Pravilo koje potvrđuje iznimke

Kontra mraku, kontra G-sili

Ante Vetma

Prije 3 godina 7 min 64 komentara

x2
x3

Kad je Max Verstappen na startu zalupio vrata pred nosom Lewisu Hamiltonu – odmah mi je kroz glavu prošlo kako su se baš nedavno iskreno lijepo častili preko medija i pričali o međusobnom poštovanju. Naravno, svi koji Formulu 1 prate duže od mjesec dana znaju da to poštovanje među vozačima ima vrlo ograničen rok trajanja i samo je pitanje kad ćemo na te izjave gledati unatrag s podsmijehom. Kako su minute i krugovi prolazili postajalo je sve jasnije da ćemo za to još malo pričekati jer Mercedes ima vrlo ugodnu prednost u performansama i Hamilton još uvijek može mirno okretati drugi obraz na takve Verstappenove poteze, kao što je isto mogao raditi i u “borbama” s Ferrarijem 2017. i 2018. godine. “Pusti bitke Lewise, znamo da je pobjeda u ratu naša” – vjerojatno je par puta poručio Toto, a s pravom mu to može poručiti i sada.

Sporilo se nakon utrke među navijačima što je Red Bull trebao napraviti sa strategijom. Pa je možda mogao na dva zaustavljanja, ili je trebalo sačuvati još jedan medium za utrku, ili je trebalo prvo zaustavljanje malo odgoditi, ali budimo realni – kad se podvuče crta – mogla je Hannah Schmitz skoknuti u budućnost, vidjeti idealnu strategiju, vratit se natrag – i svejedno ne bi bilo dovoljno. Kad imate inferioran bolid, strategija će vas izvući jednom od deset puta, i to samo pod uvjetom da ona druga ekipa zabrlja. Mercedes, ipak, toliko rijetko zabrlja da će Red Bull teško osvojiti bilo što oslanjajući se samo na to. Puno je veća vjerojatnost da će Red Bullovi navijači ove godine iskusiti ono što su Ferrarijevi navijači iskusili tijekom dvije spomenute sezone: u savršeno odrađenoj utrci će možda pobijediti, a u svim drugim scenarijima će, po defaultu, izgubiti.

Španjolska nam je donijela i jedno rijetko viđeno prkošenje od strane Valtterija Bottasa koji je bio klasično ispodprosječan i ovog vikenda. Naime, Finac je u potpuno bezveznoj situaciji gdje je jasno da nema nikakve šanse zadržati poziciju odlučio da ne želi propustiti Lewisa Hamiltona nego da će ga Hamilton s puno svježijim gumama morati proći na stazi. Ideš, majstore, al’ si mu ga zapaprio! Da nije tragično, bilo bi smiješno. Osobno, ja sam u trenutku kad je Bottasu došla poruka o propuštanju pomislio da će on napraviti mali igrokaz i propustiti Lewisa nekim “ko fol” duelom. Drugim riječima, odradit će to na način da pritom pokuša ne biti internetski meme ako se samo makne u stranu. Možda se zaista branio, a možda je njegov mali igrokaz bio tako dobar da nas je sve prevario. Važnije pitanje – je li sve ovo i indikativno, odnosno, zna li Bottas da mu se sprema pedala? Ne bih sasvim isključio tu varijantu, ali ne treba podcijeniti mogućnost da će mu njegova prosječnost ipak osigurati novu godinu dana u Mercedesu jer sad provjereno znaju da ne može raditi probleme čak ni ako želi.

Valtteri Bottas, Mercedes

Onaj drugi broj dva, Sergio Perez, je prošle godine samouvjereno dvosmisleno poručivao kako “ovi događaji pokazuju koliko je važno imati dva dobra vozača u ekipi”, naravno, obraćajući se indirektno Red Bullu da ga angažiraju, ali ove godine još ne pokazuje da može pokazati bilo što značajno konkretnije od Albona ili Gaslyja. Pritom se opet ne može izbjeći neobično pitanje: kakav je to točno bolid ako se Max može kvalificirati u par stotinki sekunde od najtrofejnijeg vozača svih vremena u vidno boljem Mercedesu, a istovremeno nigdje za vidjeti nema ni Gaslyja, ni Albona, ali ni provjereno solidnog Pereza? Dobro, nitko se od novajlija ne snalazi najbolje pa tako vidimo i Strolla koji je ispred Vettela, Ocona koji je ispred Alonsa i Norrisa ispred Ricciarda. Ipak, kao da je u Milton Keynesu nešto ukleto s tim drugim bolidom pa iznova i iznova vidimo da je samo Max taj koji može nešto napraviti s njim. Je li Max stvarno izrastao u toliku klasu da je ovo stvarno stanje? Nategnuta je teorija, priznajem, ali na Perezu je da ga ove sezone jedan jedini put pobijedi na stazi u nekoj čistoj utrci. To bi morao moći.

Mick Schumacher, Haas

Ispod radara prolaze vrlo dobre partije Micka Schumachera koji uz pokoju grešku na stazi poduzima apsolutno sve prave korake koji se od njega očekuju. Dečko je u sjajnim odnosima sa svima u ekipi. Iz Haasa dolaze informacije da, srećom, nije na strica Ralfa nego je omiljen među mehaničarima, a poslu pristupa analitički. Ako je ćalin talent tu negdje, uz ovakav pristup za njega ne bi trebalo biti straha u Formuli 1. Lako je sad biti mudar i govoriti kako je Nikita Mazepin jednostavno preloš pa i Mick time izgleda puno bolje, ali je lako na ovom portalu naći ankete i komentare prije početka sezone kad smo obojicu znali tek toliko koliko smo pratili Formulu 2. Je li tada izgledalo da će ga Mick deklasirati? Nije baš velik broj nas vjerovao u to. Mick je na pravom putu, ali da se ne zavaravamo, isti taj put je prilično strm i daleko je to od neke šampionske budućnosti. Dobro, da je Britanac, već bi bio proglašen generacijskim talentom s obzirom na prednost u odnosu na timskog kolegu, ali eto, Nijemac je pa ćemo pričekati barem 5 naslova da mu damo bilo kakav kredit.

