Prvenstvene borbe za pratiti na VN Abu Dhabija

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 6 mjeseci 3 min 9 komentara

Pitanje prvaka odavno je riješeno i u vozačkom i u konstruktorskom dijelu, no još uvijek postoji nekoliko borbi koje vrijedi popratiti na posljednjoj utrci sezone u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Radi se o borbama u konstruktorskom prvenstvu, gdje je razlika u financijskoj nagradi između svakog mjesta otprilike 9 milijuna dolara, a kod vozača je vrlo zanimljiva borba za četvrto mjesto.

2. mjesto konstruktora: Mercedes vs Ferrari

Samo 4 boda dijele ekipe u borbi za titulu viceprvaka, a situacija je nakon kvalifikacija iznimno tijesna. Obje ekipe imaju jednog vozača koji starta izvan bodova, a kada bi pozicije ostale iste kao i u kvalifikacijama, Ferrari bi Leclercovim drugim mjestom imao dovoljno bodova da prestigne Mercedes. Međutim, s obzirom na to Hamilton starta 11., a Sainz tek 16., izglednije je da će Mercedesov vozač doći do većih bodova i time pomoći obrani drugog mjesta, a upitno je i može li Leclerc doći do 18 bodova koje bi mu drugo mjesto u utrci donijelo.

4. mjesto konstruktora: McLaren vs Aston Martin

Iako se činilo da se Aston Martin može oprostiti od bilo kakvog otpora McLarenu s obzirom na njihove suprotne trendove forme, tim iz Silverstonea imao je solidna dva vikenda uoči Abu Dhabija, pri čemu su u Brazilu osvojili samo bod manje od McLarena, a u Vegasu su ih nadmašili za 10 bodova. McLaren ima prednost od 11 bodova i puno bolje pozicionirane vozače na startu – Piastri i Norris zauzeli su treće i peto mjesto, dok su Alonso i Stroll sedmi i trinaesti – no znamo da bi 42-godišnjak u zelenom bolidu mogao iskoristiti bilo kakav kiks narančastih, a i njegov mlađi kolega u zadnjih par utrka izgleda bolje nego većinom sezone.

7. mjesto konstruktora: Williams vs AlphaTauri

Williams na krilima Albona lovi najbolji rezultat u zadnjih sedam sezona, ali AlphaTauri ima teoretsku priliku da im ga oduzme. Tsunoda se kvalificirao na odlično šesto mjesto i s Williamsima izvan bodova to bi bilo taman dovoljno da poništi njihovih 7 bodova prednosti. Ipak, s obzirom na vozače poput prvenstveno Pereza, Hamiltona i Sainza koji startaju iza Tsunode, teško je očekivati da će Japanac uspjeti zadržati to mjesto.

9. mjesto konstruktora: Alfa Romeo vs Haas

Alfa Romeo kasni samo 5 bodova za AlphaTaurijem, no za njih je popriličan izazov osvojiti toliko bodova, pogotovo uz činjenicu da im vozači startaju tek s 18. i 19. mjesta. Haas je trenutno posljednji s 4 boda manje od Alfe, a Hulkenberg im je, baš kao i Tsunoda AlphaTauriju, dao teoretsku šansu za preskakanje ekipe ispred jer bi osmo mjesto bilo dovoljno. Naravno, i njega čeka problem vozača izvan standardnih pozicija koji će se probijati prema naprijed, a dobro je poznato i da Haas rijetko uspije pretvoriti dobar kvalifikacijski plasman u jednako dobru utrku.

4. mjesto vozača: Sainz vs Alonso vs Norris vs Leclerc

Da ne postoje prva trojica u prvenstvu vozača, imali bismo nevjerojatno napetu odluku o prvaku, ali ovako je to tek revijalna borba za četvrto mjesto. Sainz i Alonso imaju po 200 bodova, Norris je 5 bodova iza njih, a blizu je i Leclerc sa 7 bodova manje od Norrisa. Kad bi njihove pozicije iz kvalifikacija ostale iste, Alonso bi zahvaljujući većem broju trećih mjesta pobijedio Leclerca s istim brojem bodova, dok bi Norris ostao šesti, ali sada ispred Sainza.


Odgovor

9 komentara

  1. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Bit ce interesantna situacija za to cetvrto mjesto u WDCu. Prognoziram Leclerca iza Hamiltona :zubo:
    Ferrari ispred Mercedesa dok ce ostali zadrzat svoje pozicije.



    2
    2

    0
  2. Fernando Alonso
    junior Prikaži

    Ima se jos borbi za pratit. Držim fige za neku dobru trku. Mislim da jedino neki SC moze realno zaciniti utrku…ili sudar na startu. Mislim da nece biti ekstremnih razlika u strategijama.


    0
    0

    0
  3. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Dobar podsjetnik !!!
    Možda ovakve stvari pišete prije svake utrke u nekom obliku (trenutne borbe) kada se sezona zakuha?
    SKY kako sezona ide kraju se potpuno posvetio Hamiltonu (i kolegi mu ako njemu ne ide)
    A takve žestoke borbe se odvijaju u sredini i pred kraj poretka.



    2
    1

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.