Sainz kažnjen startom sa začelja zbog promjene pogonske jedinice; Bottasu vraćena stara specifikacija

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 5 godina 2 min 4 komentara

McLarenov Carlos Sainz krenut će u VN Austrije sa samog začelja zbog promjene kompletne pogonske jedinice.

Sainz je ovog vikenda tako dobio najnoviju, B-specifikaciju Renaultovog motora kojeg je Daniel Ricciardo prvi isprobao na VN Francuske prošlog vikenda.

S obzirom na to da je promijenjeno svih šest dijelova pogonske jedinice i da kod Sainza svaki prelazi dozvoljeni broj komponenti po sezoni, Španjolac je kažnjen startom s posljednjeg mjesta.

Ranije je potvrđeno kako će kaznu dobiti i Toro Rossov Alexander Albon. Njemu je ugrađena treća specifikacija Hondinog motora koju su vozači Red Bulla i Kvjat dobili na VN Francuske, no on nema kaznu automatskog starta sa začelja, već ima kaznu od 15 mjesta zato što samo motor i MGU-K prelaze dozvoljeni broj komponenti.

Bottas na treningu vozio sa starim motorom

Novi problemi s Mercedesovim “Phase 2” motorom pojavili su se uoči prvog slobodnog treninga na bolidu Valtterija Bottasa.

Na Finčevom je motoru otkriveno curenje ulja te mu je za prvi trening ugrađena stara specifikacija pogonske jedinice. Ne zna se hoće li istu morati koristiti i u ostatku vikenda. Njemu je od novih dijelova već ranije ugrađen drugi ovosezonski MGU-K.

Podsjetimo, problemi s “Phase 2” motorom krenuli su već na VN Kanade na kojoj je prvi put uveden – Lanceu Strollu je na treningu eksplodirao motor, dok je uoči utrke na bolidu Lewisa Hamiltona otkriveno curenje na hidraulici zbog čega su Mercedesovi mehaničari žurno radili ne bi li Hamilton uopće mogao nastupiti.

Problema nije nedostajao ni u Francuskoj, tamo je Hamilton uoči kvalifikacija imao problema sa senzorom, dok su na Williamsu Georgea Russella također uoči kvalifikacija promijenjene kontrolna elektronika i baterija.

Toto Wolff je uoči VN Austrije naglasio da Mercedes mora poraditi na pouzdanosti:

“Ove je godine naš broj završenih utrka bio dobar, ali bilo bi umišljeno ignorirati činjenicu da su dva vikenda zaredom naši mehaničari morali izvoditi ekvivalent otvorenoj operaciji srca na našim bolidima.”

“Imali smo niz različitih problema na različitim komponentama od kojih nam je svaki lako mogao uzrokovati odustajanje, stoga moramo riješiti te probleme što je brže moguće.”

– Toto Wollf, šef Mercedesa

Odgovor

4 komentara

  1. Master_F1 Prikaži

    Kada smo već kod Sainza, jučer je izjavio da McLaren priprema novi paket zajedno sa podnjicom koji bi trebao donijeti pola sekunde. Očekuje da će isti biti implementiran ili u Njemačkoj ili na domaćoj utrci u Silverstoneu.



    8
    8

    0
  2. Ayrton Senna
    LR7 Prikaži

    A i ove vrste kazne mi je pun k…. Umijesto da im se kao proizvođaču motora dozvoli pritiskanje da se zaista motori izjednače oni kemijaju graničnicima 3 po sezoni il nekad tokeni. I sad probuđeni McLaren lagano śipu tuki radi pravila o uštedi buđeta i degradaciji momčadi koja ispada kao prolaznik a trebala bi biti sve drugo samo ne to..Ujfu..



    6
    5

    1
  3. Mclaren
    KERS Prikaži

    Jao žao mi je..sad da vidimo oce li se probiti do bodova. Hvala Bogu pa sam ostao doma (ubila bi me jos jedna utrka uzivo a Mclaren opet a zacelju).



    3
    3

    0
    • Mclaren
      AlkY Donator Prikaži

      Velika steta da. Ali sta se Sainza tice tesko ce do bodova samom voznjom jer McLaren nije toliko dominantan prema ostalima kao prva trojka pa da se prosece do 6og mjesta u 3 kruga. Ali uvijek postoji nada oko desavanja na stazi , dobre strategije itd itd. Kako god pratit cemo i nadati se :D



      1
      1

      0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.