Ljeto dolazi, a iako je Velika nagrada Turske pod velikim znakom upitnika – čeka nas lijepa serija utrka. Stiže Monako, pa Baku, onda ćemo vidjeti Istanbul ili možda Mugello umjesto njega, pa Francuska, Austrija, Britanija, Mađarska i tek onda nova velika pauza. Formula 1 je sad u onoj pravoj atmosferi kakvu vjerojatno većina od nas pamti. Sunce počelo grijati, rolete se spuštaju, familija nakon ručka malo odmori, a mi kao ovisnici pred male ekrane, laptop, ili gdje god da se snalazite s traženjem prijenosa, ako znamo u kakvom je katastrofalnom stanju službeni F1 TV-a. Bez obzira na to koliko imate godina, što radite, koji jezik pričate, u kakvom okruženju živite i za koga navijate – bez obzira na sve to – ako dan danas redovito pratite Formulu 1, a vjerojatno pratite jer čitate ovaj portal, onda vam garantiram da spadate u jedan sitni djelić populacije koji se mogu nazvati optimistima. Jer, ako vam netko iz godine u godinu prodaje istu priču, a vi svaki put s osmijehom povjerujete u te gluparije – onda ste zaista, u najboljem scenariju, hardcore optimist. Ništa loše u tome, optimist od svih mogućih ishoda naglasak stavlja na onom koji je pozitivan, što ne može biti loše. Vidi vrijeme ispred sebe kao bolje od onog što je iza nas, a iz povijesti uči tek toliko da mu ne zamrlja tu lijepu budućnost.

Pola sata nakon završetka Velike nagrade Španjolske šalje mi prijatelj poruku:

“Pita me sad Anka [pravo ime poznato redakciji, op.a.] tko je pobijedio, pa ja kažem Hamilton. I onda njena reakcija – uzdisanje, kolutanje očima i komentar: ‘Bože, kak vam se da…'”

– Luka S. (27)

Zato jer smo optimisti, draga Ankice. Kako smo prije Barcelone imali leptiriće u trbuhu misleći – tko zna što će se sad dogoditi; tako ćemo za par dana zaboraviti ove hladne tuševe Mercedesove dominacije i nadati se da ćemo baš u Monaku imati jednu od onih iznimki, nešto što liči na ravnopravnu borbu dvojca s vrha.


Odgovor

64 komentara

  1. Aston Martin
    Loki Prikaži

    Bravo! Mazohisti smo svi pomalo. Ali glavni problem nije čak ni dominacija Mercedesa nego tragikomični pokušaji Tota i Lewisa da učine sezonu dramatičnom ii neizvjesnom. Brži si, svka čast, sezona je dosadna, ali kapa dolje.
    Prvi problem je što su njihova gluma i maskiranje performansi jadno.
    Svi pamte prvi ili drugu sezonu dominacije gdje su se Ham i Ros borili za pobjedu. I u jednom trenutku su bili izvan kontrole te napravili skoro pola minute prednosti u cca 10 krugova. Toto je dobio napadaj tada…
    Drugi problem je način na koji su došli do ovakve dominacije – Bernie, suđenje u Njemačkoj, tajni test guma, specifikacija novih motora godinu i po prije ostalih. Ovo ništa nije potvrđeno, ali ako je i pola istinito onda je to jednak skandal kao i Crashgate.



    31
    13

    18
    • Darkracer Prikaži

      Ajme hateri pa kako vam se vise da. Pa dosadili ste vise i bogu i vragu. Kad Merc pobjedjuje sa minutom prednosti nevalja pa nevalja ni sad kad pobjedjuju kad su izjednaceni po brzini. Da je kojim slucajem Verstappen pobjedio utrka bi bila “vrhunska” i autor bi frcao od srece. A ovako Hamsta to odradi maestralno samo kako on to zna i utrka dosadna. Dosadna samo zato sto je on pobjedio. Da je bilo ko drugi bila bi to utrka za pamcene. Ajme jeste providni i napaceni



      15
      -18

      33
      • Aston Martin
        Loki Prikaži

        Ne kužiš poantu. Utrka je bila vrlo dobra, Ham je vjerojatno najkomletniji vozač u ovom trenutku, ali mene iritira njegov karakter i konstantno umanjivanje zasluga bolida u dominaciji Mercedesa. Toto nam prodaje stalno istu priču, ali njega čak i razumijem
        Nije problem što Mercedes dominira, problem je način na koji si došli do dominacije i kako se ponašaju svo to vrijeme. Bar je meni to jako iritantno.
        Možda sam u krivu, ali Mercedes je trenutno uvjerljivo najbrži bolid i još uvijek imaju rezervi. Ponavljaju scenarij iz “borbe” s Ferrarijem i na kraji će nadljuskim naporima Ham i Toto uueti još jedan pokal.
        Nadam se da sam u krivu, ali sumnjam.
        Lijepi pozdrav.



        18
        11

        7
      • Ferrari
        mljac Prikaži

        Nisu izjednačeni po brzini. Mercedes je i dalje naj brži bolid.



