Allison: F1 je pogriješila fokusirajući se na prljavi zrak

Izdvojeno

Luka Gregorić

Prije 2 mjeseci 3 min 9 komentara

Mercedesov tehnički direktor James Allison smatra da su kreatori pravila Formule 1 napravili pogrešku tako što su se previše posvetili kontroliranju zračnog traga iza bolida s najnovijim tehničkim pravilnikom.

Dok Formula 1 izgleda kao da ide prema svojoj trećoj godini dominacije jedne momčadi, postavljaju se pitanja o tome je li promjena pravila koja se dogodila 2022. godine u konačnici propala. Promjene koje su imale za cilj učiniti utrke uzbudljivijim i približiti momčadi nisu potpuno ispunile očekivanja, pa je tako momčad Red Bulla izrazito dominantna, a općenito razvojem bolida pretjecanja postaju sve teža i teža.

Allison smatra da za dominaciju Red Bulla nisu kriva pravila, jer je na drugim momčadima da odrade bolji posao. No, smatra da postoje područja kojima se moglo bolje pozabaviti kako bi se poboljšao spektakl. Konkretno, smatra da je FIA-in fokus na rješavanje problema prljavog zraka kako bi se bolidi mogli međusobno pratiti pogrešan, jer se previše pozornosti nije pridalo drugim kritičnim aspektima utrkivanja kao što je ponašanje guma. Na pitanje jesu li pravila zakazala u pružanju boljeg utrkivanja, Allison je rekao:

„Ne mislim nužno da su zakazali zbog tih uvjeta [dominacije jedne momčadi], jer naš je posao pobrinuti se da se možemo boriti [s njima].“

„Ali postoje stvari u pravilima koje nikome od nas ne služe. Ne mislim da je razumno imati bolide koji grle tlo na način na koji ga ovi bolidi grle.“

„A ideja da se dobra utrka dobiva kontroliranjem zračnog traga bolida, a ignoriranjem guma… Cijela ideja kontroliranja vrtloga, kao nešto poput borbe sa vjetrenjačama, ta je strana stvari prilično očito testirana do uništenja.“

„Ali Red Bull radi dobar posao, a mi ostali imamo dužnost raditi bolji posao. Ne mislim da je to greška regulatora.“

Budući da FIA radi na novim propisima za 2026., Allison vjeruje da bi se trebale izvući lekcije iz onoga što nije funkcioniralo posljednjih godina.

Sugerira da je kritični element trenutne generacije bolida način na koji djelovanje podnice i difuzora u svrhu stvaranja potisne sile čini upravljanje visinom stražnjeg dijela bolida vrlo kritičnim za performanse, a to je nešto što bi trebalo izbjegavati za sljedeću generaciju bolida.

„Ne mislim da ima ičega posebno lošeg u „ground-effect“ podnicama.“

„Ali poseban izgled ovih, koje imaju reakciju na visinu stražnjeg dijela bolida koja nije osobito dobra za bolide, to nije nešto što bismo trebali prenijeti u 2026.“

Upitan je li njegovo mišljenje jedinstveno ili ga dijele i drugi timovi, Allison je rekao:

„Među timovima, to bi bio pragmatično prihvaćen odgovor.“

„FIA još uvijek jako želi kontrolirati trag bolida, žrtvujući ove stvari. Bilo bi od pomoći kada bi tu postojao uravnoteženiji pristup.“

JAMES ALLISON

Odgovor

9 komentara

  1. Nelson Piquet
    graho Donator Prikaži

    Ma najbolje da su pravila iz ’14 ostala fiksna, da su se zabranile nadogradnje i da je ostao sistem tokena za razvoj PJ.
    Samo cmizdrite, predobro je.
    Niko vam nije kriv, ni vama, a ni ostatku karavana što ste nesposobni. RB ima prvu i ogromnu prednost u oslanjanju, koje je lično AN dizajnirao, i koje je ključ u novim pravilima, ali lakše je dosta svaki vikend kukati nego zasukati rukave.



    13
    4

    9
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Ja ne bi bio tako dramatičan, ali naravno da zaziva promjenu koncepta kad su neuspješni.



      7
      5

      2
    • Ferrari
      Fiorano99 Prikaži

      Bome da, nevjerojatno je kako taj Red Bullov bolid stabilno izgleda na kameri, dok se svi ostali treskaju i poskakuju (više ne toliko, ali se vidi da trzaju, dok je RB stabilan kao bolidi iz prethodne generacije). Ovo je mala sala, ali mislim da je F1 tj. Liberty Mediji pametnije isplatiti Adrian Neweya da ode u mirovinu, nego da im pada rejting gledanosti iz godine u godinu.



      1
      -4

      5
  2. Rene Arnoux
    jozha Prikaži

    Bome ste naporni…di god otvoriš nešto o formuli ovi kukaju.Jeste muži ili naljepnice?!



    2
    -3

    5
  3. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    ” Stalna na tom svijetu samo mijena jest ”
    Slobodni Preradovićev prijevod starogrčke “Panta rei” (sve teče)



    2
    1

    1
  4. Fernando Alonso
    junior Prikaži

    Zar i ti sine Allisone..



    2
    2

    0
  5. renato2107 Donator Prikaži

    Djelomično je u pravu.
    Po meni kako se evolucijski razvijaju, trebalo je biti dizanje bolida iz sezone u sezonu, a smanjivanje ulaza zraka u podnicu i smanjivanje difuzora, kako bi se anulirao prirodni razvoj iz sezone u sezonu.



    1
    0

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.