Hamilton dobio 10 mjesta kazne zbog promjene motora

Izdvojeno

Ante Maras

Prije 3 godina 2 min 5 komentara

Lewis Hamilton odraditi će kaznu od 10 mjesta na Velikoj Nagradi Turske nakon što je Mercedes odlučio ugraditi novi motor u njegov bolid.

Mercedes Benz je procijenio da rizik ostanka na istom motoru do kraja sezone ipak može biti prevelik. Uslijed zabrinutosti oko potencijalnog velikog utjecaja kvara te komponente na borbu za 8. naslov prvaka, Hamiltonu je upućen poziv za ugradnju svježeg motora s unutarnjim izgaranjem (ICE) za utrku ovog vikenda u Turskoj.

Iako bi potpuna promjena pogonske jedinice Hamiltona bacila daleko na začelje, Mercedesova odluka da uvede samo novi ICE znači da će prihvatiti pad od 10 mjesta za korištenje jedne nove stavke.

Hamilton je dosad iskoristio dva motora, a prvi koji je koristio na početku sezone došao je do kraja života kada se pokvario na slobodnom treningu za Veliku nagradu Nizozemske. Hamiltonovu suparniku za naslov Maxu Verstappenu također su ostale samo dvije pogonske jedinice, nakon što je jedna njegova uništena u sudaru velike brzine s Hamiltonom na Velikoj nagradi Velike Britanije. Međutim, Nizozemac je prije petnaestak dana odlučio uzeti novu svježu jedinicu u Sočiju. Unatoč startu s dna poretka, sjajnom vožnjom i pravovremenom odlukom za promjenom guma je zauzeo drugo mjesto. Mercedes je svjestan da je Verstappen bio u ugodnijem položaju sa svojim svježim motorom te je rizik potencijalnog odustajanja nadmašio sve negativne strane kazne zbog promjene komponente.

Šef momčadi Toto Wolff nedavno je rekao kako je izračunao da će za jedan kvar motora u utrci biti potrebne četiri pobjede zaredom.

“Vjerujemo da između P1 i P2, s najbržim krugom, ako imate jedan DNF, drugom su potrebne četiri utrke da ih sustigne”, rekao je Wolff.

“To je brutalno. Dakle, možete si priuštiti da završite četiri puta na drugom [mjestu]. Stoga samo trebate stvarno igrati na sigurno, a pritom ne odustati od performansi.”


Odgovor

5 komentara

  1. Ferrari
    GRID.N01 Prikaži

    Eto što ti je F1, bez rba za drugo mjesto, ako je moguće, sa pola gasa. 🤣


    0
    0

    0
  2. Michael Schumacher
    ZJ11 Prikaži

    Mogao bi ovo biti los potez Mercedesa, pametnije bi im bilo da su sve zamijenili, ovako uvijek postoji mogucnost da ce morat mijenjat jos neke komponente.



    1
    1

    0
  3. Ferrari
    07drogo Donator Prikaži

    I opet ce doc drugi treci bez problema ili sa”velikom mukom” sta cemo cutu govoru na podiju.Mclaren jedan ce sigurno izgubit a drugom dajem 50/50, Ferrari kad se nadas da bi mogli nekom pomrsit racune kad vec nisu u borbi obicno negdje skrene u lijevo, Perez ce nesto sjebat, Bottas ce se pomaknut u stranu jedino Verstapen ako nesto ne krene po zlu ce bit nedostizan.



    2
    2

    0
  4. Kimi Raikkonen
    zoka Prikaži

    Ja se bojim da su nasli nesto vise snage pa da poguraju ovu sezonu koliko mogu.. samo da se ne ponovi 2017 i kraj godine kao protiv Ferarija kad su ubacili neke sumnjive feluge i izdominirali na zadnjih 5/6 trka


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.