Mekies: Ferrari je sad na pravom putu nakon što smo dotaknuli dno

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 4 godina 3 min 10 komentara

Sportski direktor Ferrarija Laurent Mekies kaže da je kvalifikacijski tempo Charlesa Leclerca u Nurburgringu pokazao da je ekipa iz Maranella na putu prema oporavku nakon što su dotaknuli dno ove sezone.

Leclerc je završio na impresivnom 4. mjestu na VN Eifela, a cijelog vikenda je bio unutar top 6 vozača. Njegov timski kolega Sebastian Vettel još je jednom propustio ući u Q3 i zapeo je na 11. mjestu.

Ferrari je na brzim stazama u Belgiji i Italiji ove godine dotaknuo dno jer je najbolje plasiran vozač u oba slučaja završio na 13. mjestu. Mekies kaže da je zbog toga rezultat na Nurburgringu važan jer pokazuje da su na pravom putu razvoja.

“Charles je odradio vrlo dobar posao, ali mislim da je ovo općenito dobar dan za ekipu. Iza nas su vrlo teški tjedni i mjeseci. Ohrabrujuće je vidjeti da smo opet na pravom putu razvoja.”

“Nije toliko važno za današnji rezultat, ali je važno za budućnost i za iduću godinu. Ovo je dobar pokazatelj.”

Mekies kaže da su nadogradnje donijele nešto brzine:

“Mislim da je više faktora u pitanju. Ne treba se previše uzbuđivati oko toga, ali mislim da su jedan od čimbenika i male nadogradnje koje smo spremili za Soči i za ovaj vikend. Kao što kažem, prije par tjedana smo dotaknuli dno i sad se pokušavamo uputiti prema rješenju naših problema.”

“To je dug put i siguran sam da će biti uspona i padova, ali danas je bio prvi korak u tom smjeru nakon Sočija i nadam se da će bolid imati malo više brzine. Naravno, Charles je odradio jako, jako dobre kvalifikacije. Odmah je bio brz i izvukao je sve što je bilo u bolidu.”

“Osim toga, ne možemo zaboraviti da je ovo bio vrlo neobičan vikend bez treninga u petak. To će uvijek utjecati na poredak, bilo dobro ili loše. Mislim da se sad radi o kombinaciji stvari, da budem iskren.”

Mekies kaže da je jedan od ključnih faktora bio zagrijavanje guma po ovakvim uvjetima:

“Prije dolaska smo bili vrlo zabrinuti oko dovođenja guma na optimalnu radnu temperaturu u ovakvim uvjetima. Ovo je vjerojatno jedini slučaj ove sezone. Ne znam koliko su naši konkurenti patili od tog problema.”

“Volim vjerovati da je ovo bio jedan precizan dan i da su nam nadogradnje dale te dodatne desetinke koje mogu napraviti razliku u ovako tijesnoj konkurenciji.”

“Ako ste dvije desetinke ispred onda ste na P4 i imate dobar tempo, a ako ste tri desetinke iza onda odjednom ispadate u Q3. Moramo biti realistični oko toga.”


Odgovor

10 komentara

  1. Charles Leclerc 16
    Domach Donator Prikaži

    Vanserijska voznja Leclerca u crvenom traktoru iz vikenda u vikend…sta bi samo radio da ima 20-ak konja vise.



    7
    2

    5
    • Kimi Raikkonen 7
      Iceman Donator Prikaži

      Pa gdje su bile vanserijeske vožnje prošlih par utrka?
      Prije bih rekao da nekoliko momčadi muku muči sa optimalnom temperaturom guma, ferrarijeve nadogradnje funkcioniraju – napokon, i naravno Leclerc. Tak već da.



      10
      3

      7
  2. Williams
    Montoya Prikaži

    “….a cijelog vikenda je bio unutar top 6 vozača….”

    Vozili sat vremena sve skupa, neš vidit vikenda



    11
    11

    0
  3. Benko Prikaži

    Sva sreca pa su vam oba vozaca jednaki u momcadi



    9
    6

    3
  4. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Ne znate vi šti je dno. Moglo je još puuuno gore biti. Svejedno, bude se Ferrari brzo vratio na staro.



    7
    7

    0
  5. Monisha Kaltenborn
    monkeyseat Donator Prikaži

    S obzirom da su tebe dovukli iz FIA-e, a zadnjih godina rasprodali kvalitetne ljude uopće nije čudno da ste tu di jeste.
    Ovaj vikend vam očito vremenski uvjeti idu na ruku, ali pričekat ćemo još koju utrku da vidimo taj vaš ”pravi” smjer u kojem idete.
    Uostalom trka je danas pa još ima vremena za dno.



    8
    8

    0
  6. Toro Rosso
    25_321 Prikaži

    Samo da kroz utrku ne bude redaljka.



    1
    1

    0
  7. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Budemo vidjeli to u utrci. U Italiji je Leclerc takoder ovezao odlicne kvale pa padao “slobodnim padom” u poretku. Dok ne vidim tempo u utrci nevjerujem u to. Valjda bi i Vettel pokazao onda nekakve znakove zivota. Napredak je po meni iskljucivo taj sto vise nisu u pitanju power staze kao spa i monza te mugelo. Sve dobre rezultate koje su uspjeli ostvariti su uglavnom bili nekakva odustajanja ispred njh i kazne. Kad Ferrari zavrsi 4 u utrci a da naprijed nitko ne otpadne onda cu vjerovati da je to nekakva brzina bolida u pitanju i da su napravili pomak. Nisu daleko od rp mclarena i renaulta ali nevjerujem ni da su ispred njih. Prosla utrka je pokazala da Riciardo moze sa starim gumama drzati Leclerca iza i povecavati prednost dok je mclaren imao losu utrku. Budemo vidjeli danas kakve su nadogradnje i dali postoji stvarni napredak.



    2
    2

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.