F1 Retrovizor: Regenmeister

Oktanski koktel

Ante Maras

Prije 4 godina 5 min 21 komentara

Mnogi veliki vozači i svjetski prvaci veliki dio reputacije velikana duguju i izvrsnim vožnjama u teškim kišnim i promjenjivim uvjetima na stazi. Neke od vrhunskih vožnji po kiši su Sennine mitske pobjede u Estorilu i Donnington Parku, Hamiltonova dominantna pobjeda na Silverstoneu 2008. godine, hrabra vožnja i pobjeda Jackieja Stewarta po užasnim i kišnim uvjetima starog Nürburgringa su samo neke od velikih pobjeda po kiši. Visoko kotira i pobjeda Michaela Schumachera na kišom natopljenoj stazi u Barceloni na Velikoj Nagradi Španjolske 1996. godine, ujedno prva od mnogih koje je ostvario za Ferrari, a kojom se potvrdio kao jedan od najboljih vozača, ako i ne najbolji vozač u kišnim uvjetima.

Do te utrke, sedme po redu u sezoni, malo toga je bilo pozitivno za Ferrari i Michaela Schumachera. Bolid je bio problematičan i kvarljiv, performansama iza Williamsa FW18, a koncept niskog nosa (odbačen već na sljedećoj utrci) je bio aerodinamički inferioran naspram koncepta visokog nosa kojeg su prihvatile sve momčadi, a i poprilično debelo sigurnosno zadebljanje oko glave vozača učinilo ga je ne pretjerano lijepim. Nije mirisalo na dobro ni u kvalifikacijama za VN Španjolske u kojima je Williams zaključao prvi startni red s popriličnom prednosti. Damon Hill je ostvario pole position sa 0.434 sekunde boljim vremenom od Jacquesa Villeneuvea, ali i s gotovo sekundom prednosti nad trećeplasiranim Schumacherom u Ferrariju. Vodeću petorku su zaokružili Alesi i Berger u Benettonu.

Nedjelja je donijela zanimljivosti i uoči same utrke. Naime, zbog ogromne količine kiše koja je padala taj dan, Heinz-Harald Frentzen se žestoko razbio u zagrijavanju za utrku zbog čega je ta sesija bila prekinuta. Isto tako, uoči utrke se razmatralo da ona počne iza Safety Cara, no ipak je počela utrka bez njega.

Na startu utrke Hill je izgubio dvije pozicije, no najveći gubitnik je bio Michael Schumacher koji je pao na 6. mjesto iza Bergera zbog problema s kvačilom, a taj problem je indirektno uzrokovao veliki sudar već na samom startu utrke u kojem su odmah odustali Coulthard iz McLarena, Rosset iz Footworka i Lamy iz Minardija, a krug kasnije zbog oštećenja uzrokovanih sudarom odustaju i Panis u Ligieru te Fisichella u Minardiju. Njima se pridružuje i Eddie Irvine koji je izletio sa staze u drugom krugu utrke. U međuvremenu Schumacher nastavlja proboj kroz poredak te se s Bergerom bori za poziciju. S druge strane, Damon Hill se jako puno muči zadržati uopće bolid na stazi te se tijekom utrke izvrtio 2 puta i tako pada u poretku sve do 11. kruga kad gubi kontrolu nad svojim Williamsom na startno ciljnoj ravnini, izvrće se i zabija u zid, čime je utrka za njega bila gotova.

Schumacher u međuvremenu uspijeva proći Bergera, a ubrzo nakon i Alesija te Villeneuvea i u 12. krugu utrke preuzima vodstvo utrke kojeg ne ispušta do kraja. I tu počinje ono zbog čega s pravom nosi nadimak “Regenmeister”. Već na kraju tog kruga je stekao prednost od gotovo 3 sekunde naspram Jacquesa Villeneuvea, a u 15. krugu je imao čak 15 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog. Da, tako je, Schumacher je u prosjeku bio gotovo 3 sekunde po krugu brži od prvog pratitelja, a njegov najbrži krug utrke(14. krug) je bio 2,2 sekunde brži od ikoga na stazi. Iako su mu tijekom utrke otkazala dva cilindra na njegovom V10 motoru, uspijevao je održavati značajnu prednost nad konkurencijom, čak i nakon planiranog odlaska u boks. Na kraju je ciljem prošao s 45 sekundi prednosti nad drugoplasiranim Jeanom Alesijem koji je uspio preteći Villeneuvea tijekom ulazaka u bokseve. Utrku je još završilo samo 3 vozača, Heinz-Harald Frentzen u zamjenskom Sauberu, Mika Hakkinen u McLaren-Mercedesu i Pedro Diniz u Ligieru koji je tako osvojio svoj prvi bod u karijeri, budući da su mnogi odustali zbog sudara u prvom krugu ili zbog izlijetanja tijekom utrke, a mali dio njih je odustalo zbog tehničkih problema, a Mika Salo je diskvalificiran u 16. krugu zbog prekasne promjene bolida Isto tako, svi vozači koji su završili utrku osim Alesija i Villeneuvea su zaostali za krug.

