McLaren neće imati utjecaj na Renaultov motor prije 2020.

Izdvojeno

Zvonko Vasilj

Prije 6 godina 2 min 6 komentara

Renault je otvoren za suradnju s McLarenom što se tiče dizajna pogonske jedinice, ali McLaren neće imati utjecaj na razvoj sve dok partnerstvo ne uđe u treću sezonu. Momčad iz Wokinga prekinula je suradnju s Hondom te potpisala ugovor s Renaultom kao dobavljačem pogonskih jedinica do kraja 2020. godine, sve dok na snazi budu trenutna pravila. Problem za McLaren predstavlja što će morati svoju šasiju u potpunosti prilagoditi Renaultovu motoru. To nije bio slučaj sHondom, McLaren je imao veliki utjecaj na dizajn i proizvodnju, imao je ljude u Hondinom sjedištu koji su surađivali na dizajnu pojedinih elektroničkih komponenti.

McLaren se nada da će moći utjecati na Renaultove motore na sličan način kao s Hondom, ali Renaultov šef tima Cyril Abiteboul kaže kako je ugovor došao prekasno da bi imali bilo kakav utjecaj na pogonsku jedinicu.

“Situacija je složena, kao prvo mi smo pogonsku jedinicu razvili prije suradnje s McLarenom, tako da ne mogu očekivati suradnju kao s Hondom. Mi imamo cijele parametre pogonske jedinice pod našom odgovornošću. Ići ćemo korak po korak. Želimo biti pragmatični. Jasno je da McLaren neće imati utjecaja na pogonsku jedinicu iduće dvije sezone. To rekavši, želimo ostati skromni. Jasno nam je da možemo poboljšati naš proizvod i bit ćemo otvoreni za sve prijedloge. Moramo razmišljati o ovome partnerstvu kao dugoročnoj opciji. Moramo prihvatiti novu vezu i vidjeti kako se razvija, ako bude sve kako treba i bude imala rezultata, ne vidim razlog zašto se nebi nastavila nakon promjene pravila o pogonskim jedinicama. Po mom mišljenju,  ovakav odnos do 2020. je najbolja opcija.”


Odgovor

6 komentara

  1. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    I dalje to nebi trebalo predstavljati problem u usporedbi s Red Bullom i Renaultom…Sva tri tima s istim motorima, s hrpom novaca i ljudima koji su sposobni dovesti bolid na sam vrh…Nije kao kod Mercedesa, Williamsa i Force. Oni ipak imaju malo vecu razliku u budzetu, a i pruca se kako samo Mercedes ima najjacu verziju motora. Svi s Renaultom su poprilicno izjednaceni i sposobni te se stvarno nadam da ce se toliko zeljene borbe i ostvarit, a ne gledati kako opet netko od njih muku muci s brzinom (iako se uopce ne bih cudio da Alonsu crkne motor u drugom krugu u Melbourneu, pa mu ga zamijene za sljedecu utrku ?)



    7
    4

    3
    • Fernando Alonso
      Kimi Prikaži

      Pregrizi jezik



      3
      2

      1
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Zapravo se čeka istek ugovora s RedBullom kad oni inshallah prelaze na Hondu kao primarni Hondin kupac (status kao McLaren). Renault će tada svojoj ekipi dati prednost, a McLarenu što ostane. Dakle, napravit će jednako kao što radi Mercedes, jer sve drugo nema baš nikakvog smisla.

      Zato ja mislim da ako želiš biti prvak moraš imati “svoju” tvornicu motora. Tako je bilo gotovo uvijek. Jako su rijetki trenuci kad je netko uspio s tuđim motorom napraviti nešto. Čak niti Brawn GP nije primjer toga. To je bila zadnja sezona Mercedesa i McLarena kao suvlasnika i počinjao je njihov najavljeni razvod u kojem McLaren više nije imao status kao do tada, pa je BGP vjeroatno dobio identičan motor kao McL. Osim toga tu sezonu je odlučila dramatično različito tumačenje aerodinamičkih pravila, razlika u motorima je bila nebitna, kad je dvostruki difuzor donosio sekundu i pol. Dok su ostali to nekako skrpali postalo je prekasno….



      16
      14

      2
  2. Marlboro
    McKruno Donator Prikaži

    I opet su moje misli u prošlosti. Kad je Mercedes htio svoju momčad i prvobitna ideja je bila kupovina McLarena. Ali “moji” McLarenovci to nisu htjeli i krenulo je “vucaranje” po začelju.



    8
    6

    2
  3. dejan_s Donator Prikaži

    Ako se dobro sjećam prošle godine je u prilogu na Sky sportu upravo Pat Symonds govorio kako nikada nije bilo lakše napraviti tranziciju s jednom motora na drugi motor jer su navodno sličnosti veoma velike. Preciznije rečeno rekao je da je puno stvari definisano pa nema puno mjesta za razlike u samim dimezijama. Pišem ovo jer se često ponavlja priča o “uspješnoj tranziciji” ili o problemu nedostatka uticaja na razvoj motora………
    Da li se još neko sjeća ove priče? Bilo je to baš na tragu informacija o Mclarenovoj alternativi u vezi agregata………



    4
    4

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.