Alonso dobio 20 sekundi kazne!

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 2 mjeseci 1 min 69 komentara

Fernando Alonso je dobio kaznu od 20 sekundi na konačno vrijeme zbog incidenta s Georgeom Russellom nakon kojeg je Mercedesov vozač završio u barijerama i na sredini staze okrenut bočno. Naime, Alonso je naglo usporio što su suci prosudili kao potencijalno opasnu vožnju. Ovime su za jednu poziciju profitirali Lance Stroll i Yuki Tsunoda.

Telemetriju možete pogledati na idućoj slici:


Odgovor

69 komentara

  1. Nelson Piquet
    graho Donator Prikaži

    Glupost.



    10
    0

    10
  2. Marlboro
    Hey You Donator Prikaži

    presmjesno. mislim tesko da se nece zaliti na ovo ali ako i nakon zalbe ovo ostane onda jebeno presmjesno.



    11
    6

    5
  3. Fernando Alonso 14
    alonso5 Donator Prikaži

    “Should Alonso have the right to try a different approach to the corner? – yes.”

    “Should Alonso be responsible for dirty air, that ultimately caused the incident? – no.”

    Jos jedan masterclass u reziji klaunova iz FIA…



    41
    38

    3
    • Blue Flag
      sinjski ushtipci Prikaži

      Kontakt – Silverstone 2021 10sek
      Bezkontaktno – Australia 2024 20sek



      25
      23

      2
      • Fernando Alonso 14
        alonso5 Donator Prikaži

        A sta tek reci za Austin 2022,kad je Russell pokosio Sainza u prvom zavoju i za to dobio 5 sekundi. Ali očito je da se vec godinama Englezima gleda kroz prste dok se druge kaznjava tako lagano. Za ovaj incident danas dati Alonsu 20sec je, iskreno nezz koju riječ upotrijebiti za to a da ne budem prost.



        14
        12

        2
  4. Racing Point
    BatteryVolttas Prikaži

    Ne bi Alonso bio to što je da nije napravio upravo to, a ne bi ni Georgina bila Georgina ( jel ima taj vozač uopće fanove) da se nije slupala (OPET!) u zadnjem krugu…
    To se dogodi kad imate s jedne strane punokrvnog trkača a s druge strane tetkicu koja ne može podnijeti malkoc daška “hard racinga ” na istoj utrci…



    34
    29

    5
  5. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Uh, ovo je loše.
    Ante, kako si ovo brzo iskopao? 😏
    Naglo usporio? Što bi tek bilo da je dotaknuo princezin Mercedes? Izgon iz F1?
    Loše, jako loše.



    14
    7

    7
  6. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Alonso se ovako branio i 2005. u Imoli i o tome se normalno pričalo. Niti se Shumacher bunio, niti se slupao, niti je išta rekao po tom pitanju…



    33
    31

    2
  7. Ferrari
    nelinjo Prikaži

    Sjajan vozac! Ali uvijek prgavi španac!



    6
    -3

    9
  8. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Zasluženo. Kazna od 20 sec je malo neobična.



    6
    -16

    22
  9. Sebastian Vettel 5
    battery992 Prikaži

    Lakrdija! Čuj ne smiješ taktički pustiti gas?
    Tko je kriv Osami što se zabio u zid?



    26
    24

    2
  10. Nando
    Matek14 Prikaži

    Smijesna kazna



    11
    9

    2
  11. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Stari lisac ga je navuka.



    7
    7

    0
  12. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Super! Sada ajmo nazad u Abu Dhabi 2021. i Jeddah od prije dva tjedna kada 2 vozaca namjerno usporavaju u vise navrata na nepredvidenim lokacijama i time dovode vozace iza u opasnost.



    13
    13

    0
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      Ko je usporavo u ad 2021.? Ne sjećam se toga.



