Van der Garde: U Ferrariju znaju samo zabrljati

Izdvojeno

Marko Litvić

Prije 2 godina 3 min 8 komentara

Bivši nizozemski vozač Formule 1, Giedo van der Garde, imao je puno toga za reći o Ferrariju nakon VN Azerbajdžana. Ništa od toga nije bilo pozitivno, što ni ne čudi jer prošloga vikenda nije bilo mnogo pozitivnih stvari vezanih uz momčad iz Maranella.

Ferrari je nakon prve tri utrke u sezoni imao prvo mjesto na obje ljestvice. Charles Leclerc je vodio u poretku vozača, a oni kao momčad su vodili u poretku konstruktora. Za to vrijeme su u Red Bullu imali neočekivano velik broj odustajanja i činilo se kako Ferrari može odjuriti prema dugo iščekivanom naslovu.

Ono što je uslijedilo je raspad sistema u jako kratkom vremenu, ne pretjerano neobična pojava za Ferrari u posljednjih nekoliko sezona. Red Bull je pobijedio u pet uzastopnih utrka, dok je Ferrari imao odustajanja i loše rezultate. Posljedica toga je to da se veliko vodstvo Ferrarija pretvorilo u zaostatak od 80 bodova za Red Bullom u poretku konstruktora.

Leclerca je osobno pratila velika nesreća jer je imao kvarove motora u dvije od zadnje tri utrke. Kako bi stvar bila još gora za Monegažanina i talijansku momčad, u trenutku kad su se dogodila oba kvara, on je vodio u utrci.

„Ovi u Ferrariju, oni samo uspijevaju zabrljati. Carlos Sainz se ne može prilagoditi, a mislim i kako si stvara previše pritiska jer pokušava biti bolji od Leclerca.“

„Charles ima dobar niz, pogotovo što se subota tiče. Zbog toga je Carlosu teško približiti se. Mislim kako je na njemu previše pritiska.“

Dodatni razlog za brigu je činjenica što su uz dva Ferrarijeva bolida, dva bolida koje koriste Ferrarijeve motore također odustala – Guanyu Zhou u Alfi Romeo i Kevin Magnussen u Haasu. Doduše, samo je Magnussenovo odustajanje povezano uz pogonsku jedinicu.

Van der Garde vjeruje kako je još rano za reći kako Ferrari ima „loše motore“, ali kako se ovo također mora uzeti u obzir.

„Još je teško za procijeniti. Imali su problem s motorom u Španjolskoj, iako se može reći kako je više bio problem s turbopunjačem. U Bakuu ste pak mogli čuti kako motor otkazuje. Trenutno su u jako teškoj situaciji. Vidite kako pomiču svoje granice, a sad ih stvarno moraju prijeći.“

„Sainz je isto odustao zbog problema s hidraulikom, što je bolno. Sve u svemu, ostaje im jako gorak okus u ustima jer su obojica mogli biti na postolju prošloga vikenda.“

Giedo van der Garde

Odgovor

8 komentara

  1. Mclaren
    Fittipaldi Prikaži

    A i ovaj je Van der Garde postao posvuduša.

    Jedan od onih bivših vozača koji nisu napravili ništa u karijeri, pa grade relevantnost preko opskurnih analiza i kvazi mišljenja



    14
    10

    4
  2. Blue Flag
    sinjski ushtipci Prikaži

    Svi koji prate F1 zadnjih 15 godina znaju da je Ferrari u stanju sam sebi uništit sezonu. Šteta za njih je ove sezone kao nijedne u 15 godina imaju bolid za pobjede i osvajanje oba prvenstva. Tek je 8/22 utrke odvežene i imaju oni šansu.



    12
    12

    0
  3. Ferrari
    Fangio Donator Prikaži

    Nevjerojatno je kolliko je ljudski rod zadnjih godina negativno nastrojen, opcenito a onda posljedicno i navijaci.
    Ne moze zabrljati onaj koji nista ne radi. zabrljao je RB u prvim utrkama, sada je poslo naopako Ferrariju. Kao navijacu mi je krivo ali mi me pada na pamet pohrackat tim i sve te ljude koji zasigurno pokusavaju napraviti najbolje sto znaju.
    Na koncu to je samo sport i takmicenje. Dok jednom ne smrkne drugom ne osvane, kaze poslovica.