        14
        13

        1
    • Marlboro
      AMG Donator Prikaži

      Kada citam ovako neke komentare ili Antinu kolumnu, uvjerio bih sam sebe da je Red Bull barem sigurnih 0,5s inferiorniji, a onda mi jos padne na pamet da mozda Mercedes skriva brzinu i koristi je samo po potrebi, pa pogledam kvalifikacije koje su uzeli u par stotinki i mislim si imaju jebeno dobre procjene koliko, kada i gdje treba “odvrnuti” jer pogoditi u 0,03s i to sve radi predstave o “dramaticnoj sezoni” nije uopce lagan zadatak, pa ako u Benz vec tako dobro znaju izracunati koliko se treba “osarafiti koji sarafic” na PU i to sve u cilju zabave publike, treba im odmah uruciti WCC 😀

      Teorija da je Mercedes od Bernia dobio povlastenja kako bi izbjegao zatvor u Njemackoj je najvrijednija nematerijalna kulturna bastina ovog portala i mislim da je krajnje vrijeme da se krene izvoziti na strane portale, ne vidjeh da se tamo netko dosjetio toga 👏



      20
      -10

      30
      • Nigel Mansell
        drv Prikaži

        Moram priznati da sam sad prvi puta čuo teoriju o MBu, njemačkom pravosuđu i Berniju. To mi nekako spada u one banalne teorije zavjere i čini mi se da to guraju upravo Mercedesovi navijači da bi ismijali sve koje misle da MB ima ikakve veze sa organizacijom.

        Ona činjenica koja je puno vjerojatnija i koja se puno više diskutira u komentarima je da je MB bio u dogovorima sa FIA-om koja je pod svaku cijenu htjela osigurati još jednog velikog igrača u F1, u trenutku kad su svi drugi pomalo odlazili pa je zavladala panika. U svemu su išli na ruku MBu i složili nova pravila u skladu sa željama MBa. Za svaki slučaj su uveli i tokene da bi zacementirali stanje na neko vrijeme. To je osiguralo Mercedesu početnu dominaciju, za vrijeme koje je odrađen i networking i osigurana daljnja podrška važnih figura, a angažiranjem tamnoputog engleza i apsolutna podrška otočnih medija plus trendi woke medija širom svijeta. Savršeno odrađeno. Naravno, sve to ne bi bilo dovoljno da MB nije odradio i sjajan razvojni inženjerski dio posla i dobrano iskoristio sve prednosti koje više nije ispustio iz ruku. Ako bi ponekad i došlo do manjih posrtanja, angažiran je networking koji bi npr. opravdao dodatna testiranja guma, ili pak ispitivanje motora kod konkurencije koja je u stanju ugroziti MB. Problem je što se je sve otelo kontroli, Mercedes je uspio steći previše utjecaja a dominacija predugo traje, pa nagriza popularnost i zanimanje. Potez koji je u jednom trenutku osigurao profit i F1 budućnost, sad radi upravo suprotno. FIA više nije pod kontrolom jakog čovjeka koji bi mogao presjeći situaciju, nego je skup svakavih likova od kojih nitko nema snage povući potez koji bi zaustavio dominaciju, ali bi pritom sebe izložio pogromu britanskih medija. Onda se uvode manje mjere, poput one sa podnicom ove godine, ali pri tome svi dobro paze i peru ruke da ne bi ispalo da se to radi zbog Mercedesa…

        Što se tiče ovogodišnjeg najbržeg bolida, u ovih par utrka se pokazalo da je RB brži u kvalifikacijama, na jedan krug, ali Mercedes ima bolji tempo u utrci i bolji je sa gumama. To daje RB-u neke mogućnosti, ali samo u vanrednim situacijama, ili ako Mercedes napravi neku grešku. Iskustvo govori da Mercedes rijetko griješi, a čak i kad pogriješi (poput Hamiltona u Imoli) onda mu se osmijehne sreća i vrati ga u igru. Dakle, gledaćemo RB u ulozi koju je Ferarri znao imati u nekim prošlim sezonama, ali i takva situacija obećava zanimljive i napete utrke…

        Perez se, kao i svi novaci, muči u novom timu. Ne znam je li tom problemu uzrok nedostatak treninga ili nešto drugo… Kod RB-a se to već dugo ponavlja, pa je onda i dodatno pitanje je li njihov auto stvarno toliko prilagođen Maxu da ga nitko drugi ne može voziti, ili je Max tako dobar da je toliko iznad svih drugih. Vrijeme će pokazati, jer ne sumnjam da će Perez doći na svoje, ako je auto imalo dobar…

        Jako dobra stvar mi je borba za treće mjesto između Ferrarija i McLarena koja obećava zanimljiva događanja, a svih 4 vozača su jako dobri i simpatični, pa ne znam za koga bi navijao…



        14
        12

        2
        • Ferrari
          sisavac Donator Prikaži

          FIA više nije pod kontrolom jakog čovjeka koji bi mogao presjeći situaciju, nego je skup svakavih likova od kojih nitko nema snage povući potez koji bi zaustavio dominaciju, ali bi pritom sebe izložio pogromu britanskih medija. Onda se uvode manje mjere, poput one sa podnicom ove godine, ali pri tome svi dobro paze i peru ruke da ne bi ispalo da se to radi zbog Mercedesa…

          Bravo za ovo. Ovo je jedan od najvecih, ako ne i najveci problem danasnje F1.



          3
          2

          1
        • lukarak Donator Prikaži

          Ako bi ponekad i došlo do manjih posrtanja, angažiran je networking koji bi npr. opravdao dodatna testiranja guma

          Jasno ti je da je ‘testiranje guma’ bilo prije hibridne ere?