      2
      2

      0
      • Bernie Ecclestone
        Ferrari1345 Prikaži

        Vjv. misli na situaciju kad je Perez usporavao Hamiltona



        6
        6

        0
        • Honda
          zekohonda Donator Prikaži

          Ja sam mislio na jeddah, tamo je Max dobio zaslužunu kaznu za kočenje na ravnom.



          2
          2

          0
        • Ferrari
          Fiorano99 Prikaži

          Nije usporedivo Perezovo usporavanje i gusenje Hamiltona u sporim zavojima u AD 2021 s ovim kocenjem pa gasom pa opet kocenjem prije zavoja u koji se ulazi sa 200. Moglo je zavrsit puno gore za Russella i vrlo je kontroverzna tema, ali mislim da je kazna opravdana. I Max je napravio brake check Hamiltonu u Saudijskoj Arabiji 2021 pa je (ako se dobro sjecam) zbog toga dobio kaznu ili vracao poziciju.

          Osobno mislim da je preopasan i prljav manevar za taj dio staze, ali postujem i druga misljenja. Izvlacenje nevjerojatno malih kazni Hamiltonu za Silverstone i Russellu u Texasu ne opravdava ni ovo sto je Alonso napravio.. svi se slazemo da su te navedene kazne bile sramotno male, pa zasto ih onda uzimati za usporedbu i opravdavanje ovoga..



          2
          -2

          4
      • Fernando Alonso
        Alonso king Prikaži

        Da, mislio sam na Perezovo zastekavanje Hamiltona kako bi Max dosao blizu kao i Magnussenovo usporavanje kao pomoc Hulkenbergu od prije dva tjedna. Perez je (kao i Alonso po ovome sto je FIA izjavila) usporavao na neobicnim mjestima i dovodio vozaca iza u opasnost.

        Koja je definicija obrane u ovome slucaju ako Alonso nije smio sam birati svoju tocku kocenja i brzinu u zavoju (da ne spominjem i evidentan problem s papucicom gasa kojeg je imao tijekom utrke)? Totalno neopravdana i neargumentirana kazna samo jer smo svjedocili malo vecoj nesreci. Ne razumijem kako je moguce u kontaktnim situacijama i izbacivanjem vozaca iz utrke dodijeliti kaznu od 5 sekundi, a za situaciju bez kontakta 20.

        U svakom slucaju cirkus i jos jedan dodatan povod vozacima poput Alonsa da polako pokupe svoje stvari. Drago mi je sto Aston (iako uz izgubljena 2 boda i 4. mjesta u prvenstvu) nije ulozio zalbu. “Katastrofalnu” brzinu imaju u odnosu na prve 3 momcadi i trenutno u siroj slici nece im nista donijeti. Neka budale sami sebi kopaju rupu u koju ce ubacit ovaj nekad predivan sport. Ne sumnjam da ce Alonso i Aston, nakon ovog cirkusa u reziji FIA-e vec iduci vikend doci s novom pronadenom rupom kao i u Rusiji 2021.



        6
        6

        0
    • Dee-Lite Prikaži

      @king

      Vraćanje u 2021. ili 1961. nema smisla – nova sezona, nova pravila/kriteriji.

      Možemo se raspravljati jesu li kriteriji “pichkasti” ali bi trebali biti ujednačeni – iste situacije unutar jedne sezone se trebaju (ne) kažnjavati na isti način.



      1
      1

      0
      • Fernando Alonso
        Alonso king Prikaži

        S obzirom na omjer trenutne forme Aston Martina i mojih ocekivanja (snova) za Alonsa potpuno mi je nevazno je li dobio kaznu ili ne. Problem imam s neadekvatnim i neprimjerenim kaznama koje se osim toga i ne dijele kako bi trebale – u prijevodu ne zna se tko pije, a tko placa. Konteksta radi, situacija iz 2021. je ponovljena proslog trkaceg vikenda u reziji Magnussena tako da se cini da FIA zmiri na pravilnik ukoliko nema situacija poput ove danas.

