        0
  13. Fernando Alonso 14
    alonso5 Donator Prikaži

    Na osnovu ovog videa da se zakljuciti da je Fernando Alonso izraziti krivac za ovaj sudar jer po mnogima ovdje koji su nerealni Vettel nije kriv a Stroll je malčice pa je najbolje za ovaj sudar okrivit dobrog starog Fernanda koji ce biti kriv i kad 3 svjetski rat izbije za jedno 300 godina.



    5
    5

    0
  14. Marlboro
    MrDoomroom Prikaži

    Ferrariev bolid je bio neispravan na utrci, tako da je došlo do “slučajnog” sudara.
    Maxu je poklonjena pobjeda kako bi proslavio rođendan a i na njemu grade nove trendove buduci prvak, superstar…
    Mercedes u međuvremenu ima neki predugovor sa Maxom za dovođenje nakon što Hamilton odluči na malu pauzu.
    Kimijevi problemi su bili problemi Vettela samo su preko noći promijenili nos bolida i poklopac gdje su oznake brojeva.
    Honda ima najbolji PU ali namjerno daju lošu specifikaciju McLarenu koji ih je javno osramotio.
    :)



    9
    9

    0
  15. Kimi Raikkonen
    Michael Schumacher Prikaži

    Ovaj portal bi se komotno mogao zvati ferrari i sve obojati u crveno jer je ovo pre tragicno kada se citaju komentati na ovom portalu. Ferrari je sveta krava svi pljuju po svakom vozacu i momcaki koja nije ferrari. Dokle više pitam se. Krastavac se brani kao da vam je svakome brat toliko mrznje prema drugim ekipama i iskrivljivanje jasnih dogadaja i utrka da doticni nikada nije kriv ili pogrijesi je van svake zdrave logike i poimanja sporta kao sporta. Unistavate svaku raspravu i sam portal a vodstvo portala podrzava takvu konverzaciju sto je jos tragicnije.



    13
    13

    0
  16. Fernando Alonso
    Kimi Prikaži

    Alonso 5 neka si ti njemu objasnio. Šta misliš možda je Vettel gađao Alonsa pa slučajno pogodio Strola



    2
    2

    0
  17. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    1) – Komentatori sky-sporta, koliko se god trudili, navijači su Hamiltona pa je kut njihovih pogleda…
    2) – Lance Stroll nije pomakao volan udesno jer je ulazio u lijevi zavoj.
    Čini mi se da bolidom nije potpuno prato kut zavoja.
    Sekundu dvije prije udarca udaljio od lijeve linije zavoja.
    2a) – Dali je to zbog toga što mu je i sa lijeve strane
    prilazio bolid pa je pokušao svima ostaviti prostora?
    2b) – Dali se spetljao i nije vidio Vettela iako je njegov
    bolid bio bliži od dva bolida koji su prilazili ?
    3) – Možda je Vettel bio preoptimističan.
    Moj je zaključak:
    shit happens – Cest la vie , kako vam drago https://en.wikipedia.org/wiki/Shit_happens

    4) – U sitnim noćnim satima kada koristim teorije zavjera umjesto tableta za spavanje, postavim si pitanje:
    4a) – Zašto svi napucavaju Ferrarije, a nitko Mercedese?

    4b) – Red Bull još mogu razumjeti. Ferrari je crven, Bijesni
    Bik na bolidu R.B.-a je treniran da napada bilo što crveno….
    4c) – Da li to ima veze što Mercedes ima jako puno para, Njemačka su firma, a nijemci mrze gubiti?



    9
    9

    0
  18. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    70 komentara na glupi sudar, vjerojatno ide rasprava do VN SAD-a i 150 komentara. Svašta.



    4
    4

    0
  19. Sebastian Vettel 5
    Schumi Prikaži

    Jbt kad čitam komentare nakon ovog videa koji za neke “sve govori”, ne živi mi se više na ovom svijetu. :facepalm:

    Kako to da ga ovo odjednom potpuno oslobađa od bilo kakve krivnje? To što nije držao volan pravo i zakucao se direktno u Vettela? A iz aviona se vidi, kao i iz one Grosjeanove kamere da nije ispratio krivinu svojim skretanjem. Odnosno nije skretao dovoljno za ovakvu krivinu. Pa jbt ko ne vidi koliko se udaljava od lijevog ruba staze, ne znam…

    Ovo apsolutno ništa ne mjenja. I dalje je 100% krivica Strollovo spavanje za volanom.
    Ali izgleda da nekima život ovisi o okrivljavanju Vettela za sve incidente…



    5
    5

    0
  20. Michael Schumacher
    Miki-248 Prikaži

    pustimo sad ko je kriv, mene vise zanima od cega je napravljen straznji ovjes na ferkanu, u dva kontakta sa prednjin kotacen kolo na ferrariju samo otpadne…misin obicno su prednji kotaci ti koji nahebu



    2
    2

    0
  21. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    pa nije okrenuo volan u tome i je prbolem. staza ide u lijevo a on ne okreće dovoljno volan u ljevo i ne prati liniju staze jer gleda u tribine :D



    6
    6

    0
  22. Marlboro
    McKruno Donator Prikaži

    A kaj je Vettel englez pa da pretječe s desne strane? Šalim se!!!



    2
    2

    0
  23. Nigel Mansell
    The Simpsons Prikaži

    Što nisu zvali policiju?
    Najopasniji cestovni vozači su oni koji “pretpostavljaju” kako će neki drugi učesnik u prometu(vozač, biciklista, itd) “odvoziti” tj., reagirati.
    To je Vettel ovdje uradio.
    Vettelova krivica 100%.
    Neki na ovom forumu kada bi zatekli Vettela da im taslači curu, bi rekli….ma nije Seb, ona njega, pa vidiš pod kojim kutem mu ulazi.



    9
    9

    0
  24. Ferrari
    f1 puls korisnik Prikaži

    Snimka je već bila prikazana u prijenosu na dan utrke. Nebi tako ja tvrdio da nije. Uostalom sad sam ju detaljnije pogledao.



    2
    2

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.