          2
          1

          1
    • lukarak Donator Prikaži

      Dakle 8 godina vec ista prica. Jebote pa gume su se promijenile 5 puta u to vrijeme. Pravila su se znacajno promijenila 3 puta i svaki put je Merc ispao na vrhu, a kad i nije, u toku sezone je napredovao.

      Ja ne znam sto sad fali utrkama ove sezone. Kaj bi htjeli, da se aktualni prvak ni na postolje ne popne?

      Max je prosipao pobjedu, FL i pole jer je izlazio izvan staze u kljucnim trenucima. Ima sasvim dovoljno brz auto.



      21
      -8

      29
  2. Marlboro
    AMG Donator Prikaži

    Dugo ti je trebalo… 😉



    7
    -26

    33
  3. Pascal Wehrlein 94
    Wehrlein94 Prikaži

    lijep tekst Ante, ali ja više nisam optimist i radije bih da sezona ima što manje utrka samo da hamilton ne pobjedi na 150 utrka prije nego konačno ode iz F1… tužno,ali tako je



    12
    -2

    14
  4. Aston Martin
    tiptronic Prikaži

    Odlicna kolumna …100% se slažem za sve napisano.
    Lijep pozdrav Anki …još se smijem dok ovo pišem ..zaista je to teško objasniti nekom izvan F1 svijeta .
    Malo prije sam napisao komentar za Maxa a onda procitao ovu kolumnu ..da intrigantno je to sa drugim vozacem i ocitim hendikepom u odnosu na Maxa.



    9
    3

    6
  5. Fernando Alonso 14
    tapa-tapa Prikaži

    Ante dobar tekst iz moje perspektive. Nisam siguran zašto ali fanovi mece i luje postaju sve više nervozni i ogorčeni ako mi navijači drugih momčadi ne kažemo nešto lijepo o rezultatima i podvizima njihovih pulena već iznoseci neki kritički osvrt ili jednostavno mišljenje postajemo hejteri. U čemu je problem? Ali stvarno u čemu? Imaju niz titula, najbolji auto, po njihovom najboljeg vozača, ma cijelu momčad i nisu zadovoljni.



    18
    5

    13
  6. Ayrton Senna
    LR7 Prikaži

    Ja sam autorovim osvrtom pomalo ugodno iznenadjen i nasmešen.To je nešto što nismo Đole navikli od tebe tako neutralno s naglaskom pozitive o LH pisat..Svaka čas..Došlo je vreme sistematizacije i racionalizacije!!!



    3
    -2

    5
  7. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Svi smo mi pomalo Anika, pogledaj samo Mercedesovih podanika kako se pale…



    14
    1

    13
  8. Lewis Hamilton 44
    NRteamLH44 Prikaži

    Lijep i zanimljiv osvrt na desavanje. Volio bi kada bi takvo nesto bilo poslije svake trke,kvalitetan i dobar tekst nekoga ko se prvo razumije u pisanje tekstova,a drugo da se pritom i jako dobro razumije u F1. Osvjezenje je procitati tako nesto,nego fokusirati se samo na komentare,vec poznate druzine. Mislim da smo vec dosta puta svjedocili,da dosta likova dolazi na objavu samo zbog komentara,pa kasnije u raspravi se otkrije da nije ni procitao tekst. Ovaj put mi je tekst bolji od komentara.

    U dijelu koji govori o

    ako znamo u kakvom je katastrofalnom stanju službeni F1 TV-a

    bi se zelio zahvaliti Anti Vetmi sto mi je preporucio aplikaciju “Race Control” preko koje svi koji imaju uplacen F1 TV Pro mogu gledati prenos F1 u video playeru kojeg imaju instaliranog na Windowsu. Na taj nacin je prenos mnogo kvalitetniji,bez stekanja,trzanja zastajkivanja,a sama aplikacija ima jos mnostvo prednosti u odnosu na izvorni F1 TV Pro na samoj F1 stranici.

    I kada vec komentarisem,ne mogu ni preskociti da mi se kraj teksta nije svidio,jer stvarno ne vidim gdje je u zadnjim trkama bila dominacija Mercedesa. Kvalifikacije su vec par puta u desetinkama izmedju 1-2 pozicije,a i na trci vise niko ne pravi lagane prednosti od 10-15s sa pole positiona u odnosu na drugog. Borbe je itekako bilo,samo sto je Hamilton bio bolji,pa samo naizgled izgleda da se nista nije promjenilo. Jbg ,optimisti izgleda cekaju nesto drugo,a ravnopravnu borbu dvojice sa vrha itekako imamo.



    11
    5

    6
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Gdje ti je ravnopravna borba? U Portugalu Max prestigne Hamiltona na restartu, zbog Bottasovog ludog starta u zadnji čas. Kasnije ne može prestići Bottasa sa DRS-om. Dok Hamilton njega prestiže prvom prilikom, čim je ispao iz Bottasove DRS zone… I piši propala pobjeda. Kasnije je Bottasa uspio prestići kad je ovaj tek izašao iz boksa na nezagrijanim gumama, i nakon što je napravio grešku. Bez toga vjerovatno nebi ni Bottasa dobio. Ovdje, opet dobije Hamiltona na startu, ali džaba mu kada Mercedes ima tempo da mu nikakva strategija ne može pomoći da ga zadrži iza sebe…



      12
      7

      5
  9. Pirelli Hypersoft
    Einspritz7 Prikaži

    Moram priznati da me iznenađuju sve te priče o Mercedesovoj prednosti u odnosu na RB , kako u ovom tekstu , tako i u komentarima posljednjih dana , djetinjasto , da ne kažem niska razina . Jer sve su to samo čista nagađanja.



