Njemački mediji: Audi povećao ponudu za kupovinu McLaren F1 Racing Teama

Izdvojeno

Tuzlaensis

Prije 2 godina 2 min 14 komentara

Jedan od najdugoročnijih i najekskluzivnijih brendova Volkswagen AG grupacije, Audi, poslao je navodno novu ponudu za preuzimanje McLarenove F1 momčadi. Ako je vjerovati njemačkim medijima, mjemačka kompanija s bogatim pedigreom u automoto sportu nudi oko 650 milijuna eura za ulazak u oktanski cirkus. Ideja je zapravo da Audi postane vlasnik McLarenove intelektualnog vlasništva, svih projekata i resursa koji se odnose isključivo na Formulu 1, što naravno uključuje i ljudsku radnu snagu.

U prvom dijelu projekta, Audi bi naslijedio sve važeće ugovore pa tako i onaj s Mercedesom o isporučivanju pogonske jedinice, dok bi u drugom koraku inkorporirali vlastito rješenje – što se vjerojatno poklapa s novom generacijom motora čiji je dolazak planiran za 2026. godinu.

Dvije ugovorne strane planiraju potpisati pismo namjere početkom ovog tjedna, dok će Volkswagenov upravni odbor nakon određenih diskusija i javno obznaniti cijeli projekt polovinom ili krajem ovog mjeseca.

Koketiranje njemačkog automobilskog giganta s Formulom 1 traje već godinama, dok se interes za konkretne korake i preuzimanje jedne od ekipa pojavio krajem prošle godine. McLaren je također bio prvi izbor u takvom scenariju, no prva ponuda je odbijena, vjerojatno iz financijskih razloga. McLaren s druge strane nastavlja pregovore s BMW AG koncernom, nakon što je potpisan memorandum o obostranom razumijevanju – što obično predstavlja grubi okvir nekog predloženog ugovora – koji se tiče proizvodnje i arhitektonskih rješenja za električne sportske automobile. Međutim, takva vrsta dogovora nije čvrsto obavezujuća ni za jednu od strana, te nakon eventualnog zaključenja ugovora s Audijem postaje ništavna.

Vrijedi napomenuti da Volkswagen nastavlja sa ranijom strategijom ulaska u sport preko još jednog brenda, Porsche SE, što navodno podrazumijeva suradnju s Oracle Red Bull Racingom u domeni isporuke pogonskih jedinica.


Odgovor

14 komentara

  1. Fernando Alonso 14
    GP2Engine novinar Prikaži

    McLaren – lova do krova i sponzori, Audi ih želi otkupit’, performanse niđe veze.
    To ti je Zak Brown. Američki marketing samo. PR i pranje mozga fanovima. Ron Dennis je u nekim stvarima u pravu dok je vodio bio. Kakav Whitmarsh, taj je uništio McL, sad je i AMR uništen. Ron Dennis i Ross Brawn najbolji team vođe ikad.



    17
    16

    1
  2. Vw
    F1fan001 Prikaži

    Audi s Mercedes motorom 🤣



    5
    5

    0
  3. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    McLaren s druge strane nastavlja pregovore s BMW AG koncernom, nakon što je potpisan memorandum o obostranom razumijevanju – što obično predstavlja grubi okvir nekog predloženog ugovora – koji se tiče proizvodnje i arhitektonskih rješenja za električne sportske automobile. Međutim, takva vrsta dogovora nije čvrsto obavezujuća ni za jednu od strana, te nakon eventualnog zaključenja ugovora s Audijem postaje ništavna.

    Kakve ovo veze ima sa Audijem, ako samo namjeravaju kupiti F1 ekipu?



    2
    2

    0
    • Ross Brawn
      Haris Džananović Prikaži

      Prije svega, ima veze jer dva diva njemačke autoindustrije igraju oko McLarena i jedan od njih kvarenje planova ovom drugom vidi kao potencijalnu prevlast na tržištu. Tako da je moguće da Audi ode van okvira ovog ugovora, tj. da je kupovina F1 tima samo početak, a isto tako BMW može proširiti pregovore i zagrabiti malo više od već dogovorenog.



      6
      5

      1
      • Nigel Mansell
        drv Prikaži

        Da, ekipa se je malo zaigrala.

        Razumijem potrebu VW korporacije da uđe u F1 i na taj način dobije marketing i dodatno poliranje svojih sportskih brandova. To ima smisla. S druge strane ne vidim zašto bi još gomilali brandove koji proizvode sportske automobile. Već imaju Lamborghini, Porsche i Bugatti, koji im je korporacijski interes tu gurati još i McLaren?

        Što se BMW-a tiče, to je možda premium brand, ali i dalje nije ekskluzivni sportski brand, pa bi mu preuzimanje McLarenovog auto odjela donijelo pristup i tržištu super sportskih automobila. Već su se prije izjasnili da ih F1 ne zanima.

        Sve paše onako odvojeno samo za sebe, ali sve zajedno ispadne glupo ako je jedan McLaren u vlasništvu Audija, a drugi u vlasništvu BMWa. S tim se gubi sva ona priča oko marketinga i brendiranja. Nekako mi se čini da će se veći igrači još neko vrijeme nadmudrivati i na kraju će jedan od tih poslova otpasti. Osim ako ne preraste u prepucavanje tipa čiji je veći, pa završi kao priča oko Rolls Roysa i Bently-ja iz devedesetih…



        4
        4

        0
        • Sebastian Vettel
          Pastor Prikaži

          Meni to više izgleda da bi McLaren F1 tim mogao nestati. Do 2026 bi ostali McLaren i koristili Mercedesove motore, a od 2026 bi to postala Audijeva tvornička ekipa. Tako da bi ostao samo taj cestovni McLaren u BMW-ovom vlasništvu…



          3
          3

          0
  4. Alpine
    Alpine Prikaži

    Ta nova pogonska jedinica od 2026 će se očito raditi u suradnji Red Bulla i VW korporacije i to u Red Bullu, što samo znači da će McLarenu biti isto kao i do sad, Red Bullovi inženjeri će ipak imati barem malu prednost u odabiru filozofije, arhitekture te integracije pogonske jedinice u šasiju, a McLaren će dobiti kao i do sad ono što mu isporuče.



    5
    4

    1
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Slaba ti ta logika. Ako bi McLaren bio u vlasništvu Audija čisto sumnjam da bi samo dobijali isporučene motore o kojima ništa ne znaju, a da Red Bull koji bi samo bio partner dobija veću podršku. To će vjerovatno biti isti motor, koji će biti brendiran kao Audi i Porsche. Red Bull bi dobio ekskluzivnog partnera, koji bi se proširio i na AlphaTauri. Dok bi McLaren bio Audijeva tvornička ekipa. I sigurno je da bi kao takvi imali uvid u cijeli razvoj motora.



      2
      2

      0
  5. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Ovo je nešto što bi Liberty trebao osujetiti, a ne Andrettija.
    Korporacija koja kenja novce hoće kupiti jednog od zadnjeg dinosaura F1, da bi za 8 godina neki novi guzonja na čelu Upravnog odbora VW grupe zaključio kako “F1 nije najbolje usklađen sa strateškim ciljevima i da se žele koncentrirati na promjenjivo tržište….”
    Nek si osnuju svoju momčad pa nek klate….



    11
    10

    1
  6. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Katastrofa



    1
    0

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.