Michelin nije zainteresiran za F1 dok god se inzistira na gumama koje se “same uništavaju”

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 1 godinu 2 min 28 komentara

Izvor fotografije: Ryosuke Yagi

Pirellijev ugovor s Formulom 1 ističe na kraju iduće sezone i stoga je jedino prikladno da krenu nagađanja oko toga tko će ekipe opskrbljivati gumama u nadolazećim sezonama.

U razgovoru s TheDrive portalom Michelinov izvršni direktor Florent Menegaux je objasnio da povratak u F1 uvijek postoji kao opcija, ali se to neće ostvariti dok god F1 inzistira na degradaciji guma kao alatu za poboljšanje “showa”.

“Pitanje je – kako se oslanjamo na tehnologiju da bismo poboljšali show? Tu F1 ulazi u priču. S njima razgovaramo već dugi niz godina i ne možemo se složiti.”

“Oni tvrde da morate imati gume koje same sebe uništavaju kako biste imali dobru zabavu. Ja mislim da mi u Michelinu ne znamo kako to napraviti. Prema tome, ne možemo se složiti.”

“Ekipe bi trebale moći shvatiti performanse i osloniti se na činjenicu da će gume pružati performanse od prvog do posljednjeg kruga. Vozači će vam reći da žele da gume budu na svome maksimumu cijelo vrijeme.”

Menegaux time aludira na Pirellijeve gume koje su dizajnirane tako da degradiraju određenom brzinom kako bi se osiguralo da se na stazi nešto događa. Međutim, poznato je i da je to ponekad rezultiralo nevjerojatnim puknućima koje bi zatim u Pirelliju redovito istražili i zaključili da krivica ne leži na njima.

“U MotoGP-u imamo soft, medium i hard gume za sve tipove staze, za svaku utrku. Svaka vrsta motora može pobijediti na svakoj vrsti guma bez promjene. Radi se o tome kako ćete postaviti svoj motor, kakva je staza i kako vozač vozi. Prema tome, kad možemo utjecati na pravilnik tako da se performanse postižu uz korištenje puno manje materijala i uz to stvorimo dobar show – to je u redu. U MotoGP-u mogu pobijediti čak i ekipe koje nisu na vrhu. Oni će vam reći da im gume pomažu u tome. Zato se ne vraćamo u Formulu 1.”


Odgovor

28 komentara

  1. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Nakon svih ovih godina Pirellija i filozofije glavešina iz F1 o stvaranju neke zabave preko loših guma, niti u jednom trenutku im nije palo na pamet da će možda zabavu podići to da vozači mogu pritiskati stalno ne razmišljajući previše o istima?

    A da ne govorim o full wet gumama…..jer eto ultra je zabavno gledati krugove iza SC-a.



    27
    26

    1
  2. Formula1
    Zeko Prikaži

    prije nekoliko godina bi reko neko da ovo zvuči kao “teorija zavjere”



    4
    3

    1
  3. Fia
    Realista Prikaži

    Lijepo su ih oprali.



    18
    17

    1
  4. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    razumijem ih.
    za vikend porsche 963 u imsa-i kratku utrku od 100 minuta odvozio na jednom setu guma i pobijedio.
    u enduranceu dupli stint je uobičajen, trodupli dosta rijeđi, a znalo je bit i četverostrukih (oko 3 sata vožnje na jednom setu).



    2
    2

    0
    • Max Verstappen
      derfahrer1996 Prikaži

      U long beachu porsche nije ima konkurenciju tako da im je pobjeda bila zagarantirana.


      0
      0

      0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        @der
        Jesi gledao utrku, je li pratiš imsa-u?


        0
        0

        0
        • Max Verstappen
          derfahrer1996 Prikaži

          Pratim i imsu i wec


          0
          0

          0
        • Max Verstappen
          derfahrer1996 Prikaži

          Acura je ganjala Porsche ali mislim da u ovoj utrci Porsche bio puno bolji za razliku od daytone


          0
          0

          0
        • Honda
          zekohonda Donator Prikaži

          ne pratiš ozbiljno imsa-u niti si gledao utrku inače ne bi onu nebulozu o nedostatku konkurencije napisao.

          cititat ću riječi vozača pobjedničkog porschea:

          “The season hadn’t started as we’d hoped, the competition is tough, and it’s no secret. To get some results, get some points and trophies, it’s amazing and testament to all the hard work from everyone.

          “We knew from practice and qualifying that our pace wasn’t enough for us to win, so we came up with lots of options on how to work the strategy, and this is beauty of IMSA. In these sprint races, with one pitstop, there are lots of options you can play.”


          0
          0

          0
    • Max Verstappen
      derfahrer1996 Prikaži

      Ferrari broj 50 u wecu uz probleme sa kočnicama iliti bez jednog diska je pokazo da guma drži silne krugove,to bi trebalo u f1 pa da stišču iz kruga u krug



      1
      1

      0
  5. Lewis Hamilton 44
    Berislav Donator Prikaži

    Zato je Michelin ostao Michelin. Bravo!!



    14
    13

    1
  6. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Ma malo PR kenjaže. Michelin je jedini proizvođač guma u povijesti F1 koji je povukao 7 momčadi s grida jer nije napravio dovoljno dobre gume jednu stazu (Indianapolis 2005). Prema tome, dakako da znaju napraviti sranje od gume.