    8
    -7

    15
  10. Bmw
    SKImperator Prikaži

    Evo vrlo jednostavno objašnjenje dominacije Mercedesa i LH.

    LH sigurno ne bi uzeo 7 titula (čitaj 8). Zašto? Pa vrlo jednostavno. Da ne gledamo puno u povijest pogledajmo trenutni grid. Verstappen, Leclerc, Alonso, Vettel, Kimi, Ricciardo. Sve vrhunski vozaci. Ja bih se zakleo da bi bilo koji od njih postigao bar pola ovoga što je LH ako ne i više.

    Britanci, ne znam ima li smisla pisat o tome narodu, koliko su država kolonizirali, bogatili se na tuđim teritorijima, kako se visoko drže. LH je britanac i ta njemacko-britanska koalicija je ubojita. Sve tehnologije je izmislio Nijemac. I kad u takvu genijalnost uklopis britansku politiku dobijes kombinaciju Hamilton-Mercedes. I ako im se navodno pogodovalo sa pravilnicima i ne znam čime već kako ne bit najbolji?! Nije problem u tome što su oni najbolji nego u tome što su dvolični i što se petljaju u politiku. Opet ponavljam svaka čast LH poklopilo se da je odličan vozač u spektakularnoj momčadi i onda imaš ovakvu situaciju. Ali zašto oni moraju na početku sezone pričat priče za malu djecu i davat izjave da RB ima brži bolid? PR i ništa drugo. F1 godinama propada i da se ponovi 2020. sezona to bi bio teški promašaj za gledanost. Zbog toga se nabacuju sve te glupe i nepotrebne izjave.

    Ako koga zanima zašto ova sezona ima ogroman broj utrka, po mom viđenju postoji jedan rekord koji LH mora oborit, a to je broj pobjeda u jednoj sezoni koji drže MSC i Vettel sa 13 pobjeda. Čista britanska politika da bi “GOAT” srušio još jedan rekord u nizu. Današnja F1 je režija i ostalo je jako malo vjernih pristaša, optimista, koji će pratit taj TV show.



    11
    -3

    14
    • Lewis Hamilton
      Sodoff Baldrick 44 Prikaži

      Znači sad već i britanska kolonizacija u prošlosti ima veze sa Lewisovim pobjedama, pa stvarno……cccc



      11
      6

      5
      • Bmw
        SKImperator Prikaži

        Da, isto kao što njemačka tehnologija u prošlosti ima veze što je Mercedes superiorna momčad.



        5
        0

        5
        • Lewis Hamilton
          Sodoff Baldrick 44 Prikaži

          Po toj tvojoj logici možeš reći da je neki npr. dobar nogometaš uspješan ali samo zato što puno trenira, i samo zato što se kvalitetno hrani, i samo zato jer igra u kvalitetnim kopačkama sa kvalitetnom loptom, i na kvalitetnom terenu, ali da nema ništa od toga, e onda bi ga vidjeli kako bi igrao..

          uglavnom previše filozofiraš, jer naravno da je za nečiji uspjeh potreban spoj više stvari. Nitko ne može sam gol i bos bez ičega osvoit nešto. Tako možeš za bilo kojeg vozača i tim u povijesti F1 reći, ‘da ali da je ovaj bio tu e onda bi ovo to bilo ovako’…
          Nema smisla. Mercedes se okružio potrebnim ljudima koji imaju znanje biti na vrhu zadnjih godina. I najbolji su u tome zasad, dok ih netko ne skine.



          3
          -3

          6
        • Bmw
          SKImperator Prikaži

          Ma da, u pravu si, za k je pisat komentare kad svako ima svoje videnje situacije. Lp



          2
          2

          0
    • lukarak Donator Prikaži

      Trebao je prosle godine al ga sjebala korona.



      1
      -3

      4
  11. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Ok kolumna, ne slažem se sa dosta napisnaoga, ali to je kolumna, pa nije ni poanta da bude factually correct nego je ipak osobno mišljenje autora.
    Ono što mi smeta su ne tako suptipne implikacije da je MB opet dominantan bolid, kao sve je isto ko i lani.
    A to jednostavno nije točno, RB je imao pole na 1/4 utrke dosad, a trebao je imati na 2/4 da nije Max izašao van staze. Isto tako je trebalo biti 2/2 u pobjedama, ali iz istog razloga nije.
    U takvoj situaciji govoriti o ovoj sezoni kao da je prošla di je MB bio miljama ispred je bedasto i pokazuje da mnogi ne mogu gledati stvari objektivno.
    Prošle godine su svi zazivali da netko ima konkurentan bolid MBu i sad kad se to dogodi umjesto da se kaže svaka čast MBu i Hamu ipak nije baš sve do bolida nego do njega kao vozača ne.
    Priča se o nekim glupim teorijama zavjere da MB vlada jer su spasili Bernija od zatvora. Koja je sama po sebi toliko glupa da je to strašno. Jebate kolko moćan mora biti MB da može utjecati na njemačko pravosuđe. Pa nije to Hrvatska di Maminjo kupuje sucima Louboutinke i vodi ih sa ljubavnicama u Dubai.
    I baš bi Ameri nakon što su kupili F1 ostavili MB na vrhu jer su ovi spasili Bernija od zatvora 🤣
    Dobro je napisao netko gore, pravila su se od 2014 mijenjala 2-3x značajno i svaki put je MB napravio najbolji posao.
    Apropo Pereza em je tek došao u bolid, a druga stvar je što Checo nikad nije bio poznat kao nešto posebno u kvalama. Njegov forte je oduvijek bio race pace, tako da me ne čudi da ga Max gazi u kvalama. Ali slažem se da bi kroz 23 utrke trebao dobiti Maxa bar jednom čisto.
    Mick zasad ispred očekivanja, barem mojih, no treba vidjeti koliko je to do njega, a koliko do Nikite.
    No ako ovako nastavi mislim da bi mogao već dogodine u Alfu ako se Kimi umirovi.



