F2: Zhou pobjednik glavne utrke u Velikoj Britaniji

Formula 2

Ivan Barin-Turica

Prije 3 godina 3 min 1 komentara

Kineski vozač UNI-Virtuosija, Guanyu Zhou, pobjednik je glavne F2 utrke vožene na stazi u Silverstoneu. Već prije prvog zavoja ‘ukrao’ je pole poziciju Oscara Piastrija i do samog kraja sigurno održavao prvo mjesto. Drugo je mjesto osvojio domaći dečko Dan Ticktum, dok se Oscar Piastri na kraju ipak morao zadovoljiti trećim.

Oscar Piastri prvu je startnu poziciju izgubio od Zhoua još i prije ulaska u prvi zavoj, dok se i Ticktum odmah progurao ispred pobjednika drugog jučerašnjeg sprinta, Richarda Verschoora. Vrlo dobar start imao je pobjednik prvog, Robert Švarcman, koji je u prvih par zavoja napredovao sa sedmog na četvrto mjesto.

Neko vrijeme vozači su mirovali, sve do prvog seta ulazaka u boks.

Ticktum, Švarcman, Liam Lawson, Marcus Armstrong i David Beckmann svoje su medium gume već u sedmom krugu mijenjali za tvrdu komponentu, a krug nakon ušao je i drugoplasirani Piastri. No, nije na vrijeme uspio ugrijati gume te ga je do kraja kruga, uz pomoć DRS-a, pretekao Ticktum.

U međuvremenu je pod istragom završio Christian Lundgaard, i to zbog pogreške svojih mehaničara, koji su ga pustili iz boksa s loše pričvršćenom stražnjom lijevom gumom. Vrlo brzo stigla je i kazna u obliku stop-go penaltyja.

Nekim vozačima taj je rani ulazak u boks bio dvosjekli mač. Našli su se u gužvi ‘fenjeraša’ koji su odgađali ulazak u boks i izvlačili maksimum od tvrdih guma na kojima su započeli utrku. Tako je Matteo Nannini izravno sudjelovao u raspetljavanju vodeće trojke. Zhou ga je pretekao vrlo brzo nakon izlaska iz boksa, ali ne i Ticktum, koji je to uspio tek u 16. krugu, kao ni Piastri, koji je Talijana pretekao tek u 25., netom prije no što je ovaj napokon otišao na promjenu guma.

Razmaci između prvoplasirane trojice tako su narasli i do nekoliko sekundi, a Zhou je iskoristio situaciju i suvereno do kraja držao prvo mjesto.

Kasni ulazak u boks iskoristio je Juri Vips, koji se uz pomoć svježih guma u kasnoj fazi utrke probio na sedmo mjesto, a isto možemo reći i za Jehana Daruvalu, koji je dosta dugi dio utrke bio i na čelu poretka, a na kraju je zaradio dva dodatna boda za najbrži krug.

Dugo vremena pratili smo momčadski dvoboj DAMS-ova dvojca, u kojoj se Roy Nissany pokušavao dočepati 12. pozicije i nekoliko krugova pritiskao Armstronga, da bi se tri kruga prije kraja utrke izvrtio i pao za tri mjesta.

Uzbudljivost su nam u posljednja dva kruga priuštili Piastri i Verschoor. Nizozemac je u jednom trenutku gotovo i bio jednom nogom na postolju, ali je izašao izvan staze te se morao suzdržati od pretjecanja.

Iz Velike Britanije Oscar Piastri odlazi kao prvoplasirani u ukupnom poretku sa 118 bodova, dok se Zhou današnjom pobjedom umiješao između njega i drugog Premina vozača, Roberta Švarcmana. Zhou je sada na 103, dok je Švarcman s današnjim petim mjestom zaradio deset bodova i sad je na 91.

Sljedeći Formula 2 vikend očekuje nas 11. i 12. rujna na stazi u Monzi.

VozačMomčadZaostatak
1.ZhouUNI-Virtousi
2.TicktumCarlin3.8
3.PiastriPrema19.3
4.VerschoorMP20.1
5.ŠvarcmanPrema24.7
6.DrugovichUNI-Virtuois25.4
7.VipsHitech25.8
8.PourchaireART26.6
9.ZendeliMP27.4
10.DaruvalaCarlin27.6
11.LawsonHitech39.9
12.ArmstrongDAMS40.5
13.ViscaalTrident44.3
14.BoschungCampos47.6
15.BeckmannCharouz47.8
16.NissanyDAMS49.4
17.AitkenHWA51.9
18.NanniniCampos52.3
19.SatoTrident53.7
20.SamaiaCharouz62.6
21.LundgaardART90.2
22.DelledaHWA1 krug

Odgovor

1 komentar

  1. Charles Leclerc
    Emin1 Prikaži

    Illot i on u f1 trebaju biti



    2
    1

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.