U Kataru nas čekaju dvije vjerojatno najtoplije utrke sezone

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 7 mjeseci 2 min 0 komentara

Ekipama je na raspolaganju samo jedan primjer odvožene VN Katara na koji se mogu osloniti kada se pripremaju za pustinjsko vrijeme s kojim će se susresti ovog vikenda. Međutim, izdanje utrke iz 2021. godine održano je 21. studenoga, a ove godine na stazi Losail gostuju prvog vikenda u listopadu. Pustinja je uvijek pustinja, ali još uvijek postoje značajne razlike u vremenskim obrascima kroz godinu. Zakazivanje F1 utrke 44 dana ranije nego prošli put predstavlja svima specifične izazove.

Satnica za vikend utrke također je ovoga puta drugačija. Akcija na stazi započet će jednosatnim treningom u 15:30 u petak, tri sata kasnije nego 2021. I za razliku od prije dvije godine, to će biti jedini trening koji će vozači imati na raspolaganju s obzirom na sprint format.

Sa zalaskom sunca u 16:18, temperature će tijekom sesije padati, ali počevši od najviših oko 35°C. Kvalifikacije su na rasporedu od 19 sati u petak navečer, s temperaturom zraka koja će ostati na stabilnih 32°C tijekom cijele sesije.

Kako bi se izbjegle najviše dnevne temperature, u subotu nema akcije na stazi sve do kvalifikacija za sprint utrku u 15 sati. Ova bi sesija trebala završiti tijekom dana (osim u slučaju odgoda) i ponovno će biti najmanje 35°C.

Sprint utrka započet će u 19:30, kada se predviđa temperatura od 31°C. Ove godine takve smo temperature vidjeli smao na VN Mađarske i VN Italije.

Ranije sesije također će vjerojatno biti pod utjecajem jakog vjetra, što će se pokazati posebno izazovnim dok se vozači suočavaju s brojnim srednje brzim i brzim zavojima na Losailu. Petak će biti posebno vjetrovit, s jakim udarima koji će puhati u smjeru sjeverozapada (istom smjeru u kojem automobil ide ravno niz startno-ciljni pravac).

S obzirom na to da će VN Katara 2023. biti noćna utrka, trening na sparnoj i potencijalno pijeskom prekrivenoj stazi istovremeno će biti relativno manje reprezentativan, ali i od iznimne važnosti za pripremu ostatka vikenda s obzirom da se radi o samo jednoj sesiji.

Nedjelja će biti manje vjetrovita, a osoblje na stazi ima dovoljno vremena da počisti površinu prije nego što u 19 sati počne ono što bi trebalo biti najtoplija utrka godine. Bit će 33°C kad utrka počne, a vjerojatno samo 2°C hladnije kad vozači prođu kroz cilj.


Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.