    12
    6

    6
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Pa sto je najbolje platio je Bernie 100 m $. Dali je još nešto dogovoreno mogli bi zaključiti iz izjave Bernia koji kaže da je Mercedes znao za pravilnik prije ostalih. Znaci Bernie je protupravno stekao vlasništvo nad F1, sud ga osudi, on plati tarifu, Merc počinje dominirati a Bernie kaze onk sto sam gore spomenuo. Pa kad tu pridodas privilegije sudaca, ukrocivanje svih cim prismrde Mercu a njima se gleda kroz prste za svasta onda ostaje gorak okus u ustima. Iskreno , ne vidim razloga zasto bi on to lagao. Kazes teorije zavjera? Sve te informacije su dostupne na netu. Ne vidim cemu prozivanje nas koji to spominjemo? Ako netko laze, to su oni koji su prenjeli te vijesti po portalima ili sam Bernie. Ako vec nekoga zelite proizvati za to obratite se medijima koji su to prenjeli .



      6
      2

      4
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        Kakve veze ima to što je Bernie platio kaznu sa tim što MB dominira?
        Bernie plati kaznu i tvoj logički skok je da zato MB dominira? Ma bravo.
        Jedini podatak koji je online je da je platio kaznu, ovo ostalo su lude teorije ljudi popit tebe za koje nema trunke dokaza.
        Ako ti misliš da bi sud u Njemačkoj pustio nekoga iz zatvora zato što ovaj obećava da će Njemačka momčad dominirati par godina u F1 ja ti ne mogu pomoći. A da ne govorim da je MB pretežno Engleska ekipa, za bazom i većinom glavnih ljudi iz Engleske.
        Na netu možeš naći razne gluposti, tako i Bernijevu izjavu da MB i Ferrari kontroliraju prvenstvo
        https://www.forbes.com/sites/csylt/2017/10/30/mercedes-and-ferrari-control-the-f1-championship-said-ecclestone/
        Jel ti se čini da Ferrari kontrolu ima neku na prvenstvom? Meni ne. Ali kako to, pa Bernie je to izjavio?
        Gle čuda većina tih izjava je krenula kad su ga Ameri izbacili iz F1.
        To što su fanovi frustrirani jer je MB kod svake promjene pravila napravio najbolji posao nije njihov problem, a ni moj.



        6
        1

        5
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Mercedes engleska ekipa, berni plati kaznu i moj logicki skok je da zato mercedes dominira, a ne zato jer je Bernie izjavio da su znali za pravila ( po treci puta to zaobilazis u komentarima) i okreces to u moje neboluoze. Ameri ga nisu izbacili , nego je prodao F1. Poslje je sve povijest. Znaci u jednom komentaru izvalis 3 lazi i svoja videnja koja vidis ti i jos njih par i to nazivas argumentima? Ne zelim se uopce upustati u ovakve debilne rasprave.



        3
        0

        3
        • Lewis Hamilton
          smr201 Prikaži

          Pa tko spori da je Bernie izjavio da su znali za pravila? Napisao sam to već.
          Evo ti cijela izjava kad se već toliko pališ na nju.

          https://www.motorsport.com/f1/news/ecclestone-mercedes-head-started-as-they-knew-a-bit-more/517030/

          Evo izjava od Montozemola koji kaže da mu je Lauda rekao da MB radi na motoru od 2007.

          https://www.grandprix247.com/2017/02/01/montezemolo-mercedes-worked-on-their-f1-engine-since-2007/

          Znači li to da su već 2007. znali da će Bernie biti u pravnim problemima 5 godina kasnije?
          Ili da su jednostavno izlobirali za pravila koja im idu na ruku što i sam Luca kaže. Uostalom i Bernie to kaže u toj izjavi na koju se stalno pozivaš.
          To su te akrobacije koje spominjem. Jedno je tvrditi da je Bernie dao pravila u zamjenu za slobodu za što nemaš nikakvih dokaza. A sasvim drugo je ovo šta Luca, a i Bernie pričaju da su izlobirali za pravila koja im idu na ruku više nego ostalima.
          Tvoja implikacija je da MB drži cijelu F1 u džepu već 8 godina i kroji pravila kako im paše što nije točno. I uvijek ću se smijati takvim tvrdnjama dok netko ne donese dokaze suprotno.

          Šta ćemo sa ovom godinom di je promjena podnice direktno utjecala na performanse low rake ekipa, AM i MB? Ili kad su zabranili prednji ovjes MB i RB prije 2017?
          Nego ajmo staviti sve što je išlo na ruku MBu i maknuti sve što im nije išlo na ruku i onda iz toga raditi zavjeru.
          Daleko od toga da nisu neke stvari išle na ruku MB i da su neke kazne bile preblage.
          Ali spominjati test guma iz 2013. i prednost kod novih pravila iz 2014. kao razlog za to što imaju najbolji bolid 2021 pokazuje ne razumijevanje F1 u cijelosti.
          Jer ako McL može u par godina doći od najgore ekipe do 3. ili 4. onda bome moze Ferrari sa svojim resursima nadoknaditi tu prednost koju je MB imao 2014.
          Ako ne mogu onda je to do nesposobnosti ekipe a ne do toga što MB ima FIAu u džepu.



