Alonso o kasnoj kazni: Loša predstava FIA-je, nešto je zaista loše u sustavu

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 1 godinu 2 min 14 komentara

Fernando Alonso prokomentirao je dodjeljivanje kazne koja ga je danas koštala trećeg mjesta na VN Saudijske Arabije.

Španjolac je u utrci kažnjen s pet sekundi vremenske kazne zbog pogrešnog pozicioniranja na startu utrke. Kaznu je odradio tijekom svog jedinog zaustavljanja u boksu, no baš kao i u slučaju Estebana Ocona u Bahreinu kada je Francuz dobio kaznu za isti prekršaj, ispostavilo se da je ekipa u boksu prerano krenula s radom na bolidu, stoga je Alonso kažnjen s dodatnih 10 sekundi nakon utrke.

Kazne same po sebi nisu sporne, no trenutak u kojem je ova druga dodijeljena jest – Alonso je prvu kaznu odradio u 19. od 50 krugova, a istraga oko njezinog odsluživanja pokrenuta je tek nakon što je utrka završila. Točno nakon što je Aston Martinov vozač primio trofej za treće mjesto i proslavio svoj stoti podij u karijeri, suci su objavili novu kaznu.

“Ne boli me previše iskreno, bio sam na podiju, fotografirao sam se, uzeo trofej, proslavio šampanjcem i sad imam tri boda manje”, rekao je Alonso za Sky Sports.

“Mislim da je ovo danas više loša predstava FIA-je, nego razočaranje s naše strane.”

“Ne možete dodijeliti kaznu 35 krugova nakon pit stopa, imali su dovoljno vremena da nas obavijeste o kazni. Da sam znao to, možda bih napravio razmak od 11 sekundi u odnosu na bolid iza sebe.”

Slične komentare o dodjeli kazne nakon podija dao je i za Motorsport:

“Nešto je zaista loše u sustavu, ali tako je kako je. Žao mi je fanova.”

“To je pomalo tužno za FIA-ju.”

Smatra kako nisu potrebne posebne promjene, već jednostavno ubrzanje procesa:

“Mislim da se treba okrenuti zdravom razumu. Ne trebamo izmišljati.”

“Rečeno mi je da imam pet sekundi kazne, stoga sam više pritiskao. Napravio sam sedam sekundi prednosti i odradio kaznu. U drugom stintu nije bilo istrage, informacije, ničega.”

“Ako mi netko kaže da imam 10 sekundi [kazne], odvojit ću se na 11 sekundi.”

Što se tiče inicijalne kazne za startnu poziciju, rekao je kako mora pogledati snimku, ali je priznao da se radi o njegovoj grešci i da će ubuduće morati obratiti veću pozornost na taj segment.


Odgovor

14 komentara

  1. Fia
    Realista Prikaži

    Ne boli me previše iskreno, bio sam na podiju, fotografirao sam se, uzeo trofej, proslavio šampanjcem i sad imam tri boda manje

    Kralj!



    45
    43

    2
  2. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Stvarno nebulozna odluka. Gledao sam na SKY-u analizu, mehaničar je ukenjao situaciju, ali nakon 30 krugova, intervjua, te slavlja na podijumu, FIA donosi odluku oko kažnjavanja?

    Jedino ako FIA nije bila pod uticajem tuđe žalbe, te nakon iste promjenila odluku, jer sve drugo je amaterizam!



    16
    15

    1
    • Fia
      Realista Prikaži

      Oni to trebaju sami skontati, a ne da se netko zali pa onda kao oni istrazuju. Sta da se nitko nije zalio, pojeo vuk magare.



      8
      8

      0
      • Michael Schumacher
        Slavenowsky Donator Prikaži

        Nisam baš siguran da su u AM bili svjesni situacije. Ako je snimak kružio nakon boxa, a nisu reagovali, onda može se reći i njima na dušu kazna.

        Isto tako, tih 10 sekundi je diskutabilno, jer 5 sekundi bi bar dalo alibi za propust, tj Alonso kažnjen, nista se nije promjenilo! Ovako stotinke su falile da i Hamilton predje Alonsa. Baš se naštimala pozicija Mercedesu.

        FIA nikako da nauci iz predhodnih grešaka



        1
        1

        0
  3. Susie Wolff
    Celik Prikaži

    Nepravedno kažnjen



    5
    4

    1
  4. Fernando Alonso
    junior Prikaži

    HDZ je posvuda



    6
    5

    1
  5. Formula1
    Patrick Majetic Prikaži

    Kazna poništena. Alonsu je vraćen podium.



    8
    8

    0
    • Marlboro
      F1bodul Prikaži

      Drago mi je šta je ipak prevladao razum, kako sam napisao prije već “working” nebi trebalo biti isto šta i dotaknuti i još dizalica.
      Idioti daju kaznu za nešto nepostojeće.


      0
      0

      0
  6. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Hvala bogu da je kazna poništena. Jer da nije morala bi i FIA snositi posljedice gubitka bodova Aston Martina i dobiti nekakvu veliku kaznu koja niti ne postoji u pravilniku.. Kada je Alonsu dojavljeno da je dobio 5s kazne zbog nepravilne pozicije na startu, bez problema je digao tempo da ostane nakon odrađene kazne na istom mjestu. Da su javili tada da je dobio još 10 s kazne, potpuno bi drugačije vozio. Čuvao bi gume, prisiljavao Mercedes da troše gume (nije mu prvi puta) i onda ih oprao bez problema za više od 10 sekundi. Pa kako je nakon obvavjesti Mercedesa da bi Alonso mogao dobiti još 5 s kazne, Alonso u 1,5 krug povećao razliku prema Mercedesu za 2 sekunde. Dobro je da su poništili, jer bi se taj rep vukao cijelu sezonu. I zdravorazumski FIA množe pogriješiti, ali tada mora priznati grešku i ne kažnjavati vozača. Primjer iz nogometa gol iz zaleđa ili ne?. Nova su vremena. Sudac je rekao gol. Klub se požalio pregledana je snimka i stvarno nije gol. offsajd je. Naravno takve stvari se moraju primjenjivati samo kod pogrešaka koje dovode do drastične promjene rezultata. Zapravo pohvaljujem FIA-u da je priznala i poništila kaznu.



    4
    4

    0
  7. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Fia opet u svom elementu.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.