Albon: Kazne od pet sekundi nisu dovoljno stroge [anketa]

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 8 mjeseci 2 min 16 komentara

Alex Albon smatra kako kazne od pet sekundi koje se najčešće dodjeljuju za kontakte nisu dovoljno stroge jer kaže da vozači iz njih očito ništa ne nauče.

Williamsovog vozača na taj je komentar potaknuo Sergio Perez koji je već dvije utrke zaredom bio krivac u sudarima za koje je dobio spomenutu vremensku kaznu. U Singapuru je udario upravo Albona u borbi za deveto mjesto, a dok je Albon time ispao izvan bodova, Perez je u cilj ušao kao osmi i to je mjesto zadržao unatoč kazni.

Sličan napad Perez je izveo u Japanu, a žrtva je ovog puta bio Kevin Magnussen koji se izvrtio. Meksikanac je dobio kaznu od pet sekundi koju je odslužio nakon što je 25 krugova već bio parkiran u boksu.

“U 11. zavoju me ponovo napao na isti način”, rekao je Albon nakon utrke na Suzuki.

“Izbjegao sam ga, a onda je to ponovio s Kevinom. Bio sam iza njega, stoga sam imao najbolji pogled.”

“Vozači iz toga očito ništa ne nauče jer kazne nisu dovoljno stroge. To su dvije utrke zaredom.”

Predsjednik Udruge vozača George Russell složio se s Albonovom tvrdnjom i čak je upotrijebio primjer u kojem je sam trebao dobiti veću kaznu.

“Kad pogledam Austin prošle godine, kada sam napravio grešku s Carlosom [Sainzom] i dobio pet sekundi za to, to je zapravo bilo vrijedno drive-through kazne.”

“Komplicirano je jer uvijek kažemo da ne bismo trebali gledati posljedice incidenta, ali ponekad moramo suditi na temelju posljedica. Morat ću proučiti to.”

Prema pravilniku, suci od blažih kazni koje se mogu odslužiti tijekom utrke na raspolaganju imaju vremensku kaznu od 5 i 10 sekundi, kaznu prolaska kroz boks iliti drive-through i stop-and-go kaznu od 10 sekundi. Vremenska kazna od 5 sekundi uvedena je 2014., a godinu kasnije i ona od 10 sekundi. Dotad je drive-through bio najblaža kazna za incidente u utrci.

Trebaju li suci početi koristiti strože kazne za sudare poput Perezovih?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Odgovor

16 komentara

  1. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Treba u “formulu” dodati i statistiku koliko bi oštećenog vozača incident prosječno koštao mjesta i koliko bi krivca kazna prosječno koštala mjesta u tom trenutku (bez zamišljanja mogućih safety cara…)
    Ako oštećeni vozač gubi npr: dva mjesta krivac mora dobiti minimalnu kaznu koja će ga unazaditi (prosječno) do kraja utrke za dva mjesta + kaznu za sam događaj.
    Ovako zvuči komplicirano, ali je to jednostavni matematćiki algoritam.
    Vrijeme kazne bi se pojavilo odmah po nastavku vožnje (ovisno koliko su vozači izgubili/dobili vremena, posebno oštećeni)
    Da možda pojednostavim ili skroz zakompliciram krivac mora dobiti kaznu veću nego što je oštećeni izgubio mjesta (potencijalno) do kraja utrke


    0
    -3

    3
  2. Nigel Mansell
    drv Prikaži

    Sa postojećim kaznama, samo je pitanje vremena kada će se razviti slaganje strategije sa uračunatim kaznama (možda već i je).

    Znači, npr. Perez vidi da mu ovaj ispred smeta, ne može ga lako preteći, a ako ga malo izgura dobiti će samo 5 sekundi. Jednom kada prođe ispred, tih 5 sekundi se lagano izbilda. Znači isplati se, idemo!

    I to je samo primjer za opasno korištenje koje je totalno neprihvatljivo, ali tu je i “bezopasno” korištenje tipa prelaženje izvana koje se mora vratiti, a ako se ne vrati onda je kazna 5 sekundi. Je li to prihvatljiva strategija na stazama tipa Singapur gdje se teško pretiče?

    Odgovor nije lagan i trebalo bi dobro paziti da se to ne počne koristiti.



    4
    3

    1
  3. Mr X Prikaži

    Mislim da se za kazne treba početi gledati i njihov ishod. Apsurdno je da netko nekoga izbaci iz utrke ili mu ošteti bolid da ne može napraviti nikakav značajan rezultat, a prođe s 5s kazne.

    Mislim da tu treba i u startu veća kazna, ali i što je s onim kaznenim bodovima? Kada je zadnji put netko imao zabranu nastupa? Ja se ne sjećam, a bilo je svakakvih poteza u zadnjih par godina. Izbacio si nekoga iz utrke? Evo ti pola kaznenih bodova za zabranu nastupa. Naravno, prvo se treba utvrditi da je taj vozač isključivi krivac za sudar…

    Isto treba postrožiti i ove kazne od 5s za ilegalna pretjecanja, sudare i sl. Koliko puta smo vidjeli da kazna nikako ne utječe na nečiji plasman (prvenstveno kod osvajača bodova). Možda samo da naprave razliku je li kazna odslužena u boksu (kada u startu umjesto 5 izgubi 6-7s + riskira da izađe u promet i izgubi dodatno vrijeme) i ovih kazni koje se na kraju samo nadodaju na vrijeme. Neka bude 5 ako si odslužio u boksu ili 10 ako nisi.

