Kako je Masi jučer pogriješio i riskirao katastrofalnu nesreću

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 4 godina 2 min 22 komentara

Tijekom posljednjeg sigurnosnog automobila na jučerašnjoj utrci u Imoli vozači koji zaostaju za cijeli krug zapeli su između sigurnosnog automobila i vozača koji su se nalazili unutar istog kruga od vodećeg Lewisa Hamiltona.

Kao što je to praksa i inače – Masi prije povratka sigurnosnog automobila u boks pošalje obavijest ekipama da njihovi vozači mogu zaobići sigurnosni automobil i vratiti se u isti krug.

Pogreškom trkaćeg direktora Michaela Masija poruka o tome došla je prerano, dok su suci još uvijek bili na stazi. Tako je čak šest vozača (Kimi Raikkonen, Antonio Giovinazzi, Nicholas Latifi, Romain Grosjean, Sebastian Vettel, Lance Stroll) moglo ugroziti suce koji su čistili ostatke bolida Georgea Russella.

Na videu s bolida Ferrarija vidi se i čuje kako je Sebastian Vettel reagirao kad je vidio što se događa, a najopasnije je bilo s Lanceom Strollom koji je pušten posljednji pa je i pritiskao najviše kako bi uspio stići kolonu i anulirati svoj zaostatak.

Romain Grosjean i Antonio Giovinazzi su bili obaviješteni od strane ekipe, a ostali vozači su vidjeli što se događa tek kad su došli do 10. zavoja gdje su suci bili.

Onboard Sebastian Vettel

Onboard Lance Stroll


Odgovor

22 komentara

  1. Sebastian Vettel 5
    dzalac Prikaži

    Bitno da je gospodin massi jucer pustio VSC na 25 sekundi da lujo odradi box :D



    48
    42

    6
    • Ayrton Senna
      LR7 Prikaži

      Hamiltonu koji si je managiranjem guma sa debelim kasnim ulaskom u prvom stintu itekako osigurao bolju završnicu sa mlađim gumama i sa cca 26 sek prednosti prije boxa se živo jeeeeeebe kako i kad će očigledno zakašnjeli VSC utjecat na nj.Jasno je to i tebi tako da možeš biti mirniji i ponovno pogledaj trku



      8
      -1

      9
      • Imola Prikaži

        28.5 s bilo prije ulaska u boks, tako da mu je bilo dosta i bez vsc-a



        11
        6

        5
        • Michael Schumacher
          VRSV546 Prikaži

          4.5 sekunde je bilo razlike kad je izasa iz boxa, a razlika vsc pit i normalni pit je 10 sekundi, tako da bi bio 5.5 iza….



          6
          4

          2
        • Crnipetarpogani Prikaži

          Izaso je tri sekunde prije botasa… Kako mu je bilo dosta?



          4
          4

          0
        • Bernie Ecclestone
          Dani Donator Prikaži

          Bilo mu je već i to dosta. Rečeno je bilo Bottasu da ima zaostatak od sekunde i u tom je trenutku kasnio više od pola sekunde po krugu, a imao je još barem 5 krugova za odvoziti prije boksa. Tih 3.5s ti dođe kada izađeš na nezagrijanim medium gumama.


          0
          -1

          1
      • Nigel Mansell
        drv Prikaži

        Zanimljivo je kako čovjek koji se trudi ući u povjest kao najbolji svih vremena, istovremeno ima najnekulturnije navijače…
        To je bar moj dojam sa hrvatskih portala…



        8
        -1

        9
      • Sebastian Vettel 5
        dzalac Prikaži

        Drage kolege ja ne nosim aluminijsku kapu na glavi niti sam fan glupih teorija… ovdje sam komentirao Massija koji je pozvao VSC koji je trajao besmisleno kratko i jedina osoba koja je profitirala od toga je Hamilton, ni kriv ni duzan…. ja mu dizem kapu do poda za ono sto radi tako da ne znam gdje sam ja ispao nekulturan, volim podbost tu i tamo sa komentarom ali nikad ne vrijedam i ne osporavam necije uspjehe :D



        20
        20

        0
  2. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Ako su već dogovarali strategiju povlačenja Ocona sa staze i čekali sa VSC i ako su znali da će trajati 20 sec VSC, onda su mogli i sačekati da Hamilton prođe boks i imali bi 27 sec za obaviti povlačenje i nitko na stazi ne bi ima prednost VSCa. Ovako je ispalo krajnje debilno da samo jedan tip profitira VSCom i to odluči pobjednika (Hamilton bi svakako bio prvi, ali opet izgledalo je gadljivo)
    Mislim da je i prošle godine bilo čupavo u Monaku sa sudcima na stazi. Tako da mu nije prvi put.



    21
    20

    1
  3. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Katastrofa…



    6
    6

    0
  4. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Kako bi ono reka @wapi za ovog sarlatana na toj poziciji…
    Lik je sve losiji..



    8
    8

    0
  5. antvra88 Prikaži

    Stvarno opasno, jos iz nepreglednog zavoja, a pogotovo ovaj drugi koji je na trkacoj putanji prakticki..uzas



    4
    4

    0
  6. Charles Leclerc
    Vedo99 Prikaži

    Masi je kao prosječni hrvatski direktor – slijedom okolnosti došao na najvišu poziciju, ni sam nezna kako, a bome ni nema pojma što radi.



