Zimska stanka, 24. dan: Najkraće utrke u povijesti F1 (1. dio)

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 6 godina 4 min 0 komentara

Nekada su F1 utrke trajale puno duže nego danas, a vozilo se i po 500 kilometara na jednoj velikoj nagradi. Danas je ustaljena kilometraža za jednu utrku oko 300km, a Monako je iznimka po tom pitanju. Obično traju od sat i 20 minuta do sat i 40 minuta, dok je prije to znalo potrajati i dvostruko duže. No, utrke nekada znaju završiti puno ranije od predviđenog, a uglavnom se to dogodi zbog vremenskih neprilika. Pročitajte u prvom dijelu koje su to velike nagrade bile.

5. VN Malezije 2009. – Vjerujem svima dobro poznata utrka, potrajala je 33 kruga, odnosno 171.83 kilometra (na kraju su rezultati uzeti s kraja 31. kruga). Utrka je počela u suhim uvjetima te se nitko nije nadao da će ubrzo početi monsunska kiša. Rosberg je odradio izvrstan start te svoj Williams ispalio s četvrtog na prvo mjesto, dok je Button pao s polea na četvrto mjesto. U 15. krugu Rosberg i Trulli otišli su u boks, pa je Button zaredao nekoliko brzih krugova te ih prešao preko bokseva. No, u 19. krugu počela je kiša koja je u 10 krugova potpuno natopila stazu te od nje napravila jezero. Vozači su se vrtjeli po stazi, jedva su vozili, bilo je previše vode na stazi. Utrka je otkazana te je dodijeljena polovica bodova prvoj osmorici. Do dan danas je to zadnja utrka koja je prekinuta prije nego se odvozio dovoljan broj krugova za osvajanje svih bodova.

4. VN Austrije 1975. – Vittorio Brambilla na ovoj je utrci osvojio jedinu F1 utrku u svojoj karijeri. U Austriji 1975. situacija je bila slična primjeru iznad, no ovdje je kiša već lagano počela na samom startu utrke. Na pole positionu je bio narodni heroj Niki Lauda koji je kročio prema svom prvom naslovu prvaka. Austrijanac je dobro startao te poveo ispred Jamesa Hunta u Heskethu. No, kako je kiša pojačavala, tako se vidjelo da njegov Ferrari nije podešen za kišu, pa je Hunt to ekspresno riješio te po peti put u sezoni preuzeo vodstvo u utrci. No, Fordov motor nije odradio svoje te je James morao voziti sa samo sedam funkcionalnih cilindara. To ga je učinilo lakim plijenom za Brambillu koji ga je u 18. krugu pretekao. Kiša je postajala sve jača, a vozači su masovno izlijetali sa staze. Vodstvo utrke odlučilo je prekinuti utrku nakon 29 krugova, dok je zadani broj bio 54. S obzirom da nije odvoženo 75% utrke, vozači su osvojili polovične bodove. Bilo je to prvo i jedino postolje za Brambillu, zadnje Huntovo postolje za Hesketh te prvo postolje za Toma Prycea.

3. VN Španjolske 1975. – Opet smo u istoj godini i opet je Niki Lauda na pole positionu uoči nove velike nagrade. Inače, 1975. je jedina sezona u povijesti sporta u kojoj su prekinute dvije utrke te doneseni polovični bodovi. Više prekinutih utrka od jedne bilo je još 1978., 1983. i 1997., no njima nije bilo polovičnog dijeljenja bodova. VN Španjolske 1975. jedina je od top 5 najkraćih utrka koje nisu prekinute zbog kiše. Vozači su cijelog vikenda negodovali zbog vrlo loših sigurnosnih uvjeta na stazi, a najviše se tome protivio Emerson Fittipaldi koji nije ni startao. Cijela utrka bila je vrlo neuredna. Sudara je bilo gotovo cijelo vrijeme, a čak 18 bolida nije dovršilo utrku. Trenutak zbog čega je VN Španjolske prekinuta bio je incident u 25. krugu. Rolf Stommelen (vozač momčadi Hill-Ford) ostao je bez zadnjeg krila, katapultirao se u ogradu te se zatim prevrćući zabio u gledatelje, ubivši ih petero na licu mjesta. Od njegove nesreće je teške ozlijede zadobio Carlos Pace koji ga je tada pokušavao izbjeći. Bila je to prva i jedina pobjeda za Jochena Massa u Formuli 1 te prvi i do danas jedini bodovi za ženu u F1. Sretnica je bila Lella Lombardi koja je ulovila šesto mjesto što je bilo dovoljno za pola boda.


Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.