        Ako pise pravilo (nebitno slagali se mi s njime ili ne) i to pravilo bude prekrseno, kazna je neupitna. Kada se dijele cirkusantske kazne koje su pri tome neposteno rasporedene onda ja to nazivam umiranjem sporta. Cak sam pohvatao da je uz ovih 20 sekundi dobio i 3 kaznena boda na licenci (ne znam je li to istina, ali vjerojatno je). Nekada davno, u Monzi 2006. ja mislim, Alonso je izjavio “I don’t consider F1 anymore like a sport”. Sedamnaest i pol godina kasnije, ondasnja se pravila cine kao mokri snovi danasnjeg vremena.

        Nisam strucnjak niti analiticar, ali vidio sam zanimljiv tweet o licemjerstvu FIA-e. Alonsovi obrambeni i napadacki masterclassi iz Madarske 2021. i Brazila 2023. osvojili su FIA action of the year nagradu. Vjerujem da je Alonso u obje situacije koristio princip obrane kao i danas. Bilo bi lijepo pronaci telemetriju iz tih dana da se usporedi s ovom gdje je uz sve okolnosti bio prisutan i kvar.



        4
        4

        0
  13. Fernando Alonso 14
    tapa-tapa Prikaži
    x1

    Nisam ovo ispratio do kraja ali zar nije ALO javio da ima probleme sa gasom?



    8
    7

    1
  14. Dietrich Mateschitz
    Ante Vetma glavni urednik Prikaži

    Srdačno,
    Johnny Herbert



    14
    13

    1
    • Fernando Alonso
      junior Prikaži

      “I was world champion. You ended up as a commentator because you were not a world champion, mate.”
      Jos nije zaboravio ovo.
      Zanimljivo je da je bas nakon Australije 2016. godine i incidenta gdje je Alonso krivo procjenio gdje ce Gutierrez zakociti Herbert rekao da se Alonso treba umiroviti jer je pogrijesio.
      Nije bio najbolji potez Alonsa. Cesto se brani na taj nacin da sav fokus koncentrira na izlazak iz zavoja. Mislim da je ovaj put malo krivo procjenio kako najbolje izaci iz zavoja, d a da baš ne izgubi toliko vremena na kočenju. Mene više smeta sto je danas sve više vozaca kao Russell. Nisu spori ni išta tako, ali kao da voze bez mozga i samo gas gas. Da je iza Alonsa bio Kimi ili netko od starije garde nebi ni culi za ikakav incident.
      Smeta mi što u zadnje vrijeme ne mogu nakon nekih duela između vozaca reci e ovo su 2 majstora na djelu. Na kraju jedini čisti potezi su povezani s drs-om i samim time dosadni.



      28
      27

      1
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Samo mala ilustracija
        Herbert 78 odustajanja u 161 GP od toga 33 nisu kvarovi
        Alonso 77 odustajanja u 381 GP od toga 13 nisu kvarovi

        Dakle vozač koji blago rečeno nema pojma sudi u F1. A i prije vikenda je davao izjave o Horneru…. Fakat taj shit show sa sucima treba srediti.

        A glede Alonsa, bio je đubre u tom zavoju, ali se takve stvari ako nije bilo kontakta do sad nisu sudile. Ja mislim da to niti ne bi trebalo suditi, ako nije bilo kontakta. Nego treba objaviti telemetriju i javno osramotiti vozača. Njihov ego neće podnijeti javno sramoćenje. Ako je kontakta bilo onda sudiš izazivanje sudara….

        Glede Rusella, “to bre nije dete, to je kreten”.



        18
        16

        2
        • Niki Lauda
          Vordas Pretplatnik Prikaži

          Sve je ok ali za nekoga tko ima 161 utrku iza sebe, 3 pobjede, le mans za pojasom reći da nema pojma. Iz perspektive fotelje možda i nema ali koliko imamo mi iskustva da o tome sudimo. 😉



          7
          7

          0
        • Dee-Lite Prikaži

          @wapi

          Kukalo se da hoćemo bivše vozače za suce jer oni bolje znaju procijeniti situacije na stazi.
          Sad kad ih imamo, opet ne valja jer nam se ne sviđaju njihove odluke.



