F1 Retrovizor: Schumacherova žuta minuta

Izdvojeno

Ante Maras

Prije 4 godina 4 min 8 komentara

Velika Nagrada Velike Britanije 1994. za Schumachera i Benetton je trebala proći poprilično dobro, pa i isprva 2. mjesto realno nije bio loš rezultat, no kontroverzni događaji koji su prethodili tome u toj utrci na kraju su donijeli potpuno drugačiji rezultat i još dodatno začinili podosta čudnu te za mnoge ružnu i tužnu sezonu i odveli je u potpuno neočekivanom smjeru.

Kvalifikacije za utrku su obilježila borba Schumachera u Benettona, Damona Hilla u Williamsu i Gerharda Bergera u Ferrariju za pole position kojeg je na kraju ostvario Damon Hill, a razmak između trojca je bio samo 0.020 sekunde.

Same kvalifikacije obećavale su zanimljivu i sadržajnu utrku, no nitko nije očekivao da će biti zanimljivo biti na stazi i prije starta same utrke. Naime, Michael Schumacher iz samo njemu znanih razloga prestiže Damona Hilla čak dva puta tijekom formacijskog kruga(prvi put pri izlasku iz dummy grida i još jednom tijekom samog formacijskog kruga). Ali to nije bio kraj uzbuđenjima na startu. Coulthardov Williams se gasi na startu zbog čega pada na dno poretka te vozači ponovno voze formacijski krug tijekom kojeg motor u Jordan-Hartu Eddiea Irvinea otkazuje poslušnost. Isto tako, ponovno Schumacher dvaput pretječe Hilla tijekom formacijskog kruga. Utrka je nakon 2. formacijskog kruga konačno započela, ali za Martina Brundlea je bila kratkog vijeka budući da je njegov McLaren-Peugeot ponovno prokuhao i to ovaj put poprilično eksplozivno.

Zbog pretjecanja Damona Hilla u formacijskom krugu, Schumacher u 14. krugu dobija kaznu od 5 sekundi stop-go kazne, no ne odrađuje ju te mu u 21. krugu dvaput biva pokazana crna zastava, što je značilo da mora prekinuti svoju utrku i vratiti se u boks, no Schumacher ih ignorira, kasnije se pravdajući da ih nije vidio. Ipak u 27. krugu mu ta crna zastava biva povučena budući da je Benetton uspio dokazati nelogičnosti i zbunjenost oko same kazne koja mu biva povučena. Da cijela pažnja ne bude samo oko Schumachera i Benettona, pobrinuli su se Hakkinen u McLarenu i Barrichello u Jordanu koji su se sudarili u zadnjem krugu utrke i izazvali puno štete na svojim bolidima. Barrichello je zbog oštećenja otišao u boks, ne znajući da se nalazi u posljednjem krugu, što je omogućilo Hakkinenu da se dovuče do cilja na 4. mjestu, koje se pretvorilo na kraju u 3. mjesto i podija. Naime, nakon konfuzije oko same kazne Schumacheru na kraju biva diskvalificiran unatoč završetku utrke na 2. mjestu. Inače pobjednik utrke je bio Damon Hill, a na 2. mjesto biva promoviran Jean Alesi.

Zbog incidenata te nepoštivanja kazne i crne zastave suci kažnjavaju Benetton sa 25 000 dolara kazne i Schumachera sa par opomena, no 26. srpnja te godine FIAino svjetsko motorsport vijeće dodjeljuje Benettonu kaznu od čak 500 000 dolara te Schumacher dobiva 2 utrke suspenzije, iako je zbog Benettonove žalbe izvršenje odluke odgođeno za 30. kolovoza.

1994. je jedna od najčudnijih, najkontroverznijih i najružnijih sezona u povijesti Formule 1, a ova utrka je svakako jedan od dokaza tome. Na stranu Schumacherovo odbijanje izvršenja kazne i ignoriranje crne zastave, ali mi ni dan danas nije jasna logika i razlog zašto je Schumacher uopće htio prestizati Damona Hilla u formacijskom krugu. Da, taj potez je zasigurno bio proračunat, jer svaki potez vozača F1 je proračunat, ali jednostavno motivacija za taj potez mi je misterija koji s razlogom daje povoda mnogim fanovima F1 kojima Schumacher nije drag da na neki način preispituju njegove titule, pogotovo titulu te sezone. Iako to nitko nije mogao predvidjeti, na neki način je ova utrka bila prekretnica sezone koja je sezonu naprasno učinila zanimljivom i koja je dovela odluku o prvaku do zadnje utrke sezone u Adelaideu na kojoj je Schumacher za mnoge na kontroverzan ili čak prljav način došao do naslova.


Odgovor

8 komentara

  1. Fia
    Cale od Lewisa Prikaži

    Verstappen je prestigao hamiltona u austriji sada pa nikome nista..Nikakvi prljavi nacini nego je i tada bio ultra jak britanski lobi sa hillom..Pa kad je Ferrari dominiro 2000 tih na sve moguce nacine su pokusavali uzdrmati ih sa pravilima i na kraju uspili 2005. A sada meca i britansko zlato osvaja sve redom i nikome nista cak se stisce kad dobiji bilo kakvu konkurenciju stavlja se 184 senzora,cure informaciji od fie mecki..A da stvar budi bolja mecki dozvoljavaju sve od felgi,ovjesa,dasa… przili su ulje ko blesavi i dominirali isto napravi ferrari kad ono a ne ne ne odma druge sezone se stimaju pravila.. Ko ne vidi to je stvarno smijesan.



