Okrugli stol: Tko je najveće razočaranje, a tko najveće ugodno iznenađenje polusezone?

Izdvojeno / Okrugli stol

Ante Vetma

Prije 9 mjeseci 8 min 18 komentara

Tko vam je bio najveće razočaranje u prvom dijelu sezone?

Lovro Andraka

U ovoj kategoriji je bez sumnje “pobjednik” Nyck de Vries. Koliko god Tsunoda bio uhodan u ekipi i F1 u odnosu na njega, sa svojim trkaćim iskustvom nije si smio dopustiti tako loše rezultate i veliki zaostatak za timskim kolegom. S obzirom na to da ni Tsunoda koji vozi odlično nije uspio skupiti više od mizerna tri boda, upravo njihova, odnosno sada samo Tsunodina, momčad odnosi titulu najvećeg razočaranja.

Luka Gregorić

Kada bi se polusezona Lancea Strolla promatrala bez ikakvog konteksta, u njoj se ne bi našlo ništa neuobičajeno i mogli bi je nazvati standardnom Strollovom polusezonom. Na žalost po Strolla, ove sezone imamo itekakav kontekst u vidu poboljšanog Aston Martina i novog mu timskog kolege Fernanda Alonsa koji vrlo dobro prikazuje gornju granicu sposobnosti tog bolida. Rezultat toga je 6 podija za Alonsa u prvom dijelu sezone naspram Strollovog niti jednog, dok omjer boljeg plasmana u utrci slovi 11-1 u korist Alonsa, a kvalifikacijski omjer 10-2 u korist Španjolca. To sve ukupno ostavlja Strolla ogromnih 102 boda iza Alonsa u poretku vozača što je najveći jaz između dva vozača istog tima isključujući Red Bull. Sve to navodi na zaključak da je Stroll imao polusezonu koja bi u svakom drugom slučaju dovela do pitanja o budućnosti tog vozača u sportu s obzirom da ni blizu nije iskoristio potencijal svog bolida te tako koštao momčad mnogo potencijalnih bodova.

Luka Softić

Prošlogodišnji Mr. Consistency je u svojoj debitantskoj sezoni učinio ono što je malo tko očekivao: bodovno nadvisio momčadskog kolegu, mitskog Lewisa Hamiltona. Deficit u sirovoj brzini nadoknadio je staloženim i proračunatim partijama i ako se izdvoji sezona 2022. moglo bi se zaključiti da je Mercedes osigurao budućnost s Russellom za kormilom. Pretpostavio sam da će prošlogodišnji uspjeh dodatno podstrehnuti mladog Engleza da se dobrim izvedbama nametne kao prva opcija u njemačkoj momčadi čime bi Hamiltonu otežao pregovore za novi ugovor i polako ga ispratio u više nego zasluženu mirovinu. Ipak, čini se da Sir Lewis još nije digao ruke od osmog naslova, pa od ove sezone nastupa s obnovljenim elanom. Hamilton se tako većinu prvog dijela sezone borio za podije s Alonsom, a nakon rošade u omjeru snaga drugih momčadi (pad Astona i revitalizacija McLarena), Hamilton je i dalje prvi pretendent za preostalu stepenicu podija koju Red Bull, nakon što razgrabi truplo, ostavlja običnom puku. Isto se ne može reći za Russella koji je nekoliko pozicija dalje zapinjao iza neuvjerljivih Ferrarija i u odnosu na kolegu izgledao kao da vozi za jedno koplje slabiji bolid. Staloženost i proračunatost, osobine na koje nas je Russell navikao prošle sezone, kao da su isparile iz njegovog repertoara, pa smo viđali i greške na stazi – ispadanje u Kanadi, bizarni lapsusi u kvalifikacijama koji su čak dvaput doveli i do ugroze ne samo vlastitog nego i Hamiltonovog rezultata (Španjolska, Belgija). Premda se i dalje govori da će Russell u budućnosti gotovo sigurno biti svjetski prvak, čini se da neće dok se god bude pitalo i Hamiltona. Sumarno, nakon izvrsno odrađene prošle sezone, od Russella sam imao puno veća očekivanja. Od ostalih razočaranja istaknuo bih Perezove izvedbe u kvalifikacijama, i Lancea Strolla, pogotovo nakon što smo svjedočili Alonsovim postignućima.