    11
    9

    2
    • Robert Kubica 1
      Stipe Prikaži

      Ne može se usporediti, to je bila njihova loša procjena, svakome se može dogoditi. Danas traže od proizvođača guma da rade loš proizvod kako bi show bio bolji. Neusporedivo!



      12
      11

      1
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Mogu se složiti da to nije bilo namjerno. Ali to je bio kolosalni debakl.

        Slažem se da potrošnja guma ne bi trebala bit faktor u utrkivanju. Treba biti nekoliko standardnih mješavina guma (recimo 3). Naručuješ od gumara koliko ti kojih guma treba (neka količina je recimo free, a nakon toga se plaća po gumi). Nema obavezne zamjene, ako hoćeš vozi cijelu sezonu na istim gumama. Time bi se podržavala štednja guma, a gumar ne bi imao obvezu raditi gume koje se raspadaju nego koje traju neko vrijeme.



        9
        9

        0
    • Ferrari
      VettelFerrari Prikaži

      Sad, razlika je što je Michelin inače radio izvrsne gume koje su u konačnici odigrale ključnu ulogu 2005. i 2006., Indianapolis 2005. im “zalomio”, dok se Pirelliju nekoliko puta zalomilo, a od 2011. do danas se nije iskazao kao kvalitetan proizvođač guma u F1.



      1
      0

      1
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      Ima jedan veliki ALI. Michelin je predložio i proizveo u 24 sata novu gumu sposobnu za ta opterećenja. Druga stvar što FIA, ferrari i bridgestone lobi to nisu prihvatili. Ista stvar bi bila 2013. u Silverstoneu da su bila dva proizvođača. Ovako je bio jedan, pa su krivi timovi.


      0
      -1

      1
  7. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Ma ne znaju oni. Zato u Nascaru i Indicaru mijenjaju gume 10 puta u tijeku utrke.



    2
    1

    1
  8. Marlboro
    F1bodul Prikaži

    Bilo bi dosadno kad bi gume trajale cilu utrku. Doslovno vlakic i procesije. Jedino da bude kao prije da gume za kvale moras s njima poceti u utrci. Ne znam, iskreno meni je dobro ovako kako je sta se guma tiče, osim sta su nekad pre male razlike izmedu softa i harda



    8
    7

    1
    • Fernando Alonso
      junior Prikaži

      Slažem se jer baš sam nedavno opet pogledao velik broj utrka iz 2010 i gume su mogle izdržati cijelu utrku bez problema tako da se u box išlo samo zbog pravila da se moraju koristiti 2 različite komponente.



      2
      2

      0
  9. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    ne kontam zašto ne promjene politiku guma. to bi moglo ispremješati grid jeftinije, brže, bezbolnije nego kemije oko aerodinamike i motora.


    0
    -1

    1
  10. avalon Prikaži

    čini mi se da michelin sebi udara nekakvu reklamu . florentovo uspoređivanje moto GP -a i F 1 nema nikakve veze . još najbolje da se i na 2 kotača “igra” sa kvalitetom guma . osim toga u moto GP – u je sasvim drugačije po pitanju odabira guma jer vozači često kombiniraju stupanj tvrdoće prednje i zadnje gume ovisno o stilu vožnje , konfiguraciji staze . ni u moto GP – u gume ne pružaju performanse od starta do kraja trke šta se može čut u intervjuima koje vozači daju nakon trke .
    u F 1 se dobija kazna ako sve 4 gume nisu iste , u moto trkama je normalno da su različitih tvrdoća ako vozač to želi . osim toga 2021. ili 22. vozači su s ena početku sezone žalili na kvalitetu michelina .
    šta god da se uradi u F 1 mnogima nije dobro . prije su treke često bile procesije , “preticalo” se kroz boksove kod izmjena guma ili dolivanja goriva i to je bilo OK ? pa massa je vjerovatno izgubija tituku 2008, zbog dolivanja goriva kad je vuka crijevo za sobom . ispada da je “nekad
    davno” bolje bilo u trci vidit nekoliko preticanja nego npr 40ak jer su tih 40ak umjetna uz pomoć DRS -a . a zamislimo da je umisto 2011. DRS “uveden” 2010. … vjerovatno bi alonso umisto 252 ima 260 bodova i osvojia bi titulu , a ne završija iza petrova .
    đljuvalo se po pirelliu jer ne znaju napravit gumu pa vozači ne mogu pritiskat do kraja ? a kako bi to pritiskanje izdržale PU i bi li bilo kazni ka u priči s obzirom na limitiran broj komponenti tokom sezone ? kukalo se i zbog HALO koji je spasija neke glave . kuka i motika konta V6 , a ovi motori imaju 1000 ks možda i kojeg “konja” preko 1000 … oče li s eneko ispričat pirelliu zbog pljuvanja sad kad je menegaux “objasnija” da F1 inzistira na degradaciji guma kao alatu za poboljšanje “showa”. ? pirelli je točno ispunija zahtjeve poslodavca FIA ali se uvik pucalo samo po pirelliu , a ne po “zapovjednoj odgovornosti” . ako neko ne zna napravit dobar proizvod “ugasi” se brzo , a pireli egzistira već 150 godina ;)



    12
    11

    1
  11. Dan Cooper Prikaži

    Ne morate. Pokazali ste u SADu kaj znate to je bilo dovoljno.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.