          2
          2

          0
        • Niki Lauda
          wapi Pretplatnik Prikaži

          @Vordas @Dee-Lite

          Problem je kad bivši vozač vuče komplekse i prtljagu iz svoje trkače i “novinarske” karijere iz koje je izbačen radi vrijeđanja RB i Maxa u TV programu.

          A i zapitajte se zašto ima samo 161 trku. Zato što se u 20% njih sudario ili izletio. Jednostavno, nije bio dovoljno dobar.



          4
          4

          0
        • Dee-Lite Prikaži

          OK.

          Onda moramo dodati kriterije koje bivši vozači trebaju ispunjavati ako ih se želi postaviti za suce.
          😎



          1
          1

          0
        • Niki Lauda
          wapi Pretplatnik Prikaži

          Zasigurno, inače bi mogao i Yue Ide se pojaviti među sucima. Herbert je slična klasa kao Jos ili Maldonaldo. Na sreću je uspio ubost nešto, ali da ikome oofalio one godine kad ga više nije bilo – pa baš i nije.



          2
          2

          0
  15. Formula 1
    Dzoni95 Prikaži

    A silverstone 2021 za onakav incident 10 sec dok ovde ova britanska princeza sama razbila jer je zaboravila da ima kocnice sta da je otkazao bolid ispred opet bi se ovaj razbio.



    11
    9

    2
  16. Flavio Briatore
    Unwoken European Prikaži

    Bezvezarije, glupost, woke doba, pi(ch)kice glume sportaše. Dao bog da se pojavi novi Schumacher koji će Đorđa Suzu zabiti u zid kako bog zapovijeda.



    10
    1

    9
  17. Dee-Lite Prikaži

    Telemetry shows that Alonso lifted slightly more than 100m earlier than he ever had going into that corner during the race. He also braked very slightly at a point that he did not usually brake (although the amount of brake was so slight that it was not the main reason for his car slowing) and he downshifted at a point he never usually downshifted. He then upshifted again, and accelerated to the corner before lifting again to make the corner.

    Alonso explained that while his plan was to slow earlier, he got it slightly wrong and had to take extra steps to get back up to speed. Nonetheless, this manoeuvre created a considerable and unusual closing speed between the cars.

    “In this case we consider that Alonso affirmatively choosing to perform an unusual manoeuvre at this point to be an aggravating circumstance, as opposed to a simple mistake.”



    1
    1

    0
    • F1puls
      ivanh Prikaži

      Na žalost, ovdje sve vrli poznavatelji utrkivanja koji ne mogu shvatiti šta znači oduzeti gas i malo prikočiti “samo”100 metri prije točke kočenja…..
      Choultard je u Belgiji “samo malo” pustio gas pa je Michael u garažu došao na tri kotača……


      0
      0

      0
  18. Bobo24 Prikaži

    a kad je Max namjerno zakočio ispred Hama i ovaj se skoro zabio u njega?



    5
    4

    1
  19. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    Smatram da je kazna zaslužena, ali prestroga (drive through/20 sec.).



    5
    -1

    6
  20. Pastor Maldonado
    Widowmaker Prikaži

    Ovaj dan postaje sve bolji i bolji!



