Wolff: Halo je grozan, ali potreban

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 6 godina 2 min 4 komentara

Nakon skoro devet godina raznih studija u kojima je FIA proučavala metode zaštite kokpita jednosjeda, Međunarodna automobilistička federacija je halo zaštitu uvela kao obaveznu u Formuli 1 od sljedeće sezone. Titanska naprava omotana u ugljična vlakna nalazit će se iznad kokpita te će za cilj imati odbijanje bilo kakvih krhotina usmjerenih prema vozaču.

FIA je provela istraživanje u koje je uključila 17 različitih slučajeva ozbiljnih nesreća, a ustanovljeno je da bi halo bio koristan kod njih 15, dok bi se u preostala dva pokazao neutralnim. Mercedesov šef Toto Wolff se isto tako slaže da treba učiniti sve što je moguće kako bi se dodatno zaštitilo vozače, ali ipak ima zamjerke na izvedbu koja će se implementirati 2018.

“To je grozan dio! Imali smo ga na zadnjem sastanku osoblja i pokazali smo ga. To je veliki dio metala, pretežak, čini se potpuno stran te bih ga volio odrezati kada bih mogao! Ali onda opet trebamo gledati sigurnost vozača i ako postoji naprava koja pomaže spasiti živote, onda je trebamo staviti na bolid. Možda u budućnosti možemo pronaći rješenje koje je estetski malo ugodnije od halo zaštite. Kada je riječ o aerodinamičkom razvoju, to ne utječe previše i svi imaju isti problem.”

Minimalna masa bolida će biti povećana za 5 kg zbog dodatne težine koju nosi halo, ali Wolff predviđa da je stvarna težina halo i njegovih priključaka oko 10 kilograma.

“Sa svim vijcima je vjerojatno oko 10 kilograma koje dobivate na najvišoj točki bolida. Prema tome, težište se bitno pomiče prema gore i to nekako trebate kompenzirati. Zato je sve to krivo!”, zaključio je Austrijanac.


Odgovor

4 komentara

  1. Mercedes
    ved30 Prikaži

    Lol ako treba zaštititi vozače f1 sa tim sranj… onda Rossiju i ostalima treba napraviti kabinu na motorima ko onaj mali skuter od bmw-a.



    12
    12

    0
  2. Bernie Ecclestone
    Ferrari1345 Prikaži

    nepotreban*



    6
    6

    0
  3. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    Čak i u slučaju da je potreban, odluka je ishitrena. Trebalo je dati još vremena za usavršavanje aero-screena i shielda, mislim da su oba rješenja dosta kvalitetnija od konačnog.



    3
    3

    0
  4. Mclaren
    luke flywalker Donator Prikaži

    Navici cemo se na halo kao sto smo i na sve dosad.



    3
    3

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.