Poredak vozača: Pozicije 11-20

Kontra mraku, kontra G-sili

Ante Vetma

Prije 2 godina 6 min 28 komentara

20. Nikita Mazepin

Ove godine nema nikakve dileme tko je bio najgori vozač. Mazepin je cijele godine marljivo radio na poboljšanju reputacije i snimio je bezbroj promotivnih videa prodanih javnosti kao spontan prikaz njegove šašave osobnosti i simpatičnog duha, a da pritom nije puno napredovao na stazi. U drugoj polovici sezone se donekle obuzdao po pitanju spinova i uništavanja bolida, ali se svejedno ne može prikriti da ga je Mick Schumacher deklasirao ove sezone u istom bolidu i pod istim uvjetima.

19. Yuki Tsunoda

Tko bi rekao nakon Bahreina da će Tsunodina sezona biti senzacionalan fijasko? I on sam je komentirao da je tad pomislio kako je Formula 1 “lagana”, i da će svaku utrku biti na podiju. Nije mogao biti više u krivu. Nakon Bahreina je nanizao četiri loša rezultata, da bi nove bodove dobio tek sedmim mjestom u kaotičnom finišu Azerbajdžana. Vrijedno spomena je i šesto mjesto iz Mađarske, a osim toga može zahvaliti Hondi što mu AlphaTauri pruža šansu i iduće sezone. Sezonu je završio na 4. mjestu i to mu može biti dobar omen za 2022.

18. Nicholas Latifi

Latifi je na kraju godine imao tu nesreću da stane na žulj britanskoj tviteraškoj rulji koja Formulu 1 gleda kao show čiji im je happy end upravo on ukrao u posljednjoj utrci. Bez obzira na to, Latifi je ove godine pokazao napredak. I dalje je bio vidno sporiji od Russella, pogotovo subotama, ali se u utrkama često držao vrlo solidno. S obzirom na reputaciju koju ima, pomalo je nepravedno i dalje ga etiketirati kao lutalicu u F1. Njegov timski kolega i nije bio tako uvjerljiv kao što se može očekivati, a iduće godine će snage omjeriti s Lewisom Hamiltonom. Postoji dobra fora nakon kvalifikacija iz Abu Dhabija kad je Latifi završio ispred Russella. Meme kaže: “sretno u Mercedesu s Hamiltonom ako ni mene ne možeš pobijediti”. Nije izrečeno, šteta…

17. Mick Schumacher

Micku je zadatak ove godine bio marljivo učiti, voziti se ispod radara javnosti i priviknuti se na Formulu 1 koliko god je to moguće u kršu od bolida kojeg mu je Haas priuštio. Može se reći da je u tome apsolutno uspio. Nažalost, karakteristike tog bolida su takve da se nije mogao ravnopravno boriti ni sa kime osim sa svojim timskim kolegom. Njega je uvjerljivo pobijedio, ali svejedno pamtimo i nekoliko početničkih pogrešaka pa bi bilo nepravedno plasirati ga više od 17. pozicije. Ako Mick zadrži brzinu, primijeni znanje i iskustvo koje marljivo sakuplja, a da se pritom riješi bezveznih grešaka – mogli bi početi ozbiljnije razgovarati o njegovoj budućnosti u Formuli 1.

16. Kimi Raikkonen

Za Kimija se može reći da takav lik mora imati mjesto u F1 dok god to želi. No, isto tako se može reći da je dobro odlučio povući se. Zaokružio je svoju priču u ekipi iz koje je i krenuo i u kojoj su radili ljudi koji su ga i dočekali kao klinca od 22 godine. Ove godine nije pokazao puno, a čistom vožnjom na iskustvo zaslužio je da se plasira bolje od četiri ranije spomenuta asa.

15. Antonio Giovinazzi

Alfa Romeo se iduće godine odlučio za potpuno novu postavu. Bottas će igrati ulogu iskusnog vođe ekipe, a Zhou će igrati ulogu Giovinazzija. Odmiču se od Ferrarija i primiču se kineskim i svim drugim sponzorskim yuanima. Ne može se reći da će nam Giovinazzi previše nedostajati, međutim, mora se zaključiti da je sezonu ipak odradio bolje od Raikkonena. Prosječna startna pozicija mu je 13,45, u usporedbi s Kimijevih 15,40. U utrkama je bio marginalno lošiji, premda je pošteno reći da mu Alfa nije previše pomogla u tome. U pojedinim trenucima je došlo do toga da je trkaći inženjer očito neugodan prema njemu, ali je dobro što je Antonio ostao gospodin do kraja. Samo je usputno spomenuo kako je razočaran politikom ekipe i okretanju sponzorskom novcu.