          1
          0

          1
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        Ja da se tebe manim, a ti si se uhvatio odgovarati na moj komentar? 🤣🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️
        A komunikaciju dobiješ kakvu si zaslužio. Ja sam ti normalno odgovarao dok nisi krenuo se postavljati sa visoka sa momčino, fanboy i sličnim komentarima.
        Tako da kad se naučiš normalno komunicirati ćeš dobivati normalne odgovore.
        Puno puta sam imao argumentirane rasprave sa Ferrari navijačima ovdje od wapija, Frantica nadalje.
        Samo bi oni odgovarali na moja pitanja, a ne izbjegavali odgovare na neugodna pitanja i durli se jer im netko postavi pitanje na koje nemaju odg.
        Tako da jednostavno nemoj komentirati moje postove i onda ću te se maniti, dotad ću uživati u ovome i tvojoj nervozi 😄


        0
        0

        0
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Napišeš ovo “ovo ostalo su lude teorije ljudi popit tebe za koje nema trunke dokaza.” i onda meni pričas da govorim sa visoka? Dobio si ti komunikaciju kakvu zaslužuješ.



        1
        1

        0
    • Ferrari
      sisavac Donator Prikaži

      RB je imao pole na 1/4 utrke dosad, a trebao je imati na 2/4 da nije Max izašao van staze. Isto tako je trebalo biti 2/2 u pobjedama, ali iz istog razloga nije.

      ŠBBKBB
      Trebao je Vettel pobijediti u Njemackoj, trebao je Kimmi propustiti i “cuvati” Vettela u Monzi. Trebao sam ja biti milijarder. ☺️
      Trebao je ali nije i to ne racuna niti ista znaci. Max je isao preko granica (ne mislim na stazu) da prodje Hamiltona i da ostvari pole. Riskirao je i pritiskao i nije upalilo, dok je Hamilton sa dovoljno ”sigurnosti” uzeo 3 pobjede.

      Ne velim da mi je drago sto je Merc opet bolji, ali na kraju utrke se dijele bodovi. Sve sto je moglo biti a nije bilo je nebitno.



      3
      1

      2
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        Naravno, sve to stoji. Bodovi se na kraju utrke broje.
        Moja poanta je bila u smjeru da Ante implicira da je sve isto kao i lani kad je MB bio miljama ispred, a jednostavno nije tako.
        Nije ista stvar imati malo brži bolid i imati dominantan bolid.
        MB je malo brži u utrci, vjerojatno jer su blaži prema gumama prije svega no daleko od toga da su dominantni.
        E da si milijarder mogao bi kupiti svoju F1 ekipu pa se igrati F1 managera u stvarnosti 😆



        3
        0

        3
  12. Ayrton Senna
    OffLiberyMedia Prikaži

    Svi se mi možemo slagati ili ne sa gore napisanim, svi mi možemo da se prelucavamo oko neke teme no ipak svi volimo F1. Ja ću izdvojiti neke stvari koje meni čine ovu sezonu zanimljivom

    1. Smanjen hidrodinamički granični sloj tvrđih komponenti pneumatika, što otvara brojne pogodnosti da i slabiji timovi imaju dobru trku taltičkim nadmudrivanjem

    2. Baterija ima manji uticaj na brze krugove i prestizanja

    3. Ograničenje na koristenje izduvnih cijevi – u pogledu zagrijavanja (ubrzane ekspanzije) vazduha nakon difuzora može igrati ozbiljnu ulogu

    4. Koliko mogu Riči, Fetel i Alonso

    5. Da li Red Bul može da odgovori Mercedesu do kraja sezone i da prati njihova unaprjeđenja

    6. Da li će Honda ponovno otići iz F1 kad dosegne vrh



    6
    5

    1
  13. Kimi Raikkonen 7
    Pitstop Prikaži

    Gotovo sličan komentar i meni veli žena, samo ona meni prije utrke kaže “što ćeš uopće gledati kad će pobijediti Hamilton”



    5
    1

    4
  14. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Ante zaboravio si Vettela malo obrazložiti ( šturo je to u dvije riječi). Je li moguće da je Stroll toliko dobar da se pokazuje kao bolji vozač od četverostrukog prvaka?



    4
    -7

    11
  15. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Dali je brzi Max ili Lewis, zko izvlači više? Hmm, pa rekao bih to ovako. Max ima teži posao iz više razloga. Mercedes strateški je očito bolji te Mercedesov bolid prestiže druge bolide sa Drs om kao od šale. Max se mora pošteno oznojiti da prestigne Bottasa. Isto tako sam dojma da Mercedes bolje čuva gume. Razlike izmedu bolida su male no opet u nekim situacijama velike. Mercedes je strategijom u soanjolskoj omogucio pobjedu Lewisu. Naravno da je on vozio taj bolid, no on ga svojim umijecem ne vozi brze od Maxa za 1,5-2sec po krugu nego je razlika bila u gumama. Zasto je Merc bolji, pa ja bidim utrke u kojima Mecka moze bjezazi bikovima, obrnuto bas i ne. Pogotovo je razlika veca kako se utrka blizi kraju kada gume na Red Bullovom bolidu gube grip. Kazete da taj Mercedes vozi i Bottas te da on nije ni blizu Maxu. E pa drugi Rb su vozili Gasly i Albon koji su u Alpha Tauriju vozili odlicno kao i Perez koji se pokazao kao solidan vozac u drugim ekipama i nitko od njih nije bio blizu Maxu. Jos jedan veci problem koji potencijalno RB moze imati su kontrole, senzori i novi pravilnici ako se slucajno pokazu stvarno brzom ekipom tokom sezone. Da se razumijemo , navijam za Ferrari i njihove vozace kao i za Alonsa. Nemam koristi od Maxovih ili Lewsiovih pobjeda niti sam tu nesto opredjeljen. Obojicu ih smatram trenutno najboljim vozacima na gridu koji izvlace maximum iz bolida. No nazalost F1 je sport u kijem se vode borbe i van staze i to jako jako dugo vremena, stoga onaj tko drzi druge za muda ima PP . Zalili su se ljudi na Ferrarijev vetto, a Mercedes kroz ovu hibridnu eru se ponasa kao da ima 101 vetto. Mozete vi Mercedes / Lewis fanovi pricati sto hocete no oni protekcije ,bonuse isl imaju i hrpu puta su drugi bili ostrceni dok oni ne za iste stvari. Tu je Max u velikom deficitu i vjerovatni ce uskoro to i sam spoznati.



