Pokrenuta inicijativa da se ulica u Sarajevu nazove po Michaelu Schumacheru

Izdvojeno

josip123

Prije 3 godina 3 min 13 komentara

x1

Grupa mladih iz Sarajeva, koji su imali sreću da upoznaju Michaela Schumachera, pokrenula je inicijativu da A transverzala u Novom Gradu dobije naziv po ovom velikanu.

Za inicijativu u čast legendarnom vozaču Formule 1 dobili su “zeleno svjetlo” Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, gdje su prezentirali ideju.

Naime, Michael Schumacher je dva puta dolazio u ovaj grad. Prvi put je to učinio 1996., a drugi put sljedeće godine. Također je podržao otvaranje klinike za djecu koja su stradala u opkoljenom Sarajevu. Uz to, i financijski je pomagao djeci Sarajeva, točnije kao specijalni ambasador UNESCO-a gdje je donirao 1,5 milijuna eura za projekte u Sarajevu.

”Volim ovaj grad. Dolazim zbog djece kojima želim posvetiti najviše pažnje. Vjerujem da će i ostali poznati ljudi slijediti moj primjer i posjetiti Sarajevo”, izjavio je tada Schumacher.

Fahri Frlj, jedan od inicijatora je pojasnio da se na ovaj način u ime cijelog grada žele odužiti velikom humanisti, koji je jako puno toga učinio za djecu Sarajeva. Frlj, inače iz Starog Grada, imao je sreću da u trenutku Schumacherovog dolaska 1996. bude na Dobrinji te je tada i upoznao Schumachera, koji je njemu i njegovim prijateljima poklonio igračke.

“Zahvaljujem se Općinskom vijeću Novog Grada, koje je podržalo inicijativu. To je neka prva stepenica u našoj incijativi. Osim njih, obavijest o inicijativi uputili smo i Ambasadi Njemačke i supruzi Michaela Schumachera”, kazao je Frlj.

Očekuje da će imati podršku i ostalih nadležnih institucija u daljnjoj proceduri, kako bi ulica koja vodi od Sarajevskog aerodroma do Mojmila na kraju bila nazvana po velikom prijatelju BiH.

“Na taj način bismo poslali poruku kako nismo zaboravili Schumachera, jer ni on nije bio zaboravio djecu Sarajeva. Želimo mu pružiti podršku u daljnjem liječenju i ozdravljenju, jer je upravo on dolazio u Sarajevo, da obiđe i pruži podršku djeci koja su trebala liječenje. To ne trebamo zaboraviti”, objašnjava Frlj.

“Nije mala stvar to što je Schumacher izjavio: ‘Ako su djeca Sarajeva kriva samo zato što su djeca, onda sam i ja dijete Sarajeva’.”

Frlj i njegove kolege puni su ideja u vezi s ovim projektom te su zamislili da, ukoliko ulica službeno bude nazvana po Schumacheru, napravili bi veliki događaj, koji bi, nesumnjivo, privukao pažnju svjetskih medija. Tada bi pozvali sarajevsku djecu da s crvenim i bijelim bojama ukrase trotoare u ovoj ulici i naprave ugođaj staze za utrke Formule 1, na kojim je Schumacher nekada stvarao povijest.


Odgovor

13 komentara

  1. Pirelli Intermedium
    crofessional Donator Prikaži

    Bravo Sarajevo!
    Inicijativa za svaku pohvalu :)



    49
    49

    0
  2. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    I eto Ferrari će dobiti besplatni publicitet subliminalnom crveno-bijelom reklamom :) Srebrno je tako bezvezno i bezlično da se toga nitko ne sjeća….

    PS Zato mi se sviđa McL papaja.



    16
    7

    9
  3. Max Verstappen 1
    vlado Pretplatnik Prikaži

    Hvala za ovu ljepu vijest Josipe koju si podjelio.

    Podrska za inicijativu. Pamtim jako dobro te posjete MS. Posadio je sjeme tada i evo sada se prepoznaje vaznost njegovih odluka.



    28
    28

    0
  4. Aston Martin
    tiptronic Prikaži

    Kakav plemenit gest šampiona za koji jedva da je neko cuo. Danas slavni kada pomisle da nešto dobro urade prvo okace obavijest na Twitter.
    Lijepa vijest za sve koji imaju simpatije za Michaela, hvala autoru.



    29
    29

    0
  5. F1puls
    Krstas Donator Prikaži

    Konacno neka lijepa vijest na ovom prokletom Balkanu.
    Bravo Sarajlije. Pa kako god se na kraju zavrsi.
    ❤🍻



    28
    28

    0
  6. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Nadam se da neće ostati na inicijativi :thumbs:

    Naravno bez crvenog kiča :p



    7
    3

    4
  7. Ferrari
    288GTO Donator Prikaži

    Respekt mojim sugrađanima, više je nego zaslužio iz puno razloga.



    10
    10

    0
  8. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    DJ KRMAK nostalgija….. Jedva čekam da nedelja dođe….



    4
    1

    3
  9. Juan Manuel Fangio
    veki66 Donator Prikaži

    Lijepo….



    3
    3

    0
  10. F1puls
    ivanh Prikaži

    Well done 👍



    2
    2

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.