14. Lance Stroll

Lance Stroll je ove godine nastavio u svom stilu. Na dobrim utrkama se može računati da će isporučiti rezultat koji mu omogućava brzina bolida, a onda će opet na određenim vikendima biti potpuno nevidljiv. Aston Martin je ove godine bio teži za vožnju pa su i njegove oscilacije više došle do izražaja. Bez obzira na to, u njegovoj petoj sezoni smo očekivali konstantu koju nije pokazao.

13. Daniel Ricciardo

Iako nemamo provjereno točne podatke o plaćama vozača – Daniel Ricciardo bi vrlo lako mogao biti najskuplji vozač ove sezone. Pritom mislim na cijenu svakog boda kojeg je osvojio, odnosno, na omjer uloženog i dobivenog. Sa svoje 32 godine više nije najmlađi cvijetak i ako iduće godine ponovi ispodprosječne partije koje je pokazivao u većem dijelu ove sezone – izvjesno je da ga čeka nova promjena ekipe, što bi onda bila šesta u ne tako dugačkoj karijeri. Treba svakako izdvojiti pobjedu u Italiji koja je bila jedini pravi bljesak. Problem je u tome što ga McLaren nije doveo da bljesne jednom ili dvaput godišnje nego da vodi ekipu. Tu ulogu je, iznenađujuće, preuzeo Norris i potpuno ga deklasirao.

12. Valtteri Bottas

O Bottasu se ni ove godine ne može reći ništa bolje nego prošlih godina. Ako išta, može se napisati puno kritičnijih komentara. Sukus njegove sezone jest: hvala na sudjelovanju i doviđenja!

11. Sergio Perez

S obzirom na to da ne tako davno nije imao pojma hoće li uopće nastaviti sa svojom F1 karijerom – Perez može biti oduševljen što sezonu završava s pet pobjedničkih postolja (Azerbajdžan pobjeda, Francuska, Turska, SAD i Meksiko treće mjesto). S druge strane, vozio je drugi najbrži bolid na gridu pa je dojam da je to mogao puno više iskoristiti. Čak ako i zanemarimo čiste statistike koje će mu krasiti ime u povijesnim knjigama – Max Verstappen je još jednom pokazao da nije slučajno umirovio Alexandera Albona i dobro šutnuo u guzicu karijeru Pierrea Gaslyja. Pereza je odmah posjeo tamo gdje mu je mjesto i često činio da ne izgleda ništa bolje od ubogog Albona, pogotovo subotama. Meksikanac se iskupio važnim džeparenjem Hamiltonovih bodova u Azerbajdžanu, Francuskoj, Silverstoneu, Turskoj i pogotovo Abu Dhabiju pa sezona nije u potpunosti potraćena.


Odgovor

28 komentara

  1. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    Sezonu je završio na 4. mjestu i to mu može biti dobar omen za 2022.

    Gdje je Yuki zavrsio 4.? ☺️


    0
    -3

    3
  2. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Latifi po meni može na malo višu poziciju, a i zamijenio bih mjesta Ricciju i Strollu



    5
    4

    1
  3. Lewis Hamilton 44
    NRteamLH44 Prikaži

    Ricciardo – pobjednik jedne trke u sezoni i jedini pobjednik za McLaren u zadnjih koliko sezona?

    Perez – bukvalno ucestvovao u osvajanju titule za Maxa , kao i donio toliko bodova za RB u sezoni , da je prvi put nakon koliko 7-8 godina neko imao bar teoretsku sansu za osvajanje konstruktorskog naslova pored Mercedes.

    Sa nestrpljenjem cekam ostatak top 10 poretka , da vidim po cemu su veci podvizi Sebastiana Vettela :D



    15
    1

    14
    • Sebastian Vettel 5
      battery992 Prikaži

      Pa eto i Vettel je bio na 2. mjestu u daleko gorem bolidu od Ricciardovog. A s druge strane je u tom istom kršu od bolida često bio bliže Ricciu nego ovaj Norrisu… Sergio bi mogao biti možda malo bolje plasiran ali ga je Max i više nego oprao sa preko duplo više osvojenih bodova… Tako da do dovodi Seba na 10. mjesto na kome će vjerojatno biti…



      18
      16

      2
    • Carlos Sainz 55
      Tudum Donator Prikaži

      Vettel se trebao nalaziti na ovoj listi od 11-20. Uopće se ne slažem sa stavom da je imao dobru sezonu, ali eto AM ga sputao. Dapače, mislim da AM nije bio toliko očajan bolid kakvim su ga Vettel i Stroll prikazali.



