Neka drukčija F1 (1. dio)

Lociranje

Lovro Andraka

Prije 4 godina 4 min 6 komentara

Foto: @zdravkost/Twitter

Formula 1 se u svojih 70 godina postojanja gotovo u potpunosti promijenila. Usporedimo li kako je najbrži cirkus izgledao na svom početku 1950. i kako izgleda danas, naći ćemo vrlo malo sličnosti. Kroz ovaj serijal prisjetit ćemo se pojedinih stvari koje su nekada u Formuli 1 bile sasvim normalne, a danas ih više nema, zaboravljene su ili čak nezamislive kao dio našeg omiljenog sporta.

Neka drukčija F1: 1. dio, 2. dio, 3. dio, 4. dio

Dijeljenje bolida tijekom utrke

Prva pojava koju ćemo spomenuti u današnjem vremenu zvuči poprilično bizarno, ali u počecima Svjetskog prvenstva Formule 1 to je bilo nešto sasvim normalno. Vozači su tijekom utrke mogli izaći iz svog bolida i predati ga timskom kolegi. S obzirom na (ne)pouzdanost tadašnjih bolida, često se događala situacija u kojoj bi prvi vozač momčadi odustao zbog kvara pa bi njegov kolega bio pozvan u boks da mu prepusti svoj bolid, a bilo je i napornih utrka u kojima su se vozači mijenjali jer nisu mogli izdržati cijelu utrku.

Primjer takve utrke bila je Velika nagrada Argentine 1955., jedna od najvrućih F1 utrka u povijesti na kojoj je zabilježena temperatura od 40°C. Nitko osim pobjednika Juana Manuela Fangija i petoplasiranog Roberta Mieresa nije stigao do cilja samostalno – u svim ostalim bolidima sjedila su dvojica ili čak trojica vozača. Drugoplasirani Ferrari #12 vozili su Jose Froilan Gonzalez, Nino Farina i Maurice Trintignant, dok su trećeplasirani Ferrari #10 vozili Farina, Umberto Maglioli i Trintignant. Svatko je dobio dio bodova koji se dodjeljuje za pojedino mjesto – trojac iz #12 je dobio po 2 boda jer je drugo mjesto inače nosilo 6 bodova, dok su trojica iz #10 podijelili 4 boda, čime je svatko dobio 1 i 1/3 boda.

Utrke su 1958. ograničene na 300 kilometara ili dva sata trajanja, stoga je odlučeno da vozači koji će dijeliti bolid neće moći osvojiti bodove. Tako je na VN Argentine 1960. Stirling Moss doveo Cooper #38 do podija, ali nije osvojio bodove jer je nakon kvara na svom bolidu ovog preuzeo od Trintignanta. To je ujedno bilo i posljednje dijeljenje bolida u Formuli 1.

Pobjednika, odnosno pobjednike u dijeljenom bolidu imali smo na tri utrke u povijesti. VN Francuske 1951. osvojili su Fangio i Luigi Fagioli u Alfi, u Argentini 1956. Fangio je podijelio pobjedu ovog puta preuzevši Ferrari Luigija Mussa, a posljednja podijeljena pobjeda dogodila se godinu dana kasnije kada su u Velikoj Britaniji slavili Tony Brooks i Stirling Moss u Vanwallu.

F2 bolidi u F1 utrci

Iako treba naglasiti kako je nekadašnja Formula 2 bila sasvim drukčija od današnje – nije se radilo o seriji s identičnim bolidima, već o natjecanju poput F1, ali na nešto nižoj razini – svejedno zvuči pomalo neobično da se F2 bolidi natječu u F1.

Ne samo da su se natjecali, već su 1952. i 1953. činili cjelokupan F1 grid! Zbog slabog interesa za natjecanje s bolidima po pravilima Formule 1, organizatori su odlučili da će se svi natjecati po pravilima Formule 2 koja su se prvenstveno odnosila na motore koji su smjeli biti dvolitreni atmosferci, što je bolide činilo manjim, lakšim i jeftinijim.

F1 se 1954. vratila pravim F1 bolidima, no F2 bolidi su još nekoliko puta našli put do F1 grida. F2 bolidi bili su popularan način za popunjavanje grida na utrkama za VN Njemačke na Nürburgringu – oni su činili dobar dio grida 1957., 1958., 1966., 1967. i 1969., a pojavili su se i na jedinoj prvenstvenoj VN Maroka 1958. godine. Najbolji rezultat s F2 bolidom na jednoj F1 utrci (ne računajući naravno 1952. i 1953. kada su svi vozili takve bolide) bilo je peto mjesto Jackieja Olivera u Lotus-Fordu na VN Njemačke 1967. godine. Međutim, Oliver nije dobio bodove za taj plasman jer F2 bolidi prema pravilima nisu mogli osvajati prvenstvene bodove.


Odgovor

6 komentara

  1. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Uz dijeljenje bolida, bilo je zanimljivosti vezano i za podjelu boda za najbrži krug.
    Tadašnja tehnologija je bila precizna do jedne decimale (desetinke sekunde).
    Pa je tako na VN VB 1954. čak 7 vozača postavilo najbrži krug.
    Ascari, Behra, Fangio, Gonzalez, Hawthorn, Marimon, Moss (abecedno, jel).
    A pošto su Gonzalez i Hawthorn na VN Belgije dijelili bolid, te su za osvojeno 4. mjesto podijelili po 1,5 bod, sezonu su završili sa 26 i 9/14 bodova (Gonzalez, ali njemu je bodovano zbog pravila bodovanja samo 5 najboljih plasmana, 25 i 1/7 bodova), te 24 i 9/14 bodova (Hawthorn).



    12
    12

    0
    • Williams
      Montoya Prikaži

      Zašto se većina ljudi danas protivi bodu za pole position ?



      2
      2

      0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        Ja ne.
        Kad se spominjao bod za pole, odustalo se od ideje kako ne bi potencijalno prvenstvo bilo riješeno u subotu.



        3
        2

        1
        • Dan Gurney
          Crash Donator Prikaži

          Ako ga mozemo dat za FL, ne vidim prepreku da to bude i za PP..


          0
          0

          0
        • Mercedes
          Har Kl Donator Prikaži

          Bod sa FL se dobija nakon utrke.
          Teoretski neko bi mogao doći na zadnju utrku, sa prednošću od 26 bodova. I recimo da je ima isti broj pobjeda kao drugoplasirani. Prvenstvo nije gotovo, jer u slučaju DNF-a, postoji šansa za borbu.
          Međutim ukoliko taj prvoplasirani osvoji bod u subotu, onda nema više borbe za prvenstvo.

          Inače, ja sam bio za to da se boduje PP, iako sam svjestan da nema potrebe ni logike za njim.. Nikakav dodatni bod neće nekoga motivisati da nešto učini više, jer je PP sam po sebi velika nagrada, ali mislim da bio prvenstvo moglo biti interesantnije.



          2
          2

          0
        • Dan Gurney
          Crash Donator Prikaži

          Mislio sam da je trivijalniji bod za FL nego ovaj eventualni bod za PP..
          Uz danasnja pravila se slazem da veci poticaj od samog PP ne trebaju..
          Dovest zivo prvenstvo do zadnje utrke se moze samo uz duple bodove ?


          0
          -1

          1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.