Ante Vetma

Prošlih godina nas je Valtteri Bottas naviknuo na nekakav režim pumpanja očekivanja tijekom predsezone i u prvih par utrka, samo da bismo onda vrlo brzo ostali frustrirani i ogorčeni koliko spektakularno se te priče mogu pretvoriti u jedno veliko ništa. Dominacija jedne ekipe tim je teža za podnijeti ako drugi vozač ne pruža nikakve znakove otpora. Međutim, da smo znali kakva nas učmalost čeka u režiji Sergija Pereza – puno bismo više cijeli Bottasa koji je još tu i tamo znao biti konkurentan. Perez je ove godine u večini slučajeva jednostavno prespor, a kao da to nije dovoljno – tu su i amaterske pogreške koje se mogu možda oprostiti nekom zelenom mladcu, ali vozaču ovog kalibra nikako ne. Njegova je ogromna sreća što Max može sam pobijediti i u vozačkom i u konstruktorskom smislu, no, u ovakvom bolidu nakon pola sezone imati jednu i pol pobjedu margine ispred trećeplasiranog Alonsa je zaista slabo.

Tko vam je bio najveće ugodno iznenađenje u prvom dijelu sezone?

Lovro Andraka

U pogledu vozača izdvojio bih Alexa Albona. Konstantno je izvlačio rezultate koji se za Williams čine maksimalnim dosegom, a pritom je doslovce pomeo timskog kolegu u svim segmentima – nije da mu je timski kolega materijal za budućeg prvaka, ali je napredak u odnosu na Nicholasa Latifija. Od momčadi moram izdvojiti Aston Martin. Unatoč padu njihove forme do ljetne stanke, šest podija u 12 utrka i treće mjesto u prvenstvu daleko su iznad svih očekivanja čak i onih najoptimističnijih nakon prošle sezone.

Luka Gregorić

U prošlu je sezonu Lewis Hamilton ušao veoma neuvjerljivo, te iako je poboljšavao formu kako je sezona tekla, na kraju je bodovno završio iza svog tada novog timskog kolege Georgea Russella koji je ostvario i jedinu Mercedesovu pobjedu te sezone. To je pojačalo spekulacije o Hamiltonovoj budućnosti jer je izgledalo da je Mercedes našao novog nositelja momčadi za naredno vrijeme. Međutim, nakon ove polusezone stvari stoje malo drugačije, Hamilton je taj koji izgleda bolje od Mercedesovog dvojca, sa omjerom boljeg plasmana u utrci koji ide njemu u korist 9-3 te kvalifikacijskim omjerom gdje prednjači 7 naprema 5. S 49 osvojenih bodova više od Russella Hamilton pokazuje da itekako ima još vatre u njemu te je predstavama u ovoj polusezoni možda natjerao Wolffa da još jednom razmisli koga želi da im predvodi ekipu u narednih par godina.

Luka Softić

Nakon trakavice s prijelazima iz momčadi u momčad, Oscar Piastri se pod menađerskim vodstvom Marka Webbera beskrupulozno odrekao Alpinea i drskim transferom u McLaren ostavio matičnu momčad na cjedilu. Doduše ako se malo dublje uđe u priču doima se da je unutarnja politika u francuskoj momčadi trula i nezdrava, a nedavni slučaj Szafnauer, arogantni medijski nastupi Laurenta Rossija i slični ekscesi odaju da se nažalost ne radi o momčadi koja je spremna za uspjeh, a Piastri je sličnom procjenom zaključio da Alpine nije okruženje u kojem može ostvariti svoj potencijal. Međutim, McLaren je već drugu godinu zaredom u sezonu ušao kao najsporija momčad: loša pouzdanost i sveopća tromost bolida bile su ostvarenje Piastrijevih najgorih mora. Kad nam je već bilo žao McLarena i njihovih nedaća, ekipa iz Wokinga je u Austriju donijela paket koji je stvari doslovce preokrenuo naglavačke. Norris je kao prvi vozač isprobao nadogradnje i ostvario odlično peto mjesto, nakon čega je za Silverstone i Piastrijev bolid montiran po posljednjoj specifikaciji. U podjednakim bolidima, Piastri nije mnogo kaskao za Norrisom koji pod remenom ipak ima 50-ak utrka više u Formuli 1, a iz poruka preko timskog radija i intervjua izvan staze osjetili smo da se radi o vozaču koji neće žicati kazne za konkurente ili se žaliti na okolnosti u utrci, već će se primarno fokusirati na vlastitu izvedbu. Puka nesreća s momentom izlaska safety car-a u Silverstoneu ostavila je Piastrija bez prvog podija u karijeri. Uslijedilo je solidno peto mjesto u Mađarskoj i izvrsno drugo mjesto u sprintu u Belgiji. Piastrijev dobar niz prekinuo je sudar sa Sainzom na početku prave utrke u Belgiji, ali iz prethodno priloženog mislim da možemo očekivati svjetlu budućnost za mladog Australca. Kao ugodna iznenađenja istaknuo bih još podije vječnog Alonsa i Albonove nastupe za Williams.

