Steiner: Predugo sam ostao u Haasu, želim se boriti na vrhu

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 2 mjeseci 4 min 10 komentara

Bivši šef ekipe Haas priznaje da je shvatio kako je predugo bio na toj poziciji.

Nakon jako loše 2023. godine u kojoj je Haas završio na posljednjem mjestu u poretku konstruktora – Geneu Haasu je ponestalo strpljenja i umjesto da udovolji Steinerovim zahtjevima za vlasništvo u ekipi – on mu je dao otkaz i promovirao Ayao Komatsua na njegovu poziciju. Steiner trenutno radi kao televizijski komentator.

“Život je dobar otkako sam napusio Haas uoči ove sezone.”

“Ovih posljednjih nekoliko tjedana sam se po prvi put ‘isključio’ iz Formule 1 nakon otprilike jednog desetljeća. Ovo je bilo dobro vrijeme za mene.”

“Što više vremena prolazi to mi je jasnije da sam predugo ostao u Haasu.”

“Kad se odmaknete dobijete perspektivu i jasnoću, možete vidjeti što je trebalo učiniti. Dok ste tamo – poričete. Mislite da možete nešto učiniti, a zapravo ne možete.”

Haas je 2016. godine započeo svoju F1 karijeru sa šestim mjestom za Romaina Grosjeana u Australiji i petim u Bahreinu, ali u godinama nakon te nisu uspjeli često ponavljati takve uspjehe. Pamte još i četvrto mjesto na Velikoj nagradi Austrije 2018. godine.

“S onim što smo imali u tom trenutku – mogli smo se boriti za sedmo, osmo ili deveto mjesto. Nismo se mogli boriti za pobjednička postolja. Raditi to dugoročno nije nešto što želim u životu. Ne želim opet biti na sedmom mjestu, to sam već odradio. Želim biti u mogućnosti da se borim na vrhu.”

“Kad je Toto Wolff krenuo s Mercedesom – tadašnja ekipa nije bila na vrhu. Da, imali su prednost svog moora, ali on je sve postavio da budu uspješni u srednjem roku. Tako su osvojili osam naslova.”

“Ista stvar je i s REd Bullom. Koliko im je vremena trebalo da dođu do uspjeha? Svake godine su bili sve bolji. Treba vam to strpljenje i planiranje.”

Steiner nije isključio povratak u nekoj aktivnoj ulozi u Formuli 1:

“Volio bih se vratiti u jednom trenutku, ali to mora biti s pravim projektom u kojem će se raditi kako treba.”

Kako je Steiner došao u F1

Prije nego što je Guenther Steiner postao dio Formule 1, imao je zanimljivu karijeru u svijetu automobilskih utrka. Rođen u Meranu, Južnom Tirolu, Steiner je sin mesara. Iako je studirao inženjering, nije uspješno diplomirao. Umjesto toga, preselio se u Belgiju gdje je započeo karijeru kao mehaničar u Svjetskom prvenstvu relija za Mazda Rally Team Europe od 1986. do 1988. godine. Nakon toga je radio kao pomoćni šef tima u Top Run Srl od siječnja 1989. do 1990. godine. Također je bio glavni inženjer i tehnički direktor u Jolly Clubu od 1991. do 1996. godine. U 1997. godini, Steiner je upravljao Allstar Rally timom u Prodriveu, a 1998. godine M-Sport ga je angažirao kao projekt menadžera. U toj ulozi je radio s Ford World Rally Teamom i vozačima Colinom McRaeom i Carlosom Sainzom, postižući uzastopna druga mjesta u sezonama 2000. i 2001.

Steiner je prešao u Formulu 1 2001. godine kada ga je Jaguar Racing imenovao za svog novog timskog šefa. Niki Lauda ga je osobno odabrao za tu poziciju. Tijekom svog mandata, Steiner je reorganizirao tim i smanjio troškove. Međutim, Jaguar je podbacio u sezoni 2002., a Steiner je na kraju zamijenjen Davidom Pitchforthom. Unatoč tome, njegov doprinos inženjerskoj osnovi tima bio je značajan.

Nakon kupovine Jaguara od strane Red Bulla 2004. godine – Steiner je pozvan da dođe u novu momčad. Pristao i je i dobio titulu direktora za tehničke operacije. Kad je Red Bull doveo Adriana Neweya – Steiner je po direktivi Dietricha Mateschitza otišao u Ameriku gdje je pomogao organizirati njihovu NASCAR ekipu gdje je bio od 2006. do 2008.


Odgovor

10 komentara

  1. Mclaren
    LH44 Donator Prikaži

    Ovo je pomalo na račun Gene Haasa😂



    2
    1

    1
  2. Monisha Kaltenborn
    monkeyseat Donator Prikaži

    “Volio bih se vratiti u jednom trenutku, ali to mora biti s pravim projektom u kojem će se raditi kako treba.”

    Onda u tom projektu sigurno nećeš bit ti.



    8
    5

    3
    • Ferrari
      pero iz bukurešta Prikaži

      Pa u Ferrari; ipak su mlada momčad…..



      1
      0

      1
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      A tko je Vasseura vidio u Ferrariju prije koju godinu? To što je vodio lošu ekipu ne znači da nebi bio dobar šef neke bolje ekipe. Što je bio Toto W prije 2014 ili Horner prije 2010? Isto su bili dio projekta koji je urodio plodom nakon dobrog rada kroz nekoliko godina. Za 5,10 godina ćemo imati nekog novog Toto Wolfa ili C.Hornera čije će ekipe drmati sportom. Da budem iskren radije bi nekoga u timu kao Steiner koji djeluje kao netko tko nema problema reći ono što misli naspram nekog mlakonje kojim upravljaju drugi iz sjene. Šef ekipe mora biti karalter i osoba koju drugi slušaju isto kao što vozač treba imati dozu prgavosti ako se želi boriti za naslove.



      1
      0

      1
  3. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Čini li vam se da u tom članku nakon Haasovog neuspjeha piše samo:
    “Kmee kmee” ?
    Meni se čini.


    0
    -2

    2
    • Pastor Maldonado
      perodeformero Prikaži

      p.s. nisam mislio samo na Steinera, nego i na vlasnika Haasa i cijelu situaciju.
      Poštujem Steinera, ali on bi radio u momčadi koja se bori za naslov a zna da nema šanse.
      U isto vrijeme Vlasnik Haasa umjesto da ga mamai da ostane i snađe se za veći budžet ….. bolju ekipu, tjera ga da kupi dionice.
      Amerikanci. Samo im dolar viri iz očiju.
      Zato i ne podnosim što je Formula 1 u vlasništvu Amera.


      0
      -1

      1
  4. Max Verstappen 1
    vlado Pretplatnik Prikaži

    Relativno stara vijest, ali postujem hrabrost koja je potrebna za ovako nesto izjaviti.

    Zivio Steineru, legendo!



    2
    0

    2
  5. Dan Cooper Prikaži

    Možda će opet nazad RB nakon dok se oni dogovore tko leti.


    0
    0

    0
  6. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Predugo stoji ova zadnja vijest. Već 3 dana.



    1
    0

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.