    37
    28

    9
  2. Antonio Giovinazzi
    Mazzacane Prikaži

    Mislim da je Schumacherov potez u formacijskim krugovima bio više bezazlen, nego proračunat. Ne znam zašto se uvijek samo njega spominje, kad je na snimkama vidljivo da nije jedini vozač koji pretiče u formacijskom krugu. U prvom formacijskom krugu Hakkinen prestiže Alesija ispred sebe, dok se kasnije na snimci vidi Barrichello ispred Hakkinena u drugom formacijskom krugu, a kvalificira se iza Hakkinena. To je ono šta kamera hvata, možda je takvih situacija bilo još.

    Proračunata je više odluka FIA-e, koja je htjela predvidljivo prvenstvo te sezone, učiniti umjetno zanimljivim, jer se našla u situaciji da na gridu nema 4 velika vozača koja su obilježila 80-e i početak 90-ih (Monako 1994. je bila prva utrka nakon Italije 1960. gdje na gridu nije bilo nijednog aktualnog prvaka), nego ima 2 “nova” vozača na koje šira publika još nije navikla.

    Da su se Hill i Schumacher borili te sezone za titulu kako spada i gdje onda ne bi došlo do tolikog pada popularnosti F1, vjerujem da bi se i FIA-a manje miješala u tu “borbu”. Ali do Silverstonea je bila veća borba za 2. mjesto u konačnom poretku između Hilla i Bergera, nego što je postojala šansa da Hill ugrozi Schumachera.



    15
    12

    3
  3. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Uh, ovdje fali informacija.
    Nisam siguran da li se to desilo u oba formacijska kruga, ali barem u jednom od formacijskih krugoveća i neki drugi vozači (dakle više njih) su takođe preticali neke treće vozače. Da ne lupam sad imena jer mogu iznijeti netačne informacije.
    @Clark je pisao o tome na forumu. Ako se pronađe helikopterski snimak formacijskog kruga, to se jasno vidi.
    Dalje, mislim (nisam siguran) da je i na nekoj od ranijih trka neko nekoga pretekao u formacijskom krugu.
    Što se tiče same kazne, na trci, kad je ista “razjašnjena”, MS ju je i odslužio.
    Uglavnom, prestroga kazna od 2 trke bana, čak i po riječima onih kojima MS nije bio nimalo drag.
    Da dodam i za famoznu “dasku” u Belgiji.
    Berger je imao isti slučaj sa daskom, mislim u Njemačkoj i nije bio kažnjen.
    Tema “Povijest” forumu, ali treba možda vrtiti 10-ak stranica unazad.

    Edit
    Evo dok sam pisao post, Mazzacane iznio podatke.



    11
    10

    1
  4. Fernando Alonso 14
    Hyper markoni Prikaži

    Neobična sezona, smrt dvojice vozača, čak su tri vozača dobila zabranu utrkivanja(Irvine, Hakkinen i Schumacher), kao da se ta sezona vratila za nekoliko godina unazad, a svemu je kumovala zabrana gotovo svih pomagala.



    4
    4

    0
  5. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    To nije bilo tako kako je napisano.
    Što je tu kontroverzno i prljavo, NM je bio brži od obojice, kako sam kaže nije se miješao, znao je da je DH brži i da ga moze preći, ovaj je bio nestrpljiv, drugi put ne bi tako, ali drugog puta nema. Britanac je, da nije ne bi ni došao u priliku da osvoji naslov u zadnjoj trci.



    4
    2

    2
  6. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Pohvala autoru teksta na trudu. Fino prisjecanje u ovim danima bez akcije…
    Ali, na stranu sto mi je stil pisanja blago receno cudan (svatko ima svoj), zbilja ne mogu ne primjetiti tu kolicinu pogresaka…



    3
    3

    0
    • Mick Schumacher
      Ante Maras novinar Prikaži

      Razumijem vezano za stil pisanja, malo je neredan, radim na tome da se bar malo iskristalizira, a za gramatičke pogreške ću se pobrinuti u nadolazećim člancima. A vezano za samu interpretaciju događaja, to je bilo moje viđenje događaja ma temelju onoga na što sam naletio po tom pitanju, ali izgleda da sam trebao malo još se raspitati dodatno, ali za kaznu se slažem da je potpuno nepotrebna i preteška.

      P. S Slučajno sam ti reportao komentar u pokušaju da repliciram, nadam se da će to urednik ispraviti.



      4
      3

      1
  7. Jim Clark
    Damir Abramović Prikaži

    Dobra tema za članak.
    Samo, previše je činjenica ostalo nespomenuto. Stoga bi ovo možda bilo prikladnije za post u forumskoj diskusiji gdje se piše sve i svašta, a ne za portal.
    Jer netko tko će pročitati ovaj članak možda prvi put dolazi u doticaj s ovom temom. Zbog takvih osoba bilo bi korisno iznijeti više podataka o toj temi (i svim drugima temama općenito), neovisno o tome idu li u korist, ili ne, priče koju pričamo.

    Da, taj potez je zasigurno bio proračunat, jer svaki potez vozača F1 je proračunat, ali jednostavno motivacija za taj potez mi je misterija koji s razlogom daje povoda mnogim fanovima F1 kojima Schumacher nije drag da na neki način preispituju njegove titule, pogotovo titulu te sezone.

    Pa bar je motivacija jasna, čemu okolišanje. Option 13 se aktivirao na specifičan način. Kako je to ono išlo – brzina gore, dvije dolje, gas, kočnica, volan lijevo-desno… I u svemu tome Hill je malo zasmetao i Schumacher ga je morao obići.



    6
    5

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.