Ova pobjeda je na neki način označavala početak stvaranja velikog Ferrarija i njegov povratak na vrh Formule 1 koji je rezultirao dotad neviđenom dominacijom u Formuli 1 koja je trajala od 2000. do 2004. godine. Ova veličanstvena i na neki način nadljudska pobjeda je Schumachera svrstala u sami vrh najsposobnijih vozača po kiši ikad. Istina, bolid je namješten prije utrke na full wet setup, ali i dalje je to bio drlog od bolida naspram Williamsa FW18 i donekle Benettona B196. Nadalje već spomenuto otkazivanje dvaju cilindara na Schumacherovom bolidu čini ovu dominantnu pobjedu još impresivnijom. Ovom je utrkom pokazao i dokazao zašto je on trenutno statistički najbolji vozač svih vremena te zašto će za mnoge, pa tako i za mene, dugo vremena ostati najbolji unatoč rušenju njegovih rekorda.


Odgovor

21 komentara

  1. Mercedes
    nochimagaddavo Prikaži

    Jedan jedini i neponovljivi – Michael Schumacher :)



    23
    22

    1
  2. Fernando Alonso 14
    Hyper markoni Prikaži

    Ah VN Španjolske 1996. utrka da čovjek ostane bez daha, Schumacher je u toj utrci dokazao da je kišni majstor i da će postati budući šampion. Šteta što je u zadnje vrijeme sve manje kišnih utrka, možda bi prvenstvo bilo zanimljivije.



    12
    12

    0
  3. F1puls
    ivanh Prikaži

    Ante…hvala na kolumni…..
    Schumacher No.1



    10
    8

    2
  4. Pascal Wehrlein 94
    Wehrlein94 Prikaži

    MSC je najveći svih vremena



    14
    10

    4
  5. Williams
    Montoya Prikaži

    Fale mi ove prave kišne utrke. Današnje im nisu ni sjena. Gume su katastrofa, uvijek se starta iza safety car, a rijetko tko se gura i pretiče jer bolidi imaju ogromna prednja krila koja se začas razlete u miljon komadića ako samo malo takneš nekog



    11
    11

    0
  6. Ferrari
    miki the pirate Donator Prikaži

    Sjećam se te utrke… jbt. 24 godine prošle… uf al se ostarilo.



    7
    7

    0
    • Stefan Bellof
      pigmalion Prikaži

      Dobra. :thumbs:

      Usput, kao podsjetnik….. utrka prije ove, VN Monaca je također bila kišna i pobjednik te utrke je na neki način ušao u legendu…..
      Naravno Michael Schumacher je ovom utrkom VN Španjolske, ipak malo bacio u sjenu….. prethodnu kišnu utrku u Monacu,…… i njenog pobjednika.

      I svakako Michael Schumacher je ovom pobjedom ( tada, naravno to nismo znali – nismo mogli biti sigurni ), nagovjestio svoju mentalnu snagu i volju za dizanjem Ferrarija iz pepela i nešto što će se dogoditi 2000.-e, a nije se dogodilo od 1979., …… crvenima…..



      7
      6

      1
  7. Formula 1
    villeneuve7 Prikaži

    majstorija Schumachera, ali je bitno napomenuti pored toga sto je imao full wet setup, dok je Villeneuve imao dry setup, Schumacher je bio na strategiji 2 zaustavljanja u boxu, uz manju kolicinu goriva, dok su ostali na strategiji jednog zaustavljanja.
    Treba napomenuti jos jednu utrku te sezone po kisnim uslovima, VN Brazila, gdje je Hill izdominirao i presao Schumachera za cijeli krug.



    8
    6

    2
  8. F1puls
    ivanh Prikaži

    Nadam se da će za LH uspjeti pronaći barem 5 posebnih vožnji za pamćenje?

    https://www.facebook.com/Formula1/videos/2634939513256362/


    0
    -3

    3
    • Mick Schumacher
      Ante Maras novinar Prikaži

      Svaka od njih je na svoj način izvanredna. Svakako bih, barem u honorable mentions, stavio pole position za VN Monaka 1996. godine, pobjedu na istoj stazi godinu kasnije, pobjedu na VN Japana za naslov prvaka 2000. godine, pobjedu na VN Francuske 2004. godine nakon izvrsne taktičke zamisli i njegovu posljednju na VN Kine 2006. godine. Ovo je samo 5 dodatnih koje zaslužuju da ih se spomene, a siguran sam da ih ima još mnogo.



