Renault spreman ustupiti motore Red Bullu nakon 2021.

Izdvojeno

Luka Kolak

Prije 4 godina 2 min 18 komentara

Francuski proizvođač spreman je ponovno ustupiti svoje motore Red Bullu i AlphaTauriju nakon što se Honda povuče iz F1 nakon 2021.

Obe navedene momčadi su se našli u dosta nezgodnoj situaciji te su trenutno u potrazi za dobavljačem motora nakon što je Honda ovog tjedna najavila kako se povlači iz F1.

Renault i Red Bull su imali suradnju od 2007. do 2018. gdje su ostvarili čak četiri dvostruka svjetska naslova zajedno. Međutim, suradnja je prekinuta na ružan način, ponajviše zbog prepucavanja Cyrila Abiteboula te Christiana Hornera.

Članak 9., FIA-nog sportskog pravilnika, nalaže da proizvođač s najmanje kupaca mora opskrbljivati momčad koja nema drugu alternativu. U prijevodu, to bi značilo da će Renault morati to napraviti pošto od iduće godine neće imati niti jednog kupca, jer McLaren prelazi na Mercedesove motore. Njemački proizvođač će tako imati četiri, Ferrari tri, dok Renault samo jednu momčad koja koristi njihov motor, a to će biti Alpine.

Abiteboul je potvrdio kako nisu u nikakvom kontaktu s Red Bullom, ali da su spremni ispoštovati FIA-ina pravila, ako to bude potrebno.

“Mogu vam potvrditi da nema nikakvih pregovora trenutno.”

“Svjesni smo pravila te smo spremni ispoštovati pravila.”

“Postoji puno detalja. Prvo moramo dobiti zahtjev, što još nismo, a drugo, ovo je svakako specifična okolnost, pogotovo tajming, ovoga što se dogodilo.”

“Još smo daleko od toga svega. Znamo da se u F1 puno stvari može dogoditi u kratkom periodu, tako da je proljeće 2021. još jako daleko.”

Na pitanje, hoće li ponovni susret s Red Bullom biti neugodan, s obzirom na događaje iz ne tako davne prošlosti, Abiteboul je rekao da u fokusu mora biti sport, ali smatra kako im Renault nije prvi izbor.

“Mislim da hoće, ali moramo gledati na sport. Mislim da smo još daleko od toga da dođemo do dogovora. Ne mogu zamisliti da Red Bull nema već neki plan u rezervi.”

“Morali su biti svjesni ovoga, a Helmut i Christian su puni poteza i ideja. Ne očekujem da smo im plan A!”

Cyril Abiteboul, šef momčadi Renaulta


Odgovor

18 komentara

  1. Fernando Alonso 14
    Lukica Prikaži

    Vjerujem da ce biti jako pouzdani



    3
    3

    0
  2. Zdenko Prikaži

    MARKO: MR. MATESCHITZ AND I KNEW FOR A LONG TIME

    Ovo ipak ima više smisla. Honda je pokušala i nije uspjelo. Gledano s marketinške strane “svi znaju” da je RB možda i godinama najbolji bolid, nikad neke zamjerke na njihove vozače, nikad zamjerke na vodstvo, a nema željenih rezultata. Tko je kriv? Honda. Za sve rezultate uspjeh je odnio RB, a Honda samo negativan PR. Mislim da je RB čak i ovdje gdje je postigao uspjeh – reklama. Honda je s druge strane pokupila sve negativno. Nije ni toliko čudno da se povlače.



    12
    12

    0
  3. Brawn Gp
    F1 Zagorec Prikaži

    Renault je expresno reagirao, te se ovom izjavom “ogradio” od mogućih kazni za nepoštivanje pravila. Spremnošću za isporuku motora, je pred FIA-om pokazao da su spremni za suradnju….

    S druge strane, fora bi zvučalo ime:
    Red Bull BMW!!!!!



    4
    -1

    5
  4. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Tako ce i biti. Dobiti ce Renaulta, jer ovi nemaju kupca a takoder zbog toga sto preostala dva proizvofaca motora ne zele dati svoj motor RB-u. Jako dobro znaju Merc i Ferrari (mada je njihov motor ove godine koma) da RB sa top motorom u bolidu moze vrlo vjerovatno u borbu za naslov 1/1.



    4
    2

    2
  5. Ayrton Senna
    LR7 Prikaži

    Biznis je biznis a to kaj će se Horner i Helmić pepelom morat posipavat ukoliko se vrate renolćeku je stvar njihovog prvog glavnog grijeha-OHOLOST!! Kao što se već zna za uspijeh je pisan RB a za neuspjeh motor.



    2
    0

    2
  6. Mercedes
    Serviser Donator Prikaži

    Znaci Renault ce biti konkurencija,dok RB i Tauri na sredini poretka



    2
    1

    1
  7. Monisha Kaltenborn
    monkeyseat Donator Prikaži

    Kako je Ćiril ne tako davno rekao Hornyju: ”Sad trebaš vozača i motor” i smješkao se. Prisjest će mu smješak, a možda i noga u dupe kad ih Energetski napitak pogonjen njihovim motorom opet odere na stazi. 2016: 468-8, 2017: 368-57, 2018: 419-122.



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.