    1
    1

    0
  21. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Ma daj čega smo se nagledali.
    Štopanja u boksu.
    Štopanja po zavojima staze pogotovo u Monte Carlu i svim ostalim stazama gdje ti konfiguracija zavoja dozvoljava to raditi pa time pomažeš kolegi ispred da se odvoji ili samom sebi.
    Na svakoj trećoj utrci se to događa.
    A ako si pravi vozač moraš znati reagirati.
    Pa nije Alonso stao na stazi.
    Vidjelo se kako se Mercedes približava, na kočenju kao i uvijek samo malo brže.
    Bilo je puno gorih situacija kada bi bolid prije bio upola sporiji a vozač iza gotovo podsvjesno morao trznuti volanom.
    Ovo nije bila ta situacija.
    Ajde sada stavite koliko vozač smije biti sporiji pred zavojem od prosječne brzine koju je imao u utrci.
    Glupost kao i sa određivanjem brzina sporog kruga.
    Mogao se maknuti na kočenju iz firunga.
    Nije valjda tako glup da ne zna da će izgubiti dio downforcea.
    Uostalom tko kaže da se Russell nije preračunao i da je mislio “Super mogu to zakočiti i naći mu se na repu”
    Kako će to suci provjeriti?
    Što da su Alonsu gume ili kočnice bile u lošem stanju pa ih je hladio i štedio za zadnji zavoj i sprint ?
    I onda bi dobio kaznu?
    Totalna glupost.
    Gdje u pravilima piše da ne smiješ štedjeti gume na kočenju i u zavoju?
    Ova odluka što se mene tiče je poražavajuća.

    Još više poražavajuće je činjenica da su nakon prva tri bolida razlike bile po 20-3O sekundi a cijeli drugi dio grida je zaostao za krug.
    Znam tu ima utjecaja i žuta zastava, ali ne iza prva tri pa do šestoga Tu su bile razlike po 20-30 sekundi još i pola grida krug zaostatka za cujeli krug.
    To nisam vidio desetljećima.
    Uostalom i prije nesreće su zaostaci bili veliki.
    Ne znam da li se to događa zbog nove promjene pravila, (ali nešto sumnjam da imaju veze)
    Definitivno se grid jako razvukao (batalimo PP i jedan brzi krug)
    i u prošlim utrkama.
    To mi se nikako ne dopada.
    Nadam se da će dogodine biti pametniji.

    Da i Aston Martin.
    Samo Alonsovim kockanjem i iskustvom su ispred ostatka druge klase bolida.
    Definitivno, pad performansi od prošlog ljeta se nastavlja zajedno sa Mercedesovim.

    Ove sezone dobar race paste imaju R.B. Ferrari. MCL.
    Prošle godine su tu bili blizu te grupe i Mercedes i Aston Martin.
    Šteta, tada smo imali 10 bolida koji su potencijalno mogli mrsiti račune drugima.
    Ok, ako nemaju loše vozače ala Stroll ili Perez.
    Ipak mislim da su ove godine pravila ubile sezonu.
    Još kada tome pridodaš želju sudaca za samodokazivanjem…
    Sve više s nestrpljenjem čekam 2026. g

    p.s. Alonso je poznat po tome što je znao štedjeti gume, zavrtjeti glavu proganjatelju. Držati ga na odstojanja 0,8-1,5 sekundi po 15-20 krugova da mu uništi gume. Naravno ako imaju bolide sličnih performansi.
    Toliko je to puta uradio prošle sezone.-
    Po ovom sudačkom odlukom je morao dobiti kaznu i kada je Pereza štopao 15 krugova, onda ga pustio ispred sebe jer više nije mogao ali na mjestu nakon kojega se mogao ugurati ispred njega i voziti sporo a Perez nije mogao ništa zbog zavoja.
    I tada je Perez morao žestoko zakočiti, a Alonso je prošao zavoj sa suprotne strane upola sporije nego do tada.
    Čak i po običnim cestovni pravilima krivac je vozač straga što god napravio vozač ispred, samo je u F1 to dignuto na svemirsku razinu.
    Baš sam kivan zbog toga.
    Nije blokirao kotače na ravnom s 35 km/h i kada mu je bolid straga na 5metara od njega.



