Alpineov tehnički direktor: Pravilnik za 2021. neće zadržavati timove u namjeri da naprave što veće promjene

Izdvojeno

Mario Brezovečki

Prije 3 godina 3 min 2 komentara

Tehnički direktor Alpinea Pat Fry rekao je da timove Formule 1 ograničenje zamrzavanja šasije neće zadržavati u namjeri da naprave što veće promjene na automobilima do 2021. godine.

Kao odgovor na financijske implikacije pandemije koronavirusa, F1 i FIA su se dogovorili o skoro potpunom zadržavanju stanja bolida od 2020. To znači da se glavne komponente svake momčadi od prošle godine moraju zamrznuti, s izmjenama ograničenim na aerodinamičke dijelove i područja pokrivena sustavom tokena.

Iako se čini da to ograničava opseg za izmjene, Fry je jasno dao do znanja da postoji puno područja koja se mogu iskoristiti – na koja će njegov tim gledati da poboljša. Pa je tako Fry rekao:

“Iako su razni dijelovi automobila homologirani, pa ih ne možete promijeniti, još uvijek postoji poprilično dosta toga što je otvoreno i za zgrabiti. Ne možete napraviti potpuno novi automobil, ali definitivno možete pola. Nekako se probijamo kroz ono što mislimo da je tamo razumno i pokušavamo učiniti što više možemo.”

– PAT FRY

Fry je rekao kako je Renault ove godine postigao dobre aerodinamičke napretke, pa je tako bitno da se tim gradi na tome kroz 2021. Na pitanje gdje će biti fokus momčadi za napredak na automobilu, rekao je:

“Osim nosa, šasije, motora i mjenjača, pregledamo većinu toga. Mislim da će to biti jednako za sve. Mislim da je smjer razvoja aerodinamičkog dijela koji smo imali, u smislu filozofije onoga što od njega želimo, bio dobar i moramo stvarno nastaviti tim putem. Podnica se mijenja, mijenja strukturu protoka prilično dramatično , ali opet – to je za svakoga tako.”

“Jednostavno trebamo učiniti najbolje što možemo, noseći se s tim. Ali u osnovi, još uvijek se samo trudimo nadograditi filozofiju koju smo stvarno imali. Još uvijek postoji dosta prostora za ono što možete učiniti unutar pravila.”

– PAT FRY

Fry vjeruje da će timovi raditi na tome da dođu što bliže granici propisa iz 2021. godine koji su uvedeni kako bi pokušali smanjiti silu potiska. Najveća od ovih promjena su nove dimenzije podnice, s ključnim dijelom ispred stražnje gume koji je potpuno odsječen. Nova su pravila usmjerena na smanjenje sila za oko 10%, a rani testovi novog dizajna podnice pokazali su da podešavanja imaju velik utjecaj.

“Promjena poda, premda izgleda prilično mala beznačajna promjena, zapravo mijenja aerodinamiku na stražnjem dijelu automobila; uistinu je prilično dramatična. Pretpostavljam da se McLaren može promijeniti više od većine, jer, očito s promjenom pogonske jedinice, to vam omogućuje promjenu drugih dijelova automobila izvan normalne homologacijske strane stvari.”

– PAT FRY

Odgovor

2 komentara

  1. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    sviđa mi se ta manja podnica.


    0
    0

    0
  2. antvra88 Prikaži

    Eh kad bi cijeli grid bio unutar sekunde, preporodili bi se ?



    3
    3

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.