    Ljudi malo pozitive ;)



    13
    13

    0
    • Dan Gurney
      Crash Donator Prikaži

      Uvijek je u modi bilo kakat po Ferrariju…
      RB kad je bio blizu i proba dobit Mercedes prijasnjih godina narativa je bila “jbg, Merc je jaci…probali su…”
      Kad je Ferrari bio blizu i nije uspio, slampavi talijani, zabari i sta sve vec nije bilo… To je normalno ka izlazak sunca ujutro…



      13
      12

      1
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži
        x1

        @Crash
        Slažem se da je generalno takav “narativ”, konto Ferrarija.
        Ali realno, RB nije bio blizu do prošle godine.
        A onda im je u ludoj završnici pošlo za rukom da obezbijede WDC.
        WDC nema finansijski nikakvu vrijednst za ekipu (spram WCCa), ali je u očima svih ljubitelja F1 daleko bitniji od WCCa.
        Međutim, da je Lewis osvojio titulu, tada bi pilo vode da se za RB kaže “jbga, Merc je jači, …., probali su”, ja bi dodao i “….bili su tako, tako blizu”.
        Što se tiče Ferrarija, Ferrari je bio blizu 2018. (možda “malčice dalje”, nijansu, nego RB prošle godine).
        2017. su bili dalje od Benza nego godinu poslije, iako je Seb 2017. završio bodovno puno bliže Lewisu, nego 2018, ali je Ferrari u WCC 2018. završio bodovno puno bliže Benzu nego 2017.

        Moj “narativ” je otprilike 50-50.
        Ja jesam bio stava tipa “jbga, Merc je jači,… probali su…”.
        Sjećam se baš da je kolega sa najoriginalnijim nickom na portalu (@Ferrari :mrgreen: ) potencirao (ja bi se složio sa njim) da kada je Ferrari kada dobijao Benz, to većinom bilo na guzove, dok kada je Benz dobijao Ferrari, to većinom bilo prilično lakše (prilično daleko od guzova :mrgreen: ). Naravno, bilo je izuzetaka, u oba slučaja.
        Ali takođe sam bio i stava “šeprtlje, šlampavi Talijani,…..”, a to je bilo sa dobrim razlogom, bilo da je u pitanju nepozivanje u box, totalno promašena strategija, loše nadogradnje, glupi kvarovi dijelova koji koštaju par Eur, loše odigrana taktika na startu,….
        Za vozačke greške ne mogu proizvati Talijane, jer su vozili Švabo i Finac.

        Isto važi i za navijače drugih, ako su iole realni.
        Neki Mclarenovac (eto, da uzmem Mclaren za primjer), koliko god ne volio Ferrari, bi rekao, za neku sezonu kada su se borili Ferrari i Benz, “jbga, Merc je jači,… probali su…”, da je imao osnova za to. Međutim, njemu je sa strane sigurno više vuklo (i izgledalo) na “šeprtlje i šlampavi Talijani”, kao što bi i meni, realno, da sam ja neki navijač sa strane.
        Takođe, meni je bilo žao gledati Mclaren u onakvom stanju u kakvom su bili 2015-16-17…., i naravno da sam želio da budu bolji od toga.

        Da se vratim na ferrari.
        Evo i sada mi je stav (ostavimo zajebanciju po strani) da im mogu uputiti kritike (pljuvati, što bi se reklo), s obzirom na 3 zadnje trke, ali mogu reći i da je ostvaren napredak u odnosu na prošlu godinu, da ima još 14 trka do kraja, te da jedna trka sa 1-2 Ferrarija, uz RB (ili samo Maxov) fail opet malo niveliše stvari

        Navijači Ferrarija, barem dobar dio njih (nas) ovdje na portalu (forumu) smo prije svega vrlo kritični (i neka smo, i trebamo biti) prema samoj ekipi, stariji (u koje i ja spadam) smo već “u fazi” kad se više ne možemo više ni razočarati (kao ja, nakon debakla na prethodne 3 trke). Ono što nam pojedini navijači drugih ekipa ili njihovih vozača zamjeraju, što je sasvim ok i ljudski (ali nas ipak npr. prozovu “sektom” :mrgreen: ), je kada počnemo “srat” po drugim ekipama (vozačima) “zbog ovog ili zbog onog, zasluženo ili ne”, pa počnu rasprave, pa se pominju frustracije, pa se pominje hejt, itd…., a u stvari kao da totalno previđaju činjenicu da smo najkritičniji (s pravom) upravo prema Ferrariju



        13
        12

        1
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Ja ne znam kad je Red Bull imao ozbiljnu šansu da zaprijeti Mercedesu u hibridnoj eri, osim lani. I odmah su im uspjeli otkinuti barem jedno prvenstvo…

        Što se tiče Ferrairjevih borbi sa Mercedesom one dvije godine, slažem se sa Franticom. Mercedes je bio jači, i vjerovatno bi svejedno izgubili. Ali je bilo i toga sa šlampavim talijanima. :D



        3
        3

        0
  4. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Frajer traži posao Ferrariju. Očito misli da bi se dobro uklopio….



    3
    3

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.