    8
    3

    5
  16. James Hunt
    Luca Badoer Prikaži

    Predlazem anketu za koga navijate (tim/vozac) i sa strane koliko godina imate…

    Poprilicno sam uvjeren da ce kombinacija Merc-LH imat prosjek izmedu “rastu mi prve stidne dlake” do “dogodine upisujem sociologiju i vjerojatno sam najpametniji u selu”…



    8
    -5

    13
    • Lewis Hamilton
      Sodoff Baldrick 44 Prikaži

      Pričaš gluposti. Evo ja imam 42 i navijam za Lewisa od njegove prve sezone.
      Kakav je u privatnom životu i zašto se oblači ko cirkusant me ne zanima :)



      14
      12

      2
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Uskoro 40. Mislim da im pobijamo tezu.



        9
        6

        3
        • lukarak Donator Prikaži

          okinuo 37 neki dan.

          Gledam od ranih 90ih zbog bake, uvijek McLaren tj. Senna, onda pauza zbog rata pa tamo u srednjoj se opet zainteresirao, Hakkinen, Raikkonen, pa onda Hamilton jer sam hejtao Alonsa zbog 2005. S Hamiltonom otisao u Merc.



          4
          3

          1
      • Ayrton Senna
        OffLiberyMedia Prikaži

        Ne razumijem kako imaš 42 i još uvijek navijaš za nekoga? Hahahhah
        Ja imam 24 pa ne navijam ni za kog, gledam F1 jer volim. Naviojao jesam dok sam klinac bio za Kimija, pa onda za Vettela, ali još od uvođenja hibridnih jedinica ne navijam ni za koga. Gušt mi je samo vidjeti dobro utrkivanje, što je nažalost rijetko.



        1
        -4

        5
      • James Hunt
        Luca Badoer Prikaži

        A da malo procitas? Napisao sam prosjek….

        To ti je isto kao vladavina Barcelone u Europskom nogometu, rijetki su navijali za njih u doba Romaria ili Rivalda.

        Postujem ove od pocetka kad je bio procelavi tinejdzer ali lako je zakljucit da dominira vecina otkad je kosmati influencer



        4
        4

        0
    • Alain Prost
      Alain Prost Prikaži

      Što će ti to? Pamtim i Laudu i Prosta jako dobro, ne navijam za Lewisa, ali mi ga je gušt gledati, ako ga je prvi doveo u Mercedes, valjda je znao zašto to radi, a ovaj drugi ga hvali, tako da…



      5
      5

      0
  17. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Nije meni bila dosadna niti jedna F1 utrka osim možda jedne prije 16 godina, ali i nju sam odgledao od prve do zadnje krivine… Uvijek se ima što proučavati, pogotovo u ova moderna vremena kad ne ovisim o dobroti režisera da mi pokaže timing nego mogu sam….
    Meni je F1 sport u kojem neki drugi aspekti nadilaze rezultat sam po sebi.

    Ako su Bo77as i Perez mjerilo odnosa snaga kao što se obično kaže da se brzina bolida vidi po drugom vozaču onda je Mercedes još uvijek značajno brži od RBa.



    14
    13

    1
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Ma nemoguće, mi smo nerealni hejteri Lewisa i mrzimo sve britansko, crno, njemačko itd. Kako možeš uopće pomisliti da MB brži? Pa on je Bog brzine i kad zatreba upali na asholu mlazni pogon i proleti koga poželi.



      2
      -3

      5
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      @wapi :pivo:

      Nije meni bila dosadna niti jedna F1 utrka osim možda jedne prije 16 godina, ali i nju sam odgledao od prve do zadnje krivine.

      Meni je bilo dosadnih, ali se sve opet odgledalo.
      Može se desiti da nešto propustim (doduše, propustio samo 2 trke od 1996. pa naovamo, viša sila), ali da neku prestanem gledati, tj. ugasim TV/komp/tablet…., to će se teško desiti, bez obzira koliko trka bila dosadna, jednolična, bez događanja i akcije.



      8
      8

      0
  18. Nico Hulkenberg
    Zec Prikaži

    Na žalost, sjećam se dominacije McLarena i urednih 1-2 pozicija, pa godine dominacija Ferrarija sa isto tako predvidljivim ishodima, čak je i Red Bull imao dominaciju (možda ne tako izraženu), a sada i dominacije Mercedesa. Doduše navijao sam za Prosta i Schumachera, pa mi te dominacije nisu teško pale, ali svakoj jednom dođe kraj. No odustajanja NEMA! 😉



    5
    5

    0
  19. Formula 1
    RazzHR Prikaži

    ako znamo u kakvom je katastrofalnom stanju službeni F1 TV-a
    Netko je poslije utrke u Portugalu kroz forum spomenuo Race Control aplikaciju – me mogu se sjetiti tko je to bio – ali hvala puno!
    Probao sam je na utrci u Španjolskoj i F1TV je radila bez greške :-)
    Hvala još jednom!
    P.S. naravno, potrebno je imati valjani account na F1TV…



    2
    2

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.