      4
      4

      0
      • Fernando Alonso 14
        Hyper markoni Prikaži

        Mojih top 5 najvećih MS pobjeda
        5.Kina 2006.
        4.Belgija 1992.
        3.Mađarska 1998.
        2.Japan 2000.
        1.Španjolska 1996.



        1
        1

        0
        • Fia
          cucla100 Prikaži

          A silverstone 98?
          Nikad ga nisam volio al on za bolidom i ross za boxom su bili cudo.
          Makar mi ova pobjeda nije bila jasna… zavrsi utrka a on odradi kaznu, danas bi mu zaljepili kaznu na kraju


          0
          0

          0
  9. avalon Prikaži

    ne treba puno filozofirat kad se spomene španjolska 1996. , dovoljno je znat komentar stirling moosa vozača koji je ostvarija 212 pobjeda u svojih 529 odvoženih trka i sigurno je zna šta govori kad je posli te trke izjavija “It was not a race. It was a demonstration of brilliance.” . možda je MS bija i ponajbolji vozač u kišnim uvjetima , pobjedija je u 17 od 30 “mokrih” trka . brawn u kratkom klipu “Michael schumacher’s magic (Driving on the limit)” objašnjava razliku između MS i kako je brawn kaza ” ostalih smrtnika” , u disanju pod adrenalinom ( šta se čulo preko TR ) , o komunikaciji sa pitom , pažnji na događaje oko sebe , o 5 – 6 korekcija koje je izvodija u 2 – 3 sekunde . MS je katkad zna izvodit čarolije , kad bi ga situacija stavila u taj položaj …. npr ovai koji ante navodi o otkazivanuj 2 cilindra koje ga nije omelo u pobjedi . “slučaj” španjolska 1994. ( opet španjolska :) ) kad mu je mjenjač osta zaglavljen u 5. brzini , vozači zbog takvog problema odustaju ali ne i MS . prilagodija je vožnju , putanje tom problemu , odradija je pit stop krečući iz njega 5. ( vozačima ako im padne koncentracija se bolid zna ugasit i kad kreću 1. ) i na kraju završija trku na 2. mistu 24,1 s iza hilla , a 62,8 s ispred 3. blundella ! u mađarskoj je u trci vozija Q krugove kad je trebalo . jesu li to bile čarolije ? bila je tu još jedna po meni možda i naj fascinantnija iako nije rezultirala čak ni završetkom , a kamoli postoljem ili pobjedom … komparacije radi , svi ss sjećamo nedavnog silverstona , pobjede LH sa raspadnutom gumom ali … sjećate li se spa 1994. ? kiša je padala ka iz kabla , na startu je zbog uvjeta došlo do masovnog sudara , 13 bolida se izrazbijalo . interesantno da je uzrok bilo coulhardov udarac u ogradu i “odbijanac” koji ga je “vratija” na stazu . posli sata usljedija je restart di se odlični hakkinen izvrtija ( jbni uvjeti na jako mokroj stazi ) , MS je preuzeja vodstvo , “gradija” prednost usprkos kiši koja je padala i dalje . u 25 krugu je bija skoro krug ispred coultharda . u desnoj šikani DC je usporija ( oduzeja gas ? ) , vidljivost nikakva i MS se zakuca u bolid DC . bez prednjeg desnog kotača ključnog za upravljanje naročito u tim uvjetima MS nije “parkira” sa strane nego je valjda pod naletom adrenalina ,a s obzirom na uslove , štetu po meni odlično kontrolira bolid vozeći prilično brzo možda u želji da se šta prije “dočepa” DC šta je srićom izbjegnuto . dosta kasnije je DC prizna svoju grešku i kaza kako to više nikad ne bi uradija . LH je odradija odlično silverston , guma se raspala ali je ipak ima sva 4 kotača , a nekako je i lakše upravljat kad su u pitanju zadnji , ali kad sotaneš bez prednjeg u takvim uvjetima onda … je li to bilo malo “čudo” , još jedna demostracija za mene nenadmašne vještine u kišnim uvjetima ? rekordi su tu da se ruše , “past” će i preostali rekordi MS ali ovakve stvari pravi fanovi F 1 neće zaboravit pa makar i ne volili MS .



    7
    6

    1
  10. Ayrton Senna
    Ayrton S Prikaži

    Je li MS vozio Donnington 93?



    1
    -2

    3

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.