    11
    11

    0
  7. Sebastian Vettel
    The Best F1 Driver Prikaži

    Ovo sa ovakvim glupostim da se dozvoljava preticanje i divljanje onih zaostalih za krug debelo prerano i u uvjetima koji nisu za to nije nikakva novost, to se dešava prilično često…
    I općenita je ludorija koja može imat tragične posljedice, no FIA se uredno radi slijepa na to godinama…

    Osim toga zanimljivo je pitanje VSC-a, jer itekako bi trebalo postavit pitanje zašto samo dvadesetak sekundi i zašto baš u tom trenu…

    Jer pod
    A.) da je VSC pozvan 10-15 sekundi ranije Vettel i Kimi bi imali ogromne šanse završit najmanje u top 5 ako jedan od njih nebi završio i na postolju.
    B.) da je VSC ostao još nekih 60 sekundi Vettel i Kimi bi opet imali iste šanse…
    C.) da je VSC ostao na stazi samo još nekih 30 sekundi onda bi profitirao Latifi i sigurno bi završio visoko u bodovima…
    D.) Ovak kak je ispalo je Hamilton jedini koji je mogao iskoristit VSC i izgleda kao da je tempiran isključivo za njega, makar to nema smisla jer mu je bio nepotreban pošto bi završio ispred Bottasa s tim VSC-om i bez njega, na knap sa samo cca sekundom prednosti no svjejedno ispred i bez VSC-a…

    Samim tim čemu uopće VSC, čemu VSC od cca 20 sekundi koji ne služi baš ničemu, nego da izgleda kao da se pomaže Hamiltonu i to iako mu pomoć uopće nije potrebna…

    Potpuno suludo, no ovo je trenutak kad se pojavio VSC.
    https://i.postimg.cc/y8vNMGYv/Screenshot-1.png

    Kimi taman prolazi ulaz u boks, a Hamilton taman ispred ulaza…
    Jedna od najčudnijih i najblesavijih odluka uopće…



    19
    19

    0
    • Mercedes
      Har Kl Donator Prikaži

      Generalno se slažem sa napisanim, samo ta slika koju si zalijepio ne može biti tačna.
      Mislim da je grafika jučer kasnila iz dva razloga:
      1. Kad došla obavijest za VSC Hamiltonu su javili da ide u box. I nije to baš bilo u istoj sekundi kako bi se moglo zaključiti po toj slici.
      2. Hamilton je imao prednost od cca. 1 sekunde (javili su Bottasu krug prije) da se VSC dogodio u tom trenutku, 20 sekundi VSC bi pokrilo većinu sporog dijela boxa. Hamilton bi u tom slučaju izašao nekih 12 sekundi ispred Bottasa, a izašao je 5 sekundi ispred.

      I ja sam za to da se pravilo mijenja, na način da se što više smanjio uticaj sreće. Najjednostavnije rješenje bi bilo da se prilikom VSC ne smiju mjenjati gume.



      4
      1

      3
      • Sebastian Vettel
        The Best F1 Driver Prikaži

        Sigurno točno…

        Pogledaj onboard Hamiltona.
        Krug prije razgovaraju o boksu, Hamilton ima kaže da su mu gume još uvijek dobre…
        Inženjer kaže Copy…
        I onda odjednom pred samim ulaskom urla box,box,box…
        Paralelno s tim se sa strane prije ulaza vidi da se upalilo SC na znaku…

        Lujo ulazi u boks, dolazi na mjesto, promjene mu gume i već na samom izlasku kad kreće van iz pitboxa mu inženjer kaže da VSC završava.
        Dakle imao je ulaz u boks i dio ili cijelu promjenu guma pod VSC-om, ali je izlazak bio pod zelenim zastavama…



        3
        3

        0
        • Mercedes
          Har Kl Donator Prikaži

          Nisam rekao da nije tačno bilo šta si napisao već da slika nije tačna, tj. da je grafika kasnila.
          Hamiltonov box je prvi u boxovima. Izmjeri vremenski od tog mjesta do trenutka kad se ugasio VSC pa ćeš vidjeti o čemu govorim. Ako bude 20 sec. priznat ću da sam pogriješio :thumbs:


          0
          -2

          2
  8. Williams
    Sinek Prikaži

    najezio sam se na ovaj strollov onboard…



    3
    3

    0
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      Istina, međutim njegov trkaći inženjer ga još požuruje, umjesto da mu javi kako u jasno vidljovoj zoni žutih zastava mora usporiti. Uletio je kao sivonja. Nije ništa manje kriv od Masija.


      0
      0

      0
  9. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …eto valjda će naučiti da ‘umjetna sladila’ *(sigurnosni auto je bio potreban jer je max def izletio na nesigurnom mjestu, no bilo je nedavno i nepotrebno tj. moglo se riješiti vsc-om) u konačnici neće donijeti ništa dobro f1…još jedan krug SC-a (možda i dva) bi riješio ‘čistoću’ staze ali bi smanjio br.krugova pred kraj u kojima bi utrka mogla donijeti novih ‘iznenađenja’…čitaj povećanja rejtinga gledanosti etc…vsc je bio potreban nakon 1 kruga recimo a nije izazvan što je po viđenom izazvalo maxovo pucanje gume i navodno bottasovo aero oštećenje (čini mi se komad ferrari-a)…trka je takva kakva je, nekad sjajna, nekad osrednja, nekad živa dosada…umjetni(nepotrebni) pokušaji utjecanja na istu radi povećanja ‘zelenosti brojčanika papirića’ Liberty-a imaju kontraefekt kod publike koju ja poznajem…doduše ta publika je mahom iskusnija i manje podložna ‘breaking news’ naslovima pa ovaj način ‘uvjetnog manipuliranja’ trkom možda nekome i paše…



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.