    Neki najčešći argument protiv kazni je “pa bit će manje pretjecanja, bojat će se kazni…” u što sumnjam. Bit će manje hazarderskih poteza i manje namjernih prekršaja jer si ukalkuliraju da je kazna prihvatljiva.



    7
    5

    2
    • Ferrari
      sisavac Donator Prikaži

      Treba staviti da mora odraditi kaznu (kolika god bila) u sljedeca tri kruga. Drive through ili stop&go koji odradjujes u sljedeca tri kruga pa nek paze. Ako ne odradi – crna zastava.
      A ne da dobije +5s kazne u 23. krugu i do kraja utrke nabije prednost i kazna nema efekta.

      Edit: i FIA mora ubrzati odluke. Ako u roku npr. 5 krugova ne odrede tko je kriv – gotovo. Nema vise smisla vijecati. A ne da poredak saznajemo u ponedjeljak navecer.



      5
      4

      1
  4. Jordan Forever Prikaži

    Jednako se kaznjava prelazak 10 cm van staze i unistavanje necije utrke. Nelogicno.



    16
    15

    1
    • Mclaren
      BNL_McLaren Prikaži

      Točno to. To nema nikakvog smisla… Nismo vidjeli Stop & Go penalty valjda već dvije sezone… Sve nešto po 5 sekundi.. Ni drive through, koji je bio standard prije 5-6 godina isto nestao u zaborav. Pretpostavljam da je problem što nije moguće definirati univerzalna pravila zbog raznih situacija koje se dogode na stazi, nego se mora svaki incident gledati zasebno i prosuditi ko je kriv i koja bi kazna bila odgovarajuća. Čini mi se da taj drugi dio suci ubrzaju jer žele što brže donijeti odluku da nebi bilo opet čekanja nakon utrke. Jedino ne razumijem kako im te stvari nisu očite… Uništiš drugom vozaču utrku svojom greškom i dobiješ istu kaznu kao da si prešao preko neke linije… Nema smisla. To je trebao biti 10 sec Stop & Go za Pereza u Japanu i Singapuru. Pa ti vidi hoćeš li se lansirati tako sljedeći put, kad te Max opet obiđe za krug. Ne razumijem te suce stvarno. Il su ljenčine, il im je rečeno da tako rade, il su jednostavno nesposobni.. Neznam šta drugo preostaje…



      11
      10

      1
  5. Chequered Flag
    AnteF1 Prikaži

    Možda treba uvesti pravilo ako si +2 kruga da je za tebe utrka gotova.


    0
    -1

    1
  6. Fia
    Cale od Lewisa Prikaži

    Napokon zadnjih sezona imamo dobre utrke i puno pretjecanja pa ajmo to ubit u korijenu da se ne siri.Ako budu kazne stroze jednostavno ce se ici na sigurno pretjecati u drs-u ili ko nekad sve preko bokseva,jednostavno nece vrijediti pokusati nesto van toga.



    1
    -2

    3
    • Pierre Gasly
      jenson Donator Prikaži

      Ideja je u korijenu sasijeći idiotske poteze kao Perezove u Japanu i Singapuru. Ako pogledaš onboard tih “pokušaja”, jasno je i prije zavoja bilo da tu nema šanse za normalno pretjecanje. Jedino je bilo moguće izgurat protivnika na silu što mu je u Singapuru i uspjelo



      9
      9

      0
  7. Flavio Briatore
    Unwoken European Prikaži

    Iste kazne mogu biti jako stroge i jako blage, ovisno o tome što se dogodi na stazi. Vidjeli smo situacije kada je Alonso u Ferrariju urlao kada su Hamilton, Vettel i ekipa radili gluposti i stekli prednost unatoč kaznama, a kada se njega kaznilo silom prilika njega je identična kazna stavila u mnogo nepovoljniju situaciju usred gužve.



    3
    2

    1
  8. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Kazne moraju biti drastične jer u suprotnom nemaju efekta. Mogu se i uračunavati u strategiju.
    Moraš ga preći do…. 30. kruga..
    Ako ne možeš, možeš ga preći uz kaznu od 5/10 sekundi prije
    25. kruga i sve će biti ok.



    1
    -1

    2
  9. Williams
    Davor13 Prikaži

    Kazna stop&go je najbolje rjesenje za kaznjavanje prijestupa kao sto je naparvio Perez



    4
    4

    0
  10. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Ma Perez je bio zreo za nogometni crveni karton. Dakle diskvalifikacija+ 1 utrka pauze. Cijelu utrku je radio sranja. Možda je trebalo toksikoloski pregled napravit



    5
    4

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.