    7
    3

    4
  22. Eddie Irvine
    Alphonse Lemerde Prikaži

    Vozač ne smije svojevoljno birati točku kočenja…
    Vozač ne smije svojevoljno otpuštati gas…
    Vozač ne smije svojevoljno birati putanju…
    Vozač izričito ne smije svojevoljno birati taktiku napada i obrane…
    Vozač nema pravo na aktivnu obranu, ni napad…
    Njegovo je samo da nahrani svinje i ništa ne dira…



    54
    53

    1
  23. Vw
    F1fan001 Prikaži

    😅😅 sramota za F1
    Drugi put ce đorđina vise paziti kad napada starog mahera



    6
    3

    3
  24. Ferrari
    bore1989 Prikaži

    Nadam se da će se Aston žaliti na ovo



    6
    4

    2
  25. Fernando Alonso
    Lovro Andraka urednik Prikaži

    Za razliku od prošlogodišnjeg sramotnog prljanja Georgeovog zraka u Singapuru u režiji Sainza i Norrisa, ovog puta imamo pravdu!



    18
    12

    6
  26. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Ljudi moji, uvijek se traži objektivnost.
    Recimo, da je Alonso sa relativno slabijim bolidom, i na starijim hard gumama odustao od borbe, i na neki način “usporio” i recimo UVJETNO popustio i pustio bržeg Russella – to bi bilo u redu?
    To bi bilo woke?

    Je li to – to? Da ga pusti bez borbe? Je li se to traži? Je li hoćemo takvu F1?
    Ili hoćemo F1, kao što je netko naveo Imolu 2005. i 2006. ( Schumacher / Alonso )?

    Mladi ili stari, vjerujte mi – želite pravu gladijatorsku F1.
    A ne puštanje Verstappena od strane Norrisa ( 2023. ) i slično.

    Halo!

    Mi smo F1 navijači. Želimo F1!

    Russel nije za F1. Pa niti Norris. Pretvaraju se u Daniela Ricciarda – a on neće u ovoj godini biti bolji od Tsunode.



    7
    2

    5
  27. Felipe Massa 19
    mrgud88 Prikaži

    Po ovome bi KMag trebao isto dobiti 2000sek kazne za proslu utrku… Smijesno



    7
    7

    0
  28. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Nekad heroj, danas zločinac!

    Uživajte u ovom videu i obavezno pogledajte na kraju reakcije Schumachera:

    https://youtu.be/XlqWlM-YI_s?si=fu-OpxEMH300Tlsy



    5
    5

    0
    • Ferrari
      Mrgud Prikaži

      Zato su njih dvojica visetruki svjetski prvaci..Herbert (nesto kao i Jos) islompleksirani bivsi F1 vozac, a Russell..previse prica na team radio, a premalo na stazi..iako malo talentiraniji, ide u smjeru Herberta i Josa..



      7
      6

      1
  29. Henry Prikaži

    Najsramotnija kazna u zadnjih nekoliko godina.
    Pa to su utrke…. Halooo…. Ovi iz fie su idioti



    5
    3

    2
  30. Marlboro
    SpeedCult Pretplatnik Prikaži

    Svakakvih smo se FIA gluposti do sada nagledali, ali ova kazna za Nanda sigurno ulazi u listu Top 10…



    6
    3

    3
  31. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Što bi FIA, suci i Mr. Wolff radili da su imali situaciju Coulthard – Schumacher 1998. u Spa?
    Poslali Alonsa sa Elonom Muskom na Mars na slijedećem testiranju Starship rakete?



    1
    0

    1
  32. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Palo mi je a pamet kada je Max sa 350 km/h promijenio stranu i zakočio par metara ispred Kimmija.
    Kimmi je otišao na livadu zbog toga i mogao se gadno razbiti.
    Da je odabrao drugu stranu razvalio bi Maxa tako jako da bi mu auspuh i klipovi virili iz usta.
    Sve ok, borba, kažu suci.
    Kasnije na negodovanje….. “Možda ne bi trebalo ubuduće mijenjati stranu u duelima u trenutku žestokog kočenja.”
    To je bilo opasno.
    A ovo je standardno testiranje kočnica protivnika.
    Nije Alonso stisnuo kočnicu, pustio je malo gas.
    Meni se jako čini da je Russell pomislio “Mogu ja to” i htio iskoristiti situaciju da Alonsu bude na leđima.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.