Ante Vetma

Ako vam je potencijalni osmi naslov onako otet ispred nosa u bolidu koji je još uvijek bio kalibar za naslove, a onda vam nakon toga Mercedes isporuči jednu solidnu mašineriju sposobnu samo za podij na dobar dan (u stilu Ferrarija) – ne možete izbjeći da vam zaprijeti ogromna psihološka provalija. Lewis Hamilton je u 38. godini i vrijeme mu, kao i nikom drugom, ne ide unatrag. Pronaći motivaciju za ovako pobjeđivati 13 godina mlađeg kolegu je stoga ogroman zadatak. U ovoj situaciji napokon ponovo gledamo Lewisa s početka karijere koji na stazi ima posla i koji taj posao odlično odrađuje, a da pritom uglavnom izostaju iritantne floskule koje ga su karakterizirale zadnjih osam godina.


Odgovor

18 komentara

  1. Mclaren
    LH44 Donator Prikaži

    Ante pohvalio Lewisa ee sad sam sve vidio🤣



    32
    32

    0
  2. Flavio Briatore
    Unwoken European Prikaži

    Kada se pričalo da će Hamilton uskoro u mirovinu otvoreno sam pričao o svojim sivim i tužnim slutnjama da će Sir Woke ostati u F1 do svojih 40ih. Izgleda da sam bio precizan u tome.

    DODATAK: isto se priča i za Maxa… Također kažem svi likovima koji smatraju da će Max otići iz F1 za 5 godina da pričaju gluposti i da će i on voziti i skupljati pare do 40ih.



    1
    -4

    5
  3. Nelson Piquet
    graho Donator Prikaži

    Nemojte na $trolla, sad će krenuti kvalitetni momci da ga brane nekim brojkama 😂😂😂



    3
    2

    1
  4. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Sreća ove sezone je u tome ako oduzmemo Red Bull da su svi drugi bolidi jako blizu po brzinama.
    Pa je tako bilo i moguće da MCL sa zadnjeg mjesta skoči do podija.
    U principu grid se može podijeliti na dvije grupe (osim RB)
    Grupu koja bolje čuva gume u utrci i grupu koja to lošije radi.
    Žao mi je samo što više niste spomenuli Alonsa. Ipak je u godinama u kojima se velika većina vozača umirovi, a on proživljava drugu mladost.
    U principu se sa svime slažem jedino mi je malo
    Lando Noris xexexe

    p.s.
    Mogao bi biti jako interesantan nastavak sezone s obzirom da su svi jako blizu.
    Imaju cijeli mjesec da smisle poboljšanja….
    Najviše se bojim Ferrarijevih poboljšanja.
    Uvijek idu u suprotnome smjeru.



    5
    4

    1
  5. Max Verstappen 1
    vlado Pretplatnik Prikaži

    Da, SP je najvece razocarenje pa GR tek onda LS.

    Albon je i dalje vozac koji najbolje radi, dole nize. Kao i Bottas. Oskar bez sumnje najveca atrakcija koja se desila jos od 2016 u Spaniji.

    P.S. Nije nikome otet osmi naslov.
    On ne pobjedjuje neku dokazanu klasu. Samo latte momka. To samo govori tko je GR ustvari.



    3
    0

    3
  6. Flavio Briatore
    Unwoken European Prikaži

    Ako moram birati najmanje iznenađenje sezone: Ferrari. Nastavljaju po istom putu od zadnjih 15 godina.



    4
    3

    1
  7. Max Verstappen 1
    Wlad55 Prikaži

    Kako je ugodno iznenadjenje jedan od najvecih u sportu sa najvise pobjeda, najvise pol pozicija i dijeli prvo mjesto sa najvise osvojenih sampionskih titula? On uvijek mora biti na najvecem nivou i mora pobijediti klinca koji tek drugu sezonu ima pristojan bolid


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.