      6
      -6

      12
  4. Formula1
    f1zd Prikaži

    Ne znam baš kako je Vettel u top 10, iskreno.



    18
    9

    9
    • Mercedes
      Har Kl Donator Prikaži

      Stroll je dosta napredovao od zadnje evaluacije 😉



      3
      1

      2
    • antisha17 Prikaži

      Pa evo ovako. Sa objektivno lošijim bolidom od Mclarena uspio imati čak dva podijuma (onaj drugi u Mađarskoj mu je uzet), za razliku od Ricciarda koji je imao jednu pobjedu i izgubio se u ostatku sezone.
      Perez je imao bljeskove i to samo onda kada je trebalo ući u fajt sa Lewisom. S drugim najjačim bolidom ostavio je previše utrka Max-a samoga da se bori s Mercedesima. A i kad te timski kolega nabije u dupe sa duplo većom bodovnom razlikom znači da si definitivno podbacio. Za Bottasa ne treba trošiti riječi, vozi Mercedes i ovaj rezultat je debelo ispod zadovoljavajućeg pogotovo katastrofalni Abu Dabi u kojem je Lewis očito trebao pomoć.
      Vettel je na kraju deklasirao timskog kolegu i nedostajalo je malo više sreće za jedno 30-40 bodova više. Primjer je friška Saudia Arabija gdje ga je polomio Yuki pa izbacio Kimi.
      Po meni je čak Vettel zaslužio biti ispred Leclerca koji je imao samo bljeskove subotama i koji je pobjeđen od drugog vozača Ferraria. Tom drugom vozaču Ferraria je inače trebalo vremena za prilagodbu bolida za razliku od Leclerca.



      15
      15

      0
  5. Lewis Hamilton
    Mercedes team Prikaži

    Po meni najgor Mazepin pa Mick- puno gresaka,razbijanja bolida,da nema to prezime nebi bio u f1,
    Latifi-ajoj
    Kimi-odavna gotov
    Giovinazzi
    Stroll
    Vettel-svakom malom kur..svaka dlaka smeta tako i njemu,gume su krive,bolid,drugi vozaci na stazi,samo on nije,definitivno za mirovinu
    Tsunoda
    Botas na bljeskove
    Perez dosta se trazio sa bolidom i dalje se trazi
    Ricciardo-jedna pobijeda ali ostatak dosta slabo
    Ocon-slicno Ricciu
    Ostale drugi puta…



    2
    -18

    20
  6. Max Verstappen 1
    Kuko11 Prikaži

    Slazem se sa svime osim Perezom, imao je cetvrti najbrzi bolid i dao nekoliko vrhunskih predstava, i generalno najbolji suvozac Maxu od svih koji su bili u Red Bullu, jedini mu je problem da kad je u komfornoj zoni je slabiji, kad treba reagirati pod pritiskom onda isporucuje odlicne rezultate kao npr. prosle godine kad je pobjedio u zadnjoj utrci i dobio mjesto u RB.



    9
    8

    1
  7. Bmw
    SKImperator Prikaži

    Meni je ovo malo smiješno da se u više od 60% komentara spomene kako Vettel nije zaslužio top10.

    Uzmimo u obzir da su sporiji bolidi bili samo Haas, Williams i Alfa. Više je rangiran od momčadskog kolege, ostvario 1(2) druga mjesta. Redovito pobjeđivao Ricciarda u bržem mclarenu.

    Okej, činjenica je da nije baš rasturio, ali s obzirom na prvu godinu u novoj momčadi i na onakav rastanak sa ferrarijem on je odradio točno onoliko koliko je trebao.

    Suma sumarum, na sve okolnosti eventualno Perez može ispred njega i tjt.



    14
    10

    4
  8. Fia
    Realista Prikaži

    Sa Perezom ste totalno promasili.



    6
    5

    1
  9. Ayrton Senna
    OffLiberyMedia Prikaži

    20. Mazepin
    19. Yuki
    18. Mick
    17. Latifi
    16. Gio
    15. Rai
    14. Bottas
    13. Gasly
    12. Stroll
    11. Perez
    10. Ricci
    9. Russel
    8. Vettel
    7. Lec
    6. Norris
    5. Hamilton
    4. Ocon
    3. Alonso
    2. Sainz
